VIDEO „Nu îndepliniți condițiile de profesor, de abilitare, cum explicați lucrul acesta?” / „Sunt astăzi salariile profesorilor o problemă pentru care merită să ieși în stradă?” – Dezbaterea dintre cei doi candidați la funcția de rector al Universității din București, Marian Preda și Cristian Preda, înaintea alegeri

Sursa: Captura Facebook - UB

„Dumneavoastră, domnule decan, nu îndepliniți condițiile de profesor, de abilitare. Nu le-ați îndeplinit niciodată după apariția Legii 1/2011 (…) Cum explicați lucrul acesta?” Așa a sunat prima dintr-o serie de întrebări reciproce pe care și le-au pus cei doi candidați la funcția de rector al Universității din București, actualul rector Marian Preda și contracandidatul său, Cristian Preda, decan al Facultății de Științe Politice. Cei doi s-au confruntat, luni seară, într-o dezbatere ce prefațează alegerile care au loc miercuri, 6 decembrie în cadrul UB.

La întrebarea lui Marian Preda, Cristian Preda a admis că „în acest moment, potrivit criteriilor care sunt stabilite pentru domeniul științelor politice, eu nu îndeplinesc criteriile pe care le-ați menționat”. Cum explică el situația – detaliat mai jos.

Iar contraatacul a venit cu întrebări despre șovăiala rectorului actual în a susține greva profesorilor din mai-iunie și cu afirmații că acesta s-ar ”agăța de funcție” în pragul pensionării. Marian Preda a răspuns spunând, pe de o parte, că „nu crede în sindicatele din România”, iar pe de altă parte că „nu voi sta niciun minut peste vârsta legală de pensionare”.

Dezbaterea a început cu scurte prezentări ale proiectelor fiecăruia – despre care Edupedu.ro a scris detaliat aici. Iar după momentul de întrebări și răspunsuri reciproce evenimentul a continuat u o serie de întrebări din public.

Cum a decurs confruntarea directă, sub forma întrebărilor directe puse de Marian Preda și Cristian Preda (mai jos, înregistrarea integrală a dezbaterii):    

Marian Preda: Domnule contracandidat, dragă Cristian, ne cunoaștem de multă vreme. Sigur, nu am fost nici prieteni, dar nici dușmani, nici măcar contracandidați până acum. Un astfel de ritual ne obligă la întrebări care pot să pară incomode și nu e simplu pentru mine să pun aceste întrebări. Dar candidăm la funcția cea mai importantă. Voi cita scurt din Cartă: Articolul 88 – în structurile și funcțiile de conducere ale universității se desemnează membri reprezentativi ai personalului didactic și de cercetare, cu prestigiu științific și didactic, autoritate morală și aptitudini manageriale. Eu am aflat cu surprindere acum de curând și am verificat personal în Web of Science și după aceea am întrebat și pe colegii care se ocupă de raportări: dumneavoastră, domnule decan Cristian Preda, nu îndepliniți condițiile de profesor, de abilitare. Nu le-ați îndeplinit niciodată după apariția Legii 1/2011, pentru că nu aveți niciun articol indexat Web of Science și criteriile prevăd asta. Cum explicați lucrul acesta? Cum ar suna oare un articol de presă: „rectorul universității din București nu îndeplinește criteriile de abilitare”?

Cristian Preda: Mulțumesc contracandidatului pentru întrebare. Este adevărat că în acest moment, potrivit criteriilor care sunt stabilite pentru domeniul științelor politice, eu nu îndeplinesc criteriile pe care le-ați menționat. Asta pentru că disciplina pe care eu o predau aici din 1992 este o disciplină nouă și care a avut de-a lungul timpului o evoluție destul de complicată. Noi abia în acest moment, la 1 octombrie 2023, avem o majoritate a colegilor din facultatea noastră care să aibă doctorat în științe politice. Am fost, de altfel, primul cu un astfel de doctorat, obținut la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales. Și adevărat că am îndeplinit criteriile de profesor și de abilitare până în 2004, cu condițiile care erau atunci – un număr de cărți, un număr de articole. Nu exista acest sistem care e în funcțiune acum și care se aplică colegilor mai tineri. Și e adevărat că m-a preocupat inclusiv după schimbarea acestor criterii în 2011 să continui o carieră pe care eu am conceput-o și o concep în continuare, vă mărturisesc, pe stilul mai vechi – personal m-a interesat să scriu cărți, să fac investigații mai ample și nu să scriu articole indexate. Prietenul meu Bogdan Murgescu m-a bătut la cap ani de zile, zicându-mi ‘e mult mai simplu să publici un articol ISI’. Și cu toate astea nu am făcut-o, cu această rațiune: Am preferat să fac investigații mai ample, care publică în română, pentru că acest domeniu nu a fost dezvoltat în această limbă. Asta este explicația, îmi asum fără nicio problemă.

