VIDEO Rezultatele testului antidrog pentru elevii din București nu vor fi cunoscute de școli, ci de către familie, potrivit prefectului Capitalei / Un chestionar de accept va fi aplicat părinților în ultima săptămână din septembrie

Rareş Hopincă, prefectul Capitalei / Foto: Agerpres

Prefectul Capitalei, Rareș Hopincă, a declarat la TVRInfo că „rezultatul testului (antidrog – n.red) va fi disponibil doar pentru membrii familiei, doar pentru părinți și pentru copil”. Acesta a precizat că „nu trebuie ca rezultatul acesta să fie unul public, pentru că altfel vom transforma o luptă legitimă împotriva consumului de droguri într-o stigmatizare a unor copii și, știu eu, victimele unor posibile acțiuni de bullying”. Un chestionar va fi aplicat părinților în ultima săptămână din septembrie, după cum a anunțat prefectul.

Potrivit prefectului, la școală se va merge doar cu adeverința că respectivul copil și-a făcut analiza antidrog. Acesta a explicat cum ar putea fi ajutate familiile elevilor:

„Pentru că sunt foarte multe familii, mai ales cele din medii vulnerabile, care nu știu problemele cu care se confruntă copiii, nu știu anturajele în care se învârt copiii, nu știu, poate, pericolele la care se expun copiii la diverse petreceri, când nu știm ce beau din diverse pare, din diverse băuturi”, a menționat Rareș Hopincă.

El a spus în ce constă procedura de acum: „În acest moment, împreună cu sociologi și psihologi, creăm chestionarul. În data de 20 septembrie, în următoarea întâlnire a grupului de lucru, validăm acest chestionar și, în ultima săptămână din septembrie, aplicăm chestionarul la nivelul tuturor liceelor din Municipiul București. Dacă se va decide în grupul de lucru, poate îl aplicăm și la clasele a VII-a și a VIII-a.”

Redăm declarațiile prefectului Rareș Hopincă

Moderatoare: Încep, domnule prefect, cu propunerile pe care le-ați lansat în dezbatere publică privind începerea anului școlar. Ați propus cel puțin două lucruri pentru combaterea consumului de droguri în școli: Unu – teste antidrog în școlile noastre să fie făcute elevilor; doi – la început de an școlar, adeverință medicală din care se reiasă că acel copil a făcut analize de sânge privind consumul de droguri.

Rareș Hopincă: În primul rând, ca să clarificăm foarte bine subiectul, am propus aplicarea unui chestionar pentru părinții și elevii majori din Municipiul București, pentru a testa opinia cu privire la aceste două posibile soluții. Nu am propus soluții efective, ci pur și simplu este o consultare cu părinții și cu elevii majori din liceele din Municipiul București, pentru a vedea care este opinia în legătură cu aceste posibile soluții.

Moderatoare: Propuneri acestea sunt.

Rareș Hopincă: Sunt trei. De fapt, a 3-a vizează introducerea în curriculă a unei ore de educație împotriva consumului de droguri.

Moderatoare: Asta să știți că nu a provocat controverse, vâlvă în spațiul public. În schimb, primele două propuneri menționate, da, controverse puternice. Și le luăm pe rând. Aș începe cu această noutate – adeverință medicală la început de an școlar din care reiese că acel copil a făcut teste de sânge, analize de sânge, să dovedească faptul că nu a consumat droguri.

Rareș Hopincă: Nu, nu. Ideea propune doar următorul lucru: ca la început de an școlar, de exemplu, dacă se agreează de către părinți și de toți factorii implicați, să se prezinte doar o dovadă că respectivul elev a fost testat. Nu ne interesează, la momentul la care vorbim, rezultatul testului. Rezultatul testului va fi disponibil doar pentru membrii familiei, doar pentru părinți și pentru copil. Dovada că a fost testat copilul respectiv, în schimb, va fi sub această formă de adeverință. Nu trebuie ca rezultatul acesta să fie unul public, pentru că altfel vom transforma o luptă legitimă împotriva consumului de droguri într-o stigmatizare a unor copii și, știu eu, victimele unor posibile acțiuni de bullying. Și nu asta ne dorim, pentru că stigmatizarea poate produce efecte psihologice la fel de puternice sau poate mai grave decât consumul de droguri.

