VIDEO Premierul Ciolacu: Și fiul meu a făcut meditații. E normal să aibă acces la aceste meditații toată lumea. Pentru cei care câștigă mai puțin și pentru clasa medie vor fi deduceri din impozitul anual pentru meditații

2.964 de vizualizări
Foto: Angelo Brezoianu / Agerpres Foto
Premierul Marcel Ciolacu a explicat, la sfârșitul săptămânii trecute, ideea aplicării unor deduceri de impozit pentru părinții care plătesc meditațiile copiilor lor, idee vehiculată în presă de la începutul acestei veri. Șeful guvernului a spus că se fac analize pe tema deducerilor fiscale „în momentul acesta”, cu Banca Mondială, inclusiv pentru pragul de deducere pentru meditații. Întrebat dacă pragul până la care statul să ofere aceste deduceri ar putea fi salariul mediu pe economie, Ciolacu a răspuns că ar putea fi un prag discutat cu ministrul Finanțelor și cei de la BM.

În cadrul unei vizite la Buzău, el a prezentat măsurile ca soluție pentru a evita acțiuni dure împotriva profesorilor care oferă meditații fără a contribui fiscal pentru activitatea lor. O altă problemă vizată de această măsură – incapacitatea ANAF de a face controale relevante în domeniu, în condițiile în care „toată lumea își duce copilul la meditații”, practică existentă „de 50 de ani”: 

  • „Treaba mea de prim-ministru nu e să bag oameni la pușcărie sau să angajez zeci de mii de oameni la ANAF, ca să urmăresc profesorii dacă plătesc impozite la meditații” a spus premierul.

În prezent, profesorii care dau meditații au obligația de a se înregistra la Oficiul Național al Registrului Comerțului și de a depune o declarație privind impozitul pe venit, însă autoritățile fiscale au manifestat mereu confuzie în privința verificării profesorilor care oferă meditații – vezi, între altele, declarațiile din 2022 ale șefului ANAF pe această temă. Declarațiile fiscale legate de meditații au fost completate de o altă obligație conformă noii legi a învățământului preuniversitar, de la începutul acestui an, ca toți profesorii să completeze o declarație că nu fac meditații cu elevii de la clasă

  • Încă din aprilie 2024, premierul Ciolacu anunța deduceri la impozitul pe venit pentru asigurări private de sănătate și învățământ.
  • În iunie a.c., Profit.ro și alte media relatau, citând surse guvernamentale, că deducerile la impozitul pe venit, pentru părinții care plătesc meditații pentru copii, sunt luate în calcul în cadrul unei reforme fiscale la care s-a angajat Guvernul. Scopul menționat era „reducerea impozitării pe muncă, dar și reducerea evaziunii fiscale în domeniul meditațiilor școlare”.

Întrebat vineri, la Buzău, în legătură cu aceste lucruri, premierul Ciolacu a mai sus că deducerile ar urma să țină cont de veniturile părinților și vor fi calculate anual: „în funcție de venit, pentru cei care câștigă mai puțin și pentru clasa medie vor fi deduceri din impozit pentru meditații. În momentul în care treci în calculator chitanța la meditație, ți se deduce din impozit. Normal că acest impozit dumneavoastră îl calculați lunar, el se calculează anual.”

Declarațiile complete ale lui Marcel Ciolacu, pe tema deducerilor de impozit pentru părinții care plătesc meditații:

Rep.: În ceea ce privește deducerile de impozit pentru meditații, v-ați gândit la un procent anume?

Marcel Ciolacu: Nu, în momentul acesta se fac aceste lucruri. Treaba mea de prim-ministru nu e să bag oameni la pușcărie sau să angajez zeci de mii de oameni la ANAF, ca să urmăresc profesorii dacă plătesc impozite la meditații. Știm cu toții că în România de 50 de ani se fac meditații. Toată lumea își duce copilul la meditații. Da, și fiul meu a făcut meditații. Ca să închidem această discuție, e normal să aibă acces la aceste meditații toată lumea – și copiii celor cu venituri mai mici, și copiii celor venituri mai mari. Și atunci, în funcție de venit, pentru cei care câștigă mai puțin și pentru clasa medie vor fi deduceri din impozit pentru meditații. În momentul în care treci în calculator chitanța la meditație, ți se deduce din impozit. Normal că acest impozit dumneavoastră îl calculați lunar, el se calculează anual și atuncea veți vedea că se strânge o sumă consistent.

Rep.: Ar putea fi pragul salariul mediu pe economie?

