Lansat în două școli din România, „LifeLab by BCR” este un program-pilot de educație financiară și dezvoltare a abilităților de viață, inițiat de BCR și Școala de Bani. Prin acest proiect, inițiatorii urmăresc dezvoltarea abilităților practice, de luare a deciziilor, de planificare și colaborare ale elevilor, din toate ciclurile de învățământ.
Tocmai de aceea programul a început în două școli, una din mediul rural și cealaltă din urban, și este derulat pe toată durata anului școlar, de la clasa pregătitoare până la clasa a XII-a.
Colegiul Național „Dinicu Golescu” din Câmpulung Muscel, județul Argeș, și Școala Gimnazială nr. 1, din Poiana Mărului, județul Brașov, sunt cele două unități de învățământ în care profesorii și elevii au fost deschiși pentru a pilota măsurile propuse împreună cu specialiștii în educație financiară și experții educaționali.
Lansarea programului-pilot de la Colegiul Național „Dinicu Golescu” din Câmpulung Muscel a primit sprijinul conducerii școlii, al autorităților locale și județene, al comunității.
„Este un proiect nou pentru „Dinicu”, suntem foarte mândri că suntem una dintre cele două școli din România în care se va desfășura acest program. Așteptările noastre sunt până la urmă așteptările elevilor – ne dorim să predăm mai bine, să predăm lucruri legate de realitate, lucruri folositoare copiilor în viața de zi cu zi”, a declarat la lansarea proiectului Magdalena Dorcioman, directoarea Colegiului.
Pentru susținerea programului-pilot LifeLab by BCR a pledat și reprezentantul Guvernului în județul Argeș, subprefectul Ciprian Neculăescu: „Pentru a deveni un adult responsabil în ceea ce privește educația financiară, cred că mesajul trebuie să plece încă de mic copil. Astfel ei vor reuși la un moment dat să știe ce înseamnă valoarea banului. Cred că educația și succesul se învață încă din școală”, a spus acesta.
Profesorii care s-au înscris în programul-pilot au primit sprijinul organizatorilor și al experților implicați. Cadrele didactice au participat la formări pe trei componente – concepte de educație financiară aplicate în viața de zi cu zi, comunicarea personalizată la clasă și crearea de materiale educaționale adaptate. Claudia Oprescu, expert CSR al BCR, coordonatorul Școala de bani, le-a spus cadrelor didactice că proiectul acesta este despre învățare. „Atenție, nu o să faceți asta singuri, nu veți primi niște foi și să vi se spună „faceți educație financiară”, nu! Vom construi împreună niște materiale care s fie interesante pentru copii, care să fie cât se poate de practice. Astfel încât după ce vor ieși pe ușa acestui liceu să poată să pună în practică ce le spuneți”.
„Educația financiară nu doar despre cum câștigi banul, ci este vorba mai ales despre cum îl investești, cum ai grijă de el. Mă bucur foarte mult și o felicit pe doamna director că a adus acest proiect la Câmpulung și sunt absolut sigură că asta o să-i ajute pe copii. Și poate că vi se pare ciudat, dar sunt absolut sigură că atunci când îi educați pe copii, îi ajutați foarte mult și pe părinții lor, pentru că elevii se duc și vorbesc acasă despre asta. Vă aplaud pe toți pentru inițiativă”, a declarat primarul orașului Câmpulung Muscel, Elena Lasconi, pe scena Colegiului Național „Dinicu Golescu”.
Programul-pilot a pornit după experiența a peste 6 ani de cursuri făcute în cadrul celui mai amplu proiect de educație financiară din România, Școala de bani BCR. Alături de organizator, parteneri sunt FabLab și Asociația Edupedu pentru Educație.
Prima etapă a inclus și realizarea unui studiu cu două componente – calitativă și cantitativă. Studiul s-a realizat în cele două școli LifeLab, Liceul „Dinicu Golescu” din Câmpulung Muscel, județul Argeș, și Școala Gimnazială nr. 1, din Poiana Mărului, județul Brașov, și în alte două școli de control, din județele Cluj și Constanța.
Rezultatele au fost publicate săptămâna aceasta.
Studiul pe circa 1.000 de elevi din cele 4 școli arată că 4 din 5 copii și adolescenți chestionați discută despre bani cu părinții, 44% dintre ei discută cu prietenii și doar 14% cu profesorii.
Elevii din clasele mai mari (a VIII-a) și cei din ciclul liceal sunt mai interesați să discute despre finanțe și apelează la mai multe categorii de persoane pentru a se informa despre această temă.
Peste un sfert (27%) dintre elevi, indiferent de ciclul de învățământ, își doresc să cumpere în următoarele 6 luni device-uri (laptopuri, computere, tablete, smartphone-uri și componente PC), la egalitate cu dorința pentru haine și încălțăminte (27%), mai arată studiul. În cadrul interviurilor, o parte din liceeni au afirmat că își doresc să își cumpere cât mai curând diverse vehicule (ATV sau automobil) și să facă școala de șoferi.
- Aproximativ 4 din 5 elevi au bani de buzunar. Cea mai mare parte a sumelor provin de la părinți (86%), urmate de cele din partea bunicilor (53%), bursă școlară, alocație sau de la rude, mai arată studiul.
- Aproximativ 9 din 10 elevi declară că economisesc, 66% dintre elevi pun o parte din banii primiți deoparte, 23% pun toată suma deoparte și doar 11% aleg să nu economisească.
După ce a avut loc studiul inițial și după etapele de formare pentru toți profesorii implicați, de luna aceasta fiecare școală va stabili o perioadă pentru desfășurarea unui proiect practic, de antreprenoriat social, prin care elevii, alături de părinți și profesori, vor exersa noțiunile învățate. În plus, aceștia, alături de profesorii coordonatori, vor stabili o dorință a clasei și vor urmări îndeplinirea ei.