VIDEO Radu Szekely, secretar de stat în Ministerul Educației: Școlile sunt pregătite să înceapă anul școlar / În locul orelor de educație fizică și sport, peste rata de 2 la mie, când va veni frigul, elevii vor face alte tipuri de activități, poate educație pentru sănătate

12.474 de vizualizări
Radu Szekely / Foto: Gov.ro
Școlile sunt pregătite să înceapă anul școlar, a declarat secretarul de stat din Ministerul Educației, Radu Szekely, la Radio România Actualități. Oficialul a mai spus că, peste rata de infectare de 2 la mie, orele de educație fizică și sport din școli se vor face în exterior, dar dacă va fi frig și acestea nu se pot desfășura, elevii vor face alte activități în timpul acelor ore, cum ar fi „educație pentru sănătate”.

„Școlile sunt pregătită să înceapă. Din punct de vedere al măsurilor sanitare, există deja practica anului trecut, anului precedent, directorii și profesorii știu ce au de făcut. Elevii cred că, din nou, își amintesc ce au de făcut în ceea ce privește regulile de protecție sanitară. Din punctul acesta de vedere școlile sunt pregătite. La fel, din punct de vedere al accesului la tehnologie școlile sunt mult mai pregătite acum decât cu un an în urmă, suntem mai pregătiți, s-au distribuit mult mai multe echipamente pentru conectarea online, majoritatea elevilor le-au putut păstra și pe perioada vacanței de vară, așa cum trebuia să se întâmple de fapt. Din motive de neînțelegere, unii directori au solicitat elevilor să le lase la școală pe perioada vacanței, ceea ce nu a fost corect.

La fel, colegii noștri profesori cred că au făcut un salt spectaculos în ceea ce privește pedagogia digitală în ultimul an și jumătate și sunt acum mult mai pregătiți. Au o rutină în folosirea resurselor educaționale deschise în mediul online pentru a-i sprijini pe elevi în procesul de învățare. Cred că din toate punctele acestea de vedere suntem mult mai pregătiți decât acum un an. Practica, experiența anului trecut cred că s-ar vedea în felul în care anul acesta va începe mult mai bine și cu o doză mult mai mare de normalitate, adusă atât de prezența fizică, cât și de faptul că ne așteptăm. Știm cum vom lucra și nu mai este un element de noutate atât de mare”, a spus Szekely.

Acesta a explicat faptul că, deși în primă fază anunțul oficial a fost că se vor purta doar măști medicale, s-ar putea reveni asupra deciziei pentru clasele primare.

„Există propunerea, bazată pe dovezi științifice, că aceste măști sanitare, măști medicale sunt mai eficiente în a proteja purtătorii, de virus, pentru că au altă structură. Măștile textile se pare că protejează și ele, dar folosite în mod repetat, spălate și refolosite, protejează mai puțin. Acum, există multiple motive pentru care eu aș putea spune „copiii ar trebui să poarte măști textile, mai degrabă, decât măști medicale”. Pentru că sunt mai tentați să poarte o mască cu desene sau personaje, care e personalizată, e masca fiecăruia și e mai greu să se încurce între ei. Vom vedea mâine (n. red. 31 august) dacă mergem pe măști medicale pentru toți elevii de gimnaziu și liceu, sau rămâne în continuare și posibilitatea folosirii măștilor textile”, a precizat acesta.

Szekely a spus că orele de sport vor fi înlocuite cu ore de educație pentru sănătate, cel mai probabil, după ce acestea nu vor mai putea fi susținute în aer liber din cauza frigului, peste rata de infectare de 2 la mie.

„Ca element de noutate clar, în ordinul comun, este exceptarea de la purtarea măștilor a elevilor din învățământul special, care oricum sunt în grupe mici în general 6-12 elevi maximum, și au dificultăți în a purta măști datorită diverselor sindroame pe care le au, și la orele de educație fizică și sport desfășurate în interior până la rata de 2 la mie la nivelul localității. Nu va mai fi obligatorie purtarea măștii. După depășirea acestei rate de infectare, orele de educație fizică nu se mai desfășoară în interior, ci doar în exterior, tot fără mască.

