VIDEO “Școli virtuale, exclusiv online”, în care “să fie angajați profesori cât se poate de reali”, pentru copiii aflați în situații speciale, spune Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației. Propunerea ar fi venit de la părinți – “ne-au dat o idee excepțională”

13.123 de vizualizări
Sorin Ion / Foto: Facebook.com
A înființa „școli virtuale, exclusiv online, pentru copiii aflați în situații speciale” este „o idee excepțională” de la asociațiile de părinți, spune secretarul de stat din Ministerul Educației, Sorin Ion. Oficialul a vorbit despre acest demers pe 16 martie 2021, la o întâlnire online cu profesorii, organizată de Asociația pentru Educație și Formare ”TopFormalis”, Oradea. Înregistrarea a fost recent publicată pe contul de Youtube al organizației.

Sorin Ion este secretarul de stat din Ministerul Educației responsabil cu învățământul preuniversitar. Acesta a spus că a primit de la asociațiile de părinți ideea de a organiza școli virtuale, la care „să fie angajați profesori cât se poate de reali”.

”Învățământul online, ca alternativă în situații speciale, cu siguranță va rămâne și cu siguranță va fi implementat. Am avut câteva întâlniri cu asociații civice, în principiu de părinți, care ne-au dat o idee excepțională: aceea de a înființa școli virtuale, exclusiv online, pentru copiii aflați în situații speciale.

Să ne imaginăm un copil care este internat pentru trei luni de zile, ce s-ar fi întâmplat cu el acum cinci ani, acum un an sau acum doi ani și ce se va întâmpla cu el de acum încolo? Teoretic, există învățământ la domiciliu sau învățământ chiar la spital, dar subliniez teoretic, pentru că știm cu toții că asta-i puțin utopic să avem un profesor lângă fiecare copil internat în spital.

Am descoperit cu această ocazie că acel copil poate să beneficieze de educație, e drept, nu în modul tradițional și poate nu sută la sută din ceea ce înțelegem noi, profesorii tradiționaliști, prin educație, dar copilul poate fi înscris la o școală virtuală la care, însă, să fie angajați profesori cât se poate de reali. Avantajul este că putem avea o școală în care să avem angajați profesori din orice colț al țării, cei mai buni, dacă se poate, astfel încât în situații excepționale copiii să poată beneficia.

Cam așa văd eu lucrurile cu îmbinarea dintre învățământul tradițional și cel la distanță, ca o alternativă în situații de criză, nu neapărat în situația unei pandemii. E de presupus că vom mai trece, dacă trăim mult, prin astfel de perioade și soluțiile deja le avem în minte.”

Sorin Ion este secretar de stat în Ministerul Educației din 18 octombrie 2020, când a fost numit de fostul premier Ludovic Orban. A fost inspector general al ISJ Dâmbovița timp de 6 ani, profesor de Matematică la Școala Gimnazială ”Mihai Viteazul” din Pucioasa.

Foto: Sorin Ion/Facebook.com


12 comments
  1. O idee și mai buna ar fi înființarea de școli on line pentru toți elevii nu numai pentru cei cu nevoi speciale. Sa se prezinte fizic la școală numai pentru laboratoare.

    1. Tocmai vroiam sa scriu acest lucru. Tot trambitam ca scoala online ar trebui facuta cu oameni formati pentru asta(pe baza de dorinta proprie, nu amenintari si santaje). Sunt atatia profesori competenti in acest sens, deja formati, deja profesori de ani buni in online. O investitie mult mai buna, mai ieftina si mai productiva. Dar nu se vrea. Vad ca idei bune sunt, dar nu le ia nimeni in calcul. Traiasca fotbalistii si cantaretii. Lor li s-a dat somaj tehnic. Noi nu meritam. Noi trebuie sa ne scalambaim online pe banii nostri cum ne pricepem. Ziceti si voi: pai ce, era fraier statul sa ne dea 75 la suta somaj cand de fapt a fost mult mai usor si mai economic sa ne ameninte cu concedierea daca nu predam online? Era fraier sa plateasca profesori competenti si dispozitive cand au avut tupeul sa ne oblige sa predam cu resursele proprii si mai mult, sa ameninte ca vor prelua controlul dispozitivului pentru instalarea de softuri specializate pt.evaluare online? Nu. Statul te fura. Dar te fura stii cum? Ajungi sa-i pui in palma singur lantul de aur, de frica sa nu te “arda”.

  2. nu este adevarat, exista si profesori de la care nu poti ,,fura” pentru ca dumnealor au auzit de programe antiplagiat si chiar le folosesc. Isi permit chiar sa dea 1 celor care copiaza, ce sa vezi?- si nu poate nimeni sa vina cu plicul sau cu reclamatii dupa, asa cum poate s-au obisnuit unii, pt ca se poate dovedi foarte usor copierea cu aceste programe… In plus, mai sunt si copii buni intre cei ce prefera onlineul, copii care-au intrat la licee foarte bune inainte de pandemie…sa nu generalizam. Nu poti spune de un copil la mate info intrat cu 9.50 ca fura si fenteaza scoala…sau ca daca nu socializeaza ,,fizic“ nu stie sa comunice. Astea sunt aberatii ale unor oameni care refuza schimbarea si provocarea in educatie. Profesorii foarte buni in conditii normale sunt foarte buni si in online.

