VIDEO Profesorii n-ar trebui să fie în niciun fel motivați să continue pregătirea elevilor în regim privat, cu banii familiei, spune Ligia Deca

14.476 de vizualizări
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
„Profesorii care au responsabilitatea pregătirii copiilor la clasă nu trebuie să fie în niciun fel motivați să continue pregătirea în regim privat, cu banii familiilor”, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca, la Radio România Actualități. Menționăm că, în prezent, Codul de etică le interzice cadrelor didactice să facă meditații cu elevii pe care îi au la clasă.

Aceasta a spus că orele de pregătire suplimentară se vor desfășura la școală, după cum a anunțat recent și secretarul de stat Sorin Ion: „Dacă este nevoie de pregătire suplimentară, pentru că constatăm acest lucru, de exemplu, prin testele pe platforma de alfabetizare funcțională care vor fi administrate anual, atunci aceste ore de pregătire suplimentară se vor realiza în cadrul școlii. Asta, cred eu, va limita numărul de copii care se îndreaptă către meditații”.

„Cred că nu este etic ca profesorii de la școală să facă meditații tot cu copiii lor de la clasă”, a completat aceasta.

Întrebată dacă profesorii care fac pregătirea suplimentară în școli vor fi plătiți de către Ministerul Educației, Deca a răspuns că „fie de la bugetul de stat, fie de autoritățile locale”: „O parte din pregătire se va desfășura în baza orelor care sunt și acum prevăzute în norma didactică. Altele vor fi susținute suplimentar, prin programe dedicate: fie de la bugetul de stat, fie de autoritățile locale”.

Redăm declarațiile ministrului Educației:

Ligia Deca: Sigur că regimul pregătirii în regim privat a căpătat amploare, însă, dacă legea reușește să intervină pe palierele care țin de aerisirea programelor, pregătirea cadrelor didactice, generalizarea programului „Școala după școală” și a mesei sănătoase, vom putea să asigurăm acea pregătire personalizată pentru fiecare elev, în așa fel încât să nu mai fie nevoie de aceste pregătiri suplimentare, cu bani privați, bani ai familiilor. Acesta este scopul legislației: ne dorim o mai bună selecție, mai bună potrivire cu profilul, dar nu sacrificând echitatea în sistem, din contră, măsurile în domeniul echității și al sprijinului elevilor vin tocmai pentru a permite astfel de examene de potrivire mai bună cu profilul ales în liceu.

Realizator: Cum se va produce fenomenul acesta „să scăpăm de meditații”?

Ligia Deca: În primul rând, am interzis meditațiile cu copiii de la clasă, asta ni s-a părut o măsură absolut necesară. Profesorii care au responsabilitatea pregătirii copiilor la clasă nu trebuie să fie în niciun fel motivați să continue pregătirea în regim privat, cu banii familiilor. Dacă este nevoie de pregătire suplimentară, pentru că constatăm acest lucru, de exemplu, prin testele pe platforma de alfabetizare funcțională care vor fi administrate anual, atunci aceste ore de pregătire suplimentară se vor realiza în cadrul școlii. Asta, cred eu, va limita numărul de copii care se îndreaptă către meditații. Cred că nu este etic ca profesorii de la școală să facă meditații tot cu copiii lor de la clasă. Sigur, dacă familiile doresc pregătiri în privat cu copiii lor, este dreptul lor, dar ar trebui să poată fi făcute cu profesori care nu predau direct copilului la școală.

Realizator: Am părerea unui părinte al cărui copil este în clasa VIII-a, în București: copilul face acum meditații de patru ori pe săptămână, nu cu profesorii de la clasă, pentru evaluarea națională. Vă întreb de câte ori pe săptămână va face meditații după ce este introdus noul mecanism de intrare în licee.

Ligia Deca: Eu cred că nevoia de meditații nu apare decât atunci când nu putem acoperi, complet, coerent, pe nevoia copilului, procesul educațional la clase sau în programele organizate la școală. Legile exact asta își propun: să suplimenteze pregătirea de la școală și să o așeze mai bine pe nevoia copilului. Cred că nevoia de meditații, în ansamblu, se va reduce odată cu programele de sprijin pe care le avem prevăzute în lege.

Realizator: Cum se vor desfășura aceste programe de sprijin?

