VIDEO Protest în direct la televizor al unui profesor din Afghanistan, după ce talibanii au interzis recent accesul fetelor în universități: Dacă mama și sora mea nu pot învăța, atunci eu nu accept această educație

330 de vizualizări
Foto: captură – YouTube.com / The Guardian Video
Un profesor universitar din Kabul, capitala Afganistanului, și-a rupt diplomele de profesor și de doctor în direct la o televiziune, în semn de protest, după ce talibanii, aflați la conducerea statului, au interzis de săptămâna trecută accesul fetelor și femeilor în universități, potrivit publicației britanice The Guardian.

Într-o emisiune transmisă live pe Tolo Tv, cadrul universitar, identificat de jurnaliștii afgani drept Ismail Mashal, și-a adus diplomele de profesor și pe cea de doctor și spune că “de astăzi, nu mai am nevoie de ele, pentru că țara aste nu este un loc pentru educație”.

  • Și continuă: “Dacă sora mea și mama nu pot să învețe, atunci nu accept această educație”, rupându-și certificatele, inclusiv pe cel din perioada în care a predat în India, în fața camerei. Video, mai jos.

Reacția profesorului vine după ce politicile pe care statul afgan le are în privința educației fetelor au stârnit nemulțumiri în comunitatea educațională, prin faptul că acestea sunt private de educație sub regimul taliban.

Pe 23 martie 2022, școlile gimnaziale și liceele din Afghanistan s-au închis pentru fete, la puțin timp după începerea anului școlar pentru acestea, la decizia regimului islamic fundamentalist care a preluat conducerea în țară în august 2021. În septembrie 2021, școlile se deschideau pentru băieți.

În octombrie anul acesta, Statele Unite au anunţat noi sancţiuni împotriva talibanilor ca represalii la tratamentul aplicat femeilor şi fetelor în Afganistan, pentru că acestora li se permite să învețe mai mult de ciclul primar.

La începutul lunii decembrie, tinerele afgane au susţinut un examen de absolvire a liceului, cu toate că nu mai fuseseră în școli de câteva luni. Ministerul Educaţiei nu a oferit detalii despre examen – sau numărul de elevi care îl susţin – şi a refuzat accesul jurnaliştilor la şcolile în care a avut loc.

Interdicţia privind învăţământul superior, impusă pe 21 decembrie 2022, vine la mai puţin de trei luni după ce mii de fete şi femei au trecut examenele de intrare la universitate în toată ţara. Multe dintre ele aspiră la cariere de inginer sau medic, deşi sunt private de acces la şcolile secundare. – detalii aici

La instalarea lor la putere în august 2021, talibanii au promis că vor fi mai flexibili, însă au revenit în mare măsură la interpretarea extrem de strictă a islamului care a marca prima lor trecere pe la conducerea ţării, între 1996 şi 2001, conform Agerpres.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Copiii români din Marea Britanie

UPDATE Din toamnă, copiii români din Marea Britanie vor putea învăța din nou limba română, cultură și civilizație românească, cu profesori români stabiliți în Regat / Comunitățile de români pot cere școlilor și grădinițelor predarea cursului

Cursul de Limbă, Cultură și Civilizație Românească (LCCR) va fi predat din nou în școlile și grădinițele din Regatul Unit, anunță Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii și…
Vezi articolul

Cătălin Zaman, profesor de limba română și director, despre soluții pentru îmbunătățirea performanțelor elevilor până la Evaluarea Națională: Intenționez să dau o simulare pe lună la nivel de școală și două-trei teste de lucru la final de săptămână, pe care luni copiii să le aibă pe masă, corectate cu sfaturi individuale

Cătălin Zaman, profesor de Limba și Literatura Română și director al școlii Gimnaziale „Înv. Nicolae Ispas” Clondiru din județul Buzău, spune după analiza rezultatelor de la simularea Evaluării Naționale și…
Vezi articolul

Deputații europeni au votat recunoașterea parentalității la nivelul Uniunii, indiferent de modul în care copilul a fost conceput, născut sau de tipul de familie pe care îl are / Se dorește crearea unui certificat parental european

Parlamentul a susținut joi recunoașterea parentalității în întreaga UE, indiferent de modul în care un copil a fost conceput, născut sau de tipul de familie pe care îl are, potrivit…
Vezi articolul