Material susținut de APRIL

VIDEO Profesorii vor să se implice, dar au nevoie de sprijin financiar, că nu e muncă voluntară, spune Dorin Cojocaru, președintele APRIL / Propunerile de modernizare a programului „Laptele Școlar”

3.156 de vizualizări
Foto: Edupedu.ro
Pentru ca Programul pentru școli al României – cu principala componentă „Laptele Școlar” finanțat prin schema europeană cu același nume – să rămână relevant și eficient, este esențială colaborarea între mai multe ministere și autoritățile locale, implicarea activă a producătorilor locali și adaptarea constantă la nevoile și provocările actuale. Numai astfel se poate asigura un viitor sănătos pentru copii și un sprijin sustenabil pentru industria lactatelor, spune Dorin Cojocaru, președintele Asociației Patronale Române din Industria Laptelui – APRIL.

Două dezbateri regionale organizate de Edupedu.ro, cu susținerea APRIL, în parteneriat cu Portant Public Affairs și inspectoratele școlare, au avut loc la Iași și Timișoara. Puteți vedea și aici concluziile primei mesei rotunde organizată la Iași: Este nevoie de oameni care să preia sarcinile legate de distribuire, depozitare tocmai pentru a lăsa spațiu profesorilor pentru educație, pentru actul didactic.

Implementat încă din 2002, programul „Laptele și cornul”, denumit apoi Programul pentru școli al României, a fost un reper important în alimentația zilnică a elevilor din România, având ca scop promovarea unei alimentații sănătoase. După aproape două decenii de funcționare, vocile din sistemul educațional cer acum o revizuire și o modernizare a acestui program pentru a-l face mai eficient și mai adaptat nevoilor actuale ale școlilor și elevilor.

  • În anul școlar 2024-2025, România beneficiază de un ajutor financiar din partea Uniunii Europene de 9.607.881,50 euro (47.804.975 lei) pentru distribuția laptelui natural de consum și a produselor lactate fără adaos de lapte praf.
Provocările actuale și nevoia de colaborare între ministere

Dorin Cojocaru, președintele Asociației Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL), a subliniat complexitatea problemelor care afectează acest program, scoase în evidență de participanții la dezbateri. „A fost o discuție foarte pragmatică, dar concluzia finală este că sunt foarte multe probleme sociale, logistice. Trebuie să facem echipă, deci nu există o soluție, nu există o minune. Trebuie ca Ministerul Agriculturii, Ministerul Educației, Ministerul Muncii, Ministerul Dezvoltării Regionale și alte ministere să-și dea mâna și să rezolve foarte multe probleme, din care și laptele școlar e o parte, e o za din lanț. Sunt foarte multe probleme sociale.”

Cojocaru accentuează importanța implicării autorităților locale în susținerea programelor de alimentație sănătoasă pentru copii: „Copiii au nevoie de o alimentație sănătoasă, copiii au nevoie de educație, profesorii vor să se implice, dar au nevoie de sprijin financiar, că nu e muncă voluntară. Autoritățile locale trebuie să susțină astfel de programe, că e lapte școlar, că e masă caldă, că e gustare, că sunt împreună, că este Școala altfel.”

Sprijinirea producătorilor locali și provocările din industrie

Viorel Donosă, reprezentant al SC ILVAS SA, producător de produse lactate, evidențiază la rândul său dificultățile cu care se confruntă industria lactatelor, multe dintre ele accentuate de lipsa de predictibilitate dată de cadrul legislativ și de slaba capacitate de derulare a unor astfel de programe, cum e Programul pentru școli, în rândul autorităților: „Încercăm să sprijinim și industria zootehnică prin menținerea fermelor și să ne continuăm și noi activitatea. Ne confruntăm cu diverse probleme, de la prețuri, la lipsa de personal, la piedicile care se pun, întârzierile care apar și care produc pierderi foarte mari pentru noi.” Donosă atrage atenția asupra problemelor legate de implementarea programului în diverse județe, menționând întârzierile și lipsa de coordonare.

Implicarea mediului de afaceri și reducerea amprentei de carbon

Dorin Cojocaru subliniază și necesitatea dezvoltării producătorilor și procesatorilor locali pentru a reduce amprenta de carbon: „Autoritățile locale să înțeleagă că trebuie să susțină producătorii locali, procesatorii locali, distribuitorii locali, pentru că trebuie să reducem amprenta de carbon, să distribuim pe distanțe cât mai mici.” De asemenea, el încurajează parteneriatele între mediul de afaceri și instituțiile educaționale pentru a susține educația locală și pentru a atrage fonduri suplimentare.

Nevoia de adaptare a programului „Laptele Școlar”

Recent, în cadrul dezbaterilor regionale organizate de Edupedu.ro, cu susținerea APRIL și în parteneriat cu Portant Public Affairs și inspectoratele școlare, a fost subliniată necesitatea urgentă de adaptare a programului „Laptele Școlar” la nevoile actuale ale elevilor și școlilor. Programul, extins până în 2029, nu doar că promovează alimentația sănătoasă, dar oferă și sprijin producătorilor și procesatorilor de lapte din România.

Programul a fost gândit la nivel european, planificat și prezentat de autoritățile din România drept unul uniform, indiferent de mediul în care este școala, din care provin elevii sau de gradul de bunăstare al acestora. Este un program universal, pentru toți elevii, la fel ca alocația pentru copii, dacă ar fi să facem o analogie.  

Principalul scop al Schemei europene Lapte în școli este acela de a încuraja alimentația sănătoasă la copii. Un al doilea obiectiv al Schemei europene este susținerea producătorilor (fermierilor) și procesatorilor de lapte, motiv pentru care măsura este și parte a Politicii Agricole Comune, gestionată de DG AGRI.

Un program esențial pentru școală, pentru sănătate, pentru viitorii tineri și adulți care acum, în clase, alături de colegii și profesorii lor, își formează valorile pe care-și clădesc viața și deciziile viitoare. Gândit ca o încurajare a vieții sănătoase, susținut cu zeci de milioane de euro, fonduri comunitare, an de an, răspândit la nivelul tuturor statelor europene, programul Lapte în școli are nevoie de o evaluare obiectivă după 20 de ani de funcționare, într-un moment în care copiii au nevoie și mai tare de repere sănătoase. Îmbunătățirea și adaptarea la nevoile copiilor din prezent sunt obiective necesare pentru potențialul programului Lapte în școli.

Dezbaterea de la Iași a fost prima dintr-o serie de dezbateri regionale susținute de Asociația Patronală Română din Industria Laptelui – APRIL și organizate împreună cu Portant Public Affairs și Edupedu.ro.

Citește și:
VIDEO Propunerile inspectorilor, directorilor de școli și profesorilor pentru modernizarea programului Laptele Școlar: Este nevoie de oameni care să preia sarcinile legate de distribuire, depozitare tocmai pentru a lăsa spațiu profesorilor pentru educație, pentru actul didactic
VIDEO Modernizarea Programului pentru școli al României, care are drept componentă principală laptele școlar. Luciana Antoci, ISJ Iași: Felul în care este gândit nu mai reflectă realitatea din școli

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Orientare școlară la sfârșitul clasei a VIII-a, obligatorie pentru școală și opțională pentru elevi, vrea ministrul Educației / Opinia consilierului școlar în alegerea unui liceu, ultima pe care au luat-o în considerare elevii – raport CMBRAE

La conferința de presă în care s-au anunțat rezultatele finale de la Evaluarea Națională 2022, Sorin Cîmpeanu a vorbit din nou, în principiu, despre consilierea școlară de la sfârșitul clasei…
Vezi articolul