Cristian Preda: Mă refer la o chestiune care privește actualul mandat de rector și e vorba de faptul că în timpul acestui mandat ați insistat să se închidă unele programe de master. Nu aveați suficienți studenți, cum ați spus. Tot în această perioadă ați hotărât ca 2 dintre facultățile noastre din universitate, cea de Chimie și cea de Geologie, să facă economii desființând câte două din cele patru catedre pe care le aveau fiecare. Zis și făcut. Acum, întrebarea pe care o pun este următoarea: ați calculat ce economii s-au realizat în acest fel? Știți că aceste decizii au creat răni profunde în facultăți și în privința programelor de master și în privința acestor departamente, dar știm măcar âtâta: cât a câștigat universitatea în termen financiar?

Marian Preda: Domnule decan Preda. dvs. ați fost în consiliul de administrație când s-au votat aceste lucruri și ar trebui să știți că facultățile, cele două menționate, din motive structurale, au deficite extrem de mari, de 5-6 milioane de lei la Chimie și de 2 milioane și ceva la Geologie, facultate mult mai mică. Probabil ar fi fost restructurări masive, dar n-am dat pe nimeni afară. Lucrul acesta este foarte important în tot mandatul meu. Șase persoane și-au pierdut locul de muncă și una singură a câștigat în instanță revenirea aici. Deci numărul de studenți pentru un program de master e prevăzut în regulamentele noastre și știți din consiliul de administrație că am făcut multe excepții, dar nu poți să faci program de master cu două-trei persoane. În privința economiilor, dumneavoastră propuneți să reducem de la 30% la 20% contribuție la bugetul universității. Păi, aceste facultăți sunt ținute în viață tocmai cu cei 30%. De fapt, noi n-am câștigat niciun ban, doar că am avea la facultățile cu excedent, la cele 7, mai mulți bani care le rămân, adică la matematică, informatică, la sociologie, la administrație, la psihologie și la celelalte, în schimb, n-am avea bani să redirecționăm tocmai la Chimie, pe care sigur că trebuie să o ținem în viață. Și am ținut-o cu prețul acestor deficite mari, și la geologie și în altă parte. Și ce-am avea acolo? O reducere a deficitului de la 6 la 4 milioane. Noi trebuie să schimbăm treptat lucrurile acestea. Și, repet, au fost decizii colective. N-am auzit vreo opoziție sau vreun vot împotrivă. Nu-mi amintesc să se fi fost de la colegi. 

Marian Preda: Aceasta e o întrebare mai blândă. Domnule Decan, v-am văzut cam singur în campania asta, și pe la Universitate, la fântâni. Eu am anunțat clar voi continua cu prorectorii care sunt aici, în în primul rând sunt cunoscuți: Carmen Chifiriuc, Bogdan Murgescu, Lucian Ciolan, Laura Comănescu, Ana Maria Vlăsceanu, Mugur Zlotea. Știți echipa cu care voi merge, managementul academic veste o chestiune de echipă. OK, reduceți la patru numărul de prorectori. Eu mă întreb ce fel de mandate putem comasa, (…) Spuneți măcar care vor fi cei patru prorectori cu care veți lucra, ca să știm și noi echipa dvs.. 

Cristian Preda: Bun, acuma nu vreau să fiu rău, dar nici dumneavoastră n-ați anunțat pe cei nouă când ați candidat data trecută. Deci n-ați venit cu echipă, ați mers tot singur și evident că e o diferență între un rector care se reprezintă și cineva care e în situația mea. Însă, dincolo de acest detaliu, e vorba de o filozofie diferită. Așa cum am spus și în întâlnirile pe care l-am avut în toate aceste facultăți, eu n-am vrut să politizez această campanie, anume să promit posturi de prorector contra voturi. Și nu am cerut niciunui membru al universității, niciunuia din cei 1363 profesori și studenți, să mă voteze. Eu n-am dat niciun telefon și am cerut nimănui, nici măcar colegilor mei. De ce? Pentru că mi se pare că această campanie este o campanie despre proiecte, de schimbare, de înnoire și că trebuie să procedăm altfel. 

