VIDEO Povestea premiului de 2.000 de euro care i-a ajutat pe toți elevii clasei a IV-a B, de la Liceul Tehnologic Topolog, să plece în excursie la munte / Concursul Elevii schimbă jocul: CartON! a ajuns la 80 de comunități

Foto: Edupedu.ro

Liceul Tehnologic Topolog, județul Tulcea, a fost marele câștigător al concursului „Elevii schimbă jocul: CartON!”. Propunerea lor de campanie a fost „Cartonul – prietenul tuturor” – iar participanții au fost elevii clasei a IV-a B, coordonați de învățătoarea lor, Virginia Ciobanu. Cu cei 2.000 de euro câștigați la concursul organizat de Edupedu.ro și Tetra Pak, toată clasa a putut pleca în excursia de la finalul ciclului școlar, la munte pe Valea Prahovei.

Am fost la Liceul Tehnologic Topolog tocmai să-i cunoaștem pe elevi și pe învățătoarea lor, pe oamenii care au reușit să implice toată comunitatea în demersul lor. Când am intrat în clasă elevii nu se vedeau de cutii. Erau în mijlocul unei lecții interactive, iar învățătoarea Virginia Ciobanu i-a întrebat despre cutiile de carton amplasate pe mese. Un elev, Nicu, a explicat că aceste cutii încurcă și acoperă, subliniind importanța refolosirii și sortării lor corecte: „Unde le e locul cutiilor? La reciclat.”

Elevii i-au vizitat apoi pe colegii lor de la liceu și chiar pe prichindeii de la grădiniță pentru a le arăta și lor ce pot realiza din cartonul rezultat din fel de fel de ambalaje. Au creat diverse obiecte, cum ar fi suporturi de creioane și căsuțe pentru păsări. Roxana, o elevă, a prezentat cu mândrie căsuța ei de păsări, iar colegii ei au fost încântați de proiectele realizate.

Învățătoarea Virginia Ciobanu a povestit cum a descoperit concursul online și a motivat elevii să participe: „Am văzut pe internet postat un concurs organizat de Edu Pedu și Tetra Pak, prin care eram îndemnați să reciclăm cartonul.”

Aura Manolache, reprezentanta Tetra Pak, a subliniat importanța educației ecologice în școală: „Am văzut chiar în proiect clase sau școli care au discutat cu primarul localității, primarii au ajutat, au înțeles mai bine și cred că de asta contează foarte, foarte mult – educația în școală. În primul rând pentru că școala este un factor important în comunitate”, a spus aceasta.

Laurențiu Ciobanu, primarul comunei Topolog, a sprijinit inițiativa, colaborând cu agenții economici pentru gestionarea ambalajelor din carton. „Au venit în primul rând cu ideea și în al doilea rând cu propunerea și solicitarea de a-i ajuta cumva în demersul pe care îl fac. I-am sprijinit, am luat legătura cu agenții economici care primesc și gestionează ambalajele din carton și să găsim împreună modalități de a dezvolta acest proiect la nivelul întregii comunități”, a spus primarul.

Campania elevilor a avut succes pentru că elevii și-au pus în practică propriile idei, nu pe ale adulților, spune Virginia Ciobanu care a fost impresionată de propunerile elevilor săi: „I-am întrebat ce părere au și ce cred că putem face pentru a schimba mentalitatea colegilor, părinților și a comunității în reciclarea cartonului. Ei au venit cu idei la care nici nu mă așteptam.” 

Elevii au fost încântați să afle că au câștigat marele premiu al concursului. Virginia Ciobanu a povestit: „Când am văzut marele premiu, am avut o emoție extraordinară. Banii aceștia ne ajută să putem pleca toți din localitate, că sunt copii care nu reușesc să vadă ce țară frumoasă avem.” 

Steliana Croitoru, elevă în clasa a IV-a a făcut un apel către toți colegii din toate școlile, apel la implicare în reciclare: „Foarte ușor este să sortați cartonul și să vă implicați.”

Concursul „Elevii schimbă jocul: CartON!” a avut loc în perioada 22 februarie – 7 aprilie 2024. Acest concurs a fost o platformă extraordinară pentru elevii din clasele I-IV și V-VIII, din mediul urban și mediul rural, să-și demonstreze creativitatea și să-și folosească pasiunea pentru un viitor sustenabil.

Elevii au fost provocați să creeze și să implementeze campanii de reutilizare a ambalajelor de carton. Lucrările au inclus o gamă largă de materiale, de la desene la animații și filmulețe, toate subliniind importanța colectării și sortării corecte a ambalajelor de carton.

Nu numai că aceste proiecte au fost creative, dar au avut și un impact semnificativ în comunitățile locale, transformând perspectivele elevilor și ale celor din jurul lor asupra mediului înconjurător. La Topolog, de exemplu, clasa a IV-a a implicat toată comunitatea școlară în demersul ei, iar elevii au ajuns până în biroul primarului, pentru a-i cere sprijinul în gestionarea deșeurilor colectate. Și l-au primit.

Proiectele elevilor au constat în propuneri de campanii care să inspire comunitățile și să îndemne tinerii și adulții să le dea o nouă viață ambalajelor de carton. Lista celor 19 câștigători ai premiilor în valoare totală de 20.000 de euro.

Exit mobile version