Edupedu.ro
  • Știri
    • Clasa Pregătitoare
    • Știri Grădiniță
    • Știri Învățământ Primar
    • Știri Gimnaziu
    • Știri Liceu
    • Știri Universitate
    • Analize
    • Statistici
  • Evaluare Națională 2025
  • Bac 2025
  • CartON
  • Educație digitală
  • Nextlab.tech
  • BCR pentru comunitate
Statistici blog
  • 381.959.795 vizite
Edupedu.ro

Știri la zi despre educație

  • Știri
    • Clasa Pregătitoare
    • Știri Grădiniță
    • Știri Învățământ Primar
    • Știri Gimnaziu
    • Știri Liceu
    • Știri Universitate
    • Analize
    • Statistici
  • Evaluare Națională 2025
  • Bac 2025
  • CartON
  • Educație digitală
  • Nextlab.tech
  • BCR pentru comunitate

EduPedu.ro este o organizație non-profit și depinde de tine

Donează
  • BCR pentru comunitate

Material susținut de BCR

VIDEO Profesorii care i-au însoțit pe elevi la Festivalul Boovie din acest an au aflat că Școala de bani pregătește pentru această toamnă un curs gratuit de formare pentru cadrele didactice / Și tinerii, și coordonatorii au participat la ateliere de educație financiară

Redacția
  • 29 august 2023
  • 7 minute read
  • One comment
11.390 de vizualizări
Foto: captură Edupedu.ro
Total
0
Shares
0
0
0
0
0
0
Un fenomen în rândul tinerilor, Festivalul Boovie a avut loc în perioada 25-28 iulie 2023, la Brașov. A fost a VIII-a ediție și a înregistrat un număr record de participanți – peste 5.500 de elevi și profesori din România și din străinătate, conform organizatorilor. În Piața Sfatului sau la Centrul Cultural Apollonia elevii și profesorii care i-au însoțit au putut afla informații utile, mai ales despre programe de educație financiară, numai bune pentru când revin la clasă, pe 11 septembrie.

Boovie este un festivalul-concurs de book-trailere – la care elevii împărțiți în echipe își aleg o carte și după ce o citesc construiesc un trailer video, cu tot ce implică acesta – scenariu, realizare, montaj, recuzită, filmare, etc. Au fost înscrise 555 de echipe în acest an, iar sursa lor de inspirație au fost 100 de cărți din literatura română și universală. Cele mai bune book-trailere au fost premiate de un juriu de specialitate, format din scriitori, regizori, actori și critici de film.

Fii parte din schimbare.
Redirecționează 3,5% din impozitul pe venit către EduPedu.

REDIRECȚIONEAZĂ
3,5% ACUM

Doar 2 minute • Nu te costă nimic • 100% online
Termen limită 25 Mai

Pentru că este un festival educațional pentru elevi, probabil cel mai mare de acest fel, interdisciplinar, în timpul evenimentului care a avut loc în centrul Brașovului au fost organizate zeci de workshop-uri și prezentări pe teme legate de promovarea lecturii, dezvoltarea creativității și gândirii critice prin lectură, utilizarea tehnologiei în educație și colaborarea între cadre didactice. Printre cei care nu numai că susțin festivalul, dar se și implică în educație, se numără și BCR, prin programul Școala de bani, astfel că participanții au putut lua parte la ateliere de educație financiară.

Atelierul de educație financiară organizat de Școala de bani în Piața Sfatului a fost frecventat de sute de elevi, iar temele de discuții despre bani, economisire și gestionarea resurselor au fost pe înțelesul elevilor de gimnaziu și liceu. De ce atunci când vreau un telefon este o nevoie, iar atunci când vreau un telefon scump e doar o dorință? Cum pot să strâng bani dacă nu reușesc să pun nimic de-o parte? 10 sfaturi financiare pentru tineri și multe alte teme au fost discutate deschis de adolescenți cu profesorii de la Școala de bani.

Printre participanții la Boovie 2023 a fost și Claudia Oprescu, CSR Expert al BCR, cea care a susținut atelierul pentru profesori de la festival. „Ne-am implicat in Festivalul Boovie ca partener principal, am fost și anul trecut alături de ei. Ne-a plăcut foarte mult efervescența. Sunt foarte mulți tineri implicați atât în organizare, cât și în competiție. Bineînțeles că i-am susținut financiar și nu numai. Vrem să îi ajutăm să gestioneze mai bine banii, așa că în Piața Sfatului am discutat cu ei despre cum să ia decizii financiare legate de banii lor. Pare că au fost încântați, le-a plăcut și vor să ne revedem și la ediția viitoare.