În privința prorectorilor, Carta spune foarte clar: acești prorectori sunt stabiliți de Senat și există un aviz al Senatului pentru numele prorectorilor. Eu am dat această interpretare pe care am prezentat-o peste tot și nimeni nu s-a opus acestei idei. Au fost voci care au spus, într-adevăr, patru sunt puțini, ar trebui cinci, cum era în vremea rectorului Mircea Dumitru. Însă esența este alta. Am definit portofolii pentru care voi solicita candidaturi. Oricine cred că se poate prezenta pentru a asuma un asemenea job, răspunzând proiectului care va fi votat, dacă proiectul meu va fi votat. Și consider că o audiere a oricărui doritor pentru fiecare dintre portofolii nu ne face rău. Nu e nicio nenorocire. Asta e o logică într-adevăr diferită. 

Cristian Preda: Din realitatea de astă vară, când s-au declanșat greve în școli și licee și dvs. ați declarat că Universitatea din București nici nu se solidarizează, nici nu se desolidarizează – am căutat termenii – cu mișcarea asta pentru salarii mai mari. Și ați adăugat că grevele sunt la fel ca revoluțiile, doar pentru situații extrem de grave, pentru situații limită. (…) Numai că v-ați răzgândit după câteva zile, ați abandonat teoria cu greva în situații extreme și ați zis că susținem și noi greva. În fine, gurile rele au zis că ați făcut-o tocmai pentru că eram vehement de partea mișcării. Dar lăsând gurile rele de o parte, vreau să pun o întrebare foarte simplă: sunt azi salariile profesorilor o problemă pentru care merită să ieși în stradă, sau nu? 

Marian Preda: Salariile profesorilor sunt o problemă. Nu cred că trebuie să ieșim în stradă înainte de a trece prin toate etapele posibile de negociere. Lucrul acesta rămâne valabil. Răzgândirea aceea care a intervenit la o săptămână a fost datorată faptului – din nou: am întrebat în consiliul de administrație, s-a întâmplat să avem 2 săptămâni la rând, dacă consideră cineva că trebuie să ne solidarizăm cu greva? Lumea a spus nu. Le-am spus punctul de vedere și da, nu cred în sindicate într-o țară… Citiți-l pe T.H. Marshall, cine dorește, să vedeți ce spune despre sindicate, că introduc o cetățenie paralelă în țări în care nu avem rată mare de ocupare a forței de muncă, rată mare de sindicalizare precum sunt cele mordice, unde da, sunt și asociate la nivel național și negociază pentru toți. (…) Luați sindicatele noastre, trei sindicate împreună nu au mai mult de 400 de membri. Dintre cadrele didactice nu cred că mai sunt vreo 300 membri de sindicat. Și atunci trebuie să iasă sindicatul în stradă să stabilească ce trebuie să facem noi? Eu cred în discuții, în negociere și da, cred că și revoluțiile și grevele acestea în stradă trebuie să vină în ultimă instanță. Și atunci când a fost cazul – și eu cred că și dvs. la Revoluție ne-a revoltat înainte de a fugi Ceaușescu și am stat cu arma în mână la Revoluție. Putem vorbi multe despre asta, dar tot nu cred în sindicatele din România, pentru că liderii de sindicat au trecut în politică și tot nu cred că trebuie să rezolvăm problemele în stradă și să rezolvăm problemele în presă. Da, deci m-am răzgândit la o săptămână când tot în consiliul de administrație am consultat facultățile, Facultatea de de Litere, care are mulți absolvenți în învățământ, deja lua și o decizie în acest sens

Marian Preda: După cum am spus de multe ori și în public, și în Consiliul de administrație și este o chestiune de management pe care o știu, o predau și o practic: eu nu cred că salariile trebuie tăiate, trebuie alocate majorări, măriri de salarii, salarii bune în limita posibilităților de sustenabilitate. În cel mai rău caz, că nu se mai poate, trebui înghețate. În anul 2021, domnule decan, au expirat șase gradații de merit la facultatea pe care o conduceți. În ciuda faptului că și eu și Bogdan Murgescu v-am sfătuit să scoateți măcar un număr mai mic de șase la concurs, ați refuzat să le scoateți la concurs în acel an și șase colegi și-au pierdut șansa de a candida din nou, pentru că era candidatură alături de ceilalți pentru a-și menține 25% din salariu. (…) în anul următor, în 2022, ați scos trei gradații, deși expiraseră cu un an înainte, ați scos trei gradații la concurs. Le-ați împărțit pe departamente, deși toate departamentele dvs. fac parte din același domeniu de studii, din aceeași specializare – a fost o decizie internă discutabilă, dar nu incorectă – dar dintre cei care au luat gradații în anul următor a spus printre cei care au luat gradația, ați fost și dvs. din partea departamentului pe care îl conduceți. Vi s-a vi se pare corect, echitabil? Eu cred că o funcție publică trebuie si fie special despre ce facem noi pentru ceilalți, nu ce fac ceilalți și instituția pentru noi. 

