VIDEO Studiu Salvați Copiii: 31% dintre copiii participanți au petrecut mai puțin timp cu familia sau făcând lucruri pentru școală, pentru a naviga pe internet / Mulți dintre cei de pe rețelele de socializare cu care cei mici se compară sunt influenceri și bloggeri, oameni care din asta trăiesc – Iulia Ionescu, jurnalist și consultant social media

1.552 de vizualizări
Foto: iuliaionescu.ro
Mulți dintre cei cu care noi facem comparații și în special cei cu care cei mici se compară pe rețelele de socializare sunt influenceri și bloggeri, sunt oameni care din asta trăiesc, spune Iulia Ionescu, jurnalist specializat și consultant social media în cadrul conferinței „Părinte responsabil în era digitală – Cum gestionăm presiunea de a fi mereu online în rețelele sociale?”, organizată de Salvați Copiii România.
  • Webinariile pentru părinți vin în contextul în care 40% dintre copiii care au fost intervievați într-un studiu al Salvați Copiii România, organizat pe un eșantion de 5.000 de copii, spun că se întâmplă să navigheze fără niciun scop anume pe internet, iar 31% spun că au petrecut mai puțin timp cu familia sau făcând lucruri pentru școală pentru a naviga pe internet și 28% au încercat fără succes să petreacă mai puțin timp online. Același studiu dezvăluie faptul că aproape 13% dintre copii afirmă că s-a întâmplat cu o frecvență ridicată să nu mănânce sau să nu doarmă pentru a fi online și 23% nu s-au simțit deloc în largul lor că nu au putut sta pe internet.

Tot mai mulți copii și tineri se simt triști sau dezvoltă chiar depresii pentru că își compară realizările cu cele ale vedetelor sau vloggerilor pe care-i urmăresc pe rețelele de socializare.

„Cred că noi, în general, suntem o generație foarte nefericită din cauza asta și nu mă refer doar la copii, mă refer evident și la noi și la adulți. Tocmai din cauza motivului că suntem într-o permanentă comparație cu tot ce se întâmplă în jurul nostru și tot ceea ce vedem în mediul online și nu numai. Nimeni, niciodată, nicio altă generație nu a mai trecut prin așa ceva să aibă constant, la un click distanță, acces la o comparație.

O facem non-stop, involuntar, fără să ne dăm seama, cred că chiar și cei mai fericiți și cei mai lipsiți de invidie oamenii ajung să aibă trăiri de acest fel pentru că efectiv vedem tot timpul lucruri frumoase pe Instagram, pe Facebook și nu numai.

Ce aș vrea să înțeleagă toată lumea, pentru că mulți dintre cei cu care noi facem comparații, și în special cei cu care cei mici își fac comparații sunt influenceri și bloggeri, sunt oameni care din asta trăiesc, pentru ei este o meserie ceea ce fac și este normal ca ei să-și creeze acasă de exemplu un mediu cât mai frumos din punct de vedere estetic, perfect chiar, pentru că ei trebuie să fie constant inspirați și să creeze conținut. Adică inclusiv aranjamentul floral pe care îl au în casă trebuie ales cu mare atenție pentru că în ziua respectivă poate au de filmat, de pozat. Noi avem de tendința să ne comparăm cu acești oameni, pe care eu nu-i condamn pentru că ăsta este jobul lor și fac investiții pentru ceea ce comunică și sunt foarte atenți cu imaginea lor și cu ceea ce fac în vacanțe, în casă, în mașină, absolut peste tot. Ei trăiesc din a-și expune viața, este jobul lor până la urmă și avem tendința de a ne compara cu acești oameni și excludem faptul că ăsta este jobul lor”, spune Iulia Ionescu.

Discuția integrală și sfaturile pentru părinți, în video:

Organizația Salvați Copiii, prin intermediul programului Ora de net, în parteneriat cu NEPI RockCastle, a lansat seria de 5 evenimente online reunite sub conceptul „Părinte responsabil în era digitală”.

Miercuri, 7 aprilie Cristian China-Birta (Blogger& Influencer) și Mihaela Dinu (Psiholog clinician și Coordonator programe privind copilul, victimă a violenței, în cadrul Organizației Salvați Copiii România), au discutat despre riscurile ascunse ale internetului, cu accent pe conținutul nepotrivit accesibil copiilor și tentative de tip ademenire (grooming).

