VIDEO Predarea online, cinci condiții ale ministrului Educației: Decizia a fost aceea de a o evita la maximum posibil

6.125 de vizualizări
Foto: © Maksym Yemelyanov | Dreamstime.com
Pentru predarea online sunt necesare cinci condiţii – conectivitatea la internet, disponibilitate de echipamente, conţinut digital, profesori formaţi pentru acest tip de predare şi posibilitatea unei evaluări adecvate, a spus ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, în cadrul dezbaterii „Vaccinul anti-COVID pentru copii: cum ne protejăm copiii, odată ce începe şcoala?”, organizată de Salvaţi Copiii România, citat de Agerpres.

Cîmpeanu a spus că „având în vedere nivelul de îndeplinire parţială a acestor cinci condiţii, decizia a fost aceea de a evita la maximum posibil predarea online”.

  • Oficialul a spus din nou că „evaluarea în sistem online nu s-a făcut niciunde într-o manieră relevantă”.

„Predarea online – sub rezerva îndeplinirii a cinci condiţii, pe care îmi permit să le enumăr. Prima condiţie – conectivitate generalizată. Avem o conectivitate ceva mai bună decât aveam în urmă cu un an la deschiderea anului şcolar. Dar avem zone neacoperite.

Al doilea element este disponibilitatea echipamentelor. (…) Stăm mult mai bine din perspectiva disponibilităţii echipamentelor pentru elevi, dar nu suficient de bine pentru a avea o predare online generalizată. Am achiziţionat foarte multe echipamente electronice, au ajuns la elevi. Au fost şi situaţii neaşteptate, în care elevilor li s-au luat tabletele înapoi pe parcursul vacanţei de vară. Am intervenit cât de prompt am putut cu precizări care să evite acest exces de zel din partea unor directori pe care nu îi apreciez ca fiind profesionişti dacă au făcut aceste lucru. 

A treia condiţie pentru predarea online – să existe conţinut digital. Nu putem spune că avem conţinut digital corespunzător pentru toate disciplinele şi în toate şcolile.

Al patrulea motiv – avem nevoie de profesori formaţi pentru predarea online. Predarea online diferă mult, foarte mult de predarea clasică”, a spus Sorin Cîmpeanu.

El a amintit că numai prin proiectul CRED au fost formaţi 50.000 de profesori, la care se adaugă şi alţii care au participat la alte proiecte şi programe de formare, însă a subliniat că nu toate cadrele didactice au beneficiat de acest tip de cursuri.

„Aproape 50.000 de profesori au trecut printr-o formare prin proiectul CRED. Au fost şi alte programe şi proiecte pentru predarea online. Însă nu toţi profesorii au beneficiat de această predare”, a declarat ministrul.

Potrivit raportării în timp real a proiectului CRED, ar fi vorba de fapt despre puțin peste 40.000 de cadre didactice formate pentru predarea online, majoritatea fiind învățători.

Harta formării / Foto: CRED

„Al cincilea element pe care îl subliniez – actul didactic se finalizează printr-o evaluare. Evaluarea în sistem online nu s-a făcut niciunde într-o manieră relevantă. Creăm imagini false asupra stadiului în care se află elevii, asupra stadiului în care se află şcoala românească atâta vreme cât nu avem platforme dedicate şi securizate pentru evaluarea online. Nu cred că sunt mulţi acei colegi profesori care pot garanta că în spatele ecranului cel care răspunde în procesul de evaluare este cel care trebuie să răspundă şi cel care primeşte calificativele.

Nici în învăţământul preuniversitar, nici în învăţământul universitar. Având în vedere nivelul de îndeplinire parţială a acestor cinci condiţii, decizia a fost aceea de a evita la maximum posibil predarea online”, a mai susţinut Cîmpeanu.

Ministrul a făcut aceste declarații în condițiile în care tot el a spus că, potrivit scenariilor din momentul de față, Bucureștiul ar putea ajunge la pragul de 6 la mie, rată de infectare, în luna octombrie. După pragul acesta, școala fizică se închide, iar predarea are loc online.

Foto: © Maksym Yemelyanov | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


12 comments
  1. Maimu zice, Mâini face.
    Asta ar fi rezumatul la școala online din România.
    Onor ministerul Habar Nu Are pe ce calculatoare se preda, ce sisteme de operare se folosesc, dacă au licențe, antiviruși, etc. Era un cântecel “Las-o ba că merge așa”. Acesta a fost farul călăuzitor in ultimii 1,5 ani in ce privește școala online și tot acesta ne va lumina călăuzitor drumul.
    Elevii vor ajunge fericiți sub luminoasă îndrumare la căpșuni, portocale, în construcții, la îngrijire de bătrâni. Nu e necesara multa carte! Și ministerul e patriot, nu vrea sa înnebunească copii de la multa carte (o credința populară care se vede acum și în rezultatele la vaccinare…)
    Profesorilor li sa luat să își ia din salariile la limita dotări pentru școala, laptopuri, imprimante, camere web, abonamente la net. Bineînțeles, sefimea și fericitii cu gradatii de merit (5% din profesori, se bârfește că nu se obțin relevant) nu vor fi de acord, chiar vor vocifera spunand că în școala noastră iubita totul e bine și frumos.
    Hai pa!