Ligia Deca: Aceste programe de sprijin se vor desfășura pe mai multe paliere. Existe palierul educațional, deci palierul fie de învățare remedială, prin orele pe care le-am menționat, fie de învățare pentru copiii capabili de performanță înaltă, iar acolo vorbim despre constatările din portofoliul educațional, unde avem înscrise toate tipurile de achiziții educaționale pe care le are copilul, fie că vin din școală sau din mediul informal sau nonformal. Vorbim despre testările care își doresc să prevină analfabetismul funcțional, pe care le vom avea anual, vorbim despre schimbarea modului în care se va face testarea la clasă, ne dorim ca evaluarea să aibă un rol mai pronunțat formativ, adică să vedem ce știu copiii și mai ales cum facem în așa fel încât să adecvăm modul de predare și parcursul la nevoia lor, în așa fel încât să atingem profilul absolventului. Mai avem și o serie de măsuri care vin complementar în sprijinirea din punct de vedere socio-economic a copilului. (…)

Prin programele pe care le aveam prevăzute în lege, această nevoie de pregătire suplimentară va exista din ce în ce mai puțin, iar acest fenomen al pregătirii suplimentare private din resursele familiei se va diminua și, încet, încet, sper eu, va dispărea.

Realizator: Profesorii vor fi nevoiți să facă pregătire suplimentară, în școli, plătită de către Ministerul Educației?

Ligia Deca: O parte din pregătire se va desfășura în baza orelor care sunt și acum prevăzute în norma didactică. Altele vor fi susținute suplimentar, prin programe dedicate: fie de la bugetul de stat, fie de autoritățile locale”.

Informații de context

Secretarul de stat Sorin Ion susține că o măsură inclusă în proiectul Legii învățământului preuniversitar vizează meditațiile care ar urma să fie mutate la școală, după cum a declarat la Digi24. „Una din măsurile pe care le prevede proiectul legii învățământului preuniversitar este (…) că încercăm să mutăm această pregătire suplimentară sau meditații, cum ne place să le spunem, la școală”.

Ministerul Educației nu deține date despre niciun profesor care ar fi făcut meditații contra cost cu elevii pe care îi are la clasă, în ultimii 5 ani, potrivit unui răspuns dat de instituție la solicitarea Edupedu.ro.

Amintim că Ioana Lazăr, secretarul general al Ministerului Educației, a declarat, într-un interviu pentru Edupedu.ro, că registrul declarațiilor de interese ar urma să fie introdus la nivelul unităților de învățământ și că „are un scop preventiv, dar, în același, avem și o evidență a cadrelor didactice care prestează aceste activități”.

În prezent, profesorilor le este interzis prin Codul de etică, aprobat prin ordin de ministru, deci nu prin lege, să facă meditații cu elevii de la clasă.

Codul-cadru de etică al personalului didactic din învățământul preuniversitar, prevede explicit că ”meditațiile contra cost cu beneficiarii direcți ai educației de la formațiunile de studiu la care este încadrat” sunt interzise.

Citește și:
Pentru profesorii care dau mediații, registrul declarațiilor de interese, introdus de proiectul legii educației, „este doar o problemă de birocrație, atâta tot”, “nu există niciun fel de rezolvare”, spune Marius Nistor, FSE Spiru Haret / „Există această piață a meditațiilor, pentru că avem o solicitare din partea părinților”
Profesorii să nu fie obligați să depună toate eforturile pentru atingerea competențelor necesare de către fiecare elev, solicită sindicatele din Educație în amendamentele la proiectul legii. Cer și ca Registrul declarațiilor de interese, pentru profesorii care fac meditații, să nu se aplice
Ministerul Educației vrea să mute meditațiile din privat la școală, prin includerea orelor de pregătire suplimentară în norma didactică / Prevederea există și în legea actuală, dar sunt prevăzute până la 3 ore
Ministerul Educației nu deține date despre niciun profesor care ar fi făcut meditații contra cost cu elevii de la clasă în ultimii 5 ani și nici nu știe să fi fost vreun cadru didactic sancționat pentru așa ceva
Meditațiile cu elevii de la clasă sunt interzise profesorilor, potrivit proiectului de Lege a învățământului preuniversitar / Ce sancțiuni s-ar putea aplica – surse
Ministrul Educației neagă că elevii ar face meditații, pentru admiterea separată în clasa a IX-a, cu profesorii din liceul la care vor să intre: Eu cred că, atâta vreme cât subiectele sunt elaborate din programa de gimnaziu, nu putem vorbi despre meditații cu profesorii de liceu

25 comments
  1. Doamna Deca cum facem cu profesorii dintr-o scoala speciala care în loc sa lucreze cu copiii scolii ce au diferite afecțiuni aduc din afara elevi străini pentru a lucra cu ei?Ce facem cu elevii din sistem care ii agresează pe ai noștri care sunt autiști,sindrom Down,etc nimeni nu ne baga în seama când spunem .Psihologul scolii face discriminare între copii,ar trebui un control sa aflam și noi părinții cum scoala primește proiecte,buget și culmea ,,handicapatii”nostrii de copii nu fac o ora de terapie în scoala?Unde se duc fondurile,la modernizarea cabinetelor de terapie de care beneficiază alții copii (sanatosi)iar ai noștri sunt stigmatizati?Copiii din școlile de masa sunt aduși în scoli speciale,mai faceți și controale,verificați CH care se da pe bani,iar copiii bolnavi 0.Incercati sa va puneți și în pielea unui părinte cu copil autist,copil ce este înjurat și agresat.Ar trebui o lege care sa ii apere nu sa fie victime,noi ca parinti suntem obligați sa acceptam asemenea comportamente.Eu personal am sa aplic legea talionului și sa vad după aceea ce o sa facă legea.