Miercuri, 14 aprilie – Florin Grozea (Antreprenor, Fondator MOCAPP – Platforma de Influencer Marketing) și Sorin Costreie (Profesor de filosofie, prorector UB și consilier al premierului pe probleme de educație și cercetare), au discutat despre caracteristicile știrilor false, efectele pe care acestea le pot avea, precum și modalitățile prin care ne putem proteja copiii de acest fenomen.

Miercuri, 21 aprilie – Iulia Ionescu (Jurnalist și Consultant social media) și Cristian Manafu (Social media trainer și consultant) au vorbit despre fenomenul Fear of Missing Out & rețelele sociale și impactul asupra copiilor si tinerilor.

Urmează webinariile:

Miercuri, 12 mai, ora 15:00 – Mimi (Creator de conținut) și Răzvan Deaconescu (Conferențiar la Facultatea de Automatică și Calculatoare, UPB) vor discuta despre cyberbullying, pe care îl vom defini, vom învăța cum să-l recunoaștem, pentru a-l putea preveni și gestiona corect.

Miercuri, 19 mai, ora 11:00 – Alături de Ioana Chicet Macoveiciuc (Autor de carte și de blog) și Oana Moșoiu (Lector universitar, dr. în Științele Educației), vom aborda tema legată de relaționarea cu copiii în era digitală.

Cele mai importante teme legate de siguranța copiilor pe internet, pe care părinții simt că nu le stăpânesc, având nevoie de informare și ghidaj sunt: Cyberbullying-ul, Știrile false, Rețelele sociale, Relaționarea cu copiii, Riscurile ascunse ale internetului. În cadrul primei dezbateri online discutam despre conținutul nepotrivit accesibil copiilor și tentative de tip ademenire (grooming) din mediul online. Întâlnirile vor fi moderate de Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii Romania și pot fi urmărite live pe pagina de Facebook a Organizației, fiind programate pe parcursul lunilor Aprilie și Mai.

Ora de Net (Safer Internet) este un program sprijinit de Comisia Europeană, prin programul Connecting Europe Facility, care cuprinde centre naţionale active în Uniunea Europeană, având ca obiectiv comun promovarea utilizării în condiţii de mai mare siguranţă a Internet-ului şi a noilor tehnologii online de către copii.

Foto: iuliaionescu.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Școala online și la distanță, într-un reportaj TVR Iași. Profesor: Greșeala a fost de atunci, din martie, când s-a anunțat că elevii pot trece clasa cu o notă, două sau chiar cu niciuna, doar cu media din primul semestru. Ei consideră că tot așa va fi și acum

Școala online fără conexiune la internet și fără suficiente echipamente digitale pentru toți copiii este o realitate dureroasă în satele românești. Profesorii se plimbă din poartă în poartă cu fișe…
Vezi articolul

FSE condamnă decizia Guvernului României de a bloca angajările în sistemul de învățământ și amenință cu greva în toamnă, dacă vor fi probleme cu salariile

Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET“ condamnă decizia Guvernului României de a bloca angajările în sistemul de învățământ, conform unui comunicat primit la redacție. Sindicaliștii spun că decizia este cu…
Vezi articolul

Selly: Școala nu te învață acest real life knowledge, nu te învață ce e o Ordonanță de Urgență, nu te învață toate cuvintele pe care le auzi la televizor. E normal ca tinerii să fie deconectați

Andrei Selaru, cunoscut drept vloggerul Selly, unul dintre cei mai populari tineri din mediul online, a vorbit despre importanța Educației și a Școlii în viața adolescenților și a tinerilor într-un…
Vezi articolul

Funeriu, către rectori, după clasificarea care scutură universitățile românești: Nu i-am văzut oprind pierderea celor buni care pleacă pentru că în România nu au loc de rubedenii, amante sau de mediocri

“Lumea avansează înspre excelență, iar noi stăm”, avertizează Daniel Funeriu, fost ministru al Educației. Într-o analiză pentru Edupedu.ro pe marginea scăderii dramatice înregistrate de învățământul superior din România în clasamentul…
Vezi articolul