Nu trebuie să fii implicat direct în reciclare sau alte activități similare pentru a contribui la o economie sustenabilă, ci poți oferi soluții tehnice pentru producători, care să amelioreze impactul activității acestora asupra mediului și resurselor, a arătat Richard Molnar, manager pentru aplicații tehnice în cadrul companiei Linde Gaz România. În cadrul conferinței online “Creator implicat – experiențe practice și viitorul economiei circulare”, acesta a exemplificat, prin activități ale companiei pe care o reprezintă, cum poți face acest lucru, dar și ce greutăți poți întâmpina pentru a aplica soluții inovative în România.
- Conferința “Creator implicat – experiențe practice și viitorul economiei circulare” a fost organizată de Edupedu.ro, în parteneriat cu As Metal, GreenPoint Management, Linde Gaz România și agenția WebEfektiv. În cadrul evenimentului a fost lansată și campania „Metal pentru Viitor”.
“Noi, Linde, nu suntem o companie implicată direct în reciclare, în recuperarea materialelor în vederea generării unui sistem sustenabil. Dar venim cu soluții tehnice care reduc în primul rând în zona de reciclare consumuri energetice”, a spus Richard Molnar în prezentarea sa. El a continuat prin a explica forme pe care le poate lua acest sprijin:
- “Un produs reciclat aduce câștiguri foarte mari legate de consumurile de energie, de materiale, permițând formarea unui sistem sustenabil. Lucrăm foarte mult în dezvoltarea tehnologiilor care reciclează produsele. Sigur, aici, în geografia în care ne aflăm, lucrăm îndeosebi pe zona de ardere, de creștere a eficienței recuperării materialelor metalice, pentru că aici e o concentrare foarte mare de eforturi. Ceea ce noi facem e să modificăm sistemele existente sau să adaptăm echipamente noi, în așa fel încât consumurile energetice – și pe clienții noștri îi dor emisiile de carbon – să fie reduse.”
El a oferit exemplul unor soluții care ajută producătorii să nu “ardă gazul degeaba”, la propriu:
- “Soluțiile noastre oferă înlocuiri de aer cu gaze tehnice, cu oxigen în primul rând. Asta înseamnă că ceea ce facem eliminăm componente balast din sistemele de ardere. (…) Unele componente ale aerului pe care îl ardem – azotul, care reprezintă în jur de 80%, este un material balast. Noi îl luăm rece și îl aruncăm cald. Asta înseamnă că ardem gazul degeaba. Soluțiile noastre vin să reducă sau să elimine integral acest azot pe care îl plimbăm prin instalații. Există mai multe beneficii: consumăm gaz mai puțin, pentru că nu încălzim materiale inerte. Consumând gaz mai puțin, reducem emisiile de dioxid de carbon, o altă durere a vremurilor pe care le trăim. Nu în ultimul rând, lucrând cu consum mai mici de gaze naturale, vehiculăm volume mai mici de gaze arse, asta înseamnă particule antrenate mai puține în cuptoare, care (…) pot crea pierderi relevante.”
Intervenția integrală a lui Richard Molnar în cadrul conferinței “Creator implicat”:
“Logistica omoară hidrogenul” – o soluție și multe obstacole
Reprezentantul Linde Gaz a apelat la exemplul producției de hidrogen pentru a descrie atât oportunitățile existente în domeniu, în contextul economic actual, cât și piedicile pe care cei ce doresc să folosească aceste oportunități – de la sistemul feroviar la utilizatorii casnici – le întâmpină în România, din cauza infrastructurii existente.
Richard Molnar:
- “Autoritatea pentru reforma feroviară a lansat o licitație pentru primele trenuri pe hidrogen în România. Acestea vor folosi hidrogenul pe post de combustibil. (…) România nu are legislație pe hidrogen – în sensul îl fiscalizăm sau nu și (…) nu există reglementări tehnice”.
- “Logistica omoară hidrogenul din perspectiva costurilor. Problema se pune a aduce hidrogenul pe conducta omului, în aragaze, în centrale termice. Infrastructura românească nu este pregătită. Există în PNRR un proiect de construire a unei rețele paralele de hidrogen, asta în comparație cu alte țări care au construit de mulți ani rețele de distribuție. (…) De asemenea, pentru a fi competitiv economic, hidrogenul ar trebui să fie ieftin. Practic, un metru cub de gaz natural e înlocuit de trei metri cubi de hidrogen. Dar ca să produci 1 mc de hidrogen, îți trebuie 5 kW. Pentru a fi eficient energetic, energia electrică trebuie să fie foarte ieftină. Și aici ne lovim de probleme de disponibilitate a energiei electrice foarte ieftine (…) care trebuie să revină dintr-o resursă regenerabilă. Avem eolienele din Dobrogea, care nu au infrastructura pentru a aduce întreaga cantitate pe care pot să o producă. Deci ar trebui să producem hidrogenul acolo, dar dacă îl producem acolo nu avem (sistem de) distribuție pentru el”.
Urmărește integral conferința online “Creator implicat – experiențe practice și viitorul economiei circulare”, organizată de Edupedu.ro, în parteneriat cu As Metal, GreenPoint Management, Linde Gaz România și agenția WebEfektiv. În cadrul evenimentului a fost lansată și campania „Metal pentru Viitor” și secțiunea specială Zero Deșeuri:
Principalele declarații și știri sunt publicate pe Edupedu.ro, în secțiunea dedicată – Zero Deșeuri. Prin lansarea acestei secțiuni ne dorim să a subliniem importanța tranziției către economie circulară prin educație, să vă oferim materiale despre acest subiect extrem de important pentru prezent și viitor. Vă invităm să fiți parte din acest proces eminamente educativ, implicându-i pe profesori, elevi, studenți și angajații companiilor care, la rândul lor vor transfera acest model sustenabil și în familii.
Secțiunea este dezvoltată ca parte a campaniei Metal pentru Viitor, dezvoltată de partenerii acestui eveniment: As Metal, GreenPoint Management, Linde Gaz România și agenția WebEfektiv.