O propunere legată de sănătatea mintală a copiilor a venit luni de la Octavian, în vârstă de 17 ani, membru al Boardului Copiilor UNICEF: Copiii consideră sănătatea mintală ca fiind “o prioritate” și cer o nouă disciplină care “să ne învețe cum să gestionăm gândurile și emoțiile” dar și profesori care să fie formați în acest domeniu, a spus tânărul în cadrul evenimentului „Viitorul se construiește azi! Sănătatea unei națiuni pleacă de la sănătatea copiilor noștri”, organizat de Guvernul României și UNICEF.
În vârstă de 17 ani, Octavian a prezentat luni în cadrul evenimentului UNICEF legat de sănătatea copiilor, o propunere privind sănătatea mintală a copiilor.
El a precizat că elevii și-ar dori să învețe la școală despre emoții și cum să le gestioneze, dar și profesori formați pe această temă:
“Propunem introducerea unui nou obiect de studiu care să ne învețe cum să gestionăm gândurile și emoțiile, precum și discutarea la alte materii, dar și training-uri pentru profesori ca să poată identifica cât mai devreme provocări legate de sănătatea mintală”, spus tânărul.
Octavian a subliniat că pentru copii sănătatea mintală este o prioritate dar mulți “ezită să ceară ajutor din rușine“. El a remarcat și faptul că elevii nu apelează la specialiști și din cauza lipsei consilierilor școlari și psihologi din școli.
“Copilul care, sub presiunea constantă a școlii, a așteptărilor părinților și a celor din jur, își dorește să găsească sprijin, nu are la cine apela din cauza suprasolicitării consilierilor școlari și a numărului foarte mic de psihologi și psihiatri“, a explicat Octavian.
Declarația integrală a lui Octavian
Octavian, 17 ani, membru în Boardul Copiilor UNICEF: “Se dovedește ca adolescenții și copiii consideră sănătatea mintală ca fiind o prioritate și am observat de-a lungul anilor că pentru copii și tineri, una din cele mai mari provocări legate de sănătatea lor mintală este stigmatizarea cu care este îmbrăcat acest subiect de către celelalte generații. Această stigmatizare este un aspect crucial în călătoria oricărui copil care trece printr-o perioadă dificilă și care are nevoie de ajutor, dar din cauza celor din jur și viziunilor acestora despre sănătatea mintală, va ezita să ceară ajutor din rușine. Copilul care, sub presiunea constantă a școlii, a așteptărilor părinților și a celor din jur, își dorește să găsească sprijin, nu are la cine apela din cauza suprasolicitării consilierilor școlari și a numărului foarte mic de psihologi și psihiatri. Noi, copiii, avem nevoie de sprijinul adulților, de sprijinul dumneavoastră pentru a aduce o viață sănătoasă și a ne dezvolta armonios. Noi vom fi viitorii profesioniști, manageri și decidenți ai acestei țări, iar toată lumea își dorește ca viitori lideri să fim pregătiți pentru gestionarea diferitelor provocări cu care ne vom confrunta. Dacă vrem ca generația mea să fie capabilă să construiască un viitor sănătos și prosper, trebuie să ne asigurăm că ne simțim bine nu doar fizic, ci și mental și emoțional. Astfel, după consultări cu colegii mei, am venit cu câteva propuneri pe care le prezentăm în fața dumneavoastră încurajarea utilizării serviciilor de sănătate mintală de către copii, prin promovarea publică și investiții în acest domeniu pentru a crea un sistem atât în orașele mari, cât și în comunitățile mici, care să ne asiste în dezvoltarea noastră emoțională și care se contribuie la reducerea stigmei asociate acestui subiect. Consolidarea sănătății mintale în școli prin punerea accentului pe sprijinire a elevilor în ceea ce privește starea lor mintală.
