Eveniment al Fundației Vodafone și Edupedu.ro, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București

VIDEO Profesorii vor construi Școala din viitor și au un rol esențial în folosirea strategică a tehnologiei în educație

2.279 de vizualizări
Foto: INQUAM Photos / Conferința națională Școala din Viitor
Peste 160 de profesori au participat, pe 15 octombrie 2024, la Conferința Națională „Școala din Viitor: Resurse și conținut transdisciplinar pentru profesorii de gimnaziu”, eveniment dedicat cadrelor didactice din România. Organizată de Fundația Vodafone și Edupedu.ro, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București, conferința a fost onorată de profesorii Mircea Miclea, Domnica Petrovai, Csaba Asztalos și Mihnea Moisescu. Au urmat 4 sesiuni de workshopuri tematice, gratuite, pe teme de interes pentru profesorii de nivel gimnazial, indiferent de disciplina pe care o predau la clasă.

Platforma „Școala din viitor”, pusă la dispoziție de Fundația Vodafone gratuit, poate fi folosită transdisciplinar, iar resursele educaționale puse la dispoziție pot ajuta la formarea și dezvoltarea competențelor elevilor.

În cadrul conferinței, pe lângă resursele adecvate și adaptate, s-a discutat și despre sănătatea emoțională a elevilor, starea de spirit din cancelarie și rolul tehnologiei în educație.

Angela Galeța, directorul Fundației Vodafone, a vorbit despre platforma „Școala din Viitor”, parte a programului internațional- Skills Upload Jr.  Platforma locală a fost dezvoltată în anul 2021 având la bază un exemplu de bună practică dezvoltat în colaborare cu Universitatea din Salamanca, Spania. Luând în considerare feedback-ul profesorilor din România, Fundația Vodafone a  dezvoltat 48 de activități de învățare adaptate curriculumul național împreună cu experți și profesori români. Acestea sunt grupate în patru module tematice: Mediu & EcologieInteligența digitalăRobotica și Pregătiți pentru viitor.

Foto credit: Edupedu / Angela Galeța, director Fundația Vodafone / Conferința „Școala din Viitor”

„Feedback-ul primit de la profesori ne-a indicat nevoia de a dezvolta conținut localizat, adaptat pentru specificul elevilor din România. Astfel, am creat aceste patru module, fiecare cu 12 lecții, care se axează pe pregătirea elevilor pentru provocările viitorului,” a declarat Galeța.

Profesorul universitar, psihologul Mircea Miclea a fost primit de profesori cu aplauze. Acesta a subliniat importanța utilizării strategice a tehnologiei în educație, aducând în discuție studii care arată diferențele dintre utilizarea strategică și cea situațională a tehnologiilor digitale. El a explicat că, pentru a avea un impact pozitiv asupra elevilor, tehnologia trebuie folosită în mod conștient și strategic, în funcție de scopurile educaționale. Tehnologia nu trebuie folosită ca răspuns la notificările pe care aceasta le generează prin intermediul aplicațiilor, de exemplu.

Foto credit: Edupedu / prof.univ.d Micea Miclea / Conferința „Școala din Viitor”

„Nu contează câte ore petreci cu tehnologia, ci felul în care o folosești. Tehnologia poate fi un instrument valoros dacă este utilizată strategic, în conformitate cu obiectivele educaționale ale fiecărui profesor,” a afirmat Mircea Miclea.

Nu poate exista școala din viitor fără profesori și fără o bună sănătate emoțională a acestora și a elevilor lor. Psihologul clinician Domnica Petrovai a prezentat date îngrijorătoare conform cărora 40% dintre adolescenți suferă de anxietate moderată, iar 20% manifestă simptome de depresie. Ea a subliniat nevoia urgentă de a transforma școala într-un spațiu de siguranță psihologică, unde atât elevii, cât și profesorii să se simtă în siguranță și sprijiniți.

Foto credit: Edupedu / psiholog clinician Domnica Petrovai / Conferința „Școala din Viitor”

„Sănătatea emoțională a copiilor este strâns legată de cea a adulților. Din păcate, două treimi dintre profesori se confruntă cu burnout și anxietate, ceea ce afectează direct performanțele și bunăstarea elevilor,” a explicat Domnica Petrovai.

