VIDEO Scriitoarea Ioana Nicolaie, despre subiectele la examenele naționale: Eu nu știu cum mai pot da copiii examene astăzi dacă nu citesc alte cărți decât ce primesc ei la școală / Până acum, era un cumplit meșteșug de tâmpenie, pentru că învățau pe de rost niște comentarii absolut îngrozitoare

9.854 de vizualizări
Foto: Captură TVR Info
„Eu nu știu cum mai pot da copiii examene astăzi dacă nu citesc alte cărți decât ce primesc ei la școală. Până acum, era un cumplit meșteșug de tâmpenie, pentru că învățau pe de rost niște comentarii absolut îngrozitoare, iar acum se încearcă o relaxare (…)”, a spus scriitoarea Ioana Nicolaie, într-un interviu la TVR Info. Aceasta a precizat că se urmărește să nu mai fie pus accentul doar pe memorare. În 2019, aceasta preda Limba română la Școala Germană Hermann Oberth din Ilfov.

Ea a menționat că „nu se citește în școală” și că examenele pe care le-au dat elevii în această perioadă sunt „examene diferite de cele de dinainte”.

„Programa a fost modificată și am ajuns la clasa a VIII-a – anul trecut am ajuns prima dată – în care copilul trebuie să arate că se mișcă ușor prin literatură. Cu alte cuvinte, trebuie să arate că a citit”, a spus profesoara.

Scriitoarea este de părere că accentul nu mai este pus doar pe memorare: „Până acum, era un cumplit meșteșug de tâmpenie, pentru că învățau pe de rost niște comentarii absolut îngrozitoare, iar acum se încearcă o relaxare, totuși să nu mai fie doar accentul acesta pe memorare. Hai să vedem: ce fac ei, cum gândesc ei, să-i lăsăm să se exprime, dar ei, săracii, nu se pot exprima dacă nu au o flexibilitate în gândire, dacă nu au măcar două-trei cărți citite la care să se poată raporta, pentru că ei au de făcut comparații.”

„Știu că anul trecut un fragment din acest volum al meu a fost test la Evaluarea Națională, dar test de antrenament. Fiind test de antrenament, a fost sigur rezolvat de foarte mulți copii din țară și era acolo cerință: să compare acest fragment cu altele din cărți pe care ei le-au citit, știute de ei. Orice este acceptabil, orice ai citit, dar trebuie să arăți că ai citit”, a mai spus Ioana Nicolaie.

Moderatoare: Acum sunt două școli de gândire. Dumneavoastră care ziceți că noile examene, în fine, promovează creativitatea copilului, pentru că am văzut cerințe: faceți un eseu în care să vă imaginați că …, în care copiii sunt puși să-și facă propriile asociații și de viață, și literare. O altă direcție care spune că, de fapt, se pierde elementul de literaturitate, adică textele nu mai sunt înțelese ca meșteșug literar, copiii se dezbară mult de tot ce ține de elemente de bucătărie sau de construcție a unui text, și se simt mult mai … sau prea degajați în raport cu operele literare.

Ioana Nicolaie: Eu aș avea pretenții mult mai mari la bacalaureat. S-a terminat și bacalaureatul, a fost complicat și anul acesta, dar aș vrea foarte mult să nu mai fie același tip de reproducere. Aceasta este, copiii au 13 autori canonici și din acești 13 ei învață pe de rost. Ei învață 13 tipuri de text pe de rost sau câte sunt, că sunt mai multe, sunt și cu variații. Atunci ce-am făcut? Asta mi se pare odios. Mi se pare odios că la clasa a VIII-a, dar și la clasa a XII-a până acum, și știu pentru că am fost în sistem, iarăși spun, e ceva ce eu cunosc îndeaproape, copilul putea să ia nota 10 fără să înțeleagă nimic dintr-un text, fără să înțeleagă nimic dintr-un text de poezie la prima vedere, care se dădea cu mare bucurie la clasa a VIII-a, un text complex, modernist, din care copilul nu înțelege nimic, dar el îl putea aborda, îl punea într-un fel de formă fixă. El lua câteva elemente din text și le …

Moderatoare: Cu care fusese îndoctrinat.

