Apel la întărirea eforturilor în combaterea consumului de droguri în rândul tinerilor din partea premierului Marcel Ciolacu. Într-un eveniment dedicat tinerilor luni, la palatul Victoria, prim-ministrul a menționat necesitatea intensificării prevenției și a implicării active a ONG-urilor. Prim-ministrul a criticat obstacolele întâmpinate de organizațiile de prevenție în intrarea în școli și a propus mutarea Agenției Naționale Antidrog (ANA) de la Ministerul Afacerilor Interne (MAI) la Ministerul Sănătății (MS), pentru că tinerii care consumă droguri pot fi ajutați de Sănătate mai degrabă decât de MAI, spune el.
După ce a enumerat investițiile în sănătate cu bani din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Ciolacu a vorbit în discursul său despre nevoia unei acțiuni concertate împotriva consumului de droguri în rândul copiilor. „Mai întâi, ca părinte, și abia apoi ca prim-ministru, cred că lupta cu drogurile trebuie să treacă la un cu totul alt nivel”, a declarat el.
Premierul a criticat situațiile în care asociațiile care desfășoară campanii de prevenție nu au acces în școli, o practică pe care o consideră „inadmisibilă: „Este inadmisibil ca asociațiile care derulează campanii de prevenție să nu aibă acces într-o școală, pentru că nu dă bine pentru școala respectivă”.
- Marcel Ciolacu a cerut actorilor prezenți la evenimentul „Viitorul se construiește azi! Sănătatea unei națiuni pleacă de la sănătatea copiilor noștri”, organizat de Guvernul României și UNICEF, să îl informeze ori de câte ori întâmpină dificultăți în a accesa instituțiile de învățământ.
Ciolacu a calificat consumul de droguri ca fiind „cel mai mare flagel” și a subliniat importanța educării copiilor în privința riscurilor asociate acestuia. „Copiii noștri trebuie să știe care sunt riscurile consumului de droguri și cum să se ferească de ele”, a spus prim-ministrul, care a încurajat toate părțile implicate să colaboreze în acest sens.
O propunere anunțată de premier a fost mutarea Agenției Naționale Antidrog de la Ministerul Afacerilor Interne la Ministerul Sănătății, argumentând că tinerii care cad pradă traficanților de droguri „nu mai pot fi tratați ca infractori”: „Ei trebuie ajutați. Iar acest ajutor trebuie să vină din partea Ministerului Sănătății, nu Ministerului de Interne”.
VIDEO De la minutul 03:00:
Declarațiile oficialilor pe acest subiect sunt relevante în contextul în care autoritățile au de gestionat o problemă a consumului de droguri în rândul tinerilor tot mai prezentă în dezbaterea publică și autoritățile sunt presate să ia măsuri cât mai rapid și eficiente.
Planul național de combatere a violenței școlare, care este aplicat în toate școlile începând din acest an școlar, include măsuri pentru prevenirea violenței școlare, formarea profesorilor și responsabilitățile școlilor și inspectoratelor. Printre ele, responsabilitățile pentru ISJ-uri și centrele de asistență educațională să:
- „implementeze tema „Prevenirea și reducerea faptelor de violență, respectiv a consumului de droguri, alcool și tutun” în cadrul Programului „Școala Altfel””
- „organizeze și deruleze proiecte/campanii/ programe/ acțiuni de prevenire a violenței în mediul școlar preuniversitar, a traficului de persoane, precum și a consumului de droguri și de promovare a unui stil de viață sănătos”.
Edupedu.ro a scris recent despre centralizarea excesivă din partea Ministerului Educației, care impune printr-o adresă profesorilor temele pentru Școala Altfel 2025: combaterea violenței, a dependenței de droguri și tehnologie, educație rutieră, financiară, juridică.
- Un reportaj „România, te iubesc”, semnat de jurnalistul Alex Dima, din 13 septembrie, a arătat cum viaţa unui consumator de droguri se transformă într-un haos şi nimic nu mai contează, în afară de substanţele pentru care este în stare să facă orice.
- „România, cu numeroasele ei instituţii, nu reuşeşte să facă nimic pentru dependenţii de stupefiante. Există câteva locuri în ţară în care se face recuperare şi reabilitare, dar sunt centre private, costă mult şi prea puţini suferinzi îşi permit să se trateze acolo. Modelul ar putea fi preluat de autorităţi, doar că nu sunt interesate”.
4 comments
Sunt aceste probleme in scoli pentru ca statul nu isi face datoria inafara scolilor.
De ce mai platim taxe?
Așa arată putregaiul statului actual.
Un stat mafiot, colaborator fervent cu clanurile, rețelele de trafic și apărător inert al organizațiilor criminale .
Un stat in care traficanții dovediți sunt eliberati imediat pt ,, colaborare in anchetă ” sau ,, bună purtare”
Un stat care nu a găsit un gram de droguri in cel mai mare port din regiune, Constanța.
Același stat a găsit acum vinovații. Cu o spoială de campanie ale unor ONG uri obscure, unele interesate doar de notorietate si venituri.
Nu merge așa!
Arestați traficanții mari si mici, destructurați rețelele, distrugeți filierele și cărăușii profesioniști.
Îi știți care sunt dar nu vă atingeți de ei.
Oare de ce???
Deci o scoala, la care nu sunt probleme trebuie sa isi faca cursurile varza o zi pentru ca un ONG, care a luat stiu eu ce grant se hotaraste sa faca o campanie in scoala. Sunt furios pentru ca ultima vizita de acest fel, cei care au vorbit, habar nu aveau ce spuneau! In afara de “drogurile sunt rele” in rest au batut campii incredibil! Nici macar bunul simt sa se documenteze cateva ore inainte nu l-au avut.
Apropo de calitatea mesajului, cu ceva timp inainte de ONG au venit de la politia nationala, respectiv, dupa, au fost in excursie la sediul local al politiei (o zi a portilor deschise). Diferenta de calitate intre cele doua mesaje e enorma (desi la vizita au vorbit cu politisti oarecare, nu cu o doamna pregatita pentru campanii in scoli).
”Antrenorul de genii” avea tot un ONG. Taci din gură, covrigarule.