VIDEO Prima creșă „verde” din România, construită prin PNRR. Aceasta va funcționa pentru 70 de copii, la Fălticeni

698 de vizualizări
Foto: Facebook.com – CNI
Prima creșă “verde” din țară a fost finalizată în Fălticeni, județul Suceava, după cum a declarat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, la ceremonia de inaugurare a creșei, de marți, 20 decembrie, potrivit unui comunicat al Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA).

Noua creșă a fost “primul obiectiv construit cu finanțare din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR)”, iar lucrările la aceasta “au demarat pe 18 august a.c.”, fiind “prima creșă construită în municipiul Fălticeni în ultimii 30 de ani”, transmite MDLPA în comunicat.

  • Ministerul menționează, în același comunicat, și faptul că noua creșă face parte din Programul Național de Construire de Creșe, un program separat și demarat de Guvern în 2021, diferit de cel al construirii creșelor cu fonduri din PNRR, astfel încât este neclar prin care dintre cele două programe a fost ridicată creșa.

Creșa de la Fălticeni va găzdui 70 de copii și este organizată în 3 nuclee funcționale: zona administrativă, zona destinată copiilor și zona spațiilor tehnico-gospodărești. De asemenea, creșa beneficiază de 7 dormitoare, 4 camere de joacă, prevăzute cu vestiar și grupuri sanitare, spații pentru luat masa, cabinet medical și spații administrative (birouri, spălătorie, călcătorie, biberonerie și bucătărie).

În ceea ce privește eficiența energetică, “este vorba de o creșă modernă, de tip nZEB (near-Zero Energy Building), fiind dotată cu 65 de panouri solare și 43 de panouri fotovoltaice, pentru asigurarea necesarului de energie și apă caldă din surse regenerabile, iar anvelopa clădirii este foarte bine izolată termic, cu uși și geamuri izolante. Astfel, consumul de energie al clădirii clasifică această construcție ca fiind una cu performanță energetică ridicată, la care necesarul de energie pentru asigurarea exploatării normale este foarte scăzut”, mai explică autoritățile în comunicatul Ministerului.

FOTO Exteriorul și camerele principale ale creșei:

“În acest mod, consumul anual specific de energie primară este estimat la 107,46 [kWh/m2an] (mai mic decât limita impusă pentru respectarea cerinței nZEB la clădirile pentru învățământ din zona climatică IV, de 170[kWh/m2an]), fiind cu 37% mai mic (peste limita impusă prin PNRR, de 20%). Conform bilanțului între energia regenerabilă și cea neregenerabilă, 40% din energia consumată este regenerabilă (peste 30%, cât este limita nZEB), iar reducerea emisiei de carbon este de la 36,88 kg/m2an la 14,65 kg/m2an, de 60% (față de minimum de 30%)”, mai scrie în comunicat.

Valoarea contractului de proiectare și execuție a acestei creșe a fost de 15.517.574,11 lei.

Amintim că, pe 23 septembrie, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLAP) anunța că a semnat încă 19 contracte pentru construcția de creșe noi, din cele 124 prevăzute cu finanțare din Planul Național de Redresare și Rezistență (PNRR). – detalii aici

Vezi și:
FOTO Se deschide prima creșă sportivă din România / Aceasta va funcționa în Arad pentru aproximativ 40 de copii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Universitatea condusă de Tudorel Toader își acuză studenții că “proiectează o imagine falsă asupra activității” instituției. În replică, LS Iași acuză “presiuni și amenințări asupra studenților care îi cer demisia”

Conducerea Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași acuză Liga studenților din Iași că proiectează o imagine falsă asupra activității instituției de învățământ superior. Acuzația vine după ce studenți din LS…
Vezi articolul

“Îngrijorare” față de felul cum vor fi asigurate resursele pentru creșterile salariale și de burse în universități – Consorțiul Universitaria cere ca situația să fie “clarificată cu celeritate”

Consorțiul Universitaria, ce reunește multe dintre cele mai mari universități din țară, își exprimă îngrijorarea față de felul în care vor fi asigurate resursele pentru creșterile salariale și de burse…
Vezi articolul

Ministerul Sănătății: Elevilor nu li se mai măsoară temperatura când vin la școală, metoda este ineficientă. Triajul zilnic va fi făcut acasă de către părinți / Doar 2% din populația României are anticorpi de COVID-19

Nu se va mai măsura temperatura elevilor la intrarea la cursuri, din toamnă, a declarat Dragoș Garofil, secretar de stat în Ministerul Sănătății, la dezbatertea despre începutul anului școlar organizată…
Vezi articolul

BREAKING Sorin Cîmpeanu: Odată cu încetarea stării de alertă, se anulează atât toate restricțiile, cât și toate facilitățile din școli și universități. Dispare obligativitatea măștii pentru elevi, iar universitățile nu mai pot organiza cursuri online / Masca în școli se păstrează cu titlu de recomandare

Încetarea stării de alertă înseamnă, în educație, “revenirea totală la starea de dinainte de Legea 55” și “întoarcerea strictă la prevederile Legii educației nr 1/2011”, adică “se anulează atât toate…
Vezi articolul