VIDEO Piesă Hip-Hop făcută de liceeni din Târgu Frumos cu refren de Ecaterina Andronescu și pe statistica Edupedu.ro: “Orice evaluare evaluează subiecte din evaluarea respectivă”

7.923 de vizualizări
Foto: Captură Youtube.com
Videoclip “amar” al liceenilor din Târgu Frumos și al profesorului Dan Chicoș, “pe versuri” de Ecaterina Andronescu și bazat pe statistica prezentată de Edupedu.ro cu privire la generația 2007-2019 ajunsă la BAC. “Orice evaluare evaluează pe subiectele pe care examenul le presupune, în evaluarea respectivă” – fraza rostită de ministrul Educației într-o emisiune la TVR 1, în contextul Bacalaureatului, a devenit refrenul melodiei “Iluzii pierdute”, realizată numai cu și de către elevi de clasele a XI-a și a XII-a, de proaspăt absolvenți de liceu și de către profesorul lor de științe sociale.

Am filmat în 2 ore, în spatele Casei de Cultură din Târgu Frumos. A filmat Alex Oiță, elev care trece clasa a XII-a și care a filmat și clipul ‘Under Pressure’ dedicat tinerilor în emoții înainte de a afla rezultatele la BAC. El vrea să urmeze UNATC, regie sau imagine. Vocea și parte din versuri îi aparțin lui Dragoș Spatariu, care cântă rap underground. El tocmai a terminat clasa a XII-a și a dat Bacalaureatul, i-am fost diriginte și s-a înscris acum la Facultatea de Geografie, la Iași”, a explicat pentru Edupedu.ro profesorul Dan Chicoș.

Profesorul de științe sociale a povestit pentru Edupedu.ro că “ideea videoclipului a fost a mea, după ce am vazut articolele de la dumneavoastră despre copiii născuți în 2000” pe care statisticile nu îi mai regăsesc nici la Bacalaureat, nici în școlile profesionale, și răspunsul dat de ministrul Educației la întrebarea “Bacalaureatul arată cunoștințele pe care le-a acumulat un elev?”.

Captură din clipul Iluzii pierdute / Foto: Captură Youtube.com

Știind că am un băiat care cântă rap underground – Dragoș Spatariu, i-am convocat pe copii prin mesaje pe messenger, pe whatsapp și face to face, pentru că îi am foarte aproape. Majoritatea celor din clip au apărut și în clipul Under Pressure, Mădălina Lebădă a fost protagonista posterului ‘Take the f..ing BAC!, Cristian Mănăstireanu care trece clasa a XI-a a fost fotograf și editor și la acel proiect, la versuri este o combinație de aproape 50-50% cu Dragoș Spatariu”, a declarat profesorul Dan Chicoș, pentru Edupedu.ro.

Dragoș Spatariu / Foto: Captură Youtube.com Iluzii pierdute

Una dintre strofele melodiei face referire la Soroș, spunând următoarele: “Ne-au spus ceva de Soroș c-a luat colegii mei. / Suntem bazați din fire, întrecem pe cine vrei, / Dar am plâns cu lacrimi grele uitându-ne la ei / Și-am spus în mintea noastră: nu înțeleg ce vrei”.

Este vorba despre aproape 70.000 de copii născuți în 2000 în cohorta de 234.000 de copii, pe care statistica îi regăsește în clasa I în 2007, dar pe care nu îi mai regăsim nici la Bacalaureat și nici în școlile profesionale.

Unde au dispărut copiii între timp? I-a luat Soroș!”, a explicat pentru Edupedu.ro profesorul Dan Chicoș, care a precizat că a făcut referire la argumentul servit de guvernanți la TV, în timpul protestelor.

Versul ‘Și-am spus în mintea noastră: nu înțeleg ce vrei’ trimite la analfabetismul funcțional. Este o autoironie“, a punctat Chicoș.

Dan Chicoș / Foto: Arhivă personală

Mesajul clipului “Iluzii pierdute” este un mesaj al “generației decrețeilor”.Dacă vă aduceți aminte, ei cântau în cor: noi în anul 2000, când nu vom mai fi copii! Iată că acești copiii – parte pierduți din statistici, parte care au dat anul acesta Bacalaureatul – sunt născuți în 2000. Ei sunt copiii generației care cânta: ‘noi în anul 2000’. Iluzii pierdute face referire la iluziile lor din anii ’70-’80, pierdute acum în anii 2019”, a declarat Dan Chicoș, pentru Edupedu.ro.

Primul mesaj le aparține, însă, elevilor și este despre “munca titanică” pe care o presupune Bacalaureatul, “cu multe frustrări și adesea o sursă pentru scăderea stimei de sine”, a continuat Chicoș.

Versurile melodiei “Iluzii pierdute”

“Iluzii pierdute” – Versuri

Orice evaluare evaluează pe subiectele pe care examenul le presupune, în evaluarea respectivă. Sigur, reflectă programa.

