O rachetă capabilă să plaseze pe orbita Pământului sateliți de câteva tone a fost lansată ieri de către Agenția Spațială Europeană, informează Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, într-un comunicat de presă. România a luat parte la acest proiect. Lansarea rachetei Vega-C a avut loc ieri la ora 16:13, ora României, din Portul Spațial European din Guyana Franceză.
Statele participante în proiectul Vega-C sunt: Austria, Belgia, Cehia, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Țările de Jos, Norvegia, România, Spania, Suedia și Elveția, mai scrie în același comunicat. Capacitatea rachetei Vega-C este mult îmbunătățită în comparație cu predecesoarea sa, racheta Vega, care este în uz din anul 2012.
- Noua rachetă poate transporta pe orbită sateliți mult mai mari, de până la 2,3 tone, față de 1,5 cât putea vechea rachetă, la aproape 700 de kilometri deasupra Pământului, scrie agenția spațială pe site-ul ei.
La prima sa misiune, va lansa un satelit științific dezvoltat de Agenția Spațială Italiană. Odată ajuns pe orbită, satelitul va fi urmărit cu laser de la stațiile terestre, mai precizează agenția. Vega-C transportă și sateliți de dimensiuni mici care vor cerceta atât efectele radiațiilor spațiale asupra electronicii, cât și cum s-ar putea crește plante în regim microgravitațional.
Configurația noii rachete reprezintă un progres important în ceea ce privește flexibilitatea sistemului de lansare. Vega-C poate lansa pe orbită sateliți mai mari decât o făcea Vega, poate lansa două sarcini utile principale și poate fi configurată pentru a lansa sateliți de mici dimensiuni pentru terți.
Viitorul vehicul spațial al ESA, Space Rider, va fi lansat pe orbită tot cu ajutorul unei rachete Vega-C.
Împreună cu viitoarea rachetă Ariane 6, folosirea și îmbunătățirea rachetei Vega-C vor spori și mai mult competitivitatea europeană după anul 2025. România participă și la realizarea rachetei Ariane 6, al cărei zbor inaugural a fost amânat pentru anul viitor. Prin aceste programe opționale ale ESA, unde România a fost admisă numai după demonstrarea capacității de cercetare, tehnice și industriale, țara noastră se va număra printre statele care contribuie la independența Europei la accesul la spațiu.
Acești pași vin ca răspuns la creșterea rapidă a concurenței la nivel mondial, Europa propunând o ofertă de configurații bazate pe module comune. România este unul dintre cele 13 State Membre ESA care contribuie la Vega-C. Steagul României se află pe corpul rachetei, potrivit sursei citate.