Medici și specialiști au spus că efortul făcut cu mască nu este unul sănătos, ci dimpotrivă și atunci, mai degrabă renunțăm la măști și facem educație fizică afară, atât cât este posibil. Când frigul o să vină vom avea alte tipuri de activități la interior, dar nu de educație fizică și sport ci, poate, de educație pentru sănătate”, a mai spus secretarul de stat.

Pe 23 iunie ministrul Educației Sorin Cîmpeanu declara, pentru Edupedu.ro, că instituția pe care o conduce va promova o disciplină obligatorie, numită Educație pentru viață, în care vor fi mai multe module, printre care și cel de Educație sexuală, obligatorie pentru elevii claselor V-XII.


10 comments
  1. Dacă vor ajunge copiii on.line doresc ca invațătorii de la clasele pregatitoare sa nu mai primeasca salarii.Suntem sătui noi parintii sa le facem munca lor ,iar dansii să-și insuseasca salarii necuvenite!Ctr c e ctr v suntem cu toții capabili.De ce eu ca parinte dupa 8 ore de munca sa fac scoala preg. cu copilul meu,când invatamantul este de datoria invatatorului?

  2. Perfect ați zis! Voi cei care ii băgați de vina, sunteți conștienți ca atunci când faci efort dai și preiei din atmosfera sălii de sport, mai mulți viruși. Lămuriți-mă odata:nimeni nu vrea sa ne omoare prin vaccin, sa ne crească solzi și alte bazaconii. Pur și simplu virusul exista. Și sa scăpăm de el trebuie sa ne vaccinam. Și pana nu ne vaccinam, nu scăpăm și deci nu ne putem comporta ca și când el nu ar exista. Ca exista! În concluzie, omul are dreptate, de la o anumita rata a infectării în sus, sportul în spatii închise nu mai e indicat.

  3. Peste doi la mie ar trebui ca cei din minister și din inspectorate să nu mai fie plătiți! … să meargă acasă în șomaj. Oricum „freacă menta”. De aceea tot modifică Legea Educației. … să facă ceva. Ministrul Educației dă dreptate la toți, răspunde ce vrem să auzim dar ne execută că la carte… Mi-e greață… Vor cu 800 de EU pe lună să facem treabă de 4- 5000(ca în Finlanda). Ăsta da capitalism. Aș crede că e mai degrabă o formă de prostituție…

  4. Domnule Szekely, cel mai mult rău învățământului voi l-ați făcut prin cosmetizarea comenzilor politice. Profesorii știu foarte bine ce au de făcut. Subțiați ministerul și inspectoratele de angajați, luați bani de pomană, cerând situații non-stop. Nu aceasta este școala!

  5. Gata cu educatia ,,fizica”. A venit momentul educatiei pt. ,,sanatate”. Tre’ invatat ala micu cum sa faca efort si sa respire corect ,,cu masca pe figura”, ca doar e peste ,,doi la mie”, se intelege. Pe vremuri masculii ,,apartinatori” invatau detaliile astea vitale de acomodare cu ,,masca” doar la maturitate cand erau ,,luati in armata”. Totusi femeile erau scutite de asemenea manevre char daca eram in plin ,,razboi rece” si ,,atacurile puteau fi iminente”. Cum ajungem la 2- 6 si mai mult la mie in zilele noastre? Pixul stie. Doar, dupa un an de ,,educatie pandemica”, si cel mai analfabet functional burdusit cu diplome a bagat la cap ca ,,tre’ sa invatam sa traim cu virusii”. Sunt de mii si mii de ani printre noi si eram inconstienti traind printre ei ,,la plezneala”, fara ,,reguli”, fara nimic. Cica ,,oficialul” spune ca problema la ,,textile” e ca sunt refolosite in timp ce alea ,,chirurgicale” ar fi ceva mai bune (se pare !!! … dupa un an de vanzoleala). Cand tot nescolitul a aflat ca prin masti (si prin alea ,,chirurgicale”) virusii trec ,,intr-o veselie”. Ar fi o varianta ca ,,oficialii” sa puna placa aia ca ,,or fi bune la ceva, macar la protejarea de bacterii” (ups, le-am dat idei). Da’ tactica a fost ,,bestiala”. Ii ameninti ca o sa le interzici textila obligandu-i la aia mai nasoala ,,chirurgicala” ca sa o poarte aia ,,personalizata, cu desene”, adoptata deja, cu mai cu placere.

