Ministrul Sorin Cîmpeanu a negat că ar fi spus că va lupta “cât poate de eficient” pentru a impune, politic, un sistem de alegere a directorilor din școli prin votul profesorilor titulari cu normă întreagă din școlile respective. Într-o emisiune la Realitatea TV, Cîmpeanu l-a întrebat pe profesorul Dumitru Borțun, “dar cine-a spus asta?”, atunci când acesta i-a reproșat că alegerea directorilor prin vot de către cadrele didactice este “o îndepărtare de principiul conducerii științifice, al managementului”.
Cîmpeanu a nuanțat propunerea inițială până la diluarea aproape în totalitate a ideii. Dacă marți acesta spunea că “vă anunț că voi lupta cât pot de eficient ca alegerea unui director de școală să se facă pe baza deciziei votului profesorilor titulari din școala respectivă, care au normă întreagă”, joi ministrul Educației a negat că ar fi spus așa ceva, după care a explicat spunând “o să reiau” (n.red. ca și cum interlocutorul nu a înțeles) că de fapt ar fi spus că directorul ales prin concurs “pentru a fi acceptat de comunitate, cu o proporție de 10%, spre exemplu, ar fi și pronunțarea cadrelor didactice. Dar este doar o idee alături de multe alte idei”. Cîmpeanu nu a mai pronunțat deloc cuvintele alegere sau vot, ca în zilele trecute.
Redăm declarația integrală:
Sorin Cîmpeanu: “Un alt punct agreat (n.red. de participanții la consultările de la Ministerul Educației) a fost acela al profesionalizării managementului unităților de învățământ, în sensul privilegierii competenței și diminuării sau chiar eliminării influenței politice la nivelul managementului unităților din educație.
Dumitru Boțun: Nu numai asta, scuzați-mă!
Sorin Cîmpeanu: Vă rog!
Dumitru Borțun: Asta înseamnă s-o lăsați mai moale cu alegerea directorilor de către profesori, sau de către profesori, elevi și părinți. Pentru că mi se pare o îndepărtare de principiul conducerii științifice, al managementului.
Sorin Cîmpeanu: Dar cine-a spus asta domnule profesor?
Dumitru Borțun: Așa s-a înțeles dintr-o intervenție a dumneavoastră.
Sorin Cîmpeanu: Înseamnă că mi-am pierdut eu abilitățile pedagogice. Încerc să reiau: o idee, la nivel de idee, ar fi fost aceea a unor examene – ar putea fi, ar fi fost, cum doriți – a unor examene prin care să se verifice cunoștințele de management, de legislație în domeniul educației și toate acele componente care definesc un bun director de școală, un examen obiectiv, corect și relevant, care să aibă o proporție de 70, 80, 90% dacă vreți, după care, pentru a fi acceptat de comunitate, cu o proporție de 10%, spre exemplu, ar fi și pronunțarea cadrelor didactice. Dar este doar o idee alături de multe alte idei. Important este că trebuie să facem ceva pentru profesionalizarea managementului școlii românești. Indiferent care va fi acel ceva.
Dumitru Borțun: V-aș mai spune că există firme specializate în evaluarea managerilor.
Sorin Cîmpeanu: Spre exemplu… Iată, foarte corect! Sunt soluții multiple.
Fragmentul poate fi urmărit în video la minutul 28:14.
Cronologia declarațiilor de până acum pe subiectul alegerii prin votul profesorilor titulari cu normă întreagă a directorilor de școli
5 ianuarie 2021, marți: Sorin Cîmpeanu a declarat: “Vă anunț că voi lupta cât pot de eficient ca alegerea unui director de școală să se facă pe baza deciziei votului profesorilor titulari din școala respectivă, care au normă întreagă. Cei care au normă fragmentată nu știu în care școală să voteze, e mai complicat. Dar cu siguranță cei care au normă în școală au un ascendent și au o influență unii asupra altora și cu siguranță vor știi cum să aleagă un manager. Ăsta este sistemul cel mai corect prin care un profesor într-o școală își alege liderul. Cred că numărul greșelilor va fi mult mai mic dacă vom reuși să impunem politic desigur, acest sistem”.
În declarația inițială nu exista noțiunea de concurs, ci era clar specificată “alegerea unui dorector de școală”. Determinarea ministrului era de asemenea clară: “voi lupta cât pot de eficient” și “dacă vom reuși să impunem politic, desigur, acest sistem”.
6 ianuarie 2021, miercuri: După apariția mai multor opinii care atrăgeau atenția asupra unei astfel de măsuri, precum și asupra faptului că Ministerul pe care-l conduce este în plin proces de constituire a Corpului Național de Experți în Management Educațional, tocmai ca o pre-condiție pentru cei care vor să ocupe o funcție de mananagement, Cîmpeanu a nuanțat declarația inițială:
“Doresc să organizez concursuri pentru inspectorii școlari, apoi pentru directorii de școli. Concursuri în care criteriile de competență să fie cele care predomină, concursuri în care votul fiecărui cadru didactic titular cu normă întreaga dintr-o școală să conteze, pentru că într-o școală este mult mai probabil să cunoască performanța colegilor cei care zi de zi lucrează cu profesorii, decât un inspector general care, oricât de competent ar fi el, oricât de multă bună credință ar avea…
Moderator: Deci profesorii ar urma să-și voteze colegii ca să fie directori?
Sorin Cîmpeanu: În universități nu se întâmpla așa? Rectorul este ales prin votul întregii comunități academice.
Moderator:Dar v-ați gândit și la varianta în care toți colegii o să voteze pe toți, ca nu cumva cineva să rămână la urmă?
Sorin Cîmpeanu: Nu, când îți alegi directorul nu poți să-i votezi pe toți. Am dat exemplu când îți votezi directorul. Dar dublat de un concurs prin care cel votat să demonstreze că merită să fie în corpul de experți, că are cunoștințe manageriale. Astfel de criterii transparente și elocvente, de criterii obiective sunt convins că se pot găsi. Important este să le agreem (sic!) cu toții”
8 ianuarie 2021, joi: Cîmpeanu se leapădă de declarația inițială (vezi mai sus fragmentul VIDEO).
Citește și:
Cîmpeanu, înainte și după ce a devenit ministru: Educația remedială are nevoie de disponibilitatea cadrelor didactice și de resurse financiare / Recuperarea se va face doar prin devotamentul fiecărui cadru didactic
Foto: gov.ro