VIDEO Nu există studii care arată că trimiterea elevilor în vacanță reduce mobilitatea, ci din contră, susține Adriana Pistol, director în Institutul Național de Sănătate Publică: Nu am dat nicio recomandare în privința închiderii școlilor

Adriana Pistol / Foto: gov.ro

Întrebată de ce Institutul Național pentru Sănătate Publică a dat recomandarea de închidere a școlilor și trimitere a elevilor în vacanță, Adriana Pistol, director în cadrul INSP, a spus că „nu am dat nicio recomandare în privința școlilor, nu am avut această temă”. Răspunsul a fost dat într-o conferință la Centrul Național de Conducere și Coordonare a Intervenției (CNCCI).

Aceasta a spus că nu există studii care să arate că mobilitatea populației este mai redusă dacă elevii sunt în vacanță și nu merg la școală

„Nu, din contră, există studii care arată că în momentul în care copiii sunt liberi să circule, trebuie implementate restricții concomitent astfel încât să nu se mute din școală în alte locații. De aceea există studii care arată că școala trebuie să funcționeze fizic concomitent cu restricționarea celorlalte activități care să favorizeze școala fizică și evident cu testare, cu screening.

Există studii, de asemenea, care vin și spun că trebuie evitate activitățile transferate din școală în alte locații. Adică dacă sunt în vacanță să nu poată să meargă în alte locații în care să se aglomereze la fel ca și în clasă”.

Reamintim că decizia de închidere a școlilor a fost motivată de autorități prin faptul că s-ar reduce mobilitatea populației.

Ce măsuri ar fi trebuit luate ca să nu se ajungă la închiderea școlilor

Întrebată ce măsuri ar fi trebuit să se ia în prealabil ca să nu se ajungă la închiderea școlilor, Pistol a răspuns că: „Măsurile ar putea să fie foarte multe, unele din ele sunt acum implementate. Spre exemplu, evenimentele care s-au închis în final, restricțiile acestea, certificatul verde pentru desfășurarea unor activități, toate aceste lucruri favorizează pozitiv posibilitatea desfășurării unei activități școlare pentru că automat reduc numărul de cazuri și reduc riscurile, deci noi toți ceilalți trebuie să aplicăm o serie de măsuri astfel încât copiii noștri să poată să aibă această activitate didactică în cele mai sigure condiții și, evident, să-i și vaccinăm pe cei pe care putem să-i vaccinăm”.

Exit mobile version