Propunem introducerea unui nou obiect de studiu care să ne învețe cum să gestionăm gândurile și emoțiile, precum și discutarea la alte materii, dar și training-uri pentru profesori ca să poată identifica cât mai devreme provocări legate de sănătatea mintală. Într-un final, cu toții cred că suntem de acord că sănătatea mintală, a noastră, a copiilor și a tinerilor, este esențială pentru formarea noastră și, implicit, pentru viitorul acestei națiuni. Iar acum doresc să le transmit copiilor un mesaj dragi copii, nu renunțați continuați să luptați pentru schimbarea de care aveți nevoie, atât pentru voi, cât și pentru cei din jur. Aveți puterea de a schimba lucruri deoarece ați trebuie, ați depășit obstacole care i-ar fi făcut pe i-ar fi făcut pe mulți să renunțe. Așadar, avem nevoie de dumneavoastră, persoanele din această încăpere, pentru a ne îngriji sănătatea, atât cea fizică, cât și cea mintală”.
Informații de context
Recent, o notă a Agenției Naționale Antidrog recomandă ISJ Buzău ca încă de la grădiniță, copiii ar trebui să parcurgă programe legate de emoții, și implementate de educatori.
Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat că „Școala Altfel” în anul școlar 2024-2025 „va avea ca temă prioritară prevenirea și reducerea faptelor de violență, a consumului de droguri, alcool și tutun și educația rutieră”, conform planului național de combatere a violenței școlare, la finalul ședinței de guvern din 4 septembrie.
Amintim, Ligia Deca a declarat încă din mai 2024 că își dorește ca „Școala altfel” din anul școlar 2024-2025 să fie axată pe siguranță rutieră.
Planul național de combatere a violenței școlare, care va fi aplicat în toate școlile începând de luni, 9 septembrie, include măsuri pentru prevenirea violenței școlare, formarea profesorilor și responsabilitățile școlilor și inspectoratelor și a fost publicat în Monitorul Oficial pe 2 septembrie.
„În școli va fi desemnat un responsabil pentru implementarea acestor activități, iar școlile vor planifica activități de prevenire la cel puțin o clasă din fiecare unitate de învățământ preuniversitar”, a adăugat Ligia Deca.
Ligia Deca a precizat că Ministerul Educației, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Interne și alte ministere implicate au colaborat pentru realizarea planului național de combatere a violenței școlare, care „stabilește atribuțiile fiecărui actor important, precum și direcții și acțiuni concrete pentru combaterea violenței. De asemenea, acest plan include și responsabilități și termene clare pentru fiecare dintre cei implicați”.
„Un exemplu de activitate prevăzut în plan este că în școli se vor derula campanii, programe și acțiuni de prevenire a violenței în mediul școlar preuniversitar, a traficului de persoane, precum și a consumului de droguri și de promovare a unui stil de viață sănătos.
De asemenea, „Școala Altfel” va avea ca temă prioritară prevenirea și reducerea faptelor de violență, respectiv a consumului de droguri, alcool și tutun, alături de educație rutieră.
Intervenția lui Octavian poate fi urmărită la minutul 9:05
10 comments
Auzi si la asta…inca un obiect de studiu. Elevii de gimnaziu si liceu deja au cate 7 ore pe zi in unele zile, hai sa mai prelungim programul , sa fie de 8, 9 ore!!
Le poți capta atenția dacă le asculți îngrijorările și nemulțumirile, n-ai avut astfel de profesori?
Ce urmează?
Cursuri pt colecționari de numismatică?
Pt pescuit și vânătoare?
Toți ONG istii (in special cei inutili) tratează școala ca un fel de tarabă de piață unde poti expune orice, oricând, oricum…
Cumpărați teste standardizate, plătiți psihologi specializati daca aveți un scop real nu fiti doar vehicule de propagandă si notorietate personală pt a fi primit mai repede consilier la vreun partid sau la Deca.
Eroarea esențială a filosofiei tradiționale este generalizarea nejustificată.
Și daca profesorii identifică ceva probleme de sănătate mintală la elevi, ce? Elevul nu va recunoaște, părintele nu va recunoaște, nici nu va accepta consilierea sau tratamentul in cazurile mai accentuate, copilul rămâne în clasă pentru că trebuie “integrat” (vezi cazul de la Liceul Economic de Turism din Iași), profesorul este in toate cazurile un looser. Deci, stimabilul elev din boardul lui Pește să își programeze o întâlnire cu Printzu Harry și să se bată pe spate cum sunt ei amândoi preocupați de sănătatea mintală a copiilor. Virtue signalers!