    1. Uite ca te contrazic. Sunt un om emotiv, care mi-am invins emotivitatea la catedra datorita rodajului. Nu si emotivitatea in public sau in media. Si uite ca nu fac fata la online, desi sunt profesor bun fizic. Online-ul imi afecteaza calitatea predarii, pentru ca eu cand m-am facut profesor, nu m-am facut si vedeta tv. Daca vroiam aparitii in media nu ma faceam profesor, ci artist. Si, desi am un talent artistic, am evitat acea cale, tocmai pentru ca nu vreau expunere media. Dati-mi in cap! La ce ajuta sa-mi tremure chilotii pe camera online de nu mai intelege nimic elevul , iar eu ma fac praf, cand poti pune pt.online oameni dezinvolti in acest sens, experimentati?

  3. Și ce ne facem dacă inspectoratul nu este de acord cu acest mod de lucru?Acești copii mai figurează în catalog,în evidență școlară clasică?Cine îi evaluează și cum?
    Este ușor de dat cu părerea,dar este mai greu de pus în practică…
    Eu am la clasă un copil care este imobilizat ca urmare a unui accident rutier.Din empatie,în prima săptămână toți colegii au acceptat să se conecteze la ore online,măcar să aibă idee despre ce se mai învață la școală(oricum,nu poate să scrie).Apoi cei de la ISJ Teleorman au zis că nu are acest drept,doar
    cei cu COVID se pot conecta online…
    Așa că de două săptămâni este deconectat total!Și mai are de stat-din păcate!
    Ce spuneți,domnule Ion Sorin?Este sau nu o situație specială???

  4. Eu mă inscriu acum. Este posibil? Vreau să predau limba română, altfel decât să nu dictez comentarii şi să notez invararea mecanică….. Aştept această experienţă, pentru care m-am pregătit dintotdeauna, de 1000 de ani (sic !)….Puteţi lua în calcul înscrierea mea? Şi să îmi elaborez module digitale singură.

    Email: elena_dragu2006@yahoo.fr

  5. Această idee excepțională cred că este dată de niște minți bolnave. Copiii au nevoie de școală, fizic trebuie să socializeze să comunice. Până acuma toți s-au plâns de școala online. Vor numai școală online cei care nu învață, care fentează școala numai ca să fure note mari.

    1. nu este adevarat, exista si profesori de la care nu poti ,,fura” pentru ca dumnealor au auzit de programe antiplagiat si chiar le folosesc. Isi permit chiar sa dea 1 celor care copiaza, ce sa vezi?- si nu poate nimeni sa vina cu plicul sau cu reclamatii dupa, asa cum poate s-au obisnuit unii, pt ca se poate dovedi foarte usor copierea cu aceste programe… In plus, mai sunt si copii buni intre cei ce prefera onlineul, copii care-au intrat la licee foarte bune inainte de pandemie…sa nu generalizam. Nu poti spune de un copil la mate info intrat cu 9.50 ca fura si fenteaza scoala…sau ca daca nu socializeaza ,,fizic“ nu stie sa comunice. Astea sunt aberatii ale unor oameni care refuza schimbarea si provocarea in educatie. Profesorii foarte buni in conditii normale sunt foarte buni si in online.

  6. …ar fi perfect. Sunt profesori care au lucrat foarte eficient cu copiii in online. Bine, dumnealor erau foarte buni si la clasa, de aceea ai reausit sa treaca peste limita onlineului, copiii ii asculta si ii respecta.

  7. In sfarsit ne auziti strigatul. Noi tot spunem ca invatamantul online nu este apanajul profesorului amarat cu laptopul personal vechi si curent si resurse personale. Tot spunem si parea ca nimeni nu ne asculta, ca, asa cum exista un corp al expertilor in management, in evaluare, trebuie sa existe si unul in predare digitala. Special pregatiti, apti de a preda online in momente de cumpana, de calamitati etc. Profesorul normal se baga in somaj tehnic si intra in actiune profesorul digital. Investim in toate si de fapt in nimic, cand, de fapt, s ar putea forma o armata de oameni bine pregatiti pe asa ceva

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Decanul Facultății de Litere din București, apel la vot către studenți: Suntem în fața unei opțiuni dramatice: ori-ori. România va rămâne un stat ce recunoaște valorile UE sau nu există decât o singură altă direcţie: Rusia

„Încetaţi să vă omorâţi speranţele cetăţeneşti, dispreţuind votul. (…) Daţi-vă o şansă. Ieşiţi la vot!”, este îndemnul decanului Facultății de Litere, Emil Ionescu, de la Universitatea din București. Profesorul a…
Vezi articolul
Foto: © Kantver - Dreamstime.com

Granturi pentru combaterea abandonului școlar 2022. Ghidul solicitantului, publicat în dezbatere la aproape două luni de la lansarea programului / Care sunt condițiile de eligibilitate și activitățile decontate

Peste 1.000 de școli sunt vizate, în prima rundă de finanțare, în cadrul Programului Național de Reducere a Abandonului școlar, potrivit Ghidului Solicitantului – condiții specifice de accesare a Schemei de Granturi…
Vezi articolul

Klaus Iohannis, despre urgențele din educație: introducerea unei specializări distincte pentru pregătirea cadrelor didactice și educația antepreșcolară. “Câteva urme de metodică și pedagogie și un nivel redus de practică nu pot substitui o educație direcționată strict către formarea profesorilor”

“Rezultatele PISA reprezintă unul dintre argumentele de netădăduit pentru urgența soluțiilor rapide și temeinice”, a declarat președintele Klaus Iohannis, la conferința la care lansează patru documente de politică publică realizate…
Vezi articolul