  2. S-a gândit dna și ce spațiu se va folosi pentru aceste pregătiri la scoala?! Bănuiesc ca holurile și toaletele nu se iau în calcul…

    1. Cred ca sindicatele se amuza ca din nou au fost pacaliti fraierii de profesori. Stie cineva cand a fost planificat urmatorul protest?

  3. Și de unde sa fure?De la copii cum faceți voi?Profesorii dau și ajuta copii cu adevărat (lucrul ala pe care voi mimati ca îl faceți pentru ca prinde la public și la prostii care chiar pun botu’).
    De aceea pentru a avea un ban in plus profesorul se duce și muncește în plus.Aveam colega care uneori lua și jumătate din tarif sau mai strecura câte o ședință gratis când știa ca e mai sărman copilul și avea și ea nevoie de bani sa plătească rata la apartament pentru ca din salariu nu avea cum.Dumneavoastra când ați lucrat pe jumătate din banii cuveniți?Când ați luat un caiet sau un manual unui copil mai sărman?Niciodată, nu?Doar spuneți despre profesori ca fac meditații ca și când ar fi rușine sa muncești în plus sa faci un ban sa ai ce sa pui pe masa.Pentru cei ca voi e rușine, nu?Munca și inteligenta e o rușine. Vouă va plac doar exemplele unde profesorii nu reușesc sa ia un 5 la titularizare și ii puneți pe rugul rușinii pe toți pentru asta și va mai place sa aruncați cu namol în profesorii care își storc și ultima picatura de energie sa muncească sa ducă un ban acasă ca cică munca e ilegala și rușinoasă și nu ajunge ca face salariul jumi-juma cu voi, ar trebui sa va dea și de aici tot pe atâta ca de asta a învățat, sa muncească pentru unii ca voi și sa va îmbuibați pe voi!Ca nu va mai saturati decât pe lumea cealaltă,satura-v-ar Scaraoschi sa va sature!
    Huo!

  4. Curicula stufoasă, greoaie și inutilă in procent majoritat e făcută pentru plata celui de al doilea salariu profesorilor.Nu poți pretinde că la bac sa se de-a celor de la uman și matematică decât dacă ai scopul descris mai sus.Totul e făcut în defavoarea elevului sa se creeze o varza in capul lor, o varza care din păcate le va folosi prea puțin.Utilitatea lipsește din învățământul preuniversitar.

    1. Corect. Ne învârtim în jurul cozii in ceață deasă. Vinovați sunt copiii, părinții, ministresa, politicul etc. Și mai ales etc.

  5. Sa dam in profesori sa nu se mai vadă ce se face la minister.Si uite asa intarata-i drace!
    Oare în timp ce cară sacii cu bani care ar trebui dați educației copiilor, în timp ce fura de la gura cornul și laptele unui copil, fac planul de aruncat praf în ochii părinților și copiilor?Profesorul e mai rău ca un martir care e săptămânal crucificat pe altarul furaciunilor și hotiilor “aleșilor “.Ce oameni au ajuns la putere,fără pic de constiinta și iubire de copii și de aproape!Niste căpcăun care își umfla burțile pe seama suferinței copiilor pentru ca unii nu au nici ce sa mănânce dar sa se mai ducă la școală…cu ce sa se ducă?
    Și iese imbubata asta,care e bine mancata și trăită și oferă răspunsuri parca luate din Creangă:
    Profesorii ar trebui sa nu mai muncească suplimentar sa facă un ban.Si ce sa facă?Sa fure?Nu suntem toți prosti,rai și imorali.In general oamenii muncesc cât mai mult sa ajungă la gradul de prosperitate afișat de doamna ministru.Sa ii spună cineva ca acolo unde este ea cuvântul munca e uciga-l toaca.
    Dacă un/o elev/a (are o zi) proast/a il primim noi pe ușa din spate.Apoi explica cu ajutorul singurului neuron care nu este copleșit de grăsime și nesimțire ca nu a vrut sa spună ca îl ajuta sa trișeze. E cinste curata ce oferă ea și ar trebui lăudată și aplaudată.Reely?!
    Cum zicea Eminesc:”Unde ești tu Țepeș doamne!” Continuarea se știe și dacă nu o știi ești mult prea pro… pentru secolul ăsta.

