VIDEO Octavian, membru al Boardului Copiilor UNICEF: Propunem introducerea unui nou obiect de studiu care să ne învețe cum să gestionăm gândurile și emoțiile, dar și training-uri pentru profesori ca să poată identifica cât mai devreme provocări legate de sănătatea mintală

Sursa: Captura video

O propunere legată de sănătatea mintală a copiilor a venit luni de la Octavian, în vârstă de 17 ani, membru al Boardului Copiilor UNICEF: Copiii consideră sănătatea mintală ca fiind “o prioritate” și cer o nouă disciplină care “să ne învețe cum să gestionăm gândurile și emoțiile” dar și profesori care formați în acest domeniu, a spus tânărul în cadrul evenimentului „Viitorul se construiește azi! Sănătatea unei națiuni pleacă de la sănătatea copiilor noștri”, organizat de Guvernul României și UNICEF.

În vârstă de 17 ani, Octavian a prezentat luni în cadrul evenimentului UNICEF legat de sănătatea copiilor, o propunere privind sănătatea mintală a copiilor.

El a precizat că elevii și-ar dori să învețe la școală despre emoții și cum să le gestioneze, dar și profesori formați pe această temă:

“Propunem introducerea unui nou obiect de studiu care să ne învețe cum să gestionăm gândurile și emoțiile, precum și discutarea la alte materii, dar și training-uri pentru profesori ca să poată identifica cât mai devreme provocări legate de sănătatea mintală”, spus tânărul.

Octavian a subliniat că pentru copii sănătatea mintală este o prioritate dar mulți “ezită să ceară ajutor din rușine“. El a remarcat și faptul că elevii nu apelează la specialiști și din cauza lipsei consilierilor școlari și psihologi din școli.

Copilul care, sub presiunea constantă a școlii, a așteptărilor părinților și a celor din jur, își dorește să găsească sprijin, nu are la cine apela din cauza suprasolicitării consilierilor școlari și a numărului foarte mic de psihologi și psihiatri“, a explicat Octavian.

Declarația integrală a lui Octavian

Octavian, 17 ani, membru în Boardul Copiilor UNICEF: “Se dovedește ca adolescenții și copiii consideră sănătatea mintală ca fiind o prioritate și am observat de-a lungul anilor că pentru copii și tineri, una din cele mai mari provocări legate de sănătatea lor mintală este stigmatizarea cu care este îmbrăcat acest subiect de către celelalte generații. Această stigmatizare este un aspect crucial în călătoria oricărui copil care trece printr-o perioadă dificilă și care are nevoie de ajutor, dar din cauza celor din jur și viziunilor acestora despre sănătatea mintală, va ezita să ceară ajutor din rușine. Copilul care, sub presiunea constantă a școlii, a așteptărilor părinților și a celor din jur, își dorește să găsească sprijin, nu are la cine apela din cauza suprasolicitării consilierilor școlari și a numărului foarte mic de psihologi și psihiatri. Noi, copiii, avem nevoie de sprijinul adulților, de sprijinul dumneavoastră pentru a aduce o viață sănătoasă și a ne dezvolta armonios. Noi vom fi viitorii profesioniști, manageri și decidenți ai acestei țări, iar toată lumea își dorește ca viitori lideri să fim pregătiți pentru gestionarea diferitelor provocări cu care ne vom confrunta. Dacă vrem ca generația mea să fie capabilă să construiască un viitor sănătos și prosper, trebuie să ne asigurăm că ne simțim bine nu doar fizic, ci și mental și emoțional. Astfel, după consultări cu colegii mei, am venit cu câteva propuneri pe care le prezentăm în fața dumneavoastră încurajarea utilizării serviciilor de sănătate mintală de către copii, prin promovarea publică și investiții în acest domeniu pentru a crea un sistem atât în orașele mari, cât și în comunitățile mici, care să ne asiste în dezvoltarea noastră emoțională și care se contribuie la reducerea stigmei asociate acestui subiect. Consolidarea sănătății mintale în școli prin punerea accentului pe sprijinire a elevilor în ceea ce privește starea lor mintală.

