„Profesorii din ziua de astăzi au nevoie mai mult ca oricând de cursuri de comunicare, pentru că ei sunt provocați în primul rând să comunice și dacă nu avem o comunicare eficientă, ea nu ajunge acolo unde trebuie să ajungă”, spune profesoara Mihaela Zugravu, inspector pentru învățământ primar la Inspectoratul Școlar Brașov. Aceasta a vorbit, la debutul programului-pilot LifeLab by BCR, și despre nevoia de educație financiară la fiecare disciplină, subliniind atuurile celor trei programe de formare pentru cadrele didactice care participă la proiectul desfășurat în acest an școlar în două școli.
Prezentă la Școala Gimnazială Nr. 1 Poiana Mărului, județul Brașov, în ziua lansării LifeLab by BCR, inspectorul școlar Mihaela Zugravu a apreciat componenta de formare pentru profesori pe cele trei arii – comunicare, educație financiară și pedagogie modernă. Cadrul didactic a punctat nevoia de formare a cât mai multor profesori și învățători pentru a putea să aibă o comunicare eficientă. „Copiii nu mai au răbdare și atunci noi trebuie să găsim calea spre sufletul și mintea lor și dacă știm să comunicăm, să transmitem, probabil vom ajunge. Deci un prim curs ar fi de comunicare, care poate undeva să cuprindă și un curs de oratorie și chiar de dicție”, a spus inspectoarea.
- Lansat în două școli din România, „LifeLab by BCR” este un program-pilot de educație financiară și dezvoltare a abilităților de viață, inițiat de BCR și Școala de Bani și derulat în parteneriat cu FabLab și Asociația Edupedu pentru Educație. Prin acest proiect, inițiatorii urmăresc dezvoltarea abilităților practice, de luare a deciziilor, de planificare și colaborare ale elevilor, din toate ciclurile de învățământ.
- Școala Gimnazială Nr. 1 Poiana Mărului, județul Brașov, și Colegiul Național „Dinicu Golescu” din Câmpulung Muscel, județul Argeș, sunt cele două unități de învățământ în care profesorii și elevii au fost deschiși pentru a pilota măsurile propuse împreună cu specialiștii în educație financiară și experții educaționali.
„Profesorii au nevoie de educație financiară în primul rând pentru ei. Ca să pot transmite trebuie să știu ce transmit. Niciodată n-am putut să conving un om, dacă n-am fost eu convinsă. Și atunci cursurile de educație financiară le-aș începe în primul rând cu profesorii, cu formarea lor într-un număr foarte mare. Apoi ei ar aplica la clasă ce ar învăța și ar deveni copiii și profesorii vectori de transmitere a educației financiare în societate”, spune Mihaela Zugravu.
Cadrul didactic a dat și exemple conmcrete despre cum pot fi aplicate noțiunile de educație financiară astfel încât să fie folositoare, practice și de interes pentru elevi și profesori. „Degeaba ne încărcăm cu teorii, n-avem ce face cu ele, dar trebuie să avem competențe de viață, să știu la momentul x ce am eu de făcut concret. Vorbim de asemenea de învățare interdisciplinară, intra-disciplinară și la fiecare disciplină putem face educație financiară.
V-aș da exemplu. În afara curiculului național în care care cuprinde în programă capitole despre bani, putem face la chiar la grădiniță, că vorbea mai înainte cineva, ne jucăm un joc, să cumpărăm jucării. Cât costă o jucărie? Și copiii de la grădiniță pot învăța, mai ales că la mall, când merg, știu exact ce vor. La învățământul primar, la limba română avem texte, texte cu conținut financiar. La geografie pregătim o excursie, cât care este distanța, cât ar costa benzina, motorina autocarului cu care mergem? Cum putem face rost de o sponsorizare, să ne luptăm să aducem, să aibă spirit antreprenorial? La istorie, istoria banilor. Educație civică – îi respectă. În toate disciplinele putem vorbi și aplica educația financiară și putem face educație financiară”, a spus Mihaela Zugravu, inspector pentru învățământul primar la ISJ Brașov.
Proiectul educațional „LifeLab”, parte din platforma Școala de Bani a BCR, își propune să aducă în sistemul școlar un format de educație practic, cu o abordare interdisciplinară, prin care noțiunile de educație financiară să fie introduse în predarea mai multor materii, de la clasa 0 la clasa a XII-a.
Astfel, prin învățare experiențială, adaptată pentru o multitudine de discipline din programa școlară, elevii înțeleg de ce și cum să gestioneze banii în mod responsabil și să ia decizii de viață, pentru a-și îndeplini dorințele, și deprind abilități de analiză, colaborare și planificare utile pentru viitor. De asemenea, profesorii implicați în program învață să devină „profesori de viață”, să acționeze ca mentori pentru elevii lor și să folosească noi metode didactice pentru a integra educația pentru viață în activitatea lor de predare de zi cu zi, indiferent de specializare.
În școlile-pilot, elevii și profesorii vor exersa noțiunile învățate pe parcursul anului printr-un proiect comun care va urmări stabilirea unei dorințe a clasei și îndeplinirea ei. Astfel, copiii, ajutați de profesorii lor, își vor dezvolta abilitățile antreprenoriale, de lucru în echipă, vor învăța să ia decizii împreună și să gestioneze un buget. La finalul anului școlar, participanții vor putea obține un laborator de educație non-formală, pentru a demonstra puterea dorințelor bine planificate și a ajuta generațiile viitoare.
Pe lângă intervenția în școlile-pilot, programul „LifeLab by BCR” urmărește să ofere un punct de pornire pentru dezvoltarea și testarea unui model de bune practici educaționale, care aduc în prim-plan metodele de îmbunătățire a calității vieții prin gestionarea corectă a banilor.
4 comments
Sunt foarte mulți din învățământ care au lăsat jos haina de profesor și au luat-o pe cea de director, inspector și alte surse de imagine încât în loc să lupte alături de ceilalți pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă și respectarea drepturilor, predică fel de fel de atribuțiuni în plus, în așa fel încât, politicienii, habarniști fiind, se minunează cât de multe pot face pentru învățământ, punând în cârca profesorilor orice este posibil din afara specificului domeniului. De aceea suntem aici pentru că sindicatele plus slaba noastră prestație civică permit asemenea derapaje.
Cand ai salariul intre 2400 si 3000 trebuie sa ai un buget pentru orice cumperi, chiar si pentru paine. Educatia financiara o invatam pe propria piele pentru ca trebuie sa strangem cureaua zi de zi.
Educatie financiara fara bani. La salarizarea profesorilor, acestora le trebuie un curs cum sa supravietuiasca de la un salar la altul, sa faca foame,
Da,sigur că profesorii au nevoie de educație financiară, să poată ține ordine în datoriile pe care le au și nu pot să le mai plătească.
Profesorii au nevoie de respect,printr-o salarizare corespunzătoare importanței muncii desfășurate,asta dacă se vrea educație de calitate.Restul…sunt povesti….