  6. Ia dați salarii de 3 mii de euro la profesori și o să vedeți că nimeni nu va mai face meditațiile cu pricina.

    1. pe bune? avem exemplul medicilor, care însă mai condiționează actul medical de contribuția pacientului. Lucrurile încep să se vor schimba cu generațiile, dar mai durează.

  7. Profesorul meu de matematica de la clasa face meditații gratis cu toată clasa după ore , pentru că îi pasă de noi și nu îl plătește, ar trebui sa faceți prima oara ceva sa fie plătit , pentru că orele disponibile la școală nu sunt de ajuns sa faci și materia și să și faci o recapitulare pregătire pentru bac deci faceți ceva pentru profesorii care vor sa ajute și după tăiați meditațiile

    1. Multi profesori merita sa aiba salarii la nivelul celor din sanatate, dar ei nu primesc nici macar un salariu decent pentru a putea acoperi toate cheltuiele lunare. Sindicatele sunt cele care tin in loc salarizarea in educatie.

  8. În învățământ nu vom avea rezultate pana când nu se fixaza program de 8 ore în scoala pentru cadrele didactice. 4 la clasa restul pentru pentru pregătirea suplimentara a lecțiilor, a elevilor capabili de performanta, a elevilor care au nevoie de ore remediale.
    Adevărul nu îl spune nimeni pentru ca trebuie mărite salariile. Totul se învârte în jurul banilor și guvernanților.
    Profesorii sunt înnebuniți sa prindă câteva ore la Plata cu ora pentru ca salariile sunt de mizerie.
    Același lucru este valabil și pentru directori. Iau ore la plata cu ora ca să aibă un venit în plus pentru ca nu au spor de manager.
    Directorii….performanta, rezultatele, sunt doar discuții. În realitate nimeni nu cere acest lucru pentru ca știu cât este volumul de munca la care este supus un director.
    Sunt scoli din mediul rural cu 5-6 structuri care au dreptul prin LEN la un post de director adjunct…nimeni nu respecta acest lucru.
    O scoala din mediul rural cu 5′ 6 structuri are nevoie de prezenta singurului director pentru management economic, educational, organizare etc.
    Nu exista norma de informatician, nu exista norma de bibliotecar ( prof. care au bibliotecile în primire fac munca voluntara în raport cu colegii lor care pleacă acasă când a sunat clopotelul), nu exista administrator de patrimoniu- directorul e și gestionar.
    Directorii ce salarii au???
    Va dau informații concrete care se pot demonstra cu simulările în EDUSAL.
    Au avut 28% pentru funcția de director, diferența între salariul unui profesor și a unui director era de 250 lei în 2016. De fapt sporul de 28% se diminua la 18% în comparație pentru ca diriginții și învățătorii au 10% spor, directorul nu.
    Au crescut salariile în 2017( diferența între un profesor și un director era aproximativ 1000 lei. apoi s au plafonat salariile la 2022.
    Cei 1000 au ajuns la – 150( aproximativ) când profesorii au primit mărirea din dec 2022.
    Directorii au salariul plafonat la dec 2022.
    Transele de vechime nu au fost luate în calcul la salariul directorului.
    Profesorul cu vechime peste 25 are încadrarea mai mare cu 330 lei decat directorului cu aceeași vechime( are salariul plafonat!!!! asa au răspuns sindicalistii).
    Directorii sa aibă sprijin pentru a urmări procesul educational, sa fie degrevati de norma și sa aibă un spor de 50% ca manager.
    Nu cred ca mai exista vreo instituție în care șeful sa aibă salariul sub angajați.
    CUM sa avem performanta????
    Ne învârtim în jurul cozii.
    Guvernanii nu-si asuma acest lucru pentru ca pierd voturi. ..și sunt destule.

    1. Pentru pregătirea orelor ÎN ȘCOALĂ e nevoie de un birou (fie și unul pentru fiecare arie curriculară, dacă nu se poate individual) dotat cu aparatură IT specifică (mai multe calculatoare, în funcție de utilizatori, măcar o imprimantă care să aibă toner când e nevoie, conexiune la internet, programe specifice pentru care eventual să fie plătită și o licență.) NU se întâmplă așa ceva, dacă există spații speciale pentru laboratoare (care să nu fie simultan și săli de curs) sau săli de sport, sau biblioteci școlare, sau spații de depozitare/pregătire experimente etc,, atunci acestea pot fi găsite prin școlile foarte centrale, din municipii sau doar prin capitală. Cele mai multe școli sunt “norocoase’ dacă programul școlar se poate desfășura dimineața, într-un singur schimb, dacă există toalete în interior, dacă există apă curentă (nu mai vorbim de a furniza săpun sau hârtie igienică, rar se întâmplă, pentru că nu sunt fonduri!). Dacă au și sală de sport sunt deja moderne foc!