Marcel Ciolacu: Ar putea să fie pragul pe care o să-l discutăm cu domnul ministru și cu Banca Mondială.

Rep.: Ați avut discuții despre aceste deduceri?

Marcel Ciolacu: Este o raportare. Nu… Eu am discuțiile cu Banca Mondială în ceea ce privește principiile, fiindcă așa mi se pare corect. Pe urmă vin specialiștii, că de aceea apelăm la ei, care vin și spun, fiindcă au categorii…. 

Repet, începe și ANAF-ul, după mult timp și după 30 și de ani de când se țin cu mâinile de caiete și de creioane și de birouri, ca nu cumva să vină digitalizarea și în continuare să facem controale aleatoriu, după mintea noastră… Asta este, vor ceda și vor face digitalizare.”

Video Marcel Ciolacu / Facebook.com

12 comments
  1. Trebuie luata urget o masura in privinta meditatiilor. In clasa nu se preda deloc sau sporadic si trebuie suplimentat studiul in particular. Acesti profesori trebuie sa plateasca impozit pe venitul dobindit ca orice catatean. Dar nimeni nu cotroleaza aceasta situatie scapata de sub control. Acum vor sa schimbe legea invatamantului cu un BAC cu mai multe discipline sa castige toti bani suplimentari nu doar profesorii de Matematica, Romana, sau alte specialitati. Unii profesori castiga sume fabuloase din meditatii dar sunt nemultumiti cu salariile dobandite la clasa, cu multiple vacante pe timpul anului scolar, saptamana verde, sacoala altfel si cine mai stie ce au mai imventat.

  2. Daca programele scolare ar fi configurate corespunzator, nu mult pentru fala dar inteles de putini ci mai putin, dar inteles si aplicabil de majoritatea, nu ar fi nevoie de meditatii!
    Daca elevii ar avea materii predate atractiv, la inceput practic, nu ar fi nevoie de meditatt!
    Daca materiile ar fi predate pe niveluri, de exemplu matematica fundamentala, ca ar trebui stiuta de toti si matematica avansata, disciplina optionala ce ar fi aleasa de elevii pasionati si care se indreapta spre anumite cariere povestea ar fi alta.

  3. O idiotenie mai mare nu cred ca am auzit. A cui o fi fost ideea prima data?
    De ce sa ma mai straduiesc sa am salariu peste medie? De ce sa se mai straduiasca ai mei copii sa invete ceva la scoala? Plateste statul si profesorii de la scoala, si mai pune-un ban si la meditatii.

  4. Burghezul ăsta socialist mă sperie. Rău am ajuns, să candideze bovina de mai sus, cu mari șanse să și câștige, la cea mai înaltă funcție în stat. Deși nici cu cuierul de haine pe care-l avem actual nu ne rușine.

    Altfel… Replica asta e foarte Marie Antoinette – n-au pâine, să mănânce cozonac!

  5. Na că le a închis premierul gura lătrătorilor anti meditații…BRAVO!
    evident că se fac și se vor face și felicitari celor ce fac și sunt căutați pentru că sunt buni! Rusinica celor care condiționează nota cu meditația,asta e altceva!!!

  6. Parcă sistemul educațional scotea numai genii pe bandă rulantă, nu eram campioni pe sate la olimpiade?

    La ce trebuie meditații, dacă elevii sunt atenți la ore pot și au de la cine învăța, pot ajunge și să dea admitere la Oxford.

    1. Răspunsul e chiar în întrebarea ta. DACĂ elevii sunt atenți la ore pot și au de la cine învăța. DACĂ.

      1. Exact.

        Pe mine încă mă miră cum de nu vin laureați la Premiul Nobel și studenți de la Caltech să învețe în România, această oază a competenței didactice.

        1. nu te mai mira atâta și uită te la rezultatele de la chimie din Arabia Saudită…și da,deși te oftici,Romania are competența didactica …

        2. Vezi că intri în penibil. Discutăm exact despre învățământul de masă și devine din ce în ce mai clar că la nivel național IQ-ul scade de la generație la generație. Poți aduce cel mai savant dintre savanți, dacă nu știe să vorbească la nivelul genunchiului broaștei (sau sub el), nu se lipește nimic de elev. În special pentru că elevul NU ASCULTĂ nimic la oră.