Mihnea Moisescu, decanul Facultății de Automatică și Calculatoare, a adus în discuție rolul tot mai important al inteligenței artificiale (IA) în educație. Deși IA oferă soluții valoroase pentru diverse provocări, el a subliniat pericolul ca elevii să devină prea dependenți de aceste tehnologii, pierzându-și motivația de a învăța independent.

Foto credit: Edupedu / prof.univ.dr. Mihnea Moisescu / Conferința „Școala din Viitor”

„IA ne ajută să rezolvăm probleme complexe, dar nu trebuie să uităm să facem lucrurile așa cum am fost învățați. Trebuie să ne asigurăm că elevii noștri nu devin prea dependenți de tehnologie și continuă să dezvolte abilități cognitive și motivaționale puternice,” a avertizat Mihnea Moisescu.

Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Csaba Asztalos, a punctat drept condiție esențială pentru școala din viitor cultivarea valorilor demnității umane. „Cred că și în educație este important să se înțeleagă aceste valori ale demnității umane și de ce discursul de ură are efecte extrem de negative asupra elevilor, asupra cadrelor didactice și, desigur, inclusiv asupra părinților”.

Foto credit: Edupedu / Lector univ.dr. Csaba Asztalos, președinte CNCD/ Conferința „Școala din Viitor”

Lector universitar, Csaba Asztalos a vorbit și despre nevoia de cunoaștere a felului în care părinții, elevii și profesorii se raportează la școală și la valorile esențiale ale unei societăți moderne, deschise și echitabile. „În sistemul nostru de educație facem foarte rar studii, sau mai deloc, despre cum gândim, cum gândesc elevii, cum gândesc profesorii și ce este important, cum gândesc părinții. Nu putem să implementăm reguli, nu putem să implementăm politici publice dacă nu avem date”, a mai spus acesta.

Foto credit: Edupedu /Ruxandra Regalia, inspector școlar general adjunct, ISMB / Conferința „Școala din Viitor”

Ruxandra Eugenia Regalia, inspector școlar general adjunct al Inspectoralului Școlar al Municipiului București, instituție parteneră a evenimentului, a subliniat nevoia sistemului de educație de a avea profesori cât mai bine pregătiți și care să se adapteze elevilor din prezent și din viitor. Aceasta a subliniat criza de profesori din zona științelor: „Din 2006, m-am confruntat constant cu lipsa de cadre didactice, iar în ultimii doi ani, în calitate de inspector școlar general adjunct, această problemă a devenit și mai acută. Vă rog să transmiteți tinerilor că învățământul are nevoie de profesori, iar deficitul actual afectează pe toată lumea. Am nevoie urgentă de profesori de fizică, de profesori de matematică și biologie”.

Conferința „Școala din Viitor” a atacat unele dintre provocările majore ale educației contemporane. Profesorii participanți au spus, la final, că astfel de întâlniri ar trebui făcut mai des și în cât mai multe zone din țară, pentru ca tot mai mulți practicieni să aibă acces la resurse și specialiști de prestigiu, profesioniști în domeniile lor..

Foto credit: Edupedu / Conferința națională „Școala din Viitor”, 15 octombrie 2024

Activitățile de învățare lansate de Fundația Vodafone sunt în format multimedia, sunt însoțite de un Ghid didactic, respectă curriculumul național și pot fi accesate de orice cadru didactic interesat de educația prin metode moderne, interesat de adaptarea la elevii săi și la nevoile lor de dezvoltare. Cele 4 teme sunt: Mediu & EcologieInteligența digitalăRobotica sau Pregătiți pentru viitor.

Citește și:
Mircea Miclea: Viitorul e hibrid! Ca să folosească eficient tehnologiile digitale, profesorii trebuie să se gândească dacă aplicațiile de la clasă favorizează adâncimea procesării informației. Ce rămâne în capul elevului este ceea ce este procesat în adâncime, nu ce este accesat ușor
Pregătiți pentru viitor, program pentru elevii de gimnaziu: implicațiile inteligenței artificiale, ale realității augmentate și biotehnologiilor în meseriile viitorului, în 12 activități de învățare, cu ghid didactic gratuit
GHID didactic pentru profesori și activități fascinante pentru elevii lor: drone, roboți, senzori, programare, cloud computing, ioT și mașini electrice / Resursele educaționale digitale sunt gratuite și ușor de folosit cu roboțelul V pe post de asistent didactic
Lecții digitale de Mediu și Ecologie, care pot fi folosite pentru elevii de gimnaziu la clasă și în programele Școala Altfel și Săptămâna Verde lansate de Fundația Vodafone / Care sunt competențele și obiectivele fiecărei activități
Inteligența digitală explicată pe înțelesul elevilor de gimnaziu, în 12 resurse multimedia lansate în programul Școala din viitor ce pot fi folosite la orele de T.I.C, Dirigenție și în Școala Altfel. Ce este identitatea online, cum sunt colectate și folosite datele distribuite în noile media, ce este phishing-ul

