În contextul recentului caz mediatizat “Droguri în licee”, procurorul șef adjunct al DIICOT, Oana Pâțu, a spus în cadrul unei dezbateri în comisia de învățământ din Camera Deputaților că au fost multe activități de combatere a traficului de droguri în școli și în trecut, dar “de cele mai multe ori am ales discreție în mediatizare pentru că este vorba despre instituții de învățământ, uneori de prestigiu”. La rândul său, deputatul PNL Ioan Cupșa a criticat dur anunțul făcut de procurorul șef adjunct: “Să nu se afle cumva că în liceele noastre de prestigiu se consumă droguri. Dacă credeți că așa vom interveni eficient, cu astfel de abordări superficiale, cred că ne înșelăm cu toții”. La dezbaterea din comisia de învățământ din Camera Deputaților, „Rolul educaţiei în combaterea consumului de droguri şi substanţe etnobotanice. Importanţa campaniilor de prevenire cu caracter permanent”, au participat reprezentanți ai ministerelor Educației, Sănătății, Agenției Naționale Antidrog, ai Poliției, MAI, Birourilor de poliție școlară, deputați, reprezentanți ai părinților și elevilor.
- Amintim că din recentul caz al DIICOT, “Droguri în licee”, a ieșit la iveală că gruparea activa în liceele bucureștene Hristo Botev și Traian. Printre cei implicați în acest dosar sunt fiul unui secretar de stat din Ministerul Afacerilor Externe (MAE) și fiul unui expert de la Direcția Națională Anticorupție (DNA).
În cadrul dezbaterii organizate marți, în comisia de învățământ din Camera Deputaților, procurorul șef adjunct al DIICOT, Oana Daniela Pâțu, a recunoscut că instituția a desfășurat activități de combatere a consumului de droguri în școli, dar nu au fost mediatizate cazurile pentru a nu afecta imaginea școlilor.
“Făceați referire la ultimele acțiuni mediatizate. Percepția publică nu vreau să rămână că ultimele activități sunt singurele pe care le-a făcut DIICOT pe zona aceasta de combatere a traficului de droguri în unitățile școlare. Au fost activități în trecut, și la nivelul municipiului București și în teritoriu, de cele mai multe ori am ales discreție în mediatizare pentru că este vorba despre instituții de învățământ, uneori de prestigiu, sunt copii, sunt persoane în dezvoltare. Când vorbim de acest stigmat al consumatorului de droguri trebuie să te gândești foarte bine când arunci o informație în mediul public, dacă nu faci foarte rău dezvoltării ulterioare a personalității copilului. Ce putem noi să vă spunem e că astfel de dosare s-au făcut, [sunt] și dosare de combatere a traficului de droguri în unitățile școlare, noi le percepem și pe acelea în care am făcut capturi substanțiale de 15, 20, 30 kg de canabis la intrarea în țară, mai înainte ca aceste droguri să ajungă în piața ilegală, în zona de distribuție către consumatorul final, printre care este și un adolescent, printre care este și un elev”, spune procurorul șef adjunct al DIICOT.
În contextul afirmației reprezentantei DIICOT ar fi de menționat faptul că săptămâna trecută instituția a provocat o mediatizare masivă a cazului de trafic de droguri și consum la două licee din București: Traian și Hristo Botev, iar în spațiul public au apărut informații despre tineri bănuiți că ar fi implicați în rețea: fiul unui secretar de stat din Ministerul Afacerilor Externe (MAE) și fiul unui expert de la Direcția Națională Anticorupție (DNA).
Deputatul PNL Ioan Cupșa a criticat dur anunțul făcut de procurorul șef adjunct în cadrul dezbaterii de marți din comisia de învățământ.
“După ce am ascultat astăzi, cred că suntem departe de momentul în care vom putea colabora cu toții și va fi foarte greu să găsim o instituție, o autoritate care să coordoneze eficient această activitate. Vorbeați la un moment dat, fără să dau nume, dar am fost nevoit să notez: discreție în mediatizare. Cum să faci prevenția generală, cum să impui un comportament normal juridic care să fie respectat de către toți, dacă nici măcar nu informezi, dacă nu ajunge la cunoștința celor mulți că noi avem cu adevărat o problemă în ceea ce privește consumul de droguri. Cum să facem acest lucru? (…) Să nu se afle cumva că în liceele noastre de prestigiu se consumă droguri. Dacă credeți că așa vom interveni eficient, cu astfel de abordări superficiale, cred că ne înșelam cu toții. Abordarea trebuie să fie una critică. Să recunoaștem că am greșit. (…) Cum se poate ca într-o școală generală, copii de 12-14 ani, peste 10 la număr, să fie dovediți că consumă droguri, iar DIICOT nici măcar să nu se sesizeze? (…) A ieșit în mass-media problema unui liceu. Instantaneu, practic a doua zi, încă 9 licee bune din România aveau aceeași problemă”, a mai spus deputatul PNL Cupșa.
La rândul său, directoarea Agenției Naționale Antidrog (ANA), Georgiana Dabija, susține în dezbaterea din comisia de învățământ că într-o școală din București elevii aprind bețișoare parfumate ca să acopere mirosul de canabis, dar a evitat să dea numele școlii. A spus însă că a fost sesizat DIICOT în acest caz, iar respectivii copii sunt acum într-un program al Agenției Naționale Antidrog.
“Avem o școală din București unde copiii aprind bețișoare parfumate pentru că vine doamna de la ANA și miroase a canabis. Avem o școală în București unde dealerii sunt copii și profesorii ne spun că elevul nici nu vine la școală, dar noi îi arătăm directorului că el vine la școală, dar nu intră la oră”, spune directoarea Agenției Naționale Antidrog.
VIDEO Dezbaterea poate fi urmărită mai jos:
Despre cazul “Droguri în licee”
În data de 20 martie, DIICOT a efectuat percheziții la o grupare care distribuia droguri către elevi care învață la liceele Hristo Botev și Traian și ai căror părinți lucrează la DNA și MAE.
În gruparea care trafica droguri în rândul elevilor de liceu intrau doar tinerii care consumau și vindeau droguri, se arată în Referatul cu propunerea de arestare preventivă în cazul suspecţilor. Documentul descrie în detaliu cum proceda reţeaua de tineri traficanţi, potrivit documentului consultat de G4Media.ro. Tinerii traficanţi erau atenţi la filajele poliţiei şi mergeau după bani cu trotineta.