Experimentele de la orele de științe, realizate practic, în timpul cursurilor, de către profesori, de multe ori cu ajutorul și implicarea elevilor, sunt cele care contribuie cel mai mult la înțelegerea și aprofundarea cunoștințelor științifice, spun cadrele didactice. Aceste experimente oferă elevilor oportunitatea de a vedea aplicarea directă a teoriilor și conceptelor, ceea ce poate face învățarea mai interesantă și mai profundă. Nu toate școlile au, însă, laboratoare de științe. Dar pe directorul Școlii Gimnaziale „prof. Vasile Gherasim”, din comuna Țibucani, județul Neamț, profesorul de chimie-fizică Liviu Popovici, nu l-a împiedicat asta.
Face experimente chimice sau fizice în clasă, cu ajutorul materialelor de laborator, în limita dotărilor pe care le are. Pentru restul experimentelor, sau în completarea lor, folosește mai nou tabla interactivă pe care școala o are în dotare din acest an școlar.
Experimentele reale sunt ideale, dar tehnologia poate oferi o alternativă practică și eficientă, contribuind semnificativ la procesul educațional în domeniul științelor, spune cadrul didactic.
„Experimentele pe care le facem live sunt cele mai atractive pentru elevi. Dar nu putem să facem chiar orice. Și atunci, cu astfel de elemente de tehnologie, totul devine și mai interesant pentru ei și mai atractiv. Sper din tot sufletul ca rezultatele, pe viitor, să se și vadă în acest tip de educație sub formă digitală”, spune Liviu Popovici.
Colegii profesori au și ei propriile abordări față de tehnologie, însă toți colegii din cancelarie vor să se implice și să dezvolte aplicarea la ore a activităților pedagogice moderate de tehnologie. „Fiecare învață, este autodidact. Am avut activități de formare și specializate, dar cel mai bine se învață atunci când tu lucrezi, când tu studiezi după ce îți prezintă celălalt, fie că este live în fața ta sau sub formă de tutoriale”, spune directorul.
Școala Gimnazială „prof. Vasile Gherasim”, din comuna Țibucani, județul Neamț a dotat prin PNRAS câte o sală de clasă gimnazială de la toate cele 3 corpuri de școală – pe lângă cea cu personalitate juridică, având arondate alte două – Școala Gimnazială Nr.2, sat Davideni, și Școala Gimnazială Nr.3 Țibucani. Pe lângă display-urile interactive, clasele au fost dotate și cu imprimante multifuncționale și laptopuri pentru utilizarea la ore. Tot în programul Național de Reducere a Abandonului Școlar, finanțat prin PNRR, vor fi desfășurate cursuri de formare a cadrelor didactice care predau la clasele de gimnaziu prin care acestea să dobândească toate competențele profesionale necesare digitalizării procesului de predare-învățare și evaluare.
- Termenul limită până la care școlile eligibile pot aplica pentru PNRAS 2, runda a II-a, este 16 februarie 2024.
- Lista unităților de învățământ eligibile pentru a primi finanțare în această etapă a fost publicată de Ministerul Educației.
Prin PNRAS, unitățile de învățământ preuniversitar de stat au obținut finanțare nerambursabilă pentru intervenții care să conducă la diminuarea riscului de abandon școlar, îmbunătățirea rezultatelor obținute de elevi în cadrul evaluărilor naționale, creșterea procentului de elevi care finalizează învățământul gimnazial, precum și pentru creșterea participării absolvenților învățământului gimnazial la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a și a ratei de tranziție de la învățământul secundar inferior la învățământul secundar superior, conform descrierii de proiect de pe site-ul Ministerului Educației.
Finanțarea prin PNRR este realizată în cadrul Componentei C.15 – Educație, Reforma 3 Reforma sistemului de învățământ obligatoriu pentru prevenirea și reducerea părăsirii timpurii a școlii, Investiția 4- Sprijinirea unităților de învățământ cu risc ridicat de abandon școlar. În prima rundă au fost selectate 1.415 de școli, iar în runda a II-a încă se mai fac înscrieri pentru etapa a II-a. Grantul maxim pentru o unitate de învățământ este acum de 300.000 de euro.
Autoritățile centrale au recomandat recent ca echipamentele digitale pentru dotarea claselor, pe care primăriile le vor cumpăra cu bani din PNRR, să fie „calitative, moderne și adaptate vârstei elevilor“.
Puteți citi aici și un ghid pentru unitățile de învățământ: Digitalizarea unei școli din trei perspective – a unui profesor, a unui director și a unui primar.
Samsung Electronics Romania susține Educația digitală, consideră că digitalizarea în Educație nu este o opțiune, ci o necesitate și și-a propus să contribuie activ la un viitor mai bun al educației din România. În cadrul celui mai recent proiect de acest fel, SEED – Samsung Ecosystem for Education Development, compania sprijină un program de formare dedicat profesorilor, astfel încât aceștia să își dezvolte competențe digitale adecvate unui sistem modern de educație, sprijinit de tehnologiile digitale, care are ca obiectiv creșterea implicării elevilor și studenților în actul de învățare.
Citește și: