Călătoria laptelui, de la fermele agricole până pe banca fiecărui elev din România, este un drum al responsabilității. Povestea acestuia nu implică doar aspecte tehnice, ci și foarte multe chestiuni economice și mai ales umane. În spatele fiecărei verigi din lanțul acesta care face posibilă livrarea unui produs de calitate, sănătos și savuros, sunt oameni.
„Angajații mei au la rândul lor copii care beau laptele școlar dat de vacile pe care le îngrijesc cu atâta dăruință aici, la fermă”, spune Boldis Szilamer Mihály, proprietarul fermei Banat Milch, din județul Arad. Una din sutele de ferme care livrează zilnic lapte care ajunge și în Programul pentru Școli al României, așa cum se numește acum Programul laptele școlar, numit în trecut și „laptele și cornul”.
La fermă, care în cazul nostru este tehnologizată printr-o investiție cu fonduri europene, vacile au parte de condiții foarte bune, ca să poată produce lapte de bună calitate. După ce vacile mănâncă și se odihnesc, ajung în zona de muls, unde totul se face robotizat, la fel ca 90% dintre operațiunile din fermă. Laptele muls este colectat într-un tanc uriaș, de unde îl preiau cisternele speciale. Camioanele astfel încărcate merg de la fermă la fabrica de lactate, după ce adună laptele de la mai multe ferme, zi de zi.
Este un lucru nobil să faci lapte școlar, lapte pentru copii
Boldis Szilamer Mihály, proprietarul fermei Banat Milch, subliniază: „Este un lucru nobil să faci lapte școlar, lapte pentru copii. Țelul nostru este să învățăm copiii să aibă parte de o nutriție echilibrată încă de mici, și să învețe să se hrănească sănătos.”
„Totul pornește de la o nutriție sănătoasă a animalelor, o bază furajeră completă din care se formează după aceea un lapte sănătos, care este livrat mai departe către procesator. Nu este o afacere simplă, unii zic că este industria grea a zootehniei, producerea de lapte”, subliniază fermierul.
Practic, de la momentul în care este muls robotizat, laptele nu are în niciun moment contact cu aerul, cu exteriorul, cu vreo persoană.
Colaborarea și efortul sutelor de oameni implicați dau siguranța că elevii au acces la un aliment esențial pentru sănătatea lor, spune Petru Stelian Dreghiciu, directorul fabricii de lactate Simultan din județul Timiș, în care se produce, momentan, cea mai mare cantitate de lapte școlar – 300.000 de porții pe zi – pentru că livrează în mai multe județe din aproape toate zonele țării.
Sunt sute de oameni care lucrează să ducă laptele la timp în școli
În timp ce producția și distribuția de lapte către școli implică un efort semnificativ, este un efort binevenit. „Sunt sute de oameni care lucrează să ducă laptele la timp în școli,” adaugă Petru Stelian Dreghiciu. „Avem grijă ca laptele să fie de cea mai bună calitate. Preluăm lapte de la ferme din patru județe,” spune acesta.
Procesul de producție este unul riguros, cu un accent deosebit pe calitate și siguranța alimentară. Laptele este supus unor teste riguroase înainte de a fi livrat școlilor. „Laptele pentru acest program este controlat suplimentar față de cel obișnuit din comerț, pentru că lucrăm cu copiii,” subliniază Dreghiciu.
Pe lângă beneficiile pentru sănătatea copiilor, programul de lapte școlar sprijină și agricultura locală. „Este ca un sprijin indirect pentru agricultura românească,” afirmă Boldis Szilamer Mihály.
„Autoritățile locale trebuie să înțeleagă că trebuie să dezvolte producătorii locali și procesatorii locali,” spune Dorin Cojocaru, președintele Asociației Patronale Române din Industria laptelui, care militează pentru crearea condițiilor mai bune pentru toți cei implicați în acest program, pentru predictibilitate și pentru prioritizarea calității.
Proprietarii fermelor, procesatorii, și reprezentanții asociațiilor agricole subliniază astfel rolul esențial pe care-l joacă acest program în educația și nutriția copiilor, precum și impactul său pozitiv asupra sectorului agricol românesc.
În ciuda beneficiilor evidente, există provocări, inclusiv pierderea interesului copiilor pentru agricultură. „Copiii au început să se rupă de ce înseamnă agricultură,” adaugă fermierul Boldis Szilamer Mihály. „Trebuie să stimulăm curiozitatea lor pentru a vedea fermele și a înțelege procesul de producție,” spune acesta.
Un program esențial pentru școală, pentru sănătate, pentru viitorii tineri și adulți care acum, în clase, alături de colegii și profesorii lor, își formează valorile pe care-și clădesc viața și deciziile viitoare. Gândit ca o încurajare a vieții sănătoase, susținut cu zeci de milioane de euro, fonduri comunitare, an de an, răspândit la nivelul tuturor statelor europene, programul Laptele școlar are nevoie de o evaluare obiectivă după 20 de ani de funcționare, într-un moment în care copiii au nevoie și mai tare de repere sănătoase. Îmbunătățirea și adaptarea la nevoile copiilor din prezent sunt obiective necesare pentru potențialul programului Lapte școlar.
Recent, în cadrul seriei de dezbateri regionale organizate de Edupedu.ro, cu susținerea APRIL și în parteneriat cu Portant Public Affairs și inspectoratele școlare, a fost subliniată necesitatea urgentă de adaptare a programului „Laptele Școlar” la nevoile actuale ale elevilor și școlilor. Programul, extins până în 2029, nu doar că promovează alimentația sănătoasă, dar oferă și sprijin producătorilor și procesatorilor de lapte din România.