VIDEO Scriitorul român Mircea Cărtărescu, câștigătorul premiului de la Festivalul Internațional de Literatură din Dublin, cu romanul “Solenoid”

4.137 de vizualizări
Foto: Dublin Literary Award Facebook
Scriitorul român Mircea Cărtărescu a câștigat premiul acordat la Festivalul Internațional de Literatură din Dublin, cu romanul “Solenoid”: “Sunt recunoscător tuturor celor care-au contribuit la această decizie”, a scris Mircea Cărtărescu pe pagina sa de Facebook. Recent, Mircea Cărtărescu a mai primit un premiu, Ceppo 2024 pentru proză pentru volumul “Melancolia“. Romanul Solenoid a fost propus la nominalizare de Biblioteca Octavian Goga din Cluj.

Scriitorul român Mircea Cărtărescu a câștigat premiul acordat la Festivalul Internațional de Literatură din Dublin, cu romanul “Solenoid”. El a scris pe pagina sa de Facebook: “Am primit astăzi The Dublin Literary Award pentru romanul Solenoid. Sunt recunoscător tuturor celor care au contribuit la această decizie”.

Premiul este acordat de consiliul orașului. Nominalizările sunt făcute de biblioteci din orașe mari ale lumii. Romanul lui Mircea Cărtărescu a fost propus de Biblioteca Octavian Goga din Cluj.

Sursa: The Dublin Literary Award

Premiul acordat la Festivalul Internațional de Literatură din Dublin este în valoare de 100.000 de euro, dintre care 75.000 de euro ajung la autorul cărții și 25.000 către traducător, potrivit comunicatului de presă.

La minutul 30:45 este momentul în care Mircea Cărtărescu primește premiul

Profesorul și scriitorul Radu Vancu, conferențiar la  Facultatea de Litere și Arte a Universității Lucian Blaga din Sibiu scrie pe Facebook:

“Nimeni nu a făcut vreodată mai mult pentru literatura română decât Mircea Cărtărescu.

Și e cu atât mai impresionant cu cât construcția asta atât de solidă & admirabilă nu s-a clădit decât pe două lucruri: uriașul lui talent – și la fel de uriașa lui dragoste de literatură.

Felicitări, Mircea – și mulțumiri pentru minunata ta literatură. Și te asigur că, deși ce ai reușit e enorm, e doar începutul”.

Informații de context

În luna aprilie 2023, romanul ”Solenoid” a fost desemnat cea mai bună ficțiune de către publicația Los Angeles Times în ediția 2023 a premiilor pe care le acordă deja de 43 de ani. ”Încă nu-mi vine să cred că “Solenoid” a câștigat acest premiu, unul dintre cele mai importante din USA”, a scris Cărtărescu pe Facebook, după festivitatea care a avut loc peste ocean.

Romanul Solenoid, publicat în 2015, are 838 de pagini. În 2023, de Ziua Intenațională a scrisului de mână, Mircea Cărtărescu a publicat primele pagini scrise de mână ale romanelor Orbitor și Solenoid.

Mircea Cărtărescu a fost nominalizat la premiul Nobel pentru Literatură de mai multe ori în ultimii ani. În 2021, era favorit la casele de pariuri înaintea acordării Premiului Nobel pentru literatură. În 2019, Mircea Cărtărescu era cotat mai bine decât Milan Kundera. – Detalii aici

Citește și:
Mircea Cărtărescu, mesaj pentru tineri despre perioada comunistă: Nimic nu era cum credeți voi, totul era ca pe o altă planetă. Erai permanent supus unei gravitații extraordinare care te împiedica să crești
Mircea Cărtărescu: Eu aș prefera să nu fiu în manuale ca autor. Pentru că dacă ești în manuale, devii plicticos. Dacă nu ești în manual, vei fi citit pe sub bancă, vei fi citit clandestin. Iar eu cred că așa se citește cu adevărat
Întâlniri cu scriitori, organizate lunar la Facultatea de Litere a UB și moderate de studenți. Marți, 9 aprilie – dialog cu Mircea Cărtărescu
Scriitorul și profesorul român Mircea Cărtărescu, câștigător al premiului literar Mondello din Italia, acordat în trecut lui Milan Kundera și Thomas Bernhard
Mircea Cărtărescu va primi titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universității de Vest Timișoara
Olimpiada județeană de limba română 2024 – subiecte și bareme. Textele suport, alese din autori contemporani, printre care Ioana Pârvulescu, Lavinia Braniște, Veronica Niculescu, Mircea Cărtărescu / Rezultatele inițiale au fost publicate de mai multe centre de concurs
Scriitorul Mircea Cărtărescu și traducătorul Bruno Mazzoni, la Universitatea de Vest din Timișoara. Conferința „A scrie, a traduce” este organizată miercuri, 31 mai, de la ora 18
Romanul ”Solenoid” al lui Mircea Cărtărescu, premiat în Statele Unite drept cea mai bună ficțiune în topul Los Angeles Times

1 comment
  1. Cărtărescu este un scriitor excelent. Dar vă dau alte două nume de scriitori contemporani mult peste Cărtărescu și care nu se bucură de nici un fel de publicitate: Cristian Robu-Corcan și Radu Aldulescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Panică între părinții elevilor de la Școala 20 din București, care nu i-au mai trimis la școală sau i-au luat mai devreme pe copii. O fotografie trimisă pe grupuri de Whatsapp i-a făcut să creadă că sunt ploșnițe, spune Inspectoratul școlar

Panică între părinții elevilor de la Școala 20 din Sectorul 3 al Bucureștiului, după ce o fotografie cu un gândac a circulat pe grupurile de Whatsapp a părinților joi și…
Vezi articolul

Profesorii Merito fac apel la colegii din cancelarii, părinți și elevi pentru un vot informat, un vot pentru valorile democratice, un vot în cunoștință de cauză și conștiință liberă

Comunitatea MERITO, formată din profesori, oameni de afaceri și profesioniști implicați în educație, a lansat primul apel public la vot din partea unei astfel de organizații, subliniind importanța valorilor democratice,…
Vezi articolul

Val de ironii, după ce ministrul Ligia Deca a propus ca elevii să poată lipsi dublu decât în prezent până li se scade nota la purtare: „Era firesc, din moment ce se dau burse pentru note sub 5” / „România lucrului bine făcut. Atât s-a putut în două mandate”

Ligia Deca, ministrul Educației, generează un nou val de ironii în mediul online, de data aceasta cu propunerea oficială ca elevilor să le fie scăzută nota la purtare abia atunci…
Vezi articolul