Propunem introducerea unui nou obiect de studiu care să ne învețe cum să gestionăm gândurile și emoțiile, precum și discutarea la alte materii, dar și training-uri pentru profesori ca să poată identifica cât mai devreme provocări legate de sănătatea mintală. Într-un final, cu toții cred că suntem de acord că sănătatea mintală, a noastră, a copiilor și a tinerilor, este esențială pentru formarea noastră și, implicit, pentru viitorul acestei națiuni. Iar acum doresc să le transmit copiilor un mesaj dragi copii, nu renunțați continuați să luptați pentru schimbarea de care aveți nevoie, atât pentru voi, cât și pentru cei din jur. Aveți puterea de a schimba lucruri deoarece ați trebuie, ați depășit obstacole care i-ar fi făcut pe i-ar fi făcut pe mulți să renunțe. Așadar, avem nevoie de dumneavoastră, persoanele din această încăpere, pentru a ne îngriji sănătatea, atât cea fizică, cât și cea mintală”.

Informații de context

Recent, o notă a Agenției Naționale Antidrog recomandă ISJ Buzău ca încă de la grădiniță, copiii ar trebui să parcurgă programe legate de emoții, și implementate de educatori.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat că „Școala Altfel” în anul școlar 2024-2025 „va avea ca temă prioritară prevenirea și reducerea faptelor de violență, a consumului de droguri, alcool și tutun și educația rutieră”, conform planului național de combatere a violenței școlare, la finalul ședinței de guvern din 4 septembrie. 

Amintim, Ligia Deca a declarat încă din mai 2024 că își dorește ca „Școala altfel” din anul școlar 2024-2025 să fie axată pe siguranță rutieră.

Planul național de combatere a violenței școlare, care va fi aplicat în toate școlile începând de luni, 9 septembrie, include măsuri pentru prevenirea violenței școlare, formarea profesorilor și responsabilitățile școlilor și inspectoratelor și a fost publicat în Monitorul Oficial pe 2 septembrie.

În școli va fi desemnat un responsabil pentru implementarea acestor activități, iar școlile vor planifica activități de prevenire la cel puțin o clasă din fiecare unitate de învățământ preuniversitar”, a adăugat Ligia Deca.

Ligia Deca a precizat că Ministerul Educației, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Interne și alte ministere implicate au colaborat pentru realizarea planului național de combatere a violenței școlare, care „stabilește atribuțiile fiecărui actor important, precum și direcții și acțiuni concrete pentru combaterea violenței. De asemenea, acest plan include și responsabilități și termene clare pentru fiecare dintre cei implicați”. 

„Un exemplu de activitate prevăzut în plan este că în școli se vor derula campanii, programe și acțiuni de prevenire a violenței în mediul școlar preuniversitar, a traficului de persoane, precum și a consumului de droguri și de promovare a unui stil de viață sănătos. 

De asemenea, „Școala Altfel” va avea ca temă prioritară prevenirea și reducerea faptelor de violență, respectiv a consumului de droguri, alcool și tutun, alături de educație rutieră.

Intervenția lui Octavian poate fi urmărită la minutul 9:05

Citește și:
INTERVIU Cum să găsească un profesor timp pentru a ajuta la starea de bine a elevilor: Nu este nevoie să fiți terapeut. Puteți porni de la povestea “Romeo și Julieta” pentru a-i învăța autocompasiunea, spune Ryder Delaloye, director asociat pentru învățare socială, emoțională și etică la Universitatea Emory din SUA
De unde vin emoțiile? Andrei Miu, profesor de neuroștiințe cognitive: Sunt generate în creier și se bazează pe o evaluare cognitivă. Dacă ne schimbăm felul în care interpretăm o situație, emoțiile se schimbă
VIDEO Premierul Ciolacu, despre asociațiile care au campanii de prevenire a consumului de droguri: Este inadmisibil să nu aibă acces într-o școală, pentru că nu este bine pentru școala respectivă / El cere trecerea Agenției Antidrog la Ministerul Sănătății

Exit mobile version