Este un festival al tinerilor, dar sunt implicate și cadrele didactice, pentru că multe dintre ele îi însoțesc și atunci am decis să discutăm și cu ele despre cum pot să-i ajute pe tineri să ducă un pic mai departe discuția despre bani, pentru că nu e suficient doar să mergem noi să facem un atelier și să le spunem câteva lucruri, e nevoie de o intervenție constantă și atunci ce facem astăzi este să le povestim care sunt resursele pe care școala de bani le oferă pentru a putea să continue discuția despre bani la clasă”.

Prin proiectul LifeLab, care anul acesta va fi extins la nivel național, profesorii vor avea la dispoziție resurse de educație financiară – fișe pe care să le aplice la clasă la orice disciplină, le-a spus reprezentanta BCR cadrelor didactice prezente.

„Am făcut un proiect pilot care se numește LifeLab, care anul acesta se va extinde la nivel național. Este un proiect în care am lucrat cu două școli, una din Câmpulung Muscel – Colegiul Național „Dinicu Golescu” se numește și o școală din Brașov, Școala Generală Poiana Mărului. Deci am lucrat cu o școală din mediu urban și cu una din mediu rural tocmai pentru că am vrut să vedem diferențele (….) ce am mai făcut în plus a fost că i-am luat pe profesori și am lucrat împreună cu ei niște resurse educaționale pentru cadre didactice, pentru că cine poate să creeze mai bine resurse decât oamenii care le vor aplica. Le-am pus la dispoziții experți educaționali, experți în educație financiară și mentori cu care au lucrat timp de 1 an de zile și apoi am măsurat la final și am vrut să vedem care este evoluția.

Bineînțeles că nivelul de cunoștințe de la începutul proiectului până spre final a crescut și ce am mai făcut este că am identificat împreună cu cadrele didactice care sunt nevoile și dorințele copiilor și i-am ajutat să le îndeplinească prin organizarea diferitor activități de antreprenoriat și bineînțeles am susținut și noi financiar îndeplinirea dorințelor copiilor”, a mai spus Claudia Oprescu.

A ceasta a dat exemplu de resursă creată în LifeLab pentru o activitate cu o componentă de dezvoltare a competențelor de educație financiară.

„La ora de Literatură, de exemplu, când vorbiți despre Mara, de Ioan Slavici, profesorii din LifeLab au creat o resursă – durează 10 minute să o aplici – să vedem care sunt deciziile financiare pe care familia Marei le-a luat și de ce au ajuns acolo și ce ar fi putut să facă dacă ar fi acționat altfel. Așa se creează dezbateri în care profesorii au ocazia să-și transforme ora într-o discuție dinamică și foarte utilă, atât pentru ei cât și pentru elevi”, a mai precizat Claudia Oprescu.

Profesorii de la Boovie au mai aflat și despre harta pentru profesorii diriginți – instrumentul gratuit construit de psihoterapeutul Diana Stănculeanu care poate fi aplicat la clasă, cu un instructaj ușor și care îi ajută pe elevi să afle mai multe despre abilitățile lor și spre ce carieră s-ar putea orienta.

De asemenea, tot la Boovie profesorii au aflat că Școala de bani a pregătit, în parteneriat cu Casa Corpului Didactic Prahova, un curs acreditat pentru formarea profesorilor, care urmează să fie lansat în această toamnă.

Cursul „Școala de bani: Educație interdisciplinară pentru inteligența financiară” este un program de formare continuă pentru cadrele didactice din învățământul preuniversitar, acreditat de Ministerul Educației, prin care profesorii vor dobândi cunoștințe de educație financiară și informații despre cum pot integra noțiunile de educație financiară la clasă, indiferent de materia predată, luând în calcul nevoile de învățare ale elevilor. Programul va fi deschis profesorilor din toată țara și va cuprinde 4 sesiuni a câte 5 ore de curs, desfășurate online. La fiecare modul pot participa până la 25 de profesori.

