VIDEO Planul ministrului Cîmpeanu: La sfârșitul lunii Mai să revină toți elevii, fizic, la școală. Cele patru condiții care trebuie îndeplinite

30.821 de vizualizări
Foto: Captura Digi24
Elevii ar putea să revină în şcoli cu prezenţă fizică la sfârşitul lunii mai, începutul lunii iunie, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu la Digi24, citat de Agerpres. Oficialul a precizat că acest lucru ar fi posibil dacă vor fi îndeplinite patru condiţii care ţin de respectarea regulilor de protecţie, de vaccinarea personalului din învăţământ, testarea cu teste non-invazive, dar şi înregistrarea unui trend descendent în ceea ce priveşte infectările cu noul coronavirus.

„Vaccinarea merge foarte bine. Avem 150.000 angajaţi vaccinaţi acum, când vorbim, din învăţământ. (…) Până la începutul lunii mai vom avea un număr mult mai mare (n. r. de angajaţi din educaţie vaccinaţi). Mult peste jumătate din angajaţii din învăţământ.

Primul-ministru şi-a asumat public în conferinţa de presă să spună că va susţine testarea non-invazivă despre care am discutat. (…) Care să nu necesite personal medical, care să fie uşor de acceptat pentru părinţi, care să fie chiar autoadministrabilă de către copii. (…)

Regulile de protecţie respectate, vaccinare, testare şi trend descendent va da ocazia Ministerului Educaţiei să vină cu argumente pentru deschiderea tuturor şcolilor, nu după scenariile verde, galben, roşu, cu prezenţă fizică. Am avea şansa ca aceste zile în plus de vacanţă în aprilie să se transforme în zile de prezenţă fizică la sfârşit de mai, început de iunie. Ceea ce este un mare câştig. Este un imens câştig”, a spus ministrul Educaţiei la Digi 24.

Întrebat dacă scenariul este acela ca după vacanţă copiii să revină la şcoală în toată ţara, ministrul a răspuns: „Da, pentru asta este nevoie de îndeplinirea a patru condiţii. Trei deja le avem. Le avem sau sunt în curs de a le avea, pentru că testarea este o promisiune”.

El a afirmat că Ministerul Educaţiei va insista pentru ca testele non-invazive, pe bază de salivă, să fie folosite în şcoli.

„Vom insista în orice fel să se pună în practică acest lucru şi sunt convins că primul-ministru atunci când a făcut această promisiune publică a avut în cap inclusiv acoperirea bugetară necesară achiziţiei acestor teste”, a susţinut reprezentantul Ministerului Educaţiei.

Sorin Cîmpeanu este de părere că acest an şcolar se va încheia „mai bine” decât precedentul.

„Am reuşit, cum, necum, să încheiem anul şcolar 2019-2020. Îl vom încheia şi pe acesta. Mai bine decât pe cel de anul trecut”, a arătat demnitarul.

Marți a fost publicat în Monitorul Oficial ordinul care modifică structura anului școlar. Astfel, vacanța de primăvară pentru toți elevii și copiii de grădiniță, mai puțin cei din ani terminali, va dura din 2 aprilie până pe 4 mai.

Foto: captura Digi24


14 comments
  1. Eu zic că e mai bine sa nu mearga pentru ca ar fi bataie de joc sa ne chinuim atat doar pentru doua săptămâni de școală.

  2. Lăsați copii să se bucure de vară incompetenților dacă nu ați fost în stare într-un an sa îi aduceți pe toți la școală îi veți face într-o luna

  3. Cum sa spui ca anul acesta se va încheia scoala mai bine decât anul trecut, când anul trecut abia pe 8 martie a fost data ordonanta militara iar anul acesta cursurile au fost făcute integral online la unele scoli? Cum sa spui ca se termina scoala la sfârșitul lui mai începutul de iunie în format fizic,iar ptr asta stam de pomana o luna??? Premierul nu aude ce spune individul asta? Cum sa ia dreptul la educatie, cel puțin online???? Dar chiar nu se sesizează nimeni?

