Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat după ședința de Guvern că a fost aprobată o hotărâre ce vizează suplimentarea cu 3.000 de posturi, pentru anul școlar 2023-2024: 2.100 pentru posturi didactice, 900 pentru posturi nedidactice. Amintim că peste 3.700 de posturi de profesori și 1.600 pentru cadre didactice auxiliare și nedidactice au fost cerute de inspectoratele județene pentru începutul anului școlar.
„O a treia hotărâre de guvern aprobată vizează o suplimentare cu 3.000 de posturi pentru învățământul preuniversitar: 2.100 pentru posturi didactice, 900 pentru posturi nedidactice, asta ca să putem începe cu bine noul an școlar, având în vedere numărul important de noi unități de învățământ, în special creșe și grădinițe date în folosință, care vor primi copiii încă de la începutul anului școlar.
De asemenea, avem nevoie de aceste posturi pentru a asigura reglementările legale, vizând numărul de copii la clasă, număr care a scăzut, așa cum știm, în ultimii ani”, a spus Ligia Deca.
Reporter: În perioada 2011-2021, numărul profesorilor titulari a scăzut cu aproximativ 6% potrivit datelor Ministerului Educației, iar numărul suplinitorilor fără studii a crescut cu 30%, ajungând în perioada 2021-2022 la peste 4.000 de persoane. Care este situația pentru acest an școlar și dacă ne puteți spune care sunt cele mai afectate județe de în această situație?
Ligia Deca: În acest an școlar, numărul de cadre didactice fără studii corespunzătoare postului, situația pe care o am actualizată la nivelul zilei de astăzi, 8 septembrie, este de 3.440, față de 5.223 cât am avut în anul școlar 2022-2023. Eu sunt convinsă că atât creșterile salariale, care au intrat în vigoare în luna iunie, cât și măsurile pe care noile legi le prevăd pentru a încuraja ca absolvenții de învățământ superior să aleagă cariera didactică vor asigura un trend descendent față de aceste cifre pe care le aveți și vom avea mai multe cadre didactice titulare și calificate la clasă.
Reporter: Sunt mai multe inspectorate care s-au plâns că nu găsesc profesori de informatică, fizică, matematică, în general disciplinele de la real. Unde sunt cele mai mari probleme, în ce județe?
Ligia Deca: În ceea ce privește profesorii la aceste discipline, avem situații dificile, așa cum era de așteptat în zonele rurale, dar avem și semnalate situații punctuale în zona urbană. De aceea, noua Lege a învățământului preuniversitar prevede un program de încurajare a științelor matematice, tehnologiei, ingineriei, în așa fel încât să avem mai mulți studenți care merg în zona programelor fizică, chimie, matematică și, de asemenea, să-i încurajăm să aleagă și cariera didactică. Oricum, cineva va intra la clasă și, în cele mai multe cazuri, acel cineva are toate calificările necesare pentru a preda acea disciplină.
Reporter: Aveți acum date câte școli sunt la acest moment cu deficit de personal?
Ligia Deca: Centralizăm încă datele, pentru că există, așa cum știți, diferite etape ale concursului de ocupare a postului. A fost etapa națională, urmează etapa județeană, după care există o etapă la nivelul unității de învățământ, unde unitatea de învățământ, dacă nu s-a ocupat postul în celelalte două etape, poate ocupa acea poziție și trebuie să organizeze un concurs la nivelul unității în 30 de zile, numai că în acele 30 de zile poate ocupa postul cu cineva interimar. De asta spun că nu vom avea cazuri în care să nu avem profesori la clasă.
Săptămâna aceasta, Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a declarat pentru Edupedu.ro că sunt posturi neacoperite și sunt clase fără profesori. De asemenea, a amintit și de posturile blocate:
„Avem în momentul de față posturi neacoperite. Nu există profesori. Reducerea normei didactice înseamnă suplimentare și creșterea numărului de salariați necesari pentru a acoperi posturile în cauză. Planul de școlarizare a fost deja aprobat, deci discutăm despre un alt plan de școlarizare.
Și așa avem o problemă, pentru că sunt clase nou-înființate, grupe de grădiniță, da, unde nu avea necesarul de personal didactic de predare. Școala va începe fără ca acești copii să aibă, în săli de de clasă, un cadru didactic, pentru că avem posturi vacante blocate, ele trebuie deblocate, finanțate. Ministerul a inițiat toate demersurile necesare și Ministerul de Finanțe ar trebui să se miște mai repede, pentru că școala începe. (…)”
Articol în curs de actualizare