  • Programul LifeLab lansat în toamna trecută de BCR și Școala de Bani, alături de FabLab și Asociația Edupedu pentru Educație, s-a desfășurat în două școli din România, pe parcursul anului școlar 2022-2023, timp în care profesorii au fost sprijiniți să devină „profesori de viață”, să acționeze ca mentori pentru elevi și să folosească noi metode didactice pentru a integra educația financiară în activitatea lor de la clasă, indiferent de disciplina pe care o predau.
  • Prin acest program, inițiatorii urmăresc dezvoltarea abilităților practice, de luare a deciziilor, de planificare și colaborare ale elevilor, din toate ciclurile de învățământ.
  • În curând vor veni vești despre continuarea la nivel național al programului LifeLab
Citește toate articolele despre LifeLab by BCR:
Învățătoare în școala în care a fost elevă, implicată în programul-pilot LifeLab by BCR: Ar putea dezvolta în elevii de clasele primare o dorință mai mare de a cunoaște tainele banilor. La început li se părea ciudat că nu își pot cumpăra tot magazinul
VIDEO Caracteristica omului inteligent este adaptabilitatea, spune profesorul Ciprian Ittu, director la Școala Gimnazială Poiana Mărului: Prin cunoștințele pe care le acumulăm noi, profesorii, ne ajutăm copiii din comunitate să cunoască noțiuni financiare
VIDEO Profesorii au nevoie mai mult ca oricând de cursuri de comunicare, spune inspectorul școlar Mihaela Zugravu: Degeaba ne încărcăm cu teorii, n-avem ce face cu ele, dar trebuie să avem competențe de viață. Educație financiară putem face la fiecare disciplină
VIDEO Directoarea Colegiului Național „Dinicu Golescu” din Câmpulung, Argeș, școală-pilot în proiectul LifeLab by BCR: Ne dorim să livrăm ore de calitate, să facem lucruri care să conteze de-adevăratelea pentru elevi
VIDEO Educația financiară înseamnă să dai undița, nu peștele, spune Elena Lasconi, primar în Câmpulung Muscel, județul Argeș: Cred că, dacă noi am fi educați financiar și am avea un sistem educațional de calitate, nu am mai avea o altă Românie dincolo de granițele țării
STUDIU Aproape 4 din 5 elevi din școlile înscrise în programul-pilot de educație financiară LifeLab by BCR au bani de buzunar, iar 37% spun că pun o sumă deoparte când primesc de la părinți sau rude
VIDEO Copilul este un vector de educație, dar ca să-l putem învăța pe copil trebuie mai întâi să știm noi – apelul pentru formarea cadrelor didactice pe educație financiară predată prin situații concrete de viață, făcut de un inspector școlar în programul-pilot LifeLab by BCR
VIDEO Programul-pilot în care profesorii creează resurse educaționale aplicate de educație financiară pentru mai multe discipline, iar elevii învață despre viață – LifeLab By BCR
Profesorii din două școli vor include în fiecare disciplină elemente practice de educație financiară pentru elevi, după ce mai întâi vor fi formați pe trei componente: comunicare, competențe financiare și creare de resurse educaționale. LifeLab by BCR – program pilot unic în țară
VIDEO Dacă profesorul dovedește interes și motivație în fața elevilor, va fi urmat de către ei – Simona Bădițescu, profesoară de Limba și literatura română implicată în programul-pilot LifeLab by BCR
0
0
0
Share 0
Tweet 0
Share 0

Similare


Edupedu.ro este și pe Google News

ABONEAZĂ-TE
Redacția

Redacția EduPedu.ro - Tot ce e important să știi pentru Educația copilului tău. Află în timp real ce decizii iau autoritățile și cum influențează ele viața de zi cu zi a școlii și viața pe termen mediu și lung a românilor.

1 comment
  1. 󠀠 spune:
    29 august 2023 la 22:10

    De cele mai multe ori, elevul cand devine adult este supus unui tratament crunt: TAXELE!
    💸💸💸

    Răspunde
Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
școli de vară pentru liceeni
  • BCR pentru comunitate
  • 3 minute read
  • No comments

Concurs pentru liceenii din București, cu premii de peste 2.000 de euro, pentru cele mai bune idei de afaceri. Înscrieri până pe 19 aprilie

  • Redacția
  • 17 februarie 2023
Elevii de liceu se pot înscrie cu un plan de afaceri în cadrul concursului de antreprenoriat Young Business Minds, organizat de Școala Comercială Superioară Kretzulescu și Fundația Academiei de Studii…
Vezi articolul
  • BCR pentru comunitate
  • Gimnaziu
  • Învățământ Primar
  • Nextlab.tech
  • Profesori
  • 4 minute read
  • 4 comments

Înscrieri deschise: concursul național de robotică Nextlab.Tech 2024, înscris în calendarul Ministerului Educației / Gratuit oferite participanților: 300 de kit-uri de roboţi, lecţii şi sesiuni de Roboajutor, Robocaravană în școli (P)