      Iar despre personalul de întreținere sau nedidactic ori didactic-auxiliar… În nicio școală din mediul rural n-am găsit laborant (indiferent de numărul elevilor și al laboratoarelor, pe unde erau), nici în perioada în care eram eu elevă, nici ca profesor. N-am avut în nicio școală din mediul rural medic școlar sau consilier psihologic (am lucrat în licee în care numărul elevilor depășea 900. Fuseseră cerute posturi pentru acest personal, iar ISJ a refuzat constant pentru că la nivel central erau blocate toate angajările în sistemul public.) De-abia s-au îndurat să permită angajarea unor fochiști, când a devenit obligatoriu prin lege ca centralele să fie deservite de personal calificat (până atunci se ocupau femeile de serviciu, deși nu erau calificate pentru asta.) Administratorii de patrimoniu – dacă există – au câte o jumătate de normă și se ocupă de toate structurile, care-s aruncate te miri pe unde în teritoriu. Nimeni nu decontează nimic – nu sunt bani! Ca profesor, faci naveta între structuri cu mașina proprie, pe drumuri desfundate, indiferent de vreme, nimeni nu decontează devizul reparațiilor sau al combustibilului – “fii mulțumită că ai loc de muncă!” Naveta profesorilor, chiar redusă la nivel de abonament (nu că ar exista prea multe mijloace de transport în comun, sau că operatorii ar face abonamente!) nu se decontează, pentru că trebuie plătită din bugetul primăriei și nu sunt bani, bineînțeles. (Se câștigă procese, trebuie chemat executor, și apoi se plătesc cu țârâita vreme de 5 ani, până când ți se ia să te mai apuci de proces.)

      Până când așa? Dar cereți domnilor educație la superlativ. Și apoi minunați-vă că cei care chiar au chemare nu vor să meargă în învățământ, pentru că această chemare nu ține de foame, succes personal și de viață proprie.

    2. 8 ore la scoala activitati cu elevii, ok, dar atunci cand mai facem rapoartele si statisticile pe care ni le solicitati inclusiv sambata si duminica (intrucat mereu apar “urgente” ba de la ME, ba de la ISJ, CJRAE sau alte institutii si autoritati), hartii pentru tot felul de “comitete si comitii” din care suntem obligati sa facem parte, cand mai facem activitatile extracurriculare, proiectele cu care scoala se lauda prin reprezentantii ei care iau, poate, si gradatie de merit in urma lor, cand mai facem si cursurile de formare, ca ne innebuneste acumularea creditelor si si acolo avem teme de pregatit, cand mai mergem pe teren sa facem popularizarea ofertei scolare si alte activitati outdoor in beneficiul scolii in parteneriat cu comunitatea locala si/ sau autoritatile si altele si altele… platforme, reviste etc. Suntem unii si aceiasi care facem de toate, inclusiv curatenie cand e cazul. Eu inteleg munca si responsabilitatea unui director (am fost 10 ani acolo), acum vad ca vi s-au redus veniturile din salarii, s-au diminuat si zilele de concediu dar sa nu credeti ca noi, dupa orele de curs, zburdam fericiti sau ne imbogatim din meditatii, din contra, muncim pentru scoala si executam sarcinile de serviciu impuse prin fisa postului sau “la comanda” cand situatia o cere…. Eu, si sa vreau, nu am timp sa dau meditatii, la cate responsabilitati am extra-clasa, ca sa nu mai vorbim de cat voluntariat fac pt scoala si cate cheltuieli fac pentru a-mi asigura resursele pt toate activitatile. Nu am plata cu ora, nici gradatie, si abia astept reducerea de norma. Ma bucur cand scoala “da bine pe sticla” si directiunea jubileaza ca au iesit lucrurile bine sau ca ARACIP ne-a acordat autorizarea, acreditarea si toate cele, imi ajunge si un simplu ‘multumesc” pt prestatia mea, dar, in momentul in care voi sta 8 ore in sala de curs, atunci spun adio tutor activitatilor enumerate mai sus si ma ocup strict de elevi, nu si de “imaginea” scolii sau a conducerii sau de munca de secretariat. Pe de alta parte, da, dupa cele 8 ore pe care directorii si altii de prin mediul privat le doresc sa fie petrecute de toata lumea la scoala, abia astept sa ajung acasa si sa stiu ca nu mai am alte lucruri de facut…. am iesit pe “poarta fabricii”, sunt liber… dupa ore sa nu mai primesc telefoane, mailuri, sa nu mai urle grupurile de wa cu probleme de serviciu si sa mi se respecte sambete, duminici si zile de concediu!!!!! Daca sunteti de parere ca profesorii au viata usoara, puteti sa reveniti la catedra. Din experienta personala pot sa spun ca nu e usor nici la directiune, nici la catedra, daca te dedici trup si suflet. Sunt momente si bune si rele in ambele pozitii, e drept, din 22 de ani de activitate, 10 au fost si pe functie de conducere iar concluzia e ca am obosit dupa atatea tensiuni, schimbari si tot felul de ineptii care distrug sistemul si nu m-as mai intoarce ca director in ziua de azi in care trebuie sa slujesti partidul, isj si ministerul in detrimentul oamenilor tai din scoala pe care ii invidiezi ca au bani mai multi sau timp liber mai mult, vad la multi directori atitudinea asta si ma dezgusta. Directori sau nu, toti suntem cadre didactice si ar trebui sa fim uniti pentru binele elevilor si al scolii, nu sa ne masuram salariile, veniturile din alte surse, daca exista, si timpul “liber”. In loc sa ne unim in jurul unor valori si sa fim noi “schimbarea”, noi ne dorim “sa moara capra vecinului”…. si sa ne iubeasca superiorii?!

