VIDEO Protest în direct la televizor al unui profesor din Afghanistan, după ce talibanii au interzis recent accesul fetelor în universități: Dacă mama și sora mea nu pot învăța, atunci eu nu accept această educație

330 de vizualizări
Foto: captură – YouTube.com / The Guardian Video
Un profesor universitar din Kabul, capitala Afganistanului, și-a rupt diplomele de profesor și de doctor în direct la o televiziune, în semn de protest, după ce talibanii, aflați la conducerea statului, au interzis de săptămâna trecută accesul fetelor și femeilor în universități, potrivit publicației britanice The Guardian.

Într-o emisiune transmisă live pe Tolo Tv, cadrul universitar, identificat de jurnaliștii afgani drept Ismail Mashal, și-a adus diplomele de profesor și pe cea de doctor și spune că “de astăzi, nu mai am nevoie de ele, pentru că țara aste nu este un loc pentru educație”.

  • Și continuă: “Dacă sora mea și mama nu pot să învețe, atunci nu accept această educație”, rupându-și certificatele, inclusiv pe cel din perioada în care a predat în India, în fața camerei. Video, mai jos.

Reacția profesorului vine după ce politicile pe care statul afgan le are în privința educației fetelor au stârnit nemulțumiri în comunitatea educațională, prin faptul că acestea sunt private de educație sub regimul taliban.

Pe 23 martie 2022, școlile gimnaziale și liceele din Afghanistan s-au închis pentru fete, la puțin timp după începerea anului școlar pentru acestea, la decizia regimului islamic fundamentalist care a preluat conducerea în țară în august 2021. În septembrie 2021, școlile se deschideau pentru băieți.

În octombrie anul acesta, Statele Unite au anunţat noi sancţiuni împotriva talibanilor ca represalii la tratamentul aplicat femeilor şi fetelor în Afganistan, pentru că acestora li se permite să învețe mai mult de ciclul primar.

La începutul lunii decembrie, tinerele afgane au susţinut un examen de absolvire a liceului, cu toate că nu mai fuseseră în școli de câteva luni. Ministerul Educaţiei nu a oferit detalii despre examen – sau numărul de elevi care îl susţin – şi a refuzat accesul jurnaliştilor la şcolile în care a avut loc.

Interdicţia privind învăţământul superior, impusă pe 21 decembrie 2022, vine la mai puţin de trei luni după ce mii de fete şi femei au trecut examenele de intrare la universitate în toată ţara. Multe dintre ele aspiră la cariere de inginer sau medic, deşi sunt private de acces la şcolile secundare. – detalii aici

La instalarea lor la putere în august 2021, talibanii au promis că vor fi mai flexibili, însă au revenit în mare măsură la interpretarea extrem de strictă a islamului care a marca prima lor trecere pe la conducerea ţării, între 1996 şi 2001, conform Agerpres.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Amenzi pentru părinții și directorii de școală care refuză să semneze contractul educațional, între 1.000 și 5.000 de lei / Directorii de școală pot să plătească amenda sau să presteze muncă în folosul comunității – ROFUIP 2024

Părinții sau directorii de școală care refuză să semneze contractul educațional riscă să plătească amendă între 1.000 lei și 5.000 de lei, dacă nu semnează contractul educațional, potrivit ROFUIP 2024.…
Vezi articolul

Peste 1.400 de tineri din România pot călători cu trenul prin Europa în cadrul rundei a doua a DiscoverEU 2022 / Experiența le-a oferit tinerilor o mai bună înțelegere a altor culturi și a istoriei europene, arată un sondaj al Comisiei Europene

Comisia Europeană oferă în cadrul acestei runde DiscoverEU, parte a Anului European al Tineretului, 35.000 de permise de călătorie cu trenul pentru tinerii născuți între 1 ianuarie 2004 și 31…
Vezi articolul

În București ar trebui să existe doar două tipuri de burse: bursa de excelență și bursa socială, spune profesoara Nina Vasile / La începutul anul școlar, elevii să primească vouchere pentru îmbrăcăminte și rechizite, iar bursa lunară să fie pentru cei care chiar au rezultate bune, propune cadrul didactic

„Eu am gândit, de multe ori, că, de fapt, ar trebui să existe doar două tipuri de burse: bursa de excelență și bursa socială”, a declarat profesoara Nina Vasile, la…
Vezi articolul