VIDEO Sfaturi pentru alegerea unei cariere: E important ca părinții să-i expună pe copii de mici unor variate experiențe de viață, însă să nu îi oblige să urmeze activități care le displac – psihologul Cristina Koleci

1.007 vizualizări
Foto: 146951341 / Homework © Chernetskaya | Dreamstime.com
Atunci când vine vorba de alegerea unei cariere, adolescentul are nevoie de ajutor din partea părintelui pentru a-și descoperi pasiunile și activitățile favorite. Mai mult, este esențial ca părinții “să-i expună pe copii de mici unor variate experiențe de viață și de învățare, însă e important să nu oblige copilul să urmeze anumite activități extracurriculare care îi displac”, consideră psihologa Cristina Koleci, într-o intervenție video în cadrul proiectului ROSE desfășurat de Ministerul Educației.

Amintim că pe 30 iunie s-au publicat rezultatele finale de la Evaluarea Națională 2022, iar elevii împreună cu părinții și diriginții lor trebuie să completeze în perioada 4-11 iulie fișele cu opțiuni pentru înscrierea la liceu.

“În primul rând, e important să-i sprijine în cunoașterea mai realistă a abilităților naturale. Cum anume: lăsându-i pe ei să-și aleagă activitățile. În general, putem observa înclinațiile și abilitățile copilului, lăsându-l să facă lucruri, să-l observăm, să-l încurajăm să facă ceea ce anume dorește el în mod natural, spontan, și să îi lăsăm întotdeauna opțiunea de a alege conștient. Desigur că e important să existe și o perioadă de încercări”, sunt câteva din indicațiile psihologăi.

Redăm mai jos intervenția:

“Părinții pot fi încă din copilăria timpurie a copiilor lor atenți la înclinațiile naturale ale copiilor. A-i ajuta, a-i ghida în găsirea, în identificarea abilităților lor nu e chiar simplu, dar dacă părinții au atenția și disponibilitatea de a face acest lucru, o pot face foarte simplu.  

În primul rând, e important să-i sprijine în cunoașterea mai realistă a abilităților naturale. Cum anume: lăsându-i pe ei să-și aleagă activitățile. În general, putem observa înclinațiile și abilitățile copilului, lăsându-l să facă lucruri, să-l observăm, să-l încurajăm să facă ceea ce anume dorește el în mod natural, spontan, și să îi lăsăm întotdeauna opțiunea de a alege conștient. Desigur că e important să existe și o perioadă de încercări.  

E important ca părinții să-i expună pe copii de mici unor variate experiențe de viață și de învățare, însă e important să nu oblige copilul să urmeze anumite activități extracurriculare care îi displac. Un alt lucru pe care îl pot face părinții este să le afle temerile legate de anumite domenii sau de anumite activități și să încerce să discute cu ei, să le ofere informații astfel încât să copiii să aibă toate informațiile de care au nevoie.  

Să încerce, de asemenea, să elimine sau să reducă impactul prejudecăților și stereotipiilor cu privire la anumite profesii. Iarăși e un lucru foarte important. Să ofere sugestii, dar să nu le impună, să ofere informații cu privire la rețeaua școlară și la piața forței de muncă, în măsura în care le dețin; să-i încurajeze, de asemenea, să se informeze sau să vorbească cu oameni care profesează în domenii care pe ei îi interesează și, nu în ultimul rând, să aibă încredere în ei. Acestea ar fi câteva lucruri pe care părinții le pot face”.

VIDEO – Cristina Koleci – Consilier în carieră – Rolul părinților când adolescentul își alege cariera

Foto: © Chernetskaya | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


1 comment
  1. Sfatul psihologului este corect. Acestr lucru ar trebui să-l aibă în veder psihologii din toate școlile din țară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Eveniment organizat de Asociația Patronală Română din Industria Laptelui (APRIL)

VIDEO Dezbatere online – Lapte și Carte, cum se va adapta și moderniza Programul european „Laptele școlar”, care ar trebui să contribuie la sănătatea și educația copiilor

Anul trecut, aproximativ 2 milioane de copii nu au mai beneficiat de suportul alimentar prevăzut de Programul pentru școli/Laptele școlar pentru o perioadă îndelungată. Și asta din cauza închiderii școlilor timp de…
Vezi articolul

UPDATE “Elevii dezavantajați” trebuie să aștepte să înceapă școala pentru a-și cumpăra rechizite / Cei 500 de lei care intră pe cardurile sociale vor fi virați în septembrie, potrivit ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene care se ocupă de implementare

În total, 235.000 de elevi din învățământul preșcolar, primar și gimnazial, care riscă să abandoneze școala din cauza condițiilor sociale au primit anul trecut câte 500 de lei pentru a-și…
Vezi articolul

Elevii din Teleorman denunță reguli absurde în anumite licee: La băieți, “nu se admit perciuni lungi, cercei”, “tunsori extravagante”, tricouri cu desene discriminatorii, iar la fete – interzis cu “blugi decupați” sau cu pantaloni cu talie joasă

Interzis liceenilor să se prezinte la școală cu “tunsori extravagante”, “părul lung neîngrijit, neprins la spate”, tricouri cu “înscrisuri/mesaje/desene discriminatorii, perciuni lungi, “blugi decupați”, pantaloni cu talie joasă – sau…
Vezi articolul