Școlile sunt pregătite să înceapă anul școlar, a declarat secretarul de stat din Ministerul Educației, Radu Szekely, la Radio România Actualități. Oficialul a mai spus că, peste rata de infectare de 2 la mie, orele de educație fizică și sport din școli se vor face în exterior, dar dacă va fi frig și acestea nu se pot desfășura, elevii vor face alte activități în timpul acelor ore, cum ar fi „educație pentru sănătate”.
„Școlile sunt pregătită să înceapă. Din punct de vedere al măsurilor sanitare, există deja practica anului trecut, anului precedent, directorii și profesorii știu ce au de făcut. Elevii cred că, din nou, își amintesc ce au de făcut în ceea ce privește regulile de protecție sanitară. Din punctul acesta de vedere școlile sunt pregătite. La fel, din punct de vedere al accesului la tehnologie școlile sunt mult mai pregătite acum decât cu un an în urmă, suntem mai pregătiți, s-au distribuit mult mai multe echipamente pentru conectarea online, majoritatea elevilor le-au putut păstra și pe perioada vacanței de vară, așa cum trebuia să se întâmple de fapt. Din motive de neînțelegere, unii directori au solicitat elevilor să le lase la școală pe perioada vacanței, ceea ce nu a fost corect.
La fel, colegii noștri profesori cred că au făcut un salt spectaculos în ceea ce privește pedagogia digitală în ultimul an și jumătate și sunt acum mult mai pregătiți. Au o rutină în folosirea resurselor educaționale deschise în mediul online pentru a-i sprijini pe elevi în procesul de învățare. Cred că din toate punctele acestea de vedere suntem mult mai pregătiți decât acum un an. Practica, experiența anului trecut cred că s-ar vedea în felul în care anul acesta va începe mult mai bine și cu o doză mult mai mare de normalitate, adusă atât de prezența fizică, cât și de faptul că ne așteptăm. Știm cum vom lucra și nu mai este un element de noutate atât de mare”, a spus Szekely.
Acesta a explicat faptul că, deși în primă fază anunțul oficial a fost că se vor purta doar măști medicale, s-ar putea reveni asupra deciziei pentru clasele primare.
„Există propunerea, bazată pe dovezi științifice, că aceste măști sanitare, măști medicale sunt mai eficiente în a proteja purtătorii, de virus, pentru că au altă structură. Măștile textile se pare că protejează și ele, dar folosite în mod repetat, spălate și refolosite, protejează mai puțin. Acum, există multiple motive pentru care eu aș putea spune „copiii ar trebui să poarte măști textile, mai degrabă, decât măști medicale”. Pentru că sunt mai tentați să poarte o mască cu desene sau personaje, care e personalizată, e masca fiecăruia și e mai greu să se încurce între ei. Vom vedea mâine (n. red. 31 august) dacă mergem pe măști medicale pentru toți elevii de gimnaziu și liceu, sau rămâne în continuare și posibilitatea folosirii măștilor textile”, a precizat acesta.
Szekely a spus că orele de sport vor fi înlocuite cu ore de educație pentru sănătate, cel mai probabil, după ce acestea nu vor mai putea fi susținute în aer liber din cauza frigului, peste rata de infectare de 2 la mie.
„Ca element de noutate clar, în ordinul comun, este exceptarea de la purtarea măștilor a elevilor din învățământul special, care oricum sunt în grupe mici în general 6-12 elevi maximum, și au dificultăți în a purta măști datorită diverselor sindroame pe care le au, și la orele de educație fizică și sport desfășurate în interior până la rata de 2 la mie la nivelul localității. Nu va mai fi obligatorie purtarea măștii. După depășirea acestei rate de infectare, orele de educație fizică nu se mai desfășoară în interior, ci doar în exterior, tot fără mască.
Medici și specialiști au spus că efortul făcut cu mască nu este unul sănătos, ci dimpotrivă și atunci, mai degrabă renunțăm la măști și facem educație fizică afară, atât cât este posibil. Când frigul o să vină vom avea alte tipuri de activități la interior, dar nu de educație fizică și sport ci, poate, de educație pentru sănătate”, a mai spus secretarul de stat.
Pe 23 iunie ministrul Educației Sorin Cîmpeanu declara, pentru Edupedu.ro, că instituția pe care o conduce va promova o disciplină obligatorie, numită Educație pentru viață, în care vor fi mai multe module, printre care și cel de Educație sexuală, obligatorie pentru elevii claselor V-XII.