Premierul Marcel Ciolacu a explicat, la sfârșitul săptămânii trecute, ideea aplicării unor deduceri de impozit pentru părinții care plătesc meditațiile copiilor lor, idee vehiculată în presă de la începutul acestei veri. Șeful guvernului a spus că se fac analize pe tema deducerilor fiscale „în momentul acesta”, cu Banca Mondială, inclusiv pentru pragul de deducere pentru meditații. Întrebat dacă pragul până la care statul să ofere aceste deduceri ar putea fi salariul mediu pe economie, Ciolacu a răspuns că ar putea fi un prag discutat cu ministrul Finanțelor și cei de la BM.
În cadrul unei vizite la Buzău, el a prezentat măsurile ca soluție pentru a evita acțiuni dure împotriva profesorilor care oferă meditații fără a contribui fiscal pentru activitatea lor. O altă problemă vizată de această măsură – incapacitatea ANAF de a face controale relevante în domeniu, în condițiile în care „toată lumea își duce copilul la meditații”, practică existentă „de 50 de ani”:
- „Treaba mea de prim-ministru nu e să bag oameni la pușcărie sau să angajez zeci de mii de oameni la ANAF, ca să urmăresc profesorii dacă plătesc impozite la meditații” a spus premierul.
În prezent, profesorii care dau meditații au obligația de a se înregistra la Oficiul Național al Registrului Comerțului și de a depune o declarație privind impozitul pe venit, însă autoritățile fiscale au manifestat mereu confuzie în privința verificării profesorilor care oferă meditații – vezi, între altele, declarațiile din 2022 ale șefului ANAF pe această temă. Declarațiile fiscale legate de meditații au fost completate de o altă obligație conformă noii legi a învățământului preuniversitar, de la începutul acestui an, ca toți profesorii să completeze o declarație că nu fac meditații cu elevii de la clasă
- Încă din aprilie 2024, premierul Ciolacu anunța deduceri la impozitul pe venit pentru asigurări private de sănătate și învățământ.
- În iunie a.c., Profit.ro și alte media relatau, citând surse guvernamentale, că deducerile la impozitul pe venit, pentru părinții care plătesc meditații pentru copii, sunt luate în calcul în cadrul unei reforme fiscale la care s-a angajat Guvernul. Scopul menționat era „reducerea impozitării pe muncă, dar și reducerea evaziunii fiscale în domeniul meditațiilor școlare”.
Întrebat vineri, la Buzău, în legătură cu aceste lucruri, premierul Ciolacu a mai sus că deducerile ar urma să țină cont de veniturile părinților și vor fi calculate anual: „în funcție de venit, pentru cei care câștigă mai puțin și pentru clasa medie vor fi deduceri din impozit pentru meditații. În momentul în care treci în calculator chitanța la meditație, ți se deduce din impozit. Normal că acest impozit dumneavoastră îl calculați lunar, el se calculează anual.”
Declarațiile complete ale lui Marcel Ciolacu, pe tema deducerilor de impozit pentru părinții care plătesc meditații:
”Rep.: În ceea ce privește deducerile de impozit pentru meditații, v-ați gândit la un procent anume?
Marcel Ciolacu: Nu, în momentul acesta se fac aceste lucruri. Treaba mea de prim-ministru nu e să bag oameni la pușcărie sau să angajez zeci de mii de oameni la ANAF, ca să urmăresc profesorii dacă plătesc impozite la meditații. Știm cu toții că în România de 50 de ani se fac meditații. Toată lumea își duce copilul la meditații. Da, și fiul meu a făcut meditații. Ca să închidem această discuție, e normal să aibă acces la aceste meditații toată lumea – și copiii celor cu venituri mai mici, și copiii celor venituri mai mari. Și atunci, în funcție de venit, pentru cei care câștigă mai puțin și pentru clasa medie vor fi deduceri din impozit pentru meditații. În momentul în care treci în calculator chitanța la meditație, ți se deduce din impozit. Normal că acest impozit dumneavoastră îl calculați lunar, el se calculează anual și atuncea veți vedea că se strânge o sumă consistent.
Rep.: Ar putea fi pragul salariul mediu pe economie?
Marcel Ciolacu: Ar putea să fie pragul pe care o să-l discutăm cu domnul ministru și cu Banca Mondială.
Rep.: Ați avut discuții despre aceste deduceri?
Marcel Ciolacu: Este o raportare. Nu… Eu am discuțiile cu Banca Mondială în ceea ce privește principiile, fiindcă așa mi se pare corect. Pe urmă vin specialiștii, că de aceea apelăm la ei, care vin și spun, fiindcă au categorii….
Repet, începe și ANAF-ul, după mult timp și după 30 și de ani de când se țin cu mâinile de caiete și de creioane și de birouri, ca nu cumva să vină digitalizarea și în continuare să facem controale aleatoriu, după mintea noastră… Asta este, vor ceda și vor face digitalizare.”