Tabelele interactive pot fi un instrument valoros pentru profesorii care predau la clasele de gimnaziu. Evident, ca orice instrument folosit în predare, utilizarea trebuie planificată și este bine să existe resurse educaționale pentru fiecare secvență de lecție aleasă. Aici, însă, creativitatea cadrului didactic este cea care poate transforma experiența de la ore într-una de neuitat și astfel poate accelera învățarea.
Acolo unde este interactivitate, ochii copiilor sunt captivați și implicarea lor este mult îmbunătățită, spun profesorii care deja au în clase table interactive. Atunci când elevii rămân concentrați la lecție, este clar că și învățarea are mult mai mari șanse să se producă.
Profesorii pot folosi tabelele interactive pentru a testa înțelegerea elevilor sau pentru a oferi feedback asupra lucrărilor lor. Acest lucru poate ajuta elevii să învețe și să se dezvolte mai rapid, dacă acest feedback este corect și bine raportat la competențele pe care trebuie să le dezvolte elevii, spun cadrele didactice. Echiparea cu instrumente și aplicații educative a acestor table este menită să ușureze munca omului de la catedră. Evident, ca orice instrument, tabele interactive nu sunt magice, dar pot face „magie” într-o clasă în care profesorul și elevii le folosesc cât mai dinamic și la momentul potrivit.
Asta se și întâmplă în școli ca Școala Gimnazială Nr 1, Dor Mărunt și Școala Gimnazială Nr 1 Jegălia, din județul Călărași sau la Școala Gimnazială „Lucreția Suciu” Oradea, județul Bihor.
„Avem aici instrumente geometrice, putem folosi rigla. Dacă vreau să fac un cerc, îl pot construi imediat. Am nevoie de o dimensiune mai mare, de o rază mai mare a cercului, măresc și am făcut cercul. Tabla mă ajută, intrăm pe internet, le explic imediat, este foarte utilă și are tot ce trebuie. Nu lipsește nimic” spune Andreea Sandu, profesor de Matematică la Școala Gimnazială Nr.1 Jegălia, județul Călărași, în timp ce ne arată cât de repede găsește tot ce îi trebuie pe tabla interactivă instalată în clasă la începutul anului 2023.
Tabelele interactive pot fi folosite pentru a personaliza învățarea și a crea activități adaptate la nevoile individuale ale elevilor. Acest lucru poate ajuta elevii să învețe mai eficient și să se simtă mai motivați.
„Sunt încântați. Poți să te conectezi la tablă cu orice dispozitiv smart pe care-l ai, orice tabletă, orice laptop”, spune Ionuț Aurel Paidel, profesor de Matematică la Școala Gimnazială Nr. 1, Dor-Mărunt, din județul Călărași. Digitalizarea făcută cu sens și efortul făcut pentru a pune bazele corecte pentru un proces de modernizare de durată, este posibil, în opinia sa, printr-o „unire a forțelor, adică și școală, și părinți, și întreagă comunitate”.
„Fiind foarte entuziasmați, automat elevii sunt și foarte atenți și învață cu plăcere. Copiii care se aflau un risc de abandon, am observat că au venit cu drag la școală și n-au mai lipsit”, spune Daniela Lascu, profesoară de Limba și literatura română la clasele de gimnaziu de la Școala Gimnazială Nr.1, Dor Mărunt, județul Călărași.
„Cu cât sunt lucrurile mai interactive, cu atât reușesc să învețe mai bine și cu atât le place mai mult. În privința aceasta, de multe ori caut diferite jocuri educaționale care să fie cât mai atractive. De un sprijin real sunt și manualele digitale, dar acolo există problema că la secția maghiară, într-adevăr, nu există material digital, ci doar PDF-uri”, spune Hasas Tunde, profesor de Matematică și director adjunct la Școala Gimnazială „Lucreția Suciu” din Oradea, județul Bihor.
Toate clasele în care predau profesorii din video de mai sus au fost utilate cu table interactive prin Programul Național de Reducere a Abandonului Școlar – PNRAS, Runda I. Pe 4 octombrie Ministerul Educației a publicat lista inițială a cererilor de finanțare admise/respinse după etapa de evaluare calitativă în cadrul Rundei a II-a a Schemei de Granturi PNRAS, finanțată prin Planul Național pentru Redresare și Reziliență – Componenta 15: Educație. Sunt 3 școli respinse și 650 admise la finanțare în această etapă.
Samsung Electronics Romania susține Educația digitală, consideră că digitalizarea în Educație nu este o opțiune, ci o necesitate și și-a propus să contribuie activ la un viitor mai bun al educației din România. În cadrul celui mai recent proiect de acest fel, SEED – Samsung Ecosystem for Education Development, compania sprijină un program de formare dedicat profesorilor, astfel încât aceștia să își dezvolte competențe digitale adecvate unui sistem modern de educație, sprijinit de tehnologiile digitale, care are ca obiectiv creșterea implicării elevilor și studenților în actul de învățare.
Pentru a afla mai multe informații despre ce înseamnă să deveniți formator SEED, cursant SEED sau cum puteți să implementați un centru educațional SEED într-o instituție de învățământ puteți să vă înregistrați în acest formular.