VIDEO Prin acest proiect de 3D printing suntem pe cale să schimbăm nomenclatorul de ocupații în România – Florin Pogonaru, președintele AOAR, despre 3DUTECH / Managerul ECDL, Irinuca Văduva: Profesorii pot urma cursuri de certificare pentru predare, care au la final credite profesionale transferabile

626 de vizualizări
Foto: captură – conferință live
Inițiativa „Meseriașii viitorului vor lucra cu imprimanta 3D” continuă în 2022 eforturile pentru accesul elevilor şi profesorilor la competențele digitale reale, contribuind la transformarea tehnologică în școlile din România și la susținerea meseriilor viitorului. „Prin acest proiect (3D printing) suntem pe cale să schimbăm nomenclatorul de ocupații în România”, a spus Florin Pogonaru, președintele Asociației Oamenilor de Afaceri din România, în cadrul conferinței online care a marcat a patra ediție a acestui proiect. Irinuca Văduva, General Manager ECDL România, spune că proiectul se desfășoară în prezent în 26 de orașe din țară, iar profesorii urmează cursuri de pregătire pentru a preda opționalul de imprimare 3D în școli. La final, profesorii obțin și credite profesionale transferabile dacă accesează și se certifică pe modulul ECDL 3D printing.

Mai jos, principalele declarații ale lui Florin Pogonaru, Președinte AOAR:

„Chestiunea aceasta de practică a elevilor începe să capete noi valențe, noi creăm în momentul de față francize educaționale noi și avem mare nevoie de implicarea elevilor în crearea acestor francize, în studierea reacțiilor lor, în studierea modului de a învăța cel mai rapid.

Considerăm că acest proiect este o reușită românească, o franciză scalată la nivel european, mulțumită unui sprijin constant. ECDL are la ora actuală 350.000 de absolvenți pentru utilizarea calculatorului.

S-a creat acest nucleu și la nivel decizional, reușita este, fără discuție că profesorii au fost esențiali pentru crearea acestei francize.

Apropo de cum vede mediul de afaceri aceste lucruri. În primul rând, este fascinant să fim implicați în crearea francize educaționale. Entități precum ECDL identifică și crează pe diverse domenii, luând din experiența europeană ceea ce este nevoie.

Dar tu, ca român, când sesizezi că ai șansa să dezvolți în România o franciză, cum o identifici și o pornești? Spre exemplu, noi suntem activi în domeniul roboticii, training, mișcarea umană și încercăm să realizăm modalități de practică în domeniul VR.

Prin acest proiect (3D printing) suntem pe cale să schimbăm nomenclatorul de ocupații în România, se creează această cultură a utilizării imprimantei 3D, este un lucru de esență.

Vorbind despre mediul de afaceri din România și nevoia reală de utilizare a digitalizării, este o chestiune de supraviețuire pentru firmele românești. Problema principală a mediului de afaceri este valoarea foarte mică pe care o aducem pe plan local. Nu ne putem închipui că vom crea peste noapte unicorni ca UiPath, dar mediul de afaceri din România trebuie să-și găsească locul și asta se întâmplă creând utilizatori pentru francize,  pentru meserii pe care mediul de afaceri le identifică. Aici este jocul nostru pentru a crea și în România un mediu de afaceri care adaugă valoare mare.”

Principalele declarații ale Irinucăi Văduva, General Manager ECDL România:

„Acesta este un modul internațional accesibil în toate țările unde există ECDL astăzi. Se regăsește ca fiind esențial pentru școlile din România și pentru profesorii care trebuie să aducă tehnologia copiilor în școală, dar și pentru antreprenori, angajatorii care caută competențe noi.

Este un proiect pentru meseriașii viitorului, care a beneficiat de susținerea unor parteneri valoroși. După trei ediții am reușit să ajungem în 23 de județe, sunt mai bine de 26 de orașe unde există activate huburi de imprimare 3D.

Nu e un program care să se adreseze elitelor, ci tuturor absolvenților de liceu din România și nu numai. Am dotat aceste hub-uri cu imprimante 3D, dar partea cea mai importantă a fost să-i învățăm pe profesori să lucreze singuri cu elevii lor, așa că am creat o rețea națională de profesori certificați, care, la rândul lor, au creat o rețea națională de liceeni certificați 3D printing. Sunt sute de liceeni din România care au avut deja acces la acest program.

Am avut de-a lungul timpului concursuri unde am premiat idei antreprenoriale sau educaționale care să folosească acest domeniu, iar astăzi anunțăm un concurs național care se încadrează în această zonă.

