Sunt 256 de elevi infectați în București, alți 3.212 considerați contacți direcți sau suspecți și 89 de profesori cu visurul Sars-CoV-2, potrivit datelor anunțate de Teodora Bentz, inspector general adjunct la Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB) în emisiunea “Viitor cu clasă” de la PROTV.
“Avem 256 de elevi cu buletine confirmate în acest moment, în statisticile noastre, avem 89 de profesor infectați, personal didactic auxiliar – 12, nedidactic – 21, iar dintre cei care sunt în izolare, contacți direcți sau suspecți, elevi 3212, profesori – 288, personal didactic auxiliar – 15 și personal nedidactic – 41. Ținem cont există 48 de profesori în concediu medical.
Noi avem peste 250 de școli în București și ne referim la un procent mic, spunem noi, dacă socotim că o medie a elevilor pe școală este de 1.000-1.500 și în situația asta procentul este mic, zicem noi”, a declarat oficialul.
Raportat la cei 249.790 de elevi pe care-i aveau școlile și liceele din Capitală în anul școlar anterior, numărul celor infectați, 256, reprezintă 0,1%.
Inspectorul general adjunct a ținut să precizeze că “situația aceasta era foarte sigură și foarte clară în momentul intrării în scenariul roșu. De atunci nu au mai ținut legătura la fel de bine părinții, elevii, respectiv profesorii diriginți și directorii cu noi. Asta și pentru că în situația în care au avut suspiciuni și nu am mai fost convinși că trebuie să facă testarea. Atunci când intervenea școală era și mai ușor de dialogat din acest punct de vedere cu familia“.
Întrebată dacă atât ministrul sănătății cât și ministrul Educației spuneau că nu există o rată a răspândirii în școli, că pericolul este în afara școlii, de ce continuăm învățământul la distanță, Bentz a spus că: “Suntem un spațiu al unei capitale europene în care standardele probabil nu sunt cele europene. Când spun asta mă refer la faptul că pericolul este în afara școlii, în mijloacele de transport în comun care sunt foarte aglomerate, în supermarketuri sau instituții publice unde mergem să plătim, de pildă, ceva pentru familie, chiar și aglomerarea din spațiul casei în care se întâlnesc foarte mulți membri constituie un factor de risc“.
Reamintim că cele peste 250 de școli din București sunt închise de două săptămâni, după ce rata de infectare la nivelul Capitalei a depășit 3 la mie. Cursurile se desfășoară integral online.
Foto: Captură PROTV
7 comments
Ar fi o greșeala imensa de a redeschide acum școlile. Elevii iau covid din mijloacele de transport sau din familie și îl aduc i scoli. Asimptomatici sau nu, elevii sunt vectorii nedetectati ai răspândirii coronavirusului în rândul populației adulte (profesorii lor, bunicii lor, alți adulți cu care întra în contact).
Dacă nu doriți decimarea populației adulte a Bucureștiului și a altor orașe și asa grav afectate de acest virus, continuați cu școala online.
Cine este conștiincios la școală face to face (profesori si elevi) sunt conștiincioși și în cadrul scolii online.
Desigur ca un leneș rămâne leneș și la școala online, dar părinții sa nu dea vina pe școală online, ci pe felul în care și-au educat copiii.
Copiii nu sunt predispuși la infectare ca adulții iar specialistii au spus că nu transmit prea ușor virusul.Dovadă acest nr mic raportat .Nu inteleg de ce au închis școlile.In vestul Europei copiii merg la școală.Si nu sunt in nr mare infectati copiii.
@Vasilescu
Probabil ca nu reusiti sa faceti o diferenta esentiala. In vestul Europei sunt spatii generoase in scoala, sunt in medie 15 elevi intr-o grupa, sunt autobuze scolare la discretie, transportul in comun, daca e folosit, functioneaza cum trebuie si e curat si, mai ales, se testeaza masiv deopotriva elevi, profesori, personal auxiliar.
Pesemne ca n-ati calcat niciodata sau foarte rar intr-o scoala romaneasca, iar notiunea de transport in comun va e straina.
Cat despre raportarile ISMB-ului si naivitatea cu care le luati de bune, nu mai e nimic de zis.
Copiii se mai imbonavesc…deosebirea este , fata de adulti, ca cei mai multi sunt asimptomatici. Numai bine ca sa-ti aduca boala acasa fara ca el/ea sa aiba vreun simptom. Ati auzit de purtatori sanatosi de streptococ, stafilococ, pneumococ sau alt microb ? Copilul are în gât sau în nas un microb (prin colonizarea foselor nazale sau a faringelui), dar care nu manifestă nici un fel de simptome sau complicații caracteristice bolii. Copilul poate da microbul altor persoane, care, mai sensibile fiind, pot face boala. Deci transmit f. usor orice virus, nu numai noul coronavirus. De aceea e bine sa tina scolile inchise . Pe de alta parte, la noi, transportul public e cel mai mare focar de infectie . A declarat si prof. Rafila ,la TV , zilele trecute.
Cate teste au fost facute elevilor?
Fara sa stim numarul de teste sunt doar cifre.
Si pe contactii directi de ce ii trimite in izolare fara testare?
In China pentru 20 de cazuri testeaza un oras de 9 milioane.
Macar si noi pentru un caz ar trebui sa fim in stare sa testam o scoala intreaga. Asta daca vrem sa fim in siguranta in scoli.
Mda, “va dam niste date, dar nu suntem prea siguri! In orice caz, suntem bine. E un succes”.
Pai nu-i asa. Un singur exemplu din timpul “hibridului”: elevi (multi!) care au stat in izolare pentru ca au avut parintii confirmati pozitiv, dar care nu au fost testati nici inainte, nici dupa izolare. Si care apoi au revenit la scoala. Profesori si auxiliar care au venit in contact cu elevii acestia inainte de izolare: nici un test, au continuat sa vina la seviciu. Colegi ai elevilor izolati: nici un test. Sa continui?
Aveti perfecta dreptate ! Nu-i intereseaza altceva in afara de statistici . Vrem sa vedem si lucruri concrete . In clasa baiatului meu am avut astfel de cazuri : parinti testati pozitiv , copilul nu a fost testat. Intre timp s-a instituit scenariul rosu ca altfel elevul respectiv revenea la scoala fara sa mai stim daca a fost sau mai era bolnav in momentul revenirii.