Pai exista camera de detentie, pardon de reflectie. Acolo se pun la punct gandurile si emotiile, cf. politrucilor din minister.
In 2021 a existat un program national “Din Grijă pentru Copii” – Educație psiho-emoțională.
Curs in limba romana exista, supervizat de mama inteligentei emotionale Linda Lantieri.
SEE Learning este un program educațional pentru învățământul preuniversitar, conceput de Universitatea Emory pentru a oferi educatorilor instrumentele necesare pentru a cultiva inteligența emoțională, socială și etică în rândul elevilor.
https://seelearning.emory.edu/ro-RO/home
Cine sa implementeze? Senatoarea Dr. Deca? Deca a dat ce a dus-o pe ea mintea, camera de detentie lol. Ce preventie? Ce sanatate mintala?
In 2024 exista programul ”Din grija pentru Deca si Dulap, la senat” sa nu ramana jobless la valoarea lor.
Oamenii ăștia știu cum funcționează un curriculum? Dacă introduci ore – auzi! – pentru ”gestionarea emoțiilor”… trebuie să evaluezi ce-au înțeles copiii.
Voi sunteți tot ăia care se plâng că elevii au prea multe ore în școală. Și tot voi cereți să se tot introducă toate visele voastre nocturne ca disciplină de studiu. Sistemele funcționale sunt cele clasice, nu toate aberațiile astea. Gestionarea emoțiilor o înveți în primii ani de viață, dacă ai părinți întregi la cap. Nu se predă în școală!
Chiar am înnebunit cu toții?!
Părinții sunt toată ziua la lucru, vin obosiți acasă și nu mai au chef să asculte îngrijorările copiilor, care de la vârsta de 4 ani, sunt mereu alergați creșă/grădiniță – acasă sau școală, afterschool, meditații – acasă, antrenamente, olimpiade, foarte multe cerințe pentru un copil, care are nevoie ca cineva să-l asculte ce-l îngrijorează, deranjează, supără, care lucruri îl fac să piardă controlul asupra furiei, de ce nu înțelege lecțiile, de ce nu reușește să-și termine temele, de ce nu a știut răspunsurile la teste, examene, ce materii îi plac și care lecții îi stârnesc curiozitatea…..; dacă nu discută cu nimeni despre aceste lucruri, le creează emoții negative care le afectează atenția, ascultarea, răbdarea, concentrarea psihică, gestionarea conflictelor, emoțiilor și a stresului, relaționarea și comunicare cu cei din jur, iar ulterior le afectează sănătatea mentală și emoțională, dacă nu o au deja. De aceea se spune că “fiecare are nebunia lui”.
Una e să discuți cu cineva despre frustrările tale, alta e să devină obiect de studiu gestionarea emoțiilor! Dacă părinții nu sunt disponibili pentru discuție, mai devreme sau mai târziu va deveni necesar un psiholog. Nu un profesor, și în special nu prin intermediul unei discipline școlare!
Părinților trebuie să le fie clar că nu au creat un apendice independent al familiei, care se auto-educă și se crește singur. Părinții/părintele (în cazul familiei monoparentale), bunicii, rudele mai apropiate sau mai îndepărtate petrec mult mai mult timp cu copilul decât petrece copilul la școală. Nu poți naște un copil, să stai cu el un an-doi și apoi să-l abandonezi în grădiniță / școală, să crească singur ca buruienile. Iar gestionarea emoțiilor e învățată cel mai eficient de la părinte. Nu de la străini. Evident, cum am mai spus… dacă părintele e și el normal (sau măcar acceptabil) dezvoltat din punct de vedere emoțional.
Sau poți să-l ai și să-l abandonezi în grija străinilor, dar atunci nu te mai numești părinte, ești doar o persoană care s-a reprodus și cam la asta se rezumă locul tău în viața copilului.
in teorie și ar dori….in practica,stau pe telefoane,indiferent ce le propui și ce invitat le aduci …