Am reușit să obținem aprobarea Ministerului Educației de introducere a disciplinei opționale în liceu, așa încât oricine care dorește astăzi să facă modelare și imprimare 3D în școală să o poată face în cadrul orarului. Cadrele didactice obțin și credite profesionale transferabile dacă accesează și se certifică pe modulul ECDL 3D printing.

Am ajuns la ediția a 4-a. Ne propunem să lucrăm cu cel puțin 20 de profesori din 10 licee, care la rândul lor vor lucra cu 200 de liceeni pe acest domeniu. Am făcut deja dotarea școlilor, profesorii sunt deja la treabă și se pregătesc să intre în grupele de formare.

Printre liceele de anul acesta:

Pregătim modulul de robotică, va apărea până la finalul acestei luni,” a mai declarat Irinuca Văduva.

Prezentarea din conferință a Irinucăi Văduva poate fi descărcată de aici:

______________

Conferința „Meseriașii viitorului vor lucra cu imprimanta 3D” a abordat subiecte referitoare la tipuri de competențe noi, ce devin deja obligatorii pentru absolvenți, astfel încât să fie pregătiți pentru meseriile viitorului și a inclus o dezbatere live cu specialiști în educație, tehnologie și afaceri. De asemenea, participanții au avut oportunitatea de a participa la o demonstrație live ECDL 3D design & printing. Totul s-a desfășura online, printr-un stream pe pagina de Facebook a proiectului, unde publicul a putut urmări temele dezbătute alături de invitați speciali, precum:

  • Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației
  • Florin Pogonaru, Președinte AOAR
  • Georgiana Grigoraș, Specialist PR Dedeman (intervenție video înregistrată)
  • Marian Staş, Președinte Asociația Clubul Liderii Mileniului Trei, expert educație
  • Diana Popescu, Profesor universitar Universitatea Politehnică București
  • Dan Panciu, Co-founder iMake3D România
  • Irinuca Văduva, General Manager ECDL România
  • Mihai Peca, Specialist în formare și certificare ECDL 3D Printing

Proiectul realizat cu sprijinul ECDL România și Dedemanalături de AOAR (Asociația Oamenilor de Afaceri din România) și în acord cu Ministerul Educaţiei, se axează pe oferirea unor noi perspective pentru învățământul preuniversitar, inclusiv pentru cel profesional, spre specializări noi, cu foarte mare potențial de creștere economică. Una dintre aceste specializări este imprimarea 3D, având implicit scopul formării și adaptării la evoluţia noilor tehnologii. Pentru al patrulea an, elevii se vor acomoda cu meseriile din domeniul fabricației aditive (imprimarea 3D), alături de alte meserii inovatoare.

Prin intermediul campaniei „3DUTECH. Modelează viitorul. Printează-l 3D!”, mai multe şcoli din România devin anual hub-uri de imprimare 3D. La fiecare ediție 10 licee din țară sunt dotate cu imprimante 3D performante și consumabile, iar cel puţin 20 de profesori și 200 de elevi au oportunitatea să obţină gratuit certificarea recunoscută internațional ECDL 3D Printing.

Până în prezent, în total sunt implicate 40 de licee din majoritatea județelor României și sute de profesori și elevi care au trecut prin proiect. Ediția a patra se va desfășura în perioada ianuarie – iunie 2022 și va urmări activarea următoarelor 10 noi EDUTECH 3D printing hubs din: București, Buzău, Piatra Neamț, Vaslui, Galați, Mureș, Sălaj, Gorj, Arad și Hunedoara.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Serie de evenimente susținută de APRIL

VIDEO Este necesară apariția unui post în toate unitățile de învățământ, responsabil de toate programele sociale, spune inspectorul școlar general adjunct al ISJ Timiș, Cosmin Hogea

Înființarea unui post în fiecare școală care să aibă în responsabilitate toate programele sociale, aceasta este propunerea făcută de Cosmin Hogea, inspectorul școlar general adjunct al Inspectoratului Școlar al Județului…
Vezi articolul

Material susținut de BCR

Conferință pentru profesori și învățători la Iași – Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Aula Magna – pe 16 noiembrie: Școala de Bani începe școala – discutăm despre educație financiară într-un context transdisciplinar / Înscrieri deschise pentru cadrele didactice

Seria de conferințe regionale din seria „Școala de bani începe școala: resurse educaționale transdisciplinare de educație financiară“, se încheie luna aceasta la Iași. Evenimentul este organizat pe 16 noiembrie 2023,…
Vezi articolul