Între 18 și 22 aprilie, orașul Craiova a fost gazda Olimpiadei Naționale de Limba Franceză, reunind elevi olimpici din toate județele cu excepția Covasnei și Harghitei, potrivit informațiilor de pe site-ul oficial. EduPedu.ro a publicat sâmbătă, pe 23 aprilie, un material în care lotul județului Prahova a relatat atmosfera de concurs, emoțiile și desfășurarea programului de olimpiadă. După publicare, mai mulți elevi și părinți ne-au sesizat nereguli și plângeri pentru celelalte licee, unde participanții au fost cazați în condiții neprielnice.
- De menționat în context că România este țară francofonă, care se mândrește frecvent cu acțiunile care păstrează și cultivă spiritul limbii franceze. Țara noastră este parte din Organizația Internațională a Francofoniei și conduce de 5 ani AUF. Ales, în mai 2017, în funcția de Președinte al Agenției Universitare a Francofoniei pentru un mandat de patru ani, Sorin Cîmpeanu, în prezent ministrul român al Educației, a fost reales în această funcție la 24 septembrie 2021, pentru un nou mandat de patru ani. AUF este partener al Olimpiadei, alături de Organizațiai Internațională a Francofoniei și Ambasada Franței în România.
- Organizatorul Olimpiadei Naționale de Limba Franceză este Guvernul României, prin Ministerul Educației și structura sa teritorială Inspectoratul Școlar Județean Dolj, potrivit site-ului oficial.
Cele mai multe loturi județene, 19 la număr, însumând aproximativ 114 elevi, alături de 19 profesori însoțitori, au fost cazate la internatul Colegiului Național Economic “Gheorghe Chițu” din Craiova. Este vorba de județele Alba, Arad, Argeș, Bihor, Bistrița, Brăila, Brașov, Buzău, Caraș, Călărași, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Iași, Maramureș, Timiș, iar de aici au venit cele mai multe nemulțumiri.
- Vom prezenta, mai jos, și impresii de la celelalte licee, precum Liceul Tehnologic “C. D. Nenițescu” și de la Colegiul Național “Elena Cuza”, în măsura în care am putut contacta și elevi de acolo. Al patrulea loc de cazare a fost un hotel din oraș unde au fost repartizate nouă județe.
Am intrat cu legătură cu elevi prezenți la olimpiadă din aceste zone și le vom reda constatările, alături de fotografii. Pentru protecția acestora, vom păstra anonime declarațiile, însă vom specifica județul din care vin.
În fotografiile primite de la o elevă din județul Arad, se observă că dulapurile de la Colegiul Național Economic “Gheorghe Chițu”, în care copiii ar fi trebuit să își depoziteze hainele, sunt rupte, mâzgălite și mucegăite. În altă fotografie din cameră, scaunele sunt vechi și murdare, potrivit acesteia. Noaptea a dormit învelită cu două pături, mai spune aceasta, deoarece în camera ei nu a fost căldură.
În fotografiile de la aceeași elevă, este surprinsă baia comună de la etajul ei. Într-una din poze se observă un scaun mâncat de rugină, în duș, și, astfel, cu șezutul deteriorat parțial. Într-un video trimis de aceasta sunt surprinse chiuvetele din ale căror racorduri curgea apă pe jos și toaletele de la care lipseau hârtiile igienice, conform declarațiilor acesteia.
“Toate clasele au avut probleme întrucât am fost cazați toți în același loc”, afirmă o elevă din județul Brăila despre condițiile din același internat. “Apa la toaletă nu se trăgea, din cele aproximativ 10-12 chiuvete doar 3 erau funcționale. (…) Noi am fost la etajul 3, la care a funcționat apa caldă doar câteva ore pe noapte, și această funcționare a fost datorată numeroaselor telefoane pe care unii profesori însoțitori au fost nevoiți să le dea administrației și inspectoratului“, potrivit acesteia.
“Eu am fost, din fericire, repartizată într-una dintre camerele “privilegiate”, în care căldura funcționa. În schimb, vorbeam inclusiv cu unii dintre profesorii însoțitori ai altor loturi, care au trebuit să doarmă cu gecile pe ei. Vremea la Craiova în perioada desfășurării olimpiadei nu a fost prielnică, deci căldura era necesară”, mai spune aceasta.