Ioana Nicolaie: Da, le punea pe forma fixă, știa formă fixă

_____________

Ioana Nicolaie a publicat mai multe volume de versuri: Poză retuşatăNordulCredinţaCenotafAutoimun (desemnat de către Uniunea Scriitorilor Cartea Anului în 2013); antologia Lomografii; romane: Cerul din burtăO pasăre pe sârmă, Pelinul negru, Cartea ReghineiTot înainte și literatură pentru copii: Aventurile lui ArikArik și mercenarii, FerboniaVertijiaCălătoria lui MediloSpionul KME și, sub pseudonimul Robert Ersten, Cum am supravieţuit clasei a VIII-a și Cum să spui te iubesc. A fost nominalizată la premii naţionale și internaţionale, cel mai important fiind Eastern European Literature Award, potrivit Humanitas.

Scriitoarea Ioana Nicolaie este soția lui Mircea Cărtărescu.


1 comment
  1. ” Mi se pare odios că la clasa a VIII-a, dar și la clasa a XII-a până acum, și știu pentru că am fost în sistem, iarăși spun, e ceva ce eu cunosc îndeaproape, copilul putea să ia nota 10 fără să înțeleagă nimic dintr-un text, fără să înțeleagă nimic dintr-un text de poezie la prima vedere, care se dădea cu mare bucurie la clasa a VIII-a, un text complex, modernist, din care copilul nu înțelege nimic, dar el îl putea aborda, îl punea într-un fel de formă fixă. ” – acesta este idealul invatamantului modern: Nu te gandi tu, lasa ca iti spunem noi ce sa crezi! Daca la toate materiile invata ca un papagal ce vreti sa faca la literatura romana sa se transforme peste noapte in mare ganditor. Scoala moderna evita intrebarea DE CE ESTE ASA SI NU ALTFEL? ca sa nu produca suprize politice. Inclusiv la facultate. Materiile predate au ajuns ideologii si doctrine, evident infailibile si nediscutabile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Percheziții DIICOT la o grupare de trafic de droguri către elevi și studenți, făcute luni în București și alte cinci județe / Intermedierea se făcea pe o platformă online cu 11.000 de membri activi

Procurorii DIICOT au efectuat, luni, percheziţii în municipiul Bucureşti şi în alte cinci judeţe la o grupare infracţională specializată în traficul de droguri către elevi şi studenţi, transmite agenția națională…
Vezi articolul
Iulian Cristache

Reprezentantul părinților, despre presiunile Ministerului Turismului ca școala să înceapă cât mai târziu: Mi s-a solicitat sprijinul pentru a începe anul școlar la 1 octombrie, acum 3 ani

Premierul Viorica Dăncilă i-a cerut ministrului Educației să amâne cu o săptămână începutul școlii, care să fie astfel pe 16 septembrie, la cererea patronatelor din turism, potrivit surselor Edupedu.ro. Președintele…
Vezi articolul

Licitația pentru cele 70 de milioane de teste-Covid de salivă se lansează joi, 14 octombrie. Președinta Oficiului Național de Achiziții, Cornelia Nagy: Estimez că licitația se va finaliza în aproximativ două săptămâni

Oficiul Național de Achiziții Centralizate (ONAC) lansează joi, 14 octombrie, licitația pentru cele 70 de milioane de teste de salivă pentru depistarea coronavirusului, care urmează să fie folosite în unitățile…
Vezi articolul

EXCLUSIV Noile reguli pentru începutul școlii pe 13 septembrie, din ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății, proiect: Cum se intră în cele două scenarii, ce elevi pot sta acasă și ce se întâmplă când se infectează un profesor sau copiii

Cele două scenarii care se vor aplica de luni, 13 septembrie, pentru fiecare școală din România, sunt asemănătoare cu cele din anul anterior școlar, dar limita la care școala trece…
Vezi articolul

UPDATE Bursele elevilor din școlile private vor fi plătite în ianuarie 2024, cu o întârziere de două luni de la termenul impus de Ministerul Educației – proiect adoptat în ședința de Guvern

Proiectul Hotărârii de Guvern privind plata burselor elevilor din învățământul preuniversitar particular și confesional este pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de astăzi, 29 decembrie. Elevii vor primi banii…
Vezi articolul