  6. Din cauza ca au stat nefolosite peste vara, este posibil ca unele laptopuri / tablete sa aiba probleme cu bateriile.
    Se vor ocupa de aceasta situatie domnii directori care le-au “sechestrat” in scoli?

  7. Asta e setat pe scoaterea orelor de educatie fizica . Puiul lui Andronescu . Sa se pregateasca pentru vizite in instanta !

  8. După 18 luni de pandemie realizați și voi că nu este sănătos sportul cu mască.Pe diploma mea scrie EDUCAȚI FIZICĂ ȘI SPORT nu educația voastră sexuală cosmetizată în educație pentru sănătate.Peste 2 la mie se poate face șah.

  9. “pedagogia digitală”
    Oh, o noua stiinta inventata de fostul sef de cabinet al psdistei Abramburica, exterminatoarea invatamantului romanesc?

    “Salturi spectaculoase”
    In domeniul “blended learning” (numit si hibrid pe plaiurile mioritice) nu s-a inregistrat nici un salt spectaculos.
    “Flipped classroom” e o nebuloasa pentru multi profi. Un salt au facut cei care si-au cumparat o tableta grafica si alte dispozitive sau au platit din buzunarul propriu un abonament la vreo platforma de e-learning.
    “Comunitati de practica”, “community of inquiry”, forme de invatare “digitale” – alte nebuloase, nici un salt.
    “Mobile learning” – o invatare adaptata si materiale adaptate pentru copiii mai saraci care nu si-au permis un laptop sau o tableta – nici un salt.
    “Pedagogia integrarii” – asta e inca SF prin scolile romanesti, se mai vorbeste de ea prin carti.
    “Accesibilizarea si flexibilizarea invatarii” – a remarcat cineva vreun salt? Dupa unii s-a facut doar streaming.
    Multimedia? Vreo platforma de e-learning romaneasca? Macar o biblioteca virtuala cu lectii filmate postate pe YouTube?
    Vreun salt la evaluari? Vreo cercetare?

    Sigur, ceva experienta exista. Dar nu-mi aduc aminte sa fi reflectat cineva critic la ea in afara de Miclea.
    Szekely, absolvent de module psihopedagogice, nu cred ca are capacitatea asta.

