VIDEO Școala care crește implicarea elevilor la ore și a părinților în comunitatea școlară / Geanina Lalu-Popescu, directoarea Școlii Gimnaziale „Gheorghe Vernescu” din Râmnicu Sărat: Vom amplasa un ecran pe peretele școlii, unde să afișăm activitățile elevilor, iar părinții vor veni să vadă 

Tehnologia schimbă modul în care copiii învață, iar școlile din România au tot mai mult clase modernizate prin apelurile din PNRR. Cu table interactive la dispoziție, profesorii pot avea o misiune mai ușoară în a le face elevilor lecțiile mai atractive. Conceptul L.C.D. – Learn, Create, Display – propus recent de specialiștii în soluții digitale pentru Educație de la Samsung – pentru a transforma școala într-un mediu mai deschis și interactiv, capătă valoare și le dă idei comunităților educaționale. 

La Școala Gimnazială „Gheorghe Vernescu” din Râmnicu Sărat, județul Buzău, cadrele didactice încearcă zi de zi să se adapteze elevilor și să folosească la ore instrumentele didactice moderne cu care instituția de învățământ este dotată.

VIDEO reportaj Eduoedu.ro: Școala Gimnazială Gheorghe Vernescu din Râmnicu Sărat: Există oameni resursă, pe care te poți baza și cu care poți face echipă. Nu poți face nimic de unul singur. (Director)

Profesor pentru învățământul primar, Roxana Gabriela Ionescu, subliniază impactul pe care tehnologia îl are asupra elevilor încă din primii ani de școală. „Încă din clasa pregătitoare folosim aceste device-uri. La început, copiii au fost foarte uimiți să vadă un ecran mare care le amplifică experiențele de acasă, unde aveau un telefon sau o tabletă. Reacția lor a fost: Wow!” 

Ea atrage atenția asupra unui echilibru între metodele tradiționale și cele moderne: „La clasa întâi, stiloul și caietul rămân baza, dar device-urile ne ajută enorm în recapitulări și în feedback-ul lecției. Sunt mult mai atractive decât o banală fișă. Părerea mea este că proporția actuală de 70% metode tradiționale și 30% tehnologii poate deveni, pe măsură ce elevii cresc, jumătate-jumătate.”

Avalanșa de tehnologii și obiecte care până acum nu existau în școală, înseamnă că avem nevoie de oameni specializați

Directoarele Școlii Gimnaziale „Gheorghe Vernescu” din Râmnicu Sărat confirmă că integrarea tehnologiei aduce beneficii, dar și provocări. „Faptul că s-au schimbat atât de multe în școli, că avem o avalanșă de tehnologii și obiecte care până acum nu existau, înseamnă că avem nevoie de oameni specializați. Fiecare școală ar trebui să aibă cel puțin un informatician care să sprijine profesorii în utilizarea acestor device-uri,” explică Angelina Rivera-Rocabado, director adjunct.

Geanina Lalu-Popescu, directorul școlii, completează: „Am reușit, împreună cu primăria, să aducem aceste echipamente prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Acum, trebuie să le folosim eficient pentru a reduce abandonul școlar și pentru a face școala mai atractivă.”

Deschiderea către comunitate – consolidarea relației dintre școală și familii

Cel mai provocator pilon al conceptului L.C.D. este acela de afișare (Display). La Școala Vernescu asta înseamnă deschiderea către comunitate. Geanina Lalu-Popescu povestește despre proiectul „Școala copiilor fericiți”, menit să consolideze relația dintre școală și familii: „Vom organiza 12 seri culturale comunitare, unde părinții să poată vedea fericirea copiilor lor de a veni la școală și implicarea cadrelor didactice. Vom amplasa un ecran LED pe peretele școlii, unde să afișăm activitățile elevilor. Este important să eliminăm tensiunile dintre școală și familie, cauzate adesea de lipsa de comunicare.”

L.C.D.=Transformarea școlilor în spații de învățare dinamice, în care tehnologia, comunitatea și creativitatea elevilor sunt valorificate

Conceptul LCD propune transformarea școlilor în spații de învățare dinamice, în care tehnologia, comunitatea și creativitatea elevilor sunt valorificate. Cu ajutorul ecranelor interactive, copiii își pot afișa lucrările, iar colegii lor, profesorii și părinții pot vedea progresul lor într-un mod direct și captivant.

Acest model pune accent pe colaborare: între profesori, părinți și comunitate, dar și între metodele tradiționale și cele digitale. „Educația modernă înseamnă să găsești echilibrul între stiloul și tableta digitală, între lecția clasică și aplicațiile interactive, între școală și comunitate. Numai așa putem să pregătim cu adevărat elevii pentru viitor,” concluzionează profesoara Roxana Gabriela Ionescu.

Exemple și soluții pentru școlile care vor să aplice L.C.D

Dinamismul lumii adolescenților, tinerilor și copiilor este unul aparte. Ei simt nevoia să creeze în mediul digital, iar acesta este deja un lucru bine cunoscut. Conținutul pe care-l produc este cel mai adesea postat pe rețelele de socializare pe care aceștia își expun creațiile. Nevoia lor de a arăta și altora ceea ce fac și de a fi recompensați instantaneu pentru asta, prin vizualizări sau alte tipuri de interacțiune cum sunt aprecierile (likes), partajările (share), evaluările (rate), poate fi folosită cu succes și în mediu educațional.