Cu o altă elevă din județul Gorj am discutat și ne-a transmis următorul mesaj:
Vin din județul Gorj și am fost cazată la Colegiul Economic “Gheorghe Chițu”. O să încep prin a îmi exprima nemulțumirea în legătură cu repartizarea elevilor la diferite cămine, unele cu condiții mai bune, altele cu condiții groaznice. S-a pornit din start cu o diferență între elevi/județe. Când am ajuns în Craiova, respectiv la căminul unde eram cazați, am crezut ca joc într-un film horror. Mă gândeam că este o glumă. Căminul arăta oribil, dar totuși am zis să nu-mi pierd toate speranțele până nu văd interiorul. Când am intrat în camera în care eram cazată am simțit un miros puternic de aer închis. Am deschis geamul cu speranța că va dispărea mirosul. Am plecat la festivitatea de deschidere, care părea compromițătoare.
Când ne-am întors, pe lângă mirosul care nu dispăruse, se instalase și frigul în cameră. Geamul nu se închidea bine deloc. M-am îmbrăcat foarte gros (2 bluze, hanorac, geacă), dar nu era suficient. M-am acoperit cu 2 pături și totuși m-am trezit răcită dimineața, cu o durere groaznică de cap. Să nu uit de mâncarea care era aruncată în farfurii de tablă, ca la pușcărie. Am plecat la proba A fără să mănânc mare lucru, cu durerea de cap pe care am cărat-o după mine și pe parcursul probei. Când am ieșit din sală, am început să tremur, resimțind frisoanele pe care le avusesem noaptea, povestește aceasta.
Cu mâncarea ne-am obișnuit, comandam, nu mai mâncam la cantină. Seara am avut și apă caldă, în urma scandalului făcut de unii profesori. Dușurile erau sub orice critică, la fel ca toaletele. Geamul a fost reparat, din fericire nu mai era la fel de frig. Am încercat să dorm, dar se auzea orice zgomot de afară, iar lumina intra ușor în cameră în lipsa perdelelor. La proba B, am plecat neodihnită, bineînțeles. Ziua a trecut foarte repede, ținând cont că aveam 2 probe de dat. Seara au fost afișate rezultatele de la proba B. Următoarea zi am fost chemați la liceu pentru a vizualiza rezultatele de la proba A și pentru a depune contestații, în funcție de caz. La contestații cred că au fost prezenți jumătate din elevii participanți, se făcuse o coadă destul de lungă. Când am intrat în sală, mi s-a arătat lucrarea și s-a făcut tot posibilul pentru a mă convinge să nu depun contestație.
(…) În timp ce îmi așteptam restul colegilor din lot, vedeam copii care ies din sălile de contestații plângând, susținând că lucrările lor nu au fost corectate bine. După contestații au fost lucrări care au primit 6,5 puncte, chiar și 10. Eu am pierdut diploma la 2,5 puncte. Am observat modificări de punctaj la primele 2 subiecte unde baremul era destul de explicit și unde, după regulament, era imposibil să apară puncte în plus/ în minus. Am așteptat ziua plecării ca un copil care așteaptă o jucărie. Pe drum m-am gândit la tot drumul dificil, plin de obstacole, pe care l-am parcurs pentru a ajunge acolo, eforturi care nu au fost apreciate. (…) Am fost dezamăgită complet și sunt convinsă că nu am fost singura, mai spune eleva din județul Gorj.
“Așa tratează Ministerul și inspectoratele elevii olimpici?”, întrebarea mai multor părinți
“Am convingerea că trebuie spus adevărul și luate măsuri, pentru ca, în anii ce vor veni, copiii noștri să nu mai fie tratați ca niște animale! Nu mai putem permite o astfel de atitudine iresponsabilă și lipsă de respect față de cei mai buni elevi! Este inadmisibil ce s-a întâmplat la Craiova! Ceva îmi spune că organizatorii nu au participat niciodată la o olimpiadă națională, altfel ar fi știut sa ii aprecieze pe acești tineri minunați și eforturile pe care ei le-au depus pentru a ajunge la excelență”, scrie o mamă de elevă participantă, aducând aminte de cazările “altfel” de la ultimele două ediții ale Olimpiadei Naționale de Limba Franceză, de la Bistrița (2019) și Buzău (2018). “Așa tratează Ministerul și inspectoratele elevii olimpici?”, întreabă aceasta. Într-un comentariu pe Facebook, la postarea EduPedu.ro, un tată reclamă și condițiile de la Târgoviște de la Olimpiada Națională de Limba română la care fiica lui a participat.