    1. @ Perplex Și mai adaug și eu , care am fost în fata ecranului tot anul 2020-2021.
      Îl mai adaug aici pe “hibri cu un singur elev” in toamna sau “onlainuțu cu un singur elev” din iarna pana in mai cand era carntina-niciun efect. Practic ce ni s-a întâmplat la noi la clasa. Practic toți profesorii au lucrat cu un singur elev tot anul. De restu le-a durut în știți voi unde. Și chiar dacă deja avea mediile 10,nu lasă pe nimeni iar profesorii se complace în situație. La cât de mult se practica tipul asta de învățământ,e cel mai underrated printre profesorii incompetenți și leneși ca cei de la mine din scoala,le e cel mai ușor sa facă asta. Acest tip de învățământ e deja normalitate în România, hai sa audă și “secuiu”ăsta și cu “Soarele Câmpului” sa îl introducă sa fie ca un reper pentru celmai folosit tip de învățământ printre cei ce se dau profesorii.Anul asta trec în a opta,profesorii ăștia nu au știut decât sa ne sperie și sa nu facă nimic,iar referitor la ce ai/ati spus dvs Perplex ,o sa dau pe acces la aceste platforme de e-learning pe tot anul un abonament,si ma apuc sa recuperez de acolo ce am pierdut. Ce sa zic, buna idea aia lui Selly cu platforma educationala gratuita pentru toată lumea,dar daca scoala e un business prin care câștigă profesorii care dau meditații la negru,iar acestea sunt încurajate de Soarele Câmpului care înțelege prin asta Românie educata. În sistemul medical numai zic, corupție și șpăgi muuuulte,deci în scoala te numești client nu elev, la spital la fel client nu pacient. Ce tablete grafice de mii de lei,ce flex-uri din astea ce nebunii,ce digitalizare? Dacă se putea,da, și sa se folosească la ceva,sa știe și profesorii sa umble pe ele,sa nu existe vandali de al de colegii mei care sparg bănci în doua numa asezandu-se cu fundu,si neonul din clasa cu sticla de de plastic dur de un litru,sa aibă în memoria lor aceste tablete grafice niște cărți manuale,si exerciții și tot felul de nebunii legate de e-learning pe ele,camera 360 4k măcar pt învățământul hibri,da ce nebunii sunt astea? Numa flexerii,bogații,si școlile private,își permit din astea,coada satului abia daca se descurca cu tablete codate pt școală, dar fără platforme online făcute de minister pt invatare(măcar pentru sărmanii aia vai de capul lor) și se chinuie abia cu niște tablete de 300 de lei(nici 300) chinezești,tot felul de brand-uri chinezești de care nu am auzit,cu cartele cu net pe o perioada anume,nici ei nici profesorii lor nu știu sa le folosească,ce sa zic. Car despre înlocuirea orei de sport cu educația “sanitara” cautati-va informațiile singuri, rugați părinții sa va explice despre ce e vorba (în caz ca e cu sexuala) dacă e cu sanitara în legătură cu vaccinul și alte chestii din astea,dacă nu vreți sa participați la ele,e simplu.Cum știm și noi sa facem când nu vrem și nu vrem:sa va între pe o ureche si va iasă pe alta,daca nu va interesează și atât,oricum și astea sunt niște gunoaie inutile în plus, la orele pe care noi le aveam deja pt umplutura sa vadă și ei cât rezistam cu textila pe figura.This is all about.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Strategia de educație parentală a fost lansată în dezbatere pentru a treia oară, în 6 ani. Documentul ministrului Deca este înțesat cu limbaj de lemn și referiri la președintele Iohannis: „Viziunea asupra parentalității, subsecventă dezideratelor Proiectului România Educată, este în perspectiva 2030 aceea de a clădi, împreună cu părinții, o societate durabilă”

Strategia de educație parentală a fost lansată în dezbatere pentru a treia oară de Ministerul Educației, după ce precedentele 2 variante lansate în ultimii 6 ani au fost abandonate în…
Vezi articolul

Studenții ar fi „profesioniști adevărați”. Adina Dragomirescu, directoarea Institutului de Lingvistică al Academiei Române, despre propunerea ca viitorii profesori de limba română să facă un an de licență în plus: Dacă Ministerul Educației ne-ar consulta, în mod evident am putea susține cu argumente studiile filologice de patru ani – INTERVIU

Adina Dragomirescu, directoarea Institutului de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti” al Academiei Române, spune că susține propunerea ca licența pentru viitorii profesori de limba română să fie extinsă la…
Vezi articolul

Pentru prima dată, în București, în ultimii 10 ani, mai mulți elevi optează pentru profilul pedagogic de la Colegiul „Elena Cuza” decât pentru arte la Liceul „Tonitza” / Un posibil efect major al grevei profesorilor, care a dus la creșterea semnificativă a salariilor și la vizibilitatea profesiei – analiză

În mod surprinzător, Colegiul Național Elena Cuza, liceu pedagogic prin excelență, este în acest an școlar primul în preferințele elevilor de clasa a VIII-a din București, care aleg filiera vocațională,…
Vezi articolul

Eveniment al Fundației Vodafone și Edupedu.ro

Atelierele Școala din Viitor pentru profesorii de gimnaziu – aplicații practice și conținut multimedia pentru o multitudine de discipline / VIDEO

Conferința națională „Școala din Viitor: Resurse și conținut transdisciplinar pentru profesorii de gimnaziu”, eveniment dedicat cadrelor didactice din România, organizată de Fundația Vodafone și Edupedu.ro, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar…
Vezi articolul