VIDEO Program guvernamental pentru școlile cu risc seismic I, anunțat de Guvern. Cheltuielile pentru consolidarea clădirilor vor fi decontate prin acest program

271 de vizualizări
Foto: © Pattanaphong Khuankaew | Dreamstime.com
„În primul rând, dorim să venim cu un proiect de ordonanță de urgență pentru clădirile cu destinație de școală, care sunt astăzi expertizate în risc seismic 1, să creăm un program guvernamental”, a declarat Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, la începutul ședinței de Guvern. Marți, Ministerul Educației a publicat lista celor 21 de școli aflate în risc seismic I, în urma ședinței comitetului interministerial.

Cseke Attila a declarat că există posibilitatea să fie incluse și alte clădiri în urma expertizei tehnice: „Acest program guvernamental va porni cu clădirile care sunt astăzi expertizate în risc seismic 1, dar există evident posibilitatea pe măsură ce vor mai fi alte clădiri expertizate în această categorie ca ele să fie incluse automat în programul guvernamental și să fie finanțate.”

Cheltuielile pentru reabilitarea clădirilor vor fi decontate prin intermediul acestui program, după cum a spus ministrul Dezvoltării: „Toate categoriile de cheltuieli legate de consolidarea acestor școli vor fi decontate prin acest program, iar introducerea în programul guvernamental se va face pe baza listei comunicate de Ministerul Educației. Beneficiarii acestora investiții sunt autoritățile administrației publice locale, dar le punem la dispoziție, cum spuneați, o procedură simplificată de derulare a investițiilor.”

Redăm declarațiile ministrului Dezvoltării:

Cseke Attila: Astăzi avem aceste trei proiecte de acte normative. În primul rând, un proiect de hotărâre de Guvern pentru alocarea sumei de 51,4 milioane de lei pentru cinci unități administrativ teritoriale de pe raza județului Gorj: Municipiul Târgu Jiu, orașul Tismana, comuna Arcani, comuna Runcu și comuna Stănești. Pentru lucrări de reparații, consolidări, chiar și desființare de obiective de investiții și reconstruire, la 16 obiective, toate cu destinație din domeniul învățământului. Această hotărâre se bazează pe hotărârea Comitetului Județean de Situații de Urgență și pe proiectul de hotărâre de Guvern înaintat de instituția prefectului județului Gorj, respectiv Consiliul Județean Gorj. Și avem toate avizele pentru acest proiect de hotărâre de Guvern.

În ceea ce privește celelalte două proiecte de acte normative, cum spuneați în prima lectură, în primul rând, dorim să venim cu un proiect de ordonanță de urgență pentru clădirile cu destinație de școală, care sunt astăzi expertizate în risc seismic 1, să creăm un program guvernamental. Acest program guvernamental va porni cu clădirile care sunt astăzi expertizate în risc seismic 1, dar există evident posibilitatea pe măsură ce vor mai fi alte clădiri expertizate în această categorie ca ele să fie incluse automat în programul guvernamental și să fie finanțate. Toate categoriile de cheltuieli legate de consolidarea acestor școli vor fi decontate prin acest program, iar introducerea în programul guvernamental se va face pe baza listei comunicate de Ministerul Educației. Beneficiarii acestora investiții sunt autoritățile administrației publice locale, dar le punem la dispoziție, cum spuneați, o procedură simplificată de derulare a investițiilor. În primul rând, soluția tehnică se va baza pe raportul de expertiză de încadrare în risc seismic 1 și se va trece direct la întocmirea unui proiect tehnic, având în vedere că putem să determinăm standardele de cost pe consolidare de risc seismic și vom propune să fie aprobate prin ordin de ministru.

De asemenea, în cadrul acestui program, vom propune reducerea termenelor pentru eliberarea certificatelor de urbanism, avizelor și acordurilor acordate de instituții ale statului, respectiv și a termenului de emitere a autorizației de construcție, astfel încât să avem o procedură în care avem respectate principalele elemente, dar avem și o procedură mai rapidă pentru a trece la execuția lucrării. (…)

În ceea ce privește proiectul de lege, tot în prima lectură astăzi pe ordinea de zi a ședinței de Guvern, propunem impunerea unor termene pentru prima etapă în procedura de clasificare a clădirilor pe seismic, anume acea procedură de evaluare vizuală rapidă care este în vigoare de anul trecut în legislația specifică. Și pe partea de clădiri cu destinația de școli, respectiv de unități sanitare, vom propune ca evaluarea vizuală rapidă să înceapă până cel târziu pe 1 ianuarie 2024 și să se finalizeze la 1 noiembrie 2024. În urma acestei evaluări vizuale rapide, pentru care nu ne trebuie un specialist, un expert în risc seismic, ci angajați ai unităților administrativ teritoriale, proprietarii clădirilor cu ingineri proprii pot să fac această vizualizare rapidă. Acolo unde se constată că sunt elemente care impun expertizarea clădirii, se va trece la expertizarea clădirii. (…)

De asemenea, având în vedere cutremurele care s-au întâmplat în județul Gorj și care ne-au arătat că sunt anumite zone care astăzi erau clasificate într-un anumit normativ, dar care nu puteau fi incluse în programul național pe bugetul de stat, vom propune ca criteriu eligibil să fie valoarea aceea de accelerare a terenului (care – n.red) să coboare de la 0.20 la 0.15, exact pentru ceea ce am văzut în județul Gorj. Până când aceste hărți de risc se refac de către specialiști, să ajutăm ca și aceste zone să se poată înscrie în programul de investiții al Guvernului.

Foto: © Pattanaphong Khuankaew | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
BREAKING Lista școlilor cu risc seismic I din România, publicată de Ministerul Educației
BREAKING De fapt sunt doar 21 de școli cu risc seismic I în toată România, anunță Guvernul, care spunea săptămâna trecută că sunt 118 clădiri / Justificarea – unele au urmat programe de consolidare, iar altele sunt, în prezent, în conservare, nefiind folosite

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Bogdan Gruia Ivan, propus ministru al Cercetării în Guvernul Ciolacu, aviz favorabil în Parlament: „Prima prioritate” în domeniul cercetării este „adaptarea legislației la vremurile în care trăim” / Zone de interes: inteligența artificială, tehnologii cuantice, energie verde

Bogdan-Gruia Ivan, propus de PSD pentru postul de ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării în Guvernul Ciolacu, a primit aviz favorabil din partea comisiilor care l-au audiat, miercuri, în Parlament.…
Vezi articolul

Premieră în ultimii 18 ani: un elev a luat media 10 la sesiunea din septembrie de la Bacalaureat. Rata de promovare a sesiunii de toamnă de la BAC 2020 este de 31,5%

Rata de promovare înregistrată în sesiunea august-septembrie a examenului naţional de Bacalaureat 2020 este de 31,5%, în creștere față sesiunea august-septembrie 2019 (30,8%), transmite Ministerul Educației într-un comunicat de presă.…
Vezi articolul

Până pe 5 decembrie toate școlile din programul pentru reducerea abandonului școlar – PNRAȘ – trebuie să raporteze inspectoratelor școlare care sunt achizițiile pe care le vor face în anul 2023, în cadrul proiectului, conform contractului din finanțare

Ministerul Educației a anunțat săptămâna trecută că a semnat contractele de finanțare din PNRAȘ – Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar. Este vorba despre 1.409 contracte, potrivit unui comunicat al…
Vezi articolul