Cât despre celelalte licee, am mai discutat cu elevi de la fostul liceu de Chimie (C. D. Nenițescu) și cu cei cazați la “Elena Cuza”.
Din spusele acestora, după ce au observat cum s-a întâmplat la celălalt liceu, elevii de la aceste două licee s-au declarat mulțumiți de condițiile de cazare, cu toate că mâncarea a fost aceeași peste tot, în ceea ce privește meniul, spun olimpicii consultați, ceea ce nu le-a poftit mult.
Iată o fotografie cu o cameră de la “Nenițescu”:
Câțiva elevi cazați la Colegiul Național “Elena Cuza” au spus că locurile de cazare și toaletele au fost decente, iar că ceea ce le-a displăcut a fost mâncarea, deseori fiind nevoiți să își comande alte feluri de mâncare.
Cum arată hotelul în care au fost cazate loturile județelor Ialomița, Ilfov, Mehedinți, Mureș, Neamț, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Teleorman.
20 comments
Societatea se va face bine numai după ce un număr cât mai mare de oameni vor reacționa la nedreptățile vizibile care se întâmplă zi de zi! Generația tânără nu mai e dispusă să accepte compromisuri primul pas spre normalitate se face prin ei! Numai de bine și pentru bine!
Aceeași situație a fost și la Olimpiada de Română desfășurată în aceeasi perioadă la Târgoviște. O bătaie de joc în ce privește transportul,cazarea,mâncarea care au culminat cu modul în care au fost corectate lucrările și mai ales contestațiile.
În loc sa fie apreciat conținutul lucrării, au fost apreciați elevii care au făcut stand-up la proba orală și care au elogiat membrii comisiei!Și aici au fost depunctați la contestație elevii pentru una din probe ,care a fost test grilă, INCREDIBIL!
Toți părinții copiilor afectați și umiliți în acest hal ar trebui să reclamam scris domnului ministru aceste aspecte.
Situatia de la Liceul Economic e veche. Toată scoala e neîngrijită. Am fost la un bacalaureat acolo, acum cativa ani, si nu am putut sa stam in sala de miros. Venea un miros groaznic de la băile defecte. Directorii din ultimii ani nu s-au prea omorât cu renovarea școlii și căminului.
Cred ca se putea face un efort, se puteau găsi sponsori pentru cazare și masă în condiții onorabile. La Tg.Jiu cum s-a putut să fim cazați si sa mâncăm la hotel “Gorj” ?
Tot asa au fost tratati si ucrainienii ?
Cu siguranta nu. Ar fi existat plangeri ca ne purtam urat cu ei. Ucrainenilor li s-au deschis magazine gratuite si au in adaposturile noastre lazi si cutii intregi cu fructe care mai de care, mancare, de toate ca in tabara la mare. Pe cand romanul platitor de taxe si impozite nu a mai facut o analiza gratuita de 10 ani ca nu sunt fonduri, iar daca se interneaza aduce totul de acasa si mananca de 11 lei pe zi. Ati mai vazut conducatori carora sa nu le pese de propriul popor, dar care sa dea altora care stau de 3 luni pe pielea noastra? Nu le-au facut bine bulgarii? I-au ajutat, dar dupa 3 luni, valea, la munca, tata. Ca Bulgaria nu e vreun Dubai. Se chinuieste si ea ca si noi.
In licee tehnologice din Olt profesorii au facut ”sponsorizari” din buzunarul propriu pentru ca elevii veniti in acest an la olimpiada sa poata avea conditii decente.
Ministerul nu aloca suficiente fonduri iar sponsorizari substantiale sunt greu de gasit!
De ce, de ce nu ați avut curajul să mediatizați situația mizerabilă, să cereți ajutorul ministrului tâmpeanu, să refuzați ”cotizațiile” – pe care urmează să le recuperați, probabil, de al elevi/părinți, prin fondurile comunistoide…
Întotdeauna, acestea aranjamente locale sunt tratate ca și când nu ar exista, pentru că politrucii numiți în funcții au interesul de a nu face valuri, de a nu deranja mafia centrală.
Acesta este rezultatul mobilării conducerilor din școli și inspectorate doar cu politruci. Dacă o asculți pe primărița din Craiova la tembelizor, ai impresia că a revoluționat apa caldă… și pensiile, pensiile mai cresc… mult…
Solicit sa se comunice public care este suma de bani alocata de minister pentru un elev care se deplaseaza la olimpiada nationala, pentru o zi.
