VIDEO Premierul Orban: Am încredere în capacitatea dascălilor de a se adapta. Ei au misiunea să aducă lumină copiilor indiferent de opreliști

2.065 de vizualizări
Ludovic Orban la Gala Telescoala / Sursa: Facebook – Guvernul Romaniei
Sistemul de învățământ și autoritățile trebuie să fie pregătite “pentru orice situație”, în condițiile în care “nu știm care va fi evoluția pandemiei”, a spus premierul Ludovic Orban într-un discurs susținut, vineri, la Gala Teleșcoala, dedicată profesorilor care au contribuit la educația la distanță. În cadrul evenimentului, cu puternice mesaje electorale și la care au fost prezente multe oficialități, premierul și alți reprezentanți ai guvernului au salutat felul în care, sub administrarea lor, s-au defășurat programul de predare TV, școala la distanță în general și, în cele din urmă, examenele. Un mesaj repetat al premierului a vizat, însă, rolul “dascălilor” și capacitatea lor de a se adapta și de a preda “indiferent de opreliști”.

La evenimentul Gala Teleșcoala, organizat într-un moment de mobilizare electorală a politicienilor, înaintea alegerilor din toamnă, pe lângă reprezentanți ai mediului academic, ai președinției și ai TVR, din partea guvernului au fost prezenți premierul Ludovic Orban, vicepremierul Raluca Turcan și ministrul Educației, Monica Anisie. Toți au transmis mulțumiri profesorilor pentru eforturile depuse în ultimele luni de criză, lucru subliniat de premier când a zis:

  • Când m-a invitat dna Anisie, nu mi-am dat seama de importanța evenimentului, după aceea mi-am dat seama de importanța de a fi aici.

Premierul Orban a notat că dreptul la învățătură este unul fundamental pentru copii, context în care, a afirmat el, “misiunea dascălilor este să găsească toate formele de a aduce lumină în mintea și spiritul copiilor noștri, să facă acest lucru indiferent de opreliști”.

El a descris eforturile cadrelor didactice în pandemie, cum a intervenit guvernul și spre final a revenit la “dascăli” și la capacitatea lor de a se adapta:

  • “Nu știm care va fi evoluția epidemiei. Trebuie să fim pregătiți pentru orice situație, atât din punct de vedere al infrastructurii, al logisticii, mai trebuie să ne asigurăm că orice copil va avea acces la educație, că profesorii au capacitatea de a transmite informații în orice fel de condiții. Trebuie să pregătim cu mare migală și atenție începutul anului școlar și să fim pregătiți pentru orice situație. Am încredere în capacitatea dascălilor de a se adapta la orice situație și de a rămâne alături de copiii lor, chiar dacă nu toți vor fi în clase, chiar dacă de multe ori legătura va fi prin fibră optică și prin intermediul ecranului de calculator.”

Premierul Orban a notat și faptul că examenele s-au desfășurat “în condiții exemplare”, în pofida unei “campanii agresive”, nivelului foarte ridicat de neîncredere și faptului că părinții au fost “instigați să nu-și lase copiii să vină la examene”.

Și vicepremierul Raluca Turcan a lăudat profesorii implicați în Teleșcoală și în predarea la distanță și i-a îndemnat “să fiți modele pentru colegii dumneavoastră”. Ea a vorbit, generic, si despre alte obiective și nevoi, rezultate din “radiografia corectă” furnizată de criză: să fie depășite discrepanțele și inechitățile, “să facem o țară în care învățământul este gratuit și echitabil”.

Mesajele participanților la Gala Teleșcoala:

Discursul premierului Ludovic Orban

„Sărut-mâna, bună ziua, mulțumesc pentru invitație la acest eveniment care premiază eforturile depuse de cadrele didactice care au găsit soluția să transmită cunoștințele către elevi într-o perioadă critică, cu care generația noastră nu s-a mai confruntat. Dreptul la învățătură este un drept fundamental, care trebuie asigurat pentru copiii noștri în orice condiții. Misiunea dascălilor este să găsească toate formele de a aduce lumina în mintea și spiritul copiilor noștri, să facă acest lucru indiferent de opreliști. Realitatea este că am fost confruntați cu o situație extrem de dificilă, nu a fost ușor să luăm decizia de suspendare a cursurilor școlare. Adaptarea întregului sistem de educație la noile condiții generate de pandemie și de suspendare a cursurilor școlare au presupus foarte multe măsuri, de la măsuri de protecție socială pentru a asigura posibilitatea ca unul dintre părinți să stea acasă cu copiii, motiv pentru care am decis ca unul dintre părinți să beneficieze de 75% din salariu pentru a putea sta acasă cu copiii care nu merg la școală, până la măsuri de natură sanitară și, mai ales, măsuri de adaptare a sistemului de educație la situația nou creată.

Reușita în viață depinde, în cea mai mare măsură, de calitatea procesului de educație care este organizat într-o societate. Un copil care este înarmat cu cunoștințele necesare, cu abilitățile dobândite, cu calitățile moral- volitive, cu tot ceea ce are nevoie ca să poată să reușească, va reuși în viață. Și acest lucru depinde, sigur, de părinți, dar depinde în mare măsură de dumneavoastră, stimate cadre didactice.