  • Advertorial
  • 16 februarie 2024
Înscrierile pentru ediția 2024 a concursului de robotică școlară Nextlab.Tech au demarat! Ca noutate, anul acesta organizatorii vor realiza o Robocaravană care va circula prin școli să ajute elevii să…
Vezi articolul
  • BCR pentru comunitate
  • Educație
  • 5 minute read
  • No comments

Un raft cu cărți lângă o pușculiță: un elev de clasa a II-a și-a desenat visul în cadrul concursului de educație financiară “Școala banilor bine-crescuți”. Școala Gimnazială nr. 30 din Timișoara este câștigătoarea ediției din acest an

  • Redacția
  • 21 decembrie 2022
Școala Gimnazială nr. 30 din Timișoara a câștigat anul acesta concursul de desene dedicat claselor P-IV, „Școala banilor bine-crescuți”, organizat de BCR – Școala de Bani. Elevii care au desenat…
Vezi articolul
  • BCR pentru comunitate
  • Liceu
  • Profesori
  • 8 minute read
  • 3 comments

Material susținut de BCR

VIDEO Ce funcționează în online, poate funcționa și în educație – sfaturi pentru profesori de la creatori de conținut, despre cum să-i facă pe elevi să fie mai implicați la ore

  • Redacția
  • 12 martie 2025
Perspective noi despre cum ar putea face orele mai atractive și despre cum tinerii și adolescenții ar putea să fie mai implicați în clasă au fost explorate de profesori și…
Vezi articolul
  • BCR pentru comunitate
  • 5 minute read
  • 3 comments

Campanie susținută de BCR, prin proiectul Școala de Bani

Eu am învățat ce înseamnă un credit și ce înseamnă economii de acasă, nu de la școală, spune Adia, elevă de clasa a XI-a: Mi-a plăcut ideea de a introduce educația financiară în toate disciplinele, prin intermediul fișelor Școala de Bani

  • Redacția
  • 28 aprilie 2021
Uimită de ideea că ar putea învăța lucruri utile despre bani la toate disciplinele, nu doar la Economie și la opționalul de Educație antreprenorială, Adia R., elevă în clasa a…
Vezi articolul
  • BCR pentru comunitate
  • Educație
  • Nextlab.tech
  • 2 minute read
  • No comments

Anunț susținut de CKC

Provocarea pentru elevii așteptați la etapa finală a ediției 2024-2025 a concursului de robotică educațională First Lego League e să fie creativi și să gândească ca inginerii și cercetătorii / Calendarul etapelor regionale și al naționalei

  • Redacția
  • 12 februarie 2025
First Lego League, una dintre cele mai prestigioase competiții internaționale de robotică educațională, ajunge la finalul sezonului 2024-2025 cu o serie spectaculoasă de evenimente cu caracter regional si national care…
Vezi articolul
COPYRIGHT

Pentru că scrieți despre educație, sau cu atât mai mult datorită acestui lucru, ar fi util să citați cu link, atunci când preluați un articol, părți dintr-un articol sau o idee care v-a inspirat. Noi, la EduPedu.ro ne-am asumat această conduită etică și sperăm că și publicațiile cu mult mai multă experiență vor face la fel. Ne bucurăm că găsiți subiecte interesante pe Edupedu.ro și suntem siguri că înțelegeți rugămintea noastră de a cita sursa (cu link), ca o declarație reciprocă de respect și profesionalism. Vă mulțumim!

DESPRE NOI

EduPedu.ro este o publicație online care găzduiește exclusiv articole din domeniul educației și cercetării. Urmărim constant cum sunt educați copiii noștri, cine și cum face politicile din educație și cercetare, cine și cum îi formează pe profesori, cât de adecvate la lumea în care trăim sunt sistemele de educație și cercetare.

CONTACT REDACȚIE

Adrese e-mail
raluca.pantazi@edupedu.ro
mihai.peticila@edupedu.ro
costin.ionescu@edupedu.ro
alexa.stanescu@edupedu.ro
diana.ghimisi@edupedu.ro
stefan.lefter@edupedu.ro
ramona.florea@edupedu.ro

Notă de informare cu privire la prelucrarea de date personale prin intermediul site-ului

Politica de cookie

Modifică setarile cookie-urilor

Publicitate și parteneriate

Adresă de e-mail
comunicare@edupedu.ro

Statistici edupedu.ro
  • 381.959.795 vizite
Total
0
Share
0
0
0
0
0
0