Solicit ziaristilor de la Edupedu.ro sa ceara aceste informatii de la minister si apoi sa le publice!
Se presupune ca ar fi fost alocat 100 de lei pe zi per copil pentru mancare transport cazare (eu am fost eleva la olimpiada de limba engleza unde deasemenea condițiile au lăsat un gust amar elevilor care au participat)
În foarte mulți ani am însoțit lotul județului la Olimpiada națională de fizică. Aceste condiții mizere și lipsa de respect față de elevi și profesorii însoțitori este deja tradiție. Ăsta e prețul pe care îl pun pe educația poporului cei care ajung la conducere. Niciodată elevii care fac performanta nu au simțit ca sunt apreciați în țara lor. Nu mai vorbim despre așa – zisele premii pe care le acordă ministerul – sume care nu vor putea niciodată să motiveze studiul și munca ( 100-500 lei, după atâta muncă și sacrificii). De fiecare dată când am ajuns la locul de cazare cu elevii am simțit rușine și neputință, furie și frustrare. Nici elevii olimpici, dar niciun alt elev nu ar trebui să trăiască în astfel de condiții, în România Europeană a anului 2022!
asa arata un centru olimpic la noi in tara Sorin Cimpeanu ministrul educatiei trebuie sa dea explicatii in comisia de invatamant impreuna cu doamna primar Lia Olguta Vasilescu
Eu nu stiu de ce se mira atata toata lumea?
Daca o sa aveti curiozitatea sa deschideti linkul de mai jos, o sa vedeti cine conduce destinele limbii franceze in Ministerul Educatiei din Romania si cine raspunde, deci, de aceasta Olimpiada. O sa va luati cu mainile de cap! Pare amuzant pana la un moment dat dar este tragic! Vizionare placuta!
https://ro-ro.facebook.com/RFI.Romania.FM/videos/zebra-ziua-profesorului-de-francez%C4%83/2447179575539083/
Alocatia zilnica pentru cazare si hrana a unui elev la olimpiada nationala este in jur de 25 de lei (din ce stiu eu). Cu aceasta suma nu se poate asigura nimic decent. Cunosc un judet, vecin cu Doljul, mai descurcaret, care a apelat la ”sponsorizari” din partea profesorilor de specialitate, ca treaba sa iasa mai decent. Bineinteles, sumele percepute (deloc nesemnificative) nu au fost date intotdeauna de placere, ci sub o anumita presiune (ajuta-ma pe mine sa te pot ajuta si eu mai tarziu pe tine).
Asta e minciuna din sistemul de educatie.
Directorii si oamenii lor strang hartii si isi fac dosare pentru gradatiile de merit, care se iau pe viata de anumite persoane.
Ceilalti trebuie sa taca, sa cotizeze si sa munceasca!
Nu are absolut nici o relevanta ca olimpicilor li se ofera aceste conditii. Nu putem accepta ca vreun elev, oricine ar fi si oricat de slab pregatit ar fi, sa locuiasca astfel!
De când mă știu, intelectualii au fost pe locul al II-lea. Am însoțit acești copii minunați și modești, ei nu s-au plâns, au făcut haz de necaz, dar nu poți merge la o probă scrisă cu un așa mic dejun! Acele cubulețe de unt, în prima zi, aveau iz de iute… A doua zi, nu le-am mai gustat! Am “dat din gură” și fetele cu care am dormit au mai primit o pătura… A fost frig, fiindcă se oprise caldura de joi, 14 aprilie… Ceilalți copii, din alte județe, au avut doar o pătură… M-a durut că doamna primar s-a lăudat la festivitatea de deschidere a olimpiadei cu miile de fire de lalele sadite in parcuri…. Sunt frumoase, dar copiii noștri merită mult mai mult, nu un ou și o pătură!
Acesta este respectul ministerului pentru performanta, de multi ani de zile se intampla asa. Conditii mizere si mâncare proasta. Cine are bani pleaca la hotel pe cheltuiala sa.
Nu prea înțeleg care este problema. 90% din internate arata așa. Nu numai olimpicii merită condiții mai bune ci toți elevii.
Cine oare locuiește în acele camine? Cine oare a distrus mobilierul și băile?
Nu cred ca locuiesc elevi in căminele respective, sunt doar pentru olimpiade deschise apoi se inchid ca se dau amenzi.