    3. Vedem cu totii balbele ministerului care se intrece in schimbari si inovatii din ce in ce mai nastrusnice, in loc sa vada realitatea si nevoile din scoli unde facem frig intrucat mereu nu ajung banii, unde avem instalatii, echipamente si dotari din 1900, unde aducem de acasa materiale didactice ca scoala nu are bani, unde orice activitate care necesita finantare se face din banii profesorilor, elevilor, parintilor, unde clasele sunt neprimitoare, nezugravite, cu mobilier deteriorat dar “dotate” cu PC, videoproiector, ecrane de proiectie sctricate, primite multe second hand de la firme, dar ne laudam ca avem, unde conexiunea la internet e varza dar vrem sa utilizam tehnologia sa revigoram orele de tip traditional, unde ramai fara bani daca pregatesti fise pentru fiecare elev cel putin o data pe saptamana, unde se face curat in sali o data pe saptamana ca nu avem personal, unde doar se cere fara a se oferi nimic etc. Sa nu uitam de isj care trateaza cadrele didactice ca pe niste slugi iar directorii sunt un fel de cerberi in slujba lor, sau de ARACIP, care practica niste tarife halucinante pe care le platim din costul standard, deci adio caldura in fiecare an in care astia vin de parca sunt abonati la unele scoli…. Sa nu uitam de problemele elevilor de care tot noi ne ocupam, indiferent de natura lor, sa nu uitam de parinti, care au si ei asteptarile si pretentiile pe masura…. de unde performanta cand totul e putred si motivatia scade vertiginos….. Nu cred ca degrevarea directorului sau sporul de 50% va aduce performanta in scoli ci, mai degraba, conditiile oferite, starea de bine a comunitatii scolare si redimensionarea curriculumului in functie de necesitatile lumii moderne in care zicem ca traim, astea ar fi domeniile la care trebuie sa lucram. Subfinantarea sistemului, politicile educationale nerealiste, interesele de partid, poleiala care exista in toate departamentele, pilele, fraudele de tot felul, coruptia, suprasolicitarea, diferentele dintre generatii etc…. aici e marea marea hiba, astea sunt marile adevaruri care nu sunt vazute sau nu se vrea din motive diverse. Pot sa ne inzeceasca salariile si, in conditiile date, tot nu vom performa, insa poate punem mana de la mana si platim noi daca vrem conditii…. Ah, mai e si marele PNRR la care lucram ca prostii ca se schimba de la o zi la alta cerintele si formatele … Asa ca nu tragem nadejde ca vom primi ceva din lista de necesitati… Parca vad ca si asta e neam cu “Romania educata”, noua lege a invatamantului si alte programe si proiecte esuate pe care le-am experimentat la fiecare schimbare de ministru. In acest sistem nu exista nici egalitate, nici echitate, nici finantare, nici conditii, dar vorbim de performanta, vrem performanta si o inventam daca nu o avem de fiecare data cand mai facem un dosar ca sa ciupim un ban in plus sau o diploma sau o pozitie de conducere…. Performanta e adusa de oamenii care muncesc, managerul doar ofera directia si asigura conditiile, nu va putea genera nicicand performanta singur dar poate lupta alaturi de cadre pentru schimbare, nu impotriva lor de suparare ca are salariul mai mic.

