VIDEO Pasionat de studiul cutremurelor. Dragoș Toma, 36 de ani, tânăr cercetător INFP: Știi că o să aibă loc un cutremur major în Vrancea în următorii 100 de ani, dar ce poți face dincolo de a te pregăti?

179 de vizualizări
Dragoș Toma, cercetător la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului / Foto: G4Media/ ENTR
Anii s-au strâns, dar s-au strâns cu folos, afirmă Dragoș Toma, tânăr cercetător la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP) despre experiența sa acumulată în 15 ani de când s-a angajat la institut, unde ca geograf consideră că și-am găsit locul și, mai ales, a înțeles cum să lege geografia de științele pământului, astfel încât să o transforme într-o unealtă utilă în studierea cutremurelor, scrie G4Media.ro.

Dragoș Toma este doctor în geografie și cercetător gradul II la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, institutul care înregistrează și studiază seismele din România.

Lucrează aici din anul 2 de facultate și a urcat treptele ierarhice de la simplu tehnician la cercetător, astfel încât, astăzi, la 36 de ani, a ajuns să reprezinte institutul într-un proiect internațional cu 21 de parteneri, condus de universitatea de Delft din Olanda, și, distinct, la evenimente publice ține discursuri de popularizare a științei.

Proiectul internațional „Multicare”, la care contribuie cercetătorul INFP Dragoș Toma, început în 2023 și cu o durată de 4 ani, presupune identificarea unor soluții inovative care să rezolve pe de-o parte probleme ce țin de mai multe tipuri de hazard, nu doar de cutremure, respectiv să se combine cu valuri de căldură sau inundații, iar pe de altă parte să se facă estimări pentru pagubele produse de un eventual seism pentru ca autoritățile să știe care sunt prioritățile de intervenție.

Citește articolul complet pe G4Media.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Să fie organizate întâlniri între elevi și reprezentanți ai instituțiilor financiar-bancare, solicitarea ministrului Educației către inspectorii generali, în „Săptămâna educației financiare”

Organizarea unor întâlniri între elevi și reprezentanți ai instituțiilor financiar-bancare, în perioada 11-15 aprilie 2022, a solicitat Sorin Cîmpeanu, potrivit unui comunicat al Ministerului Educației. Solicitarea a venit în cadrul…
Vezi articolul

BREAKING Greva profesorilor continuă – anunță cele două sindicate din preuniversitar: „Această grevă nu este doar pentru salarii” / „Nu ne mai certați, nu ne mai trimiteți la clase! Schimbați-vă discursul și asumați-vă că educația va fi, începând de astăzi, prioritate națională”

Greva generală din Educație continuă, anunță federațiile sindicale într-un comunicat de presă, duminică, 4 iunie. Organizațiile profesorilor transmit că solicită Guvernului o garanție pentru ca salariul profesorului debutant să fie…
Vezi articolul

Ministerul Educației: 3.208 de elevi stau acasă din cauza gripei. Lista școlilor și grădinițelor închise parțial sau integral

3.208 de elevi sunt afectați (stau acasă) din cauza suspendării cursurilor în unități de învățământ, din cauza gripei, anunță Ministerul Educației într-un comunicat de presă remis EduPedu.ro. Instituția prezintă situația…
Vezi articolul