Motivul pentru care Guvernul amână creşterea salariilor profesorilor este prognoza economică pesimistă, spune premierul Ludovic Orban, care a explicat că „E ca într-o familie – când îţi scad veniturile şi abia mai ai bani de mâncare, de plata chiriei, nu te duci să-ţi bei banii la cârciumă”.
„Uitaţi-vă la datele prezentate de INS şi la prognoza privitoare la creşterea economică, în care noi estimăm o contracţie economică, o scădere economică de 3,8%. E ca într-o familie – când îţi scad veniturile şi abia mai ai bani de mâncare, de plata chiriei, nu te duci să-ţi bei banii la cârciumă”, a declarat Ludovic Orban, citat de zf.ro.
Premierul a mai spus că inițial, fondurile necesare au fost prevăzute în buget, însă au apărut cheltuielile generate de pandemia de coronavirus.
„Între timp avem o serie de alte categorii de cheltuieli necesare. De exemplu, creşterea bugetului Ministerului Sănătăţii cu nouă miliarde de lei. De asemenea, alte măsuri active pentru salvarea locurilor de muncă”, a mai spus premierul.
Reamintim că potrivit proiectului de rectificare bugetară creșterea salariilor profesorilor, care ar fi trebuit să aibă loc de la 1 septembrie 2020, nu va avea loc.
“Se propune ca măsura de aplicare devansată a nivelului de salarizare stabilit pentru anul 2022, pentru personalul didactic de conducere şi personalul de îndrumare şi control din învăţământ, potrivit prevederilor art.38 alin.(41) lit.c) din Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, să se aplice de la 1 septembrie 2021″, prevede proiectul de OUG pus în dezbatere publică joi noaptea la ora 22:30, proiect care va fi adoptat în ședința de Guvern de de vineri.
Sursă foto: gov.ro
15 comments
Bravo!!! Sunteti demnul urmas al domnului “whisky cu 4 cuburi de gheata”. Nu cumva, dupa alegeri, o sa taiati si 25% din salariile profesorilor? Nu aveti “venituri”? Ia uitati aici ce de “venituri”:
Pensiile Speciale ale parlamentarilor si ale altor “speciali”, 2 MILIARDE DE EURO in fiecare AN. Daca comparam Bugetul bensiilor speciale (circa 9 miliarde de lei) cu întreg bugetul pentru Educaţie (30 de miliarde, din care 20 de miliarde doar salariile), rezultă că “specialii” înghit cât toată Educaţia minus salariile.
Costul unui kilometru de autostradă în Austria (una dintre cele mai scumpe ţări din Europa, şi cu teren destul de dificil) este de circa 12 milioane de euro per kilometru. Cu cele 2,1 miliarde de euro care se duc pe an în buzunarele “specialilor”, s-ar putea construi în România, în fiecare an, 175 de kilometri de autostradă. În zece ani, România ar avea aproape 2000 de kilometri noi de autostradă. Asta ar aduce in tara firme, deci BANI SI LOCURI DE MUNCA.
Alta comparatie: Polonia a cumparat in 2014 cu 665 milioane de euro 20 de trenuri de mare viteza cu 7 vagoane fiecare si cu o capacitate de transport de maximum 407 pasageri. Trenurile pot atinge 250 km pe ora. Cu 2 miliarde se pot cumpara 60 de astfel de trenuri cu un total de 420 de vagoane. De cautat pe google sau youtube: poland intercity pendolino.
Doar rebilitarea caii ferate de la Bucuresti la Constanta a costat 1 MILIARD de euro, lucrarea fiind supraevaluata oricum.
Avem peste 3200 de administratii locale (primarii), de 3 ori mai multe decat ar fi trebuit sa avem, dar foarte putine se pot autosustine, iar salariile lor sunt duble sau aproape duble fata de ale profesorilor. Ca sa nu mai vorbim de alte institutii bugetare inutile ce ar putea sa dispara cu usurinta daca s-ar face mai intai debirocratizarea si apoi informatizarea sistemelor. Numai ca neamurile si pilele politicienilor unde ar mai lucra? Si pe un salariu de foarte multe ori mai mare decat al unui profesor.
Plus ca sunt o gramada de “speciali” care sunt pensionati pe la 45-50 de ani si au pensii mari, iar in locul lor vin alti viitori “speciali” care sunt platiti si ei cu salariu mare. Deci statul isi permite sa pensioneze pe cineva la aceasta varsta si sa il intretina cu pensie mare pana la adanci batraneti si sa angajaze pe altcineva in locul lui, tot cu salariu mare, adica cheltuiala dubla, cel putin. Si nu, nu vorbim aici de militari care au luptat in teatre de operatiuni si nici de sportivi. Plus ca aproape in fiecare an au crescut si bugetele “serviciilor”; Aceleasi “servicii” care ne protejeaza atat de mult ca o sa ramanem in curand si fara padurile care au mai ramas, ca de clanuri oricum nu prea se ocupa nici politia, decat se le protejeze.
Asta in timp ce de ani de zile multe scoli au avut si inca mai au toaleta in curte, manualele noi lipsesc de pe bancile scolii, de multe ori nici macar alea vechi nu sunt suficiente (sunt mai putine decat elevii si asa din ce in ce mai putini), iar materialele didactice ce lipsesc trebuie cumparate de profesori.