L.C.D. vine de la Learn (Învățare), Create (Creare) și Display (Afișare)

De exemplu, un asemenea afișaj poate fi amplasat în dreptul sălilor de curs pentru a afla în orice moment ce clasă este acolo, ce oră e în derulare, care sunt următoarele ore din orar și ce activități interesante au avut loc în orele trecute, afișând creații ale elevilor sau chiar resurse educaționale de interes mai larg.

La avizierul electronic profesorii pot afișa la rândul lor clipuri realizate în diversele campanii pe care le coordonează și derulează. De asemenea pot fi puse clipuri din mobilitățile Erasmus+ în care școala este implicată sau din excursiile cu elevii.

Iată numai câteva idei pentru asemenea soluții digitale moderne, care ar face mediu școlar mai atractiv pentru elevi și profesori:

Pe un astfel de afișaj electronic dintr-o școală, atât elevii, cât și profesorii ar putea găsi interesante următoarele tipuri de informații:

Anunțuri zilnice și evenimente școlare:

Rezultatele proiectelor elevilor:

Materiale educative interactive:

Calendarul școlar și orarul claselor:

Știri și realizări importante:

Resurse pentru profesori:

Concursuri și provocări creative:

Comunitatea școlară:

Resurse suplimentare și bibliografie:

Campanii de educație financiară, educație rutieră sau educație pentru sănătate, procedurile pentru combaterea bullyingului, la fel și clipuri din partea partenerilor instituționali referitoare la pericolele pe care adolescenți le traversează în privința drogurilor, a rezolvării situațiilor conflictuale, presiunilor psihologice sau orice alte informații care, fiind afișate electronic, ar putea face mediul școlar mai dinamic, interactiv și ar stimula creativitatea și implicarea elevilor și profesorilor.

Samsung Electronics Romania susține Educația digitală, consideră că digitalizarea în Educație nu este o opțiune, ci o necesitate și și-a propus să contribuie activ la un viitor mai bun al educației din România. În cadrul celui mai recent proiect de acest fel, SEED – Samsung Ecosystem for Education Development, compania sprijină un program de formare dedicat profesorilor, astfel încât aceștia să își dezvolte competențe digitale adecvate unui sistem modern de educație, sprijinit de tehnologiile digitale, care are ca obiectiv creșterea implicării elevilor și studenților în actul de învățare.

Educație digitală – instrumente, resurse, viitor“ este un program Edupedu.ro, în parteneriat cu Samsung Electronics Romania.

Citește și:
VIDEO Ghid pentru profesori: conectarea la tabla interactivă din fiecare clasă de pe telefon, tabletă sau laptop, fără fire / În timpul pauzelor, pe table pot fi transmise informații din cancelarie sau noutăți pentru elevi
Efectele dotării claselor cu table interactive, finanțate prin PNRAS. Profesoară de Limba română: Copiii care se aflau în risc de abandon, am observat că au venit cu drag la școală și n-au mai lipsit / Elev: E mai simplu pentru noi să înțelegem, cu ajutorul tablelor – VIDEO
VIDEO Trei școli din județul Bihor au ales digitalizarea prin instrumente interactive, ca metodă modernă de atragere a elevilor la școală, în Programul Național de Reducere a Abandonului Școlar / Director: Sunt cadru didactic de 17 ani și cu siguranță o să ies de-aici la pensie – am făcut-o pentru copiii satului
VIDEO Profesorul controlează interactivitatea cu elevul, ghidează clasa, spune Marius Mazilu, fondatorul VBoard, aplicația nativă pe tablele interactive: Nu ne permitem ca procesul educațional să iasă din matcă / Funcționalitatea special construită pentru teste
Din toamnă se schimbă planificarea unităților de învățare și cea calendaristică pentru că, acolo unde este cazul, alocăm o oră-două în plus pentru a avea și timp pentru aplicații interactive, spune profesoara de Fizică-Chimie Mihaela Rotaru – VIDEO
VIDEO Aproape toate clasele au fost dotate cu table interactive și un kit de instrumente digitale la Școala Gimnazială Siriu, din județul Buzău / Adelina Drăgoi, profesor pentru învățământ primar: Suntem spre final de an școlar și pot spune că 40% din timp lucrăm pe tablă, 60% pe manual, auxiliar și caiet
VIDEO Cristina Toader, profesor pentru învățământul primar: Tablele interactive ne ajută foarte mult în activitatea didactică, iar elevii sunt mult mai atrași – realizăm jocuri didactice, accesăm manualele digitale, fișe de lucru, lucrăm direct pe tablă, putem să edităm rapid
VIDEO Pe apelul de dotări, de exemplu, nu aduc în școală ceva doar de dragul de a aduce. Îmi doresc să aducem produse de calitate, pe care copiii noștri să poată să le folosească, spune primarul comunei Țibucani / Parteneriatul școală-autoritate publică locală poate moderniza în mod real Educația
VIDEO Oră de istorie cu ajutorul instrumentelor digitale interactive – plan de lecție „Documente cu caracter constituțional” / Profesoara Nicoleta Zărnescu: Am realizat că învățarea devine un pic mai creativă și mai digerabilă
Digitalizarea unei școli din trei perspective – a unui profesor, a unui director și a unui primar – ghid pentru unitățile de învățământ
Exit mobile version