Cristian Preda: Da, mulțumesc mult, domnule rector, nu vă zic contracandidat că sunteți în care tot. Îmi pare rău că ajungem la acest subiect, dar știți că au expirat șase gradații, din care două fuseseră acordate în trecutul mandat, nu de echipa actuală, ci echipa precedentă de până în 2019 și care erau acordate de rectorat, care au fost puse în cârca facultății. Și de aceea s-a creat criza asta cu număr mare de gradații. Am refuzat atunci să scoatem la concurs acestei gradații dintr-un motiv pe care îl cunoașteți de altfel foarte bine, și anume la că facultatea încă nu avea o situație echilibrată. Am preluat facultatea cu un deficit de 1.800.000 lei pe an și am adus-o abia anul trecut într-un echilibru care ne-a permis să acordăm din nou gradații, pentru că am ținut să avem o situație echilibrată. De altfel, vă reamintesc că eu personal am refuzat să primesc gradația pe care ați acordat-o diverșilor decani tocmai pentru că facultatea mea nu avea excedent financiar. Deci mi se pare că am procedat onest. Colegii au acceptat această situație și s-a trecut și după modificarea structurală a facultății de la unu la trei departamente. 

Cristian Preda: Domnule profesor Preda, domnule rector, ați fost patru ani președinte al Senatului, acum ați făcut patru ca rector și mai vezi cinci tot ca rector. Total 13. Nu-s cam mulți? Vă amintiți, sunt convins, de faptul că în 2019 colegii noștri au refuzat domnului Mircea Dumitru, domnului profesor Mircea Dumitru un mandat în fruntea Senatului, după ce făcuse două mandate. (…) De altfel, veți ieși la pensie înainte de încheierea mandatului pentru care candidați? De ce vă agățați așa mult de funcție. 

Marian Preda: Look who’s talking. Deci, domnule decan, în primul rând văd că-mi numărați toate mandatele. Eu ca decan al facultății am stat doar 8 ani. Am promis în facultate că nu stau mai mult și am rămas 8 ani. Dvs. cred că ați spus mai mult de opt decan. Ați fost un mandat și jumătate acum încă unu. De ce adunați președinția Senatului la rectorat? Eu m-am pronunțat public de fiecare dată împotriva unui număr mai mare de mandate. Și povestea asta cu 5 ani au făcut-o cei care au votat legea educației. Eu n-am cerut să fie 5 ani. Dar teoretic, teoretic, pe legislația de acum, teoretic ar trebui să ies la să ies la pensie cu două luni înainte. Dacă nu știți, în lege am văzut că, în momentul în care împlinești vârsta de pensionare pe parcursul unui an universitar, se prelungește automat până la 1 octombrie. Deci ar fi la 1 octombrie și iată, suntem pe 4-6 decembrie. Deci ar fi octombrie și noiembrie și un pic din decembrie. Dar repet, dacă vârsta de pensionare va crește așa cum se întâmplă în toată Europa, atunci în fiecare an se va crește cu câteva luni. Dar vă garantez că nu voi sta niciun minut peste vârsta legală de pensionare, veniți atunci să candidați și poate prindeți două luni, poate prindeți două luni de mandat. 

Citește și:
Bătălia electorală pentru funcția de rector la Universitatea din București, faza pe acuzații de încălcare a legii: cazul stagiului doctoral al senatoarei Roberta Anastase. Cristian Preda reclamă o posibilă problemă în dispozițiile rectorului / Marian Preda: Situația e la Cristian Preda „în ogradă” – o școală doctorală cu „probleme pe care, culmea, le aruncă în cârca rectoratului”
Marian Preda și Cristian Preda – candidați oficiali în alegerile pentru funcția de rector la Universitatea din București, programate pentru 6 decembrie. O a treia candidatură a fost invalidată
Universitatea din București – europeană și cu autonomie sporită, sau “prima” pe țară și “în formațiune completă”, prin includerea celorlalte mari universități din București? Diferențe și asemănări în viziunea și promisiunile celor doi candidați anunțați până acum la funcția de rector UB, Marian Preda și Cristian Preda
Exit mobile version