3 comments
  1. Foarte bine a subliniat Dl Miclea ce e educatia strategica!
    Scuzati ca sunt un pic pe langa subiect dar profit de ocazie sa vorbesc un pic cu providerii de serviciii de date: astepam de la providerii de internet sa ia atitudine si sa faca lobby in parlament si la institutiie guvernamentale partenere legat de constientizarea responsabilitatii parintelui cand cumpara un telefon pentru copil; macar la telefoanele noi sa le aduca in prim plan parintor si sa-i puna sa semneze un pact de responsabilitate, sa stie aceasta responsabilitate pe care o au, ce ii face merituosi sau culpabili pentru orice boacane face praslea pe pana la 14 ani cu telefonul. Nu e corect ca doar profesorii sa ia toate castanele fierbinti pentru cyberbullyingul din clasa (ca parinte va spun asta). Vedeti ca in Europa sunt finalizate procese penale impotriva copiilor sub 14 ani ce au comis infractiuni grave, procese in care parintii sunt un picut la arest cu sau fara suspendare, cu plata de daune uriase pentru lipsa de preventie facuta in cei “14 ani de acasa”. Sunt sigura ca Vodafone Spania stie si va poate oferi si exemple, nu are rost sa inserez eu un link. Preventia e golden standard. Cu drag!

  2. Multumesc pentru oportunitate ! De admirat efortul tuturor pentru a organiza aceasta Conferinta ! Ma bucur sa ascult / vad / intalnesc romani care sustin scoala romaneasca ! Toate gandurile bune din Norge !😊📚❤️

    1. Multumim si noi, stimată doamnă! Mă bucur că ne-am cunoscut și vă așteptăm și la conferințele viitoare. Poate și cu articole despre sistemul educațional din Norvegia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
vârsta de pensionare, cancelarie profesori

Cîmpeanu, despre posibilitatea de a menține școlile deschise indiferent de scenariu, dacă toți profesorii și angajații din unitate sunt vaccinați: „În limitele de competență, Ministerul Educației poate să susțină o astfel de idee și va promova” – VIDEO

Ministerul Educației ar putea susține ideea ca școlile unde tot personalul angajat este vaccinat să rămână deschise cu prezență fizică indiferent de scenariul din localitatea respectivă, a declarat ministrul Sorin…
Vezi articolul

Denunț public al unui oficial guvernamental, despre cum s-au „reevaluat” școli care erau în risc seismic I, în pericol de prăbușire, ca să poată lua bani din PNRR. Vicepremierul Kelemen Hunor: Au făcut o reevaluare și au fost trecute în categoria de risc seismic II

Vicepremierul Kelemen Hunor face ceea ce poate fi considerat un denunț public, prin expunerea într-un interviu la Euronews România a modului în care au fost șterse zeci de clădiri din…
Vezi articolul

O profesoară a Universității din București a demisionat din cauza școlii în pandemie: Viitorii absolvenți de la Biologie, care vor efectua analize medicale sau vor certifica siguranța alimentelor, au fost privați de pregătirea practică în laborator / Ce spune Universitatea

O profesoară a Universității din București, Lector Dr. Oana Iftime, și-a anunțat, la începutul acestei luni, demisia din instituția de învățământ, din cauza condițiilor în care s-a desfășurat predarea în…
Vezi articolul

Daniel David, către partidele parlamentare: fără investiții în inovație și cercetare, “vom irosi iar resursele naționale și europene” și vom deveni “o colonie științifică/tehnologică”

“Investițiile țării trebuie făcute înțelept, susținând în paralel inovația și motorul generator al acesteia – cercetarea avansată exploratorie și resursa umană. Altfel, vom irosi iar resursele naționale și europene pe…
Vezi articolul