După doi ani de închidere a școlilor și de măsuri anti-Covid-19 impuse de guvern, mii de profesori și de cadre didactice francofone din Belgia au ieșit marți pe străzile din capitala Bruxelles pentru a protesta față de condițiile de lucru și tăierile de buget din Educație, relatează vineri, 11 februarie, Euronews.
Profesorii susțin că, deși meseria lor este foarte importantă pentru societate, autoritățile “nu dau mijloacele necesare pentru a continua să ne iubim profesia”, spun aceștia, și reclamă că ceea ce îi interesează pe guvernanții din Belgia este doar să minimizeze costurile pentru Educație în pandemie. Detalii, mai jos.
- Reamintim că și în România au existat recent proteste ale sindicatelor din Educație, însă acestea au vizat exclusiv revendicări salariale sau de asigurare a unor sporuri. Reprezentanții sindicatelor au oprit însă aceste acțiuni, fiind în prezent în negocieri cu Guvernul pentru semnarea unui acord, cea mai recentă solicitare fiind adresată președintelui Iohannis, să intervină în subiect și să sprijine învățământul.
Printre motivele protestului, potrivit declarațiilor celor participanți, se numără: clasele supradimensionate, clădirile școlare care au nevoie urgentă de reparații și lipsa generală de personal. “Pandemia nu a făcut decât să înrăutățească o problemă deja existentă”, notează sursa citată.
Astfel, profesorii sunt obosiți și spun că nu mai pot suporta: “Noi dăm totul pentru elevii noștri. Facem totul pe calculator. Încercăm să facem față întrebărilor, absențelor, bolilor, dar suntem pur și simplu obosiți”, a declarat pentru Euronews un profesor prezent la manifestație.
“Clasele noastre sunt prea mari, cu copii cu handicap pe care trebuie să-i ajutăm, care au nevoie de sprijin suplimentar în timp ce restul clasei face altceva. Prima mea cerere este să reducem numărul de elevi [dintr-o] clasă”, a spus un altul.
Conform aceleiași surse, ultimul protest al profesorilor francofoni din Belgia a avut loc în 2011, dar de data aceasta motivele au fost multiple și într-un context special, cel al pandemiei de Covid-19, fiecare sindicat al cadrelor didactice susținând protestul. Aceștia susțin că protocoalele se schimbă în mod constant și că acum își petrec o mare parte din timp gestionând absențele, ceea ce sporește confuzia în școli.
Resursele și investițiile în Educație, o problemă
Mai mult, profesorii spun că autoritățile sunt interesate doar de reducerea costurilor: “Este cea mai frumoasă slujbă din lume. Cu toții ne iubim munca, dar [autoritățile – n. red.] nu ne dau mijloacele necesare pentru a continua să ne iubim meseria”, a declarat un profesor protestatar.
În cazul în care situația se va înrăutăți, lucrătorii belgieni din Educație spun că vor face eforturi pentru a crea alianțe cu colegii lor europeni pentru a cere schimbări reale și pentru ca autoritățile să înțeleagă că școala este o investiție în viitor, susțin aceștia.
Într-un interviu acordat joi presei belgiene, ministrul valon responsabil cu educația, Pierre-Yves Jeholet, a menționat despre banii suplimentari puși la dispoziție de guvernul valon pentru a ajuta la gestionarea pandemiei, dar a subliniat că fondurile “nu sunt nelimitate”.