  2. >> aproape 50.000 de profesori
    Care sunt vreo 40 000? Asa se face rotunjirea pe tarla? lol

    >> Predarea online diferă mult, foarte mult de predarea clasică
    Pai asta au invatat profii la cursul CRED? Nu cred. Din ce vad pe net profii au invatat ABC-ul, utilizarea Office 365, Google Meet, Zoom si Google Classroom. Pana la predare, invatare, evaluare online e cale lunga.

  3. Foarte corect. Se tot bate toaca pe acest online. Trebuie sa convietuim cu virusul si asa cum spunea ministrul, aceasta sa fie ultima optiune sau deloc. Si-asa sunt multi prosti. Cu acest online, s-a viralizat nu doar Covidul, ci si prostia. Nu mai vrem online. Nu nu nu nu

    1. Poate nu mai vrei matale! Uite eu vreau. Și ca mine mai sunt. Câți? Vom vedea curând. Corect e ca fiecare sa poată alege. Pe mine nu ma interesează sa îți impun onlineul meu ție, no nici tu sa nu îmi impui metoda ta mie. Asta e democrație, de fapt! Fiecare sa aibă posibilitatea sa facă cum ii place.

  4. Ati uitat, dom’ Ministru o conditie esentiala: resurse de predare pentru profesori. Cand mataluta ai sa-ti tii conferintele si documentele la minister venind cu desktopul in spinare de acasa, atunci sa mi ceri si mie, profesorului sa mi pun la dispozitie resursele personale pe “altarul” invatamantului. Pana atunci, mucles si fa te ca n ai auzit de online si zi merci daca ti venim destui sa predam fizic. Lasa ne cu online ul, ca ni s a acrit. Nu mai scot un leu din buzunar pentru predare online si tin sa te anunt pe aceasta cale ca mi s pe duca: telefonul, laptopul si imprimanta. Si ca mine sunt majoritatea. Una e sa tragi cand si cand 3-4 ani de niste dispozitive si alta e sa predai 7-8 ore zilnic si apoi sa corectezi teme pe ele. Da-ti cu reveneala! Niciun santierist nu vine cu betonera sau cifa in spinare de acasa!!!

    1. In momentul in care ne mai trimit in online sa ne ofere dispozitive cu care sa predam, asta trebuie sa fie prima regula. Noi stam cu salariile de un an de zile iar sindicatele se fac ca ploua!

  5. Profesorii pe ce dispozitive vor face ore online? Din cate stiu avem salarii taiate si scumpiri de preturi, poate se trezesc sindicatele cand va suna clopotelul!

    1. Foarte corect. Se tot bate toaca pe acest online. Trebuie sa convietuim cu virusul si asa cum spunea ministrul, aceasta sa fie ultima optiune sau deloc. Si-asa sunt multi prosti. Cu acest online, s-a viralizat nu doar Covidul, ci si prostia. Nu mai vrem online. Nu nu nu nu

    2. Cand elevii sunt online, profesorii ar putea merge la scoala si sa predea online de acolo, utilizand resursele scolii (internet, calculator, energie).
      Asa nu ar mai aparea discutii.

      1. Școlile și-au dezafectat laboratoarele de calculatoare, multe vechi de peste 15 ani, incapabile să facă față platformelor online! Multe școli au laboratoarele de pe timpul celebrului AEL al Siveco (cum am zis, 15ani), incompatibile cu standardele actuale cerute de predarea online.

        1. Intr-un laborator nu pot preda 3-4 profesori in acelasi timp pentru ca cei de acasa nu vor mai intelege nimic, doar nu vor preda prin semne.

      2. Ti-ai pus intrebarea daca exista aceste resurse intr o scoala? Sau daca scoala accepta aceste cheltuieli? Sau daca se plateste naveta in online? In scoala mea exista 3 laptopuri: al directorului, contabilului si secretarei. Nu avem camere, abia sunt bani de salarii si nu am vazut naveta din primavara. Asa ca vezi-ti de treaba!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Rectorul Universității din Târgu Mureș, senatorul Leonard Azamfirei, a câștigat al patrulea mandat din postura de candidat unic / În comisia de concurs – alți rectori colecționari de mandate, colegi în conducerea CNR: Sorin Cîmpeanu, Mihnea Costoiu, Marilen Pirtea, Ioan Vasile Abrudan 

Rectorul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, Leonard Azamfirei, care este și parlamentar, a obținut al patrulea mandat în funcție, printr-un concurs desfășurat…
Vezi articolul

ASE București și UMF Carol Davila – singurele universități românești în top 1000 al clasamentului Times Higher Education 2025 / Nicio instituție românească de învățământ superior nu crește, iar peste jumătate dintre cele listate sunt în coada rankingului global

Academia de Studii Economice și Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” sunt singurele instituții românești de învățământ superior care figurează în top 1000 al celei mai noi ediții a…
Vezi articolul

Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor

Concursul pentru inspectorii școlari nu ne organizează nici anul acesta, după cum a declarat noul ministru al Educației, Ligia Deca, în cadrul primei conferințe de presă. Deca a precizat că…
Vezi articolul

Ligia Deca, despre salariile directorilor de școli: Este o anomalie, pe care trebuie să o corectăm în grila de salarizare din învățământ / Îi rog să rămână în responsabilitățile pe care le exercită, pentru că mă aștept ca în timp relativ scurt să avem o soluție

„Este o anomalie, pe care trebuie să o corectăm în grila de salarizare din învățământ. Înțeleg foarte bine dificultățile, am mare încredere însă că directorii vor înțelege că este o…
Vezi articolul