Când m-a invitat doamna Anisie, nu am înțeles în prima frază importanța evenimentului, după care, explicându-mi, mi-am dat seama că este foarte important să fiu astăzi aici, pentru a-i premia pe aceea care au ieșit din confortul obișnuit, care au avut curajul să iasă pe sticlă, să iasă din sălile de clasă și să prezinte ore, să transmită cunoștințe prin intermediul mass-media.

Vă felicit, aveți aprecierea mea şi sunt convins că munca dumneavoastră a generat rezultate care, de altfel, se văd la examenele de Evaluare și de Bacalaureat.

De asemenea, profit de această ocazie să le mulțumesc și profesorilor care nu au ieșit pe sticlă, nu au ieșit pe sticla ecranului, și care au transmis, au ținut toate orele cu copiii prin intermediul diferitelor sisteme informatice care a fost puse la punct din mers și care, într-un fel,  ne-au și relevat nevoile de investiții importante care trebuie făcute în sistemul de educație și, mai ales, dezvoltarea competențelor digitale atât pentru copii, dar cât și pentru dascăli. Acum, hai să fim cinstiți, este greu să-i atragi atenția copilului când este prezent în clasă, să-i captezi atenția, să îl faci să te urmărească, d-apoi când ești la televizor sau când ești în fața ecranului și copilul e la el acasă, dacă nu are un părinte care să-l îndemne, uzând de autoritatea părintească, să urmărească ora, este extrem de dificil să captezi atenția, să ai capacitatea de a îi transmite toate cunoștințele și informațiile necesare.

Închei prin a vă transmite un mesaj. Nu ştim care va fi evoluţia epidemiei, trebuie să fim pregătiţi pentru orice situaţie atât din punct de vedere al infrastructurii, al logisticii. Noi trebuie să ne asigurăm că orice copil va avea acces la educaţie, noi trebuie să ne asigurăm că profesorii, învăţătorii au capacitatea de a transmite informaţii în orice fel de condiţii. Trebuie să pregătim cu mare migală şi atenție începutul anului școlar și să fim pregătiți pentru orice situație și am încredere în dumneavoastră, am încredere în capacitatea dascălilor români de a se adapta la orice situație și de a rămâne aproape de copiii lor, chiar dacă nu toți vor fi în clase, chiar dacă, de multe ori, legătura va fi o legătură care va fi prin fibră optică și prin intermediul ecranului de calculator.

Tot cu această ocazie, vreau să transmit foarte clar mulțumirile mele și aprecierea mea pentru toate cadrele didactice care au fost implicate în organizarea examenelor de Evaluare și de Bacalaureat. În ciuda unei campanii agresive, în ciuda unei neîncrederi care a fost cultivată în mod sistematic privitor la aceste examene, în ciuda campaniilor care s-au derulat ca aceste examene să nu se desfășoare, în ciuda instigării părinților de a nu-şi lăsa copiii să vină la examenele de Evaluare și de Bacalaureat, examenele au fost organizate în condiții exemplare, motiv pentru care felicit zecile de mii de cadre didactice, toţi cei implicaţi, şi copii care au venit şi mai ales părinții care au avut încredere că aceste examene sunt organizate bine şi că evaluează în mod obiectiv capacităţile fiecăruia dintre copiii care participă la aceste examene. Felicitări și vă mulțumesc”.


1 comment
  1. Stimată Doamnă Turcan, noi avem deja alte modele – profesorii noștri minunați care cu adevărat aveau ,,arta de a crea caractere”. Vă rugăm, cel puțin noi cei care vorbim corect românește și ne respectăm atât de mult elevii încât nu vrem să-i transformăm în spectatori, să nu ne jigniți lăsând să se înțeleagă că suntem atât de lipsiți de repere încât să le găsim la Teleșcoala. Aceea a fost o soluție de criză, nu un reper. Sperăm ca de la toamnă să revenim în clase, cu dragii noștri copii, pentru că nicio Teleșcoală nu poate înlocui vreodată relația profesor-elev. Dar, desigur, Teleșcoala poate fi ocazie pentru o ,,gală”, oricine e liber să sărbătorească orice, a nu fi greșit înțeles!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

O grădiniță privată din Sectorul 2, amendată și propusă pentru închidere definitivă de Protecția Consumatorului. Paturi și balustrade rupte, lenjerie murdară sau medicamente expirate – printre nereguli

Comisarii pentru protecţia consumatorilor din sectorul 2 al Capitalei au efectuat un control la Grădiniţa administrată de Clubul Prâslea cel Voinic, iar în urma neregulilor constatate au propus închiderea definitivă…
Vezi articolul

Bursele elevilor se calculează în funcție de numărul de zile de cursuri sau de zile libere, care nu sunt prevăzute în structura anului școlar? Precizări de la secretarul de stat Florian Lixandru

Mai mulți părinți și elevi au semnalat Edupedu.ro faptul că pe luna septembrie au primit sume sub cuantumul minim pentru bursele de merit, studiu sau performanță, deși nicăieri în legislație…
Vezi articolul