Elevii din Constanța au început protestele, pentru a determina Consiliul Județean “să respecte legea în sensul acordării reducerilor de 50% la transportul județean pentru elevi și studenți”. Tinerii au anunțat că timp de 3 zile, pe 10, 11 și 14 ianuarie, în intervalul orar 13:00 – 14:00, vor organiza proteste, în fața intrării Consiliului Județean.
Asociația Elevilor din Constanța a anunțat la începutul săptămânii că intentează plângere penală împotriva întregii conduceri a Consiliului Județean, dacă nu acordă tarif redus cu 50% la transportul județean pentru elevi.
La începutul anului școlar, elevii au atras atenția că județul Constanța are o rată ridicată a abandonului școlar, de 8% în mediul rural.
“Președintele Consiliului Județean Constanța, Marius-Horia Țuțuianu, refuză în continuare să acorde tarif redus cu 50% la transportul județean pentru elevi”, spun elevii.
Până acum, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Horia Marius Ţuţuianu, a susținut că „primăriile sunt cele care subvenţionează aceste transporturi, cum ar fi ca şi Constanţa să subvenţioneze. Nu avem texte de lege care să spună foarte clar că şi noi putem subvenţiona”, a relatat Cuget Liber.
În octombrie 2018, oficialul declara că, “din punct de vedere al interpretărilor de lege, Consiliul Judeţean Constanţa nu poate să acorde facilităţi elevilor pentru transportul public, acest atribut, conform Legii Învăţământului, aparţine unităţilor administrativ – teritoriale pe raza cărora se află unităţile de învăţământ. Pe rolul instanţei de judecată există deja un proces pornit. Conducerea CJC consideră că nu poate să se substituie instanţelor de judecată, jignirea conducerii CJC nu garantează soluţionarea speţei. Vom vedea cum vom putea rezolva acest lucru din punct de vedere legal, la începutul anului următor”, potrivit publicației Cuget Liber.
Elevii susțin, însă, că “Responsabilitatea pentru asigurarea subvențiilor aferente acordării reducerilor de către transportatori cade, conform art. 19^1 și art. 42, alin. (1), (2) și (4) din Legea 92/2007, cu modificările aduse de Legea 328/2018, în sarcina Consiliului Județean”.
Citește și:
- EXCLUSIV Elevii de la profesională, obligați să lucreze în România minimum 5 ani, dacă vor navetă, cazare și masă gratuite la școală – Propunere în acordul Sindicate-Guvern
- GRAFIC Plăcerea de a merge la școală scade an de an, procentul absenților a crescut cu 50%. În sate sunt 83% din școlile cele mai slabe din România