          Le-ați băgat în cap că școala le vrea răul, că n-au nevoie de cele învățate la școală, că profesorii sunt TOȚI nepregătiți, că nu contează ce aude (sau nu) în clasă, că vede el ce face și cum recuperează la meditații (unde TOT cu profesori face ore în plus, ironia ironiilor). Pe de o parte, e normal să nu mai fie atenți. Apoi se adaugă toate gadget-urile care le mănâncă tot timpul și le consumă toată atenția în fiecare secundă a vieții lor, se adaugă nepăsarea familiei (dacă vrei să știi cum evoluează interesul părinților pentru copiii lor și parcursul lor școlar, de la grădiniță până la final de liceu, n-ai decât să verifici cât de des iau legătura cu școala… la grădiniță vin la fiecare spectacol mititel al copiilor, la a 5-a vin la început de an, la a 9-a nu prea vin, la a 12-a, la ultima ședință, nu vine nimeni. Iar asta nu înseamnă că dau telefoane dirigintelui sau trec pe la școală între două alte treburi – nu. ”Uită” de ai lor copii.)

          Se cam adună.

          Fiecare lecție începe cu momentul de captare al atenției – asta nu înseamnă că ne transformăm în clovni și facem giumbușlucuri. Iar atenția lor NU este captată, pentru că nu facem live pe tiktok sau nu înjurăm (mare motiv de hlizeală) și nu putem striga la ei ca la stadion ca să-i distragem de la orice altceva le ocupă atenția în acel moment.

          Părerea mea e că multor copii le cășună școala. N-ar trebui să mai avem școală obligatorie dincolo de 8 clase. Se termină în jurul vârstei de 15 ani, de-acum mai așteaptă puțin și pot lucra legal. Unii chiar nu sunt ajutați de nivelul lor de inteligență să treacă de nivelul celor 8 clase și e păcat că sunt obligați să rămână acolo, stricând orele și pentru cei care POT.

          Dar noi vrem 100% absolvenți de facultate. Mă aștept să vedem curând școală fără frecvență de la primar la liceu, și eventual un mic test de alfabetizare când solicită să se înscrie la facultate.

          1. IQ-ul scade pe toată planeta, nu doar în România, e un fenomen generalizat la nivelul întregii specii, nu suntem noi mai speciali, doar suntem în groapa săpată mai adânc din cauza profesorilor care iau note sub 7 la titularizare dar cer salarii de 4000 de lei pe lună.

          2. Nu le da nici 400 (cât iau lucrând la Lidl) și închide șandramaua. Vă credeți toți experți în educație dar aveți EXACT cât plătiți. Nu vreți să finanțați corect educația, veți primi elevii care pot fi pregătiți pentru trei lei.

            Hai, pa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Președinția secretizează Planul de acțiune pentru prevenirea și combaterea consumului de droguri: măsurile și sarcinile prevăzute în documentul aprobat de CSAT „au un anumit grad de confidențialitate” și nu pot fi făcute publice, transmite Administrația Prezidențială

Măsurile, sarcinile și responsabilitățile concrete, prevăzute în Planul comun de acțiune pentru prevenirea și combaterea consumului de droguri/alte substanțe cu efect psihoactiv, risc major la adresa siguranței naționale și individuale,…
Vezi articolul

Proiectul legii Învățământului preuniversitar, aflat în Parlament, nu prevede sancțiuni în cazul unor agresiuni asupra cadrelor didactice. Acestea sunt prevăzute în Codul Penal

Actuala variantă a legii Învățământului Preuniversitar, care se află acum în Parlament, prevede interzicerea comportamentelor “care pot pune în pericol sănătatea sau integritatea fizică/psihică ale beneficiarilor primari și ale personalului…
Vezi articolul

“Așa cum Europa ne ține în anticamera Schengen din 2011, la fel Guvernele României și parlamentarii români amână aplicarea, tot din 2011”, a bugetului de 6% din PIB pentru Educație – Federația sindicală “Spiru Haret” cere parlamentului să majoreze bugetul alocat învățământului

“Doamnelor și domnilor politicieni, nu mai acuzați Austria și politicienii de la Viena pentru poziția avută (în privința includerii României în Schengen – n. red.). Nu au făcut decât să…
Vezi articolul

DOCUMENTE Școlile se pot înscrie în competiția „Școală Europeană” 2023 până pe 25 aprilie. Ce trebuie să conțină dosarul / Cuantumul premiilor va fi aprobat prin ordin de ministru

Ministerul Educației lansează Competiția Națională „Școală Europeană” 2023, care se adresează tuturor unităților de învăţământ preuniversitar care au fost şi sunt implicate în programele europene din domeniul educației și formării…
Vezi articolul