Daca mai punem in calcul si nenumaratele “contracte cu statul” , asistatii sociali buni de munca, “sporirile” unora de prin ministere si alte institutii, neimpozitarea anumitor categorii “discriminate” cu palate si masini, amnistieri plus altele si altele va da cu minus rau de tot cand vorbiti de lipsa “veniturilor” pentru a mari salariile profesorilor. Deci, “venituri” sunt, dar sunt administrate prost. Poate anul asta faceti un bine ca sa aiba si profesorii macar materialele/cursurile/echipamentele necesare pentru a-si desfasura activitatea cum trebuie.
O harta detaliata cu veniturile si cheltuielile din cele 3200 de primarii ale Romaniei:
http://catalintenita.ro/harti/analize_pe_locale/uat_scor_primarie.html
Ce-i drept, harta e din 2018, dar in mod sigur nu s-au schimbat multe.
Mie mi se par cam multe zone rosii, adica pe pierdere. Ar trebui ca din fiecare 3 primarii sa ramana doar 1 si posturile sa fie scoase la concurs, nu date la pilele primarilor.
Asta ca sa terminam cu n-avem “venituri”, dar avem bani sa tinem de 3 ori mai multe primarii si alte “institutii” decat ar fi nevoie si pe salarii mari, avem bani de pensii speciale, de 600 de parlamentari, de scos la pensie “speciali” la 40 – 50 de ani, de tinut in spate asistati social buni de munca, de contracte “la stat” si multe alte asemenea risipe, dar n-avem bani pentru educatie, desi legea obliga la 6% din PIB, si asta de multi ani. Singura data cand statul roman a investit in educatie a fost in vremea lui Spiru Haret, iar in generatia urmatoare au aparut: Cioran, Eliade, Enescu, Eugen Ionescu si Brancusi.
Oamenii astia isi fac campanie electorala? Mie mi se pare o sinucidere politica… cica cresc in sondaje, cine saracia ii mai voteaza?
Tu crezi ca in tara asta sunt doar pomanagii? Ce ai facut in plus ca sa ai un salariu mai mare? Ai stat pe tableta?
Asadar, Guvernul nu respecta legea. Cetateanul X are obligatia , conform Constitutiei, sa plateasca impozite. Pe casa si teren, de exemplu. Poate cetateanul X, afectat si el de pandemie, sa plateasca doar o parte din acest impozit sau sa nu-l plateasca deloc?Evident, nu.
Dar unii, in cazul nostru Guvernul, calca legea in picioare. Multa rusine, domnilor guvernanti!
Profesorii ar trebui să fie tratați mai bine ca regii, pentru că fără ei regii n-ar mai fi regi….
Adică el crede că și școala poate fi comparată cu o cârciumă la fel cum a fost transformată cladirea guvernului?
Acești pedeliști reveniți la putere prin matrapazlâcuri si cu o aroganță greu de imaginat stiu doar două variante
1.Austeritate si tăieri de venituri
2. Îmbogățire rapidă prin contracte cu dedicație sub umbrela situațiilor de ,, criză”
Nici nu ma asteptam sa existe o crestere a salariilor de la 1 Septembrie din cauza cheltuielilor cu pandemia. Dar sa faci o paralela intre bautul banilor la carciuma si marirea salariilor profesorilor…oare s-a gandit mult domnul Orban inainte sa deschida gura? A jignit foarte multi oameni cu ocazia asta
Logic, bei whisky in timpul programului pe banii statului.
Nenea Orban, banii îi bagi în alegerile locale… Parcă noi nu stim câți bani se duc aici… Pentru asta aveți bani?
Nu pupați voi voturi pentru primarii PNL! Curând plecați acasă…
Hai că îți tai singur creanga de sub picioare!
Aaaaaa!De aia ei au luat măști la pret cvadruplu…pentru ca au evitat cârciumă?!Sau asta a fost după ce au vizitat-o?
….
Omu ăsta mai face şi mişto de cadrele didactice! Adică să înțeleg că şcoala si cârciuma sunt acelaşi lucru?
Daca tu ca profesor atat ai inteles, du-te acasa!
Serios ? D-voastră va scad veniturile , Dl Orbán ? Sau celorlalți parlamentari ? Ați fost in concediu ? V ați bronzat pe plajele din Grecia ? Pe banii cui ??? Ai tuturor contribuabililor !!!! Și ai mei deci , prof. , 37 de ani vechime , care a stat acasa tot concediul , din cauza lipsurilor financiare . Aaa …. sa nu uit , mi am cumpărat din banii mei camera video/ audio sa fac lecțiile pe Zoom / prof fr . Nu puteam sa trimit mesaje in whatapp . O limba straina se vorbește / comunicare . Sa fim solidari atunci când vreți sa faceți economii , ca de obicei , pe spatele nostru ? Degeaba as spune “ Rușine “ , cum v au mai spus unii , cred ca lipsește din bagajul d-voastră emoțional . Veniti și predați 3 luni la clasa , in condițiile pe care guvernul ni le asigura ( lipsa !!!!!) și sa vedem dacă veți fi bine ! Sănătate ! Și la mai mulți bani !
Vorbește din experiența personală!?!