M-am născut în 2000 cu o grămadă de copii
Cam 234.000,
Toți cuminți și cu suflete curate
Gata de trimis să-și roadă hainele pe coate.

Au fost 4 ani frumoși din care-am învățat multe
Că urechile nu trebuie s-audă, ci s-asculte,
Ochii nu trebuie să vadă, dar trebuie să observe chestii
Iar tăcerea e cea mai bună armă la proteste.

Și-asta am învățat-o de la profii mei cu caracter,
Ceea ce n-am văzut la niciun minister.
Pentru viață m-a pregătit mai bine cartierul.
Ce-o să fac în viitor?
Hai, rezolvă misterul!

Da’ m-am uitat în vară în clasa a VIII-a în jur
În 2015 o generație cam ruptă-n cur.
N-aveam bani nici de papuci și-am înțeles de-atunci
Că politicienilor le-ar sta prea bine-n dungi.

Refren:
Orice evaluare evaluează subiecte din evaluarea respectivă.
Și uite-așa vestul se ridică din toți tinerii noștri
Care an de an pică
Orice evaluare evaluează subiecte din evaluarea respectivă.
Te gândești la minister și simți cum părul pe spate ți se ridică.

Și trebuie să înțelegi, boy, că asta e situația
În care ești inteligent dacă reții informația.
De marțea până marțea ai doar o pâine s-o împarți,
Iar hoții ăștia încă ne taie vegetația.

În 2015 la liceu cu câțiva derbedei,
Din 10 câți eram în curtea școlii mititei
Tăcuți ne-au luat cu japca să facem testul PISA
Și-au zis c-afară plouă și Finlanda nu există.

Ne-au spus ceva de Soroș c-a luat colegii mei.
Suntem bazați din fire, întrecem pe cine vrei,
Dar am plâns cu lacrimi grele uitându-ne la ei
Și-am spus în mintea noastră: nu înțeleg ce vrei.

A trecut și BAC-ul.
Colega mea de vatră, trebuie să merg la muncă
Să îmi iau carnet și rablă.
Ca să faci bani pleci afară
Asta e metoda.
Votăm masiv la urne, când vom ajunge-n Londra.

Refren:
Orice evaluare evaluează subiecte din evaluarea respectivă.
Și uite-așa vestul se ridică din toți tinerii noștri
Care an de an pică
Orice evaluare evaluează subiecte din evaluarea respectivă.
Te gândești la minister și simți cum părul pe spate ți se ridică.

Versuri: Dragoș Spatariu și Dan Chicoș
Voce: Dragoș Spatariu
Muzică: Alex Iordache
Imagine/Film/Montaj: Alex Oiță
Foto platou: Cris Mănăstireanu
Art supervisor: Bianca Sauciuc
Crew: Adam Nicoleta, Anea Iustin, Chicoș Dan, Ciobotariu Andreea, Corci Bianca, Harabagiu Ema, Iordache Alex, Lebădă Mădălina, Mănăstireanu Cris, Neagu Dănuța, Niță Elena, Oiță Alex, Pruteanu Raluca, Sauciuc Bianca, Spatariu Dragoș, Văscănianu Denisa
Vezi mai jos celelalte clipuri și postere făcute luna aceasta de către elevii din Târgu Frumos și profesorul lor Dan Chicoș:
Citește și:

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Conducerea ISJ Cluj anunță că nu va promova în școli Proiectul-pilot de „scanare” a palmelor elevilor pentru profilul de orientare în carieră, după ce reprezentanții Universității Babeș-Bolyai au spus că instrumentul folosit nu este acreditat

Conducerea Inspectoratului Școlar Județean Cluj anunță public că Proiectul-pilot de „scanare” a palmelor elevilor pentru profilul de orientare în carieră nu va fi promovat în școli, pâna când nu vor…
Vezi articolul

Cum vor arăta următoarele urme de pași pe Lună? Cizmele astronauților pentru misiunea Artemis, realizate pentru condițiile extreme de la Polul Sud lunar vor avea un design special pe talpă, care să lase o nouă amprentă iconică 

Cizmele lunare purtate de astronauții din misiunile Artemis vor trebui să îi protejeze pe purtătorii lor de terenul dificil și de temperaturile extreme, însă rolul lor memorabil va fi reprezentat…
Vezi articolul

Poliția Română publică date despre „un studiu” în care aproape un sfert din copiii participanți susțin că li s-au spart conturile de socializare sau de e-mail, fără să spună câți copii au participat sau alte detalii despre cercetare care să o facă relevantă

Poliția Română publică date despre „un studiu” în care aproape un sfert din copiii participanți susțin că li s-au spart conturile de socializare sau de e-mail. Instituția susține că cercetarea…
Vezi articolul