    4. Probabil pentru că sunteți în interiorul problemei nu aveți perspectiva de ansamblu. Observați că subiectul Nr. 1 este profesorul? despre copii – beneficiarul principal al educației – nu prea se vorbește. Facem filozofie și despicam firul de păr în paișpe despre sexul îngerilor, în vreme ce turcii au spart porțile cetății. Vă rog să citiți Legea 1 / 2011, art. 2 alin 1, 2 și 3 și să vă dați singur răspuns, la întrebarea, pentru fiecare aptitudine / calitate/ trăsătură pe care sistemul de angajează că o formează în adultul de mâine, ce procedură/ program de pune in practică? că parcă sunt documentele programatice ale Congresului 15 PCR. Eu vă pun o singură întrebare pentru copilul de a 8a și a 12a: ce aptitudini, abilități, trăsături caracteriale etc formează statul pe scaun timp de 8-9 ore pe scaun zilnic? Statul socialist apară angajatul de munca suplimentară neplătită. De copii nu are nimeni grijă. Sistemul de educație românesc nu este pentru copii. Deocamdată.

  9. mai lasati ne in pace! sa si faca treaba la școală nu sa lase copii vai de ei . din 34 de elevi max 8..10 stiu cate ceva , restul ..praf. ;cum sa faci ore doar cu cei ce stiu sau nici atat .are balta pești dragi Profi. .
    predați ff aiurea mult si superficial kestii care n ar trebui asa aprofundate mai ales la 5..8..
    copiii fug de voi.radeti , ii clasați in buni si. idioti…. prostii va dau 100.130 150 ro/?! serios .rușinea unde e ??mafii in scoli . peste tot .mai lăsați ne in pace .
    pierdeti vremea 70, %, dintre voi. .
    timpul trece. banul atât cat e merge si acasa. faceți. si 6..700 ro cel putin pe sapt sau dublu. triplu..
    ,ok poate nu toti dar gasiti metode on line , acasa la voi, acasa la copii ..maii incetati.!! tot felul de scoli””de meditații ..asta e la moda…
    meritati dati afara si atat .cei ce vor sa faca treaba🤔 sa faca ..dc nu..nu. !
    nimeni nu da o chitanta, nu taie o
    o factura .bani subterani si. ANAF nu vede ?
    studenții,. inteleg ca vor un bănuț si ei dar astia cu funcțiile aranjate
    ce fac? se odihnesc in clasa ca au lucrat mult in week ? .
    e i debandadă totala …
    învățătorii ce faceti c,u ei ? .scot in cl 5, copii ce nu stiu mai nimic si apoi ii pierd in. 5..?8 ? nu e vina la parinti sau copii…sistem tâmpit ,greu , încărcat , .
    orea multa materie e un calvar …
    ii tâmpiți cu notiuni irelevante..
    si ce ?! daca nu poti mate esti tâmpit?! . treb sa mergi la profesionala. ? poate copilul e bun la limbi străine .istorie ro.fizica nu stiu .. bio ..etc lasati ne cu noțiuni idioate ce nu servesc la. nimic
    ce dracu fac cu nu stiu ce teoreme , cand nu stiu sa faca adunări și procente sa scada sa transforme ..
    ecuatii asa simple sau reguli etc in fine , e stupid asta e.anxietat la ore , copiii fug , nu manca , vnu dorm,vv mint acasa . va place dlor profi si ,
    daca nici o medit nu faceți cum trebuie ziceti ca elevul e prost
    oribil .,.!!!,

  10. Atâta timp cât subfinantarea va fi cronica și aceasta industrie va înflori! Nimeni nu ne obliga profesorii sa facă meditații mai mult decât FOAMEA! Un lucru de luat aminte…. Gândiți-vă ca nu toți profesorii fac meditații, sunt unii care nu au cum pentru ca nu au materii foarte căutate sau care se dau la examenele finale! Asa ca doamna ministresa e invitata noastră sa trăiască cu un salariu de 3500-4000 de lei, cu rate la casă sau chirie, cu un copil, la care apropos ii plătim meditații ajutați de bunici și multe alte cheltuieli!
    Deci despre ce vorbim? Dacă vrei sa distrugi viitorul unei țări îți bați joc de educație, iar acest lucru se petrece în mod susținut și sistematic de peste 30 de ani!
    Felicitări România, felicitări conducătorilor!!!

    1. Să înțeleg că în școala dvs dispuneți de săli libere după ora 12, că atât ciclul primar, cât și cel gimnazial învață de dimineață și că toți profesorii au catedră întreagă la dvs?!
      Să înțeleg și că aveți un nr redus de elevi în școala pe care o guvernați?!