  4. Aseară am vrut să urmăresc emisiunea dar când am văzut cât de “inteligent” este moderatorul emisiunii, nu am rezistat.

  5. Cel mai probabil dl ministru..spune pe la televiziuni, ce viseaza noaptea.. Care este acel “imens castig” in cele trei saptamani de scoala fizica, din care doua sunt pentru incheierea mediilor?

  6. În școala mea mea s-au vaccinat doar 21 de profesori din 55, iar printre părinți dorința de a se vaccina este și ea mult redusă. Nu se va ajunge niciodată la un procent general de 50-60% persoane vaccinate, iar motivele invocate sunt adeseori religioase. Unii colegi din învățământul primar nu poarta nici astăzi masca în timpul orelor de curs (altfel spus, în orele lor maștile sunt cel mult opționale). Avem inclusiv părinți decedați și elevi cu sechele serioase post Covid. Așadar, eu cum îmi voi trimite copilul la școala după această vacanță prelungită? Care ar fi acele condiții de “siguranță”, când foarte mulți cetățeni nu respectă absolut nicio refulă de bun-simț? Testarea? Chiar credeți că părinții ar fi vreodată de acord cu așa ceva?

    1. Confirm ca la prescolar si primar personalul nu poarta masca la ora si nu atentioneaza elevii sa si o puna. In timp ce noi, profesorii, ne luptam cu ea 9 ore..

  7. Nu o sa-mi trimit copilul fizic la scoala, indiferent de scenariu! Este la liceu, se deplasează cu mijloacele de transport în comun (aglomerate) alături de persoane nevaccinate, sau care nu respectă regulile de protecție. Ca sa nu mai zic ca noi, părinții, încă nu ne-am vaccinat (nu suntem esentiali). Trebuie sa-i lase pe părinți să decidă dacă vor sa-si trimită copilul la scoala sau sa ramana online. Pentru o lună de scoala, nu merită riscul.

    1. Atunci sa se facă scoala online pana pe 25 iunie.
      Nici profesorii nu sunt bătaia de joc a părinților, sa facă fizic la scoala cu unii și online în același timp cu copiii tinuti acasă de către părinți.

    2. Avem colege, profesoare, care au venit la ore, dar au ajuns să aibă COVID-19. Nu apucaseră să se vaccineze!
      Avem mulți elevi care ori au avut COVID-19 (testat), ori simptome specifice (sar nu s-au testat).
      Avem elevi cu părinți (inclusiv ambii) internați cu COVID-19.
      Avem copii cu părinți și/sau bunici decedați.
      Într-o singură școală, în București!

      Ar trebui să ridicăm un Zid al Amintirii, cu numele tuturor celor morți cu COVID și datorită „bâlbelor” și „covidscepticilor” din Guvern, opoziție și societate!

  8. Sper ca pe domn ministru, intoarcerea la scoala fizic a copiilor sa nu-l mai apuce ministru…ci doar agronom! Ar fi cel mai mare bine facut copiilor de mila carora plange cu jale! Un abramburit, un arogant, un om fixist in gadire, schimbator in fapta si mai presus de toate fara nicio viziune asupra invatamantului romanesc!

    1. Dumneavoastra ce viziune aveți? Puteti fi ministru? Faceti propuneri aici. Sa stim cum e mai bine. Am tot respectul pentru cadrele didactice si as vrea sa stiu ce propuneti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

BREAKING Ministrul Educației, Ligia Deca, i-a retras atribuțiile delegate secretarului de stat PSD Florian Lixandru, după ce acesta a criticat public proiectele de legi înaintate de ministru partidelor și a cerut aplicarea lor în 2024

Ministrul Educației, Ligia Deca, i-a retras atribuțiile delegate secretarului de stat Florian Lixandru, după ce acesta a criticat public proiectele de legi înaintate de ministru partidelor și a cerut dezbatere…
Vezi articolul