Moderatoare: Nu înțeleg. Deci, copilul acela, dacă reiese din analiza de sânge că a consumat drog, nu trebuie să afle nimeni de la școală? Atunci care mai este scopul?

Rareș Hopincă: Rezultatele analizelor vor fi disponibile doar pentru părinți, nu și pentru școală. Sau doar dacă părinții vor apela (…). La școală vom merge doar cu adeverința că respectivul copil și-a făcut analiza antidrog.

Moderatoare: De ce?

Rareș Hopincă: Este cumva la fel, păstrând proporțiile ca, știu eu, analizele medicale anuale. Le facem, dar rezultatele nu le publicăm.

Moderatoare: Cu ce ne ajută la combaterea consumului de droguri în școli?

Rareș Hopincă: Pentru că sunt foarte multe familii, mai ales cele din medii vulnerabile, care nu știu problemele cu care se confruntă copiii, nu știu anturajele în care se învârt copiii, nu știu, poate, pericolele la care se expun copiii la diverse petreceri, când nu știm ce beau din diverse pare, din diverse băuturi. Prima parte a problemei este că această problemă nu este conștientizată, pentru că, dacă multe dintre familii ar ști de la bun început sau cât mai curând posibil că există o problemă, aceasta este și prima parte a soluției.

Moderatoare: De ce test de sânge și nu ne limităm doar la acel test antidrog, care poate fi mai puțin invaziv, test de salivă în școli?

Rareș Hopincă: Analizele de sânge sunt cele care au rezultatele cele mai exacte. Testele acelea pe care le fac și polițiștii de la Poliția Rutieră, cu așa-zisele aparate drug test, pot da multe erori fals pozitive și din cauza unor medicamente, de exemplu. Și atunci poate fi și aceea o soluție, o testăm, întrebăm părinții dacă ar fi de acord ca în școală să se poată face, în anumite condiții și cu semnătura prealabilă a părintelui, teste cu aparate de tip drug-test și întrebăm inclusiv dacă sunt de acord să facă analize de sânge anuale și să prezinte o dovadă că s-au făcut acele analize la înscrierea la școală.

Moderatoare: De la ce vârstă, domnule prefect, să fie aceste teste antidrog?

Rareș Hopincă: Ca să fim foarte clari, în momentul de față, noi facem un sondaj în rândul părinților. Dacă vom găsi suport mare de la părinți, vom trece la adoptarea unei metodologii împreună cu psihologi, experți în educație ș.a.m.d.

Moderatoare: Ce propuneri au venit ieri la prefectură când i-ați strâns pe toți specialiștii?

Rareș Hopincă: Primele propuneri care au reieșit sunt tocmai acestea despre care discutăm astăzi.

Moderatoare: De la ce vârstă să testăm copiii la școală?

Rareș Hopincă: Nu discutăm despre asta. Aici este rolul experților. N-am creat metodologia. Noi nu venim cu propuneri concrete până nu avem de partea noastră toți părinții.

Moderatoare: Părintele la ce să răspundă?

Rareș Hopincă: Să răspundă dacă este de acord.

Moderatoare: Una este să întrebi părintele unui copil de 16 ani și alta este să întrebi un părinte al unui copil de 8 ani.

Rareș Hopincă: În primul rând, testele le aplicăm la liceu, nu și la gimnaziu.

Moderatoare: Nu știți că avem o luptă cu consumul de droguri și în gimnaziu?

Rareș Hopincă: Este, știu foarte bine. Vârsta documentată de către cei de la Agenția Națională Antidrog la care copiii încep să consume droguri este de 14 ani, din păcate.

