VIDEO Pasionat de studiul cutremurelor. Dragoș Toma, 36 de ani, tânăr cercetător INFP: Știi că o să aibă loc un cutremur major în Vrancea în următorii 100 de ani, dar ce poți face dincolo de a te pregăti?

Dragoș Toma, cercetător la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului / Foto: G4Media/ ENTR

Anii s-au strâns, dar s-au strâns cu folos, afirmă Dragoș Toma, tânăr cercetător la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP) despre experiența sa acumulată în 15 ani de când s-a angajat la institut, unde ca geograf consideră că și-am găsit locul și, mai ales, a înțeles cum să lege geografia de științele pământului, astfel încât să o transforme într-o unealtă utilă în studierea cutremurelor, scrie G4Media.ro.

Dragoș Toma este doctor în geografie și cercetător gradul II la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, institutul care înregistrează și studiază seismele din România.

Lucrează aici din anul 2 de facultate și a urcat treptele ierarhice de la simplu tehnician la cercetător, astfel încât, astăzi, la 36 de ani, a ajuns să reprezinte institutul într-un proiect internațional cu 21 de parteneri, condus de universitatea de Delft din Olanda, și, distinct, la evenimente publice ține discursuri de popularizare a științei.

Proiectul internațional „Multicare”, la care contribuie cercetătorul INFP Dragoș Toma, început în 2023 și cu o durată de 4 ani, presupune identificarea unor soluții inovative care să rezolve pe de-o parte probleme ce țin de mai multe tipuri de hazard, nu doar de cutremure, respectiv să se combine cu valuri de căldură sau inundații, iar pe de altă parte să se facă estimări pentru pagubele produse de un eventual seism pentru ca autoritățile să știe care sunt prioritățile de intervenție.

Citește articolul complet pe G4Media.ro.
Exit mobile version