  11. Nu se va reduce. Programa românească și metodica aferentă sunt O SALATĂ DE VARZĂ. Multă, indigestă și făcută cu piciorul.
    Rolul meditatorului e SĂ SINTETIZEZE. Profesorul de la școală vrea să te învețe literatură la vârsta pantalonilor scurți, în timp ce meditatorul vrea să te învețe cum să atingi baremul.
    Diferență. Mare diferență.
    Povestea asta cu comentariile literare învățate pe de rost e doar în sistemul românesc de educație. D-aia merge să iei 10 fără să citești o singură carte, pentru că înveți prefabricatele criticii literare. Educație comunistă.
    Sistemele capitaliste – alea care ne umilesc la PISA – au înlocuit critica literară cu cioace: joc de rol, scriere creativă, vorbire liberă (limbaj colocvial) etc. Chestii care nu merg pe barem. Că baremul e barem, nu joacă! Eh, capitaliști! Ce știu ei? Noi știm mai bine.

  12. Vai, de capul tau de ministra de 2 bani! Dai tu bani profesorilor sa traiasca? Crezi ca fac meditatii de placere? Sau pentru a supraviețui? Nici daca triplati salariile nu sunt bani decenti pentru munca si pregatirea unui profesor …RUSINE!!!!!!! 👎👎👎👎👎👎

  13. E o iluzie ca se va renunta la meditatii atat timp cat salariile profesorilor nu vor creşte şi pe de alta parte,atat timp cat in sistem sunt profesori care nu isi fac treaba (fie din incompetenta,fie din rea vointa).

  14. La noi, comunitatea locală a platit pentru pregatirea olimpiadelor copiilor doar persoane agreate de partidul x
    (ghiciti care!).
    Noi ceilalți-fraierii-am aflat târziu(unii poate nici azi!)!
    Credeți ca nu vor face la fel cu banii de meditații????Va creste mafia mult mai mult!!!!
    Nici nu va imaginati ce jocuri sunt la nivel local: de la manipulari despre ce profesor e grozav, pana la distribuția in scoli pe anumite clase, catedre, dirigentii….Ganditi-va că directorii sunt agreați politic!

    Ce din noua lege face sa nu mai fie posibile aceste jocuri?

    Astea sunt marile probleme ale sistemului!
    Daca standardizati evaluarile, dati Bac-ul si E.N. cu subiecte unice, asta e tot ce puteți face d.p.d.v.al meditațiilor! Lucrurile se vor calibra in timp, nu sunt lezate drepturile cetățenești ale nimanui etc.Cu cat sunt mai la vedere si supravegheate examenele, cu cat e facuta legislatia mai corect( si respectate procedurile)-in sensul sa nu aiba voie niciun profesor, director din scoala in care invata elevii in timpul examenelor, cu atat societatea se va adapta la a munci ptr.a obtine locuri in clasele cu profilurile dorite!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

USR cere Guvernului Ciolacu “să nu-şi mai bată joc de elevi”, “să taie de la speciali” și să le dea banii pentru transport: În plină iarnă, elevii din aproape jumătate din ţară sunt lăsaţi să meargă pe jos la şcoală

USR a cerut Guvernului “să nu-şi mai bată joc de elevi”, “să taie de la speciali” şi să dea banii necesari transportului şcolar din toată ţara, potrivit unui comunicat de…
Vezi articolul

Prima didactică a profesorilor poate fi utilizată și pentru plata studiilor de licență, master și doctorat, potrivit Ministerului Educației / Lista comercianților se va actualiza permanent

Profesorii pot utiliza prima de carieră didactică pentru plata studiilor universitare de licență, master, doctorat, conform unui comunicat al Ministerului Educației. Instituția a venit cu clarificări în privința celor mai…
Vezi articolul

Subprefectul de Dâmbovița Ioan Corneliu Sălișteanu – cele mai multe voturi în alegerile pentru postul de rector la Universitatea Valahia, în fața rectorului în exercițiu Laura Gorghiu

Rectorul Universității Valahia din Târgoviște, Laura Gorghiu, a fost învinsă în alegerile prin care a încercat, luni, să obțină un nou mandat, potrivit rezultatelor anunțate de instituție. Contracandidatul său, Corneliu…
Vezi articolul

Cine duce obiecte reciclabile în cortul ASAP din Piața Sfatului din Brașov, în perioada 9-11 septembrie, poate contribui la o creație artistică sau poate face obiecte funcționale din deșeuri la Forumul Orașelor Verzi

Pentru a doua oară consecutiv la Forumul Orașelor Verzi (FOV), care are loc anul acesta tot la Brașov, Armata Selectării Atente a Plasticului, ASAP, programul Fundației The Institute, mobilizează toți…
Vezi articolul