Moderatoare: A coborât spre 12, poate chiar mai jos.

Rareș Hopincă: Vorbesc de statisticile pe care le-am discutat ieri cu cei de la Agenția Națională Antidrog. Revenind, detaliile metodologice vor fi întocmite ulterior. Momentan, avem partea aceasta de consultare publică: „suntem de acord cu acești pași: da sau nu? poate că da, poate că nu, poate că sunt și alte idei mai bune.” Tocmai aceasta este și rolul acestei consultări. Unu la mână, punem pe tapet o problemă, recunoaștem că ea există, pentru că, până nu se creează o controversă în spațiul public, tindem să nu dăm importanță acestor probleme. Poate există opinii pro, poate există opinii contra, poate că primim de la de la părinți sau de la alți specialiști, la care n-am reușit să ajungem, idei mai bune. Este foarte bine.

Moderatoare: Școala începe foarte curând, în câteva zile.

Rareș Hopincă: (…) Toată procedura asta este în felul următor: în acest moment, împreună cu sociologi și psihologi, creăm chestionarul. În data de 20 septembrie, în următoarea întâlnire a grupului de lucru, validăm acest chestionar și, în ultima săptămână din septembrie, aplicăm chestionarul la nivelul tuturor liceelor din Municipiul București. Dacă se va decide în grupul de lucru, poate îl aplicăm și la clasele a VII-a și a VIII-a. Centralizăm rezultatele în luna octombrie și, după aceea, în baza centralizărilor, vom trece la propuneri concrete. (…)

Informații de context

Senatorul USR Ștefan Pălărie, despre testarea antidrog în școli: Guvernanții încearcă să arunce în cârca părinților, profesorilor și elevilor o problemă gravă – traficul de droguri, pe care ei stau și îl urmăresc cu „atenție și îngrijorare”

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a anunţat că va fi analizată posibilitatea testării antidrog a elevilor de către personal medical, în şcoli, doar cu acordul părinţilor, pe 28 august și a precizat că vor fi constituite grupuri de acţiune la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ formate din reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Interne, ai unităţii de învăţământ, precum şi asociaţiilor de părinţi şi elevi.

Pe 30 august, prefectul Capitalei, Rareş Hopincă, a anunțat că Agenţia Naţională Antidrog va realiza un chestionar prin care testăm opinia părinţilor şi a elevilor majori referitor la 

  1. testarea în şcoală cu aparat antidrog
  2. prezentarea unei adeverinţe medicale la începutul anului şcolar care să ateste că respectivul copil şi-a făcut analize de sânge antidrog (dar care să nu prezinte rezultatele analizelor); 
  3. introducerea în curiculă a unei ore de educaţie antidrog în şcoală.”

Joi, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că „trebuie să creştem capacitatea de testare antidrog”, potrivit Agerpres. În ceea ce priveşte oportunitatea efectuării testelor antidrog în şcoli, ministrul a declarat că nu este specialist în controlul consumului de droguri, dar s-a declarat convins că educaţia pentru sănătate poate să genereze comportamente de bună calitate. A menţionat că a avut o discuţie informală cu ministrul Educaţiei, Ligia Deca, pe tema educaţiei pentru sănătate şi a rolului ei în evitarea consumului de droguri. 

Citește și:
Senatorul USR Ștefan Pălărie, despre testarea antidrog în școli: Guvernanții încearcă să arunce în cârca părinților, profesorilor și elevilor o problemă gravă – traficul de droguri, pe care ei stau și îl urmăresc cu „atenție și îngrijorare”
Prefectul Capitalei: Părinţii şi elevii majori, chestionaţi despre oportunitatea testării antidrog în şcoală și a prezentării unei adeverinţe medicale la începutul anului care să ateste că elevul şi-a făcut analize de sânge antidrog
Semnele care indică faptul că un minor a început să consume droguri, prezentate de psihologul Viorel Roman: Dacă dependența se instalează, nu este o alegere a copilului
Exit mobile version