VIDEO Nevoile din educație, de la idei la realitate, cu sprijinul CEZ și Narada. 1500 de elevi din Oltenia se bucură de instrumente, spații și condiții mai bune la școală de Ziua Educației (P)

1.254 de vizualizări
• Școala Gimnazială Giubega din judeţul Dolj: amenajarea și dotarea unui spațiu de învățare în curtea școlii prin HartaEdu
5 școli din județele Vâlcea, Mehedinți, Dolj și Argeș au primit sprijin pentru soluționarea urgențelor semnalate pe HartaEdu, de la dotarea cu tehnologie nouă și materiale didactice, până la reamenajarea unor spații de învățare. Inițiativele nu au implicat doar partea financiară, ci și energia angajaților companiei CEZ, care susține din acest an programul HartaEdu, care au participat în calitate de voluntari la fiecare alertă soluționată.

Începând cu anul 2022, CEZ s-a alăturat proiectului HartaEdu, lansat de Narada, devenind partenerul unic pentru asigurarea accesului la educație în regiunea Olteniei. Cu ocazia sărbătoririi Zilei Mondiale a Educației, cele 2 organizații au tras linie pentru a marca impactul alertelor soluționate până acum în unitățile de învățământ din această zonă.  

În total, peste 1500 de elevi au primit resursele necesare pentru a se dezvolta în noul an școlar, dar și mai departe.

Soluționarea alertelor în educație a pornit de la statisticile îngrijorătoare identificate la nivel național:

  • numărul de elevi care nu au acces la o bibliotecă (500.770), la un laborator de ştiinţe (845.000) sau la grupuri sanitare în incinta şcolii (230.000);
  • 1 din 6 şcoli din România nu au acces la o sursă autorizată de alimentare cu apă, în timp ce mai mult de jumătate dintre acestea nu au o sală de sport;
  • peste 1/4 din școlile din România, în special în zonele rurale, utilizează sobele ca principală sursă de încălzire, iar în ultimii 10 ani, cel puțin 11 instituții de învățământ din România s-au prăbușit peste elevi, la ore;
  • la aceste realități se adaugă faptul că, în ultimii 32 de ani, peste jumătate din bibliotecile din România au fost închise.

Astfel, în primele 6 luni ale acestui an, parteneriatul încheiat a făcut posibilă rezolvarea următoarelor alerte:

Școala Gimnazială Pesceana din județul Vâlcea: renovarea a 5 săli de clasă prin schimbarea parchetului și reamenajarea laboratorului de informatică din incinta școlii

Școala Gimnazială “Regele Mihai I” Drobeta Turnu Severin, judeţul Mehedinţi: reabilitarea bibliotecii distruse de inundații, dotarea cu volume noi și echipamente digitale

Școala Gimnazială Giubega din judeţul Dolj: amenajarea și dotarea unui spațiu de învățare în curtea școlii.

Cele mai recente acțiuni de voluntariat au avut loc în județul Argeș, în orașele Curtea de Argeș și Pitești. Atunci când oportunitatea de a face o nouă faptă bună s-a ivit în luna septembrie, compania a contribuit la îmbunătățirea condițiilor de învățare în 2 școli din comunitate.

Școala Gimnazială „Mircea cel Bătrân” din Curtea de Argeș: dotarea cu 2 table interactive, precum și amenajarea unor locuri speciale de lectură

Școala Gimnazială “Tudor Arghezi” din Pitești: achiziția și livrarea a 5 laptop-uri, 5 videoproiectoare și 5 ecrane de proiecție.

Tot în județul Argeș, cele 2 organizații au documentat povestea alertelor soluționate, de la nevoi la realitate. Pornind de la o mobilizare la nivel colectiv – din partea profesorilor, a mediului ONG și de business, dar și a voluntarilor – elevii de astăzi au primit în dar o șansă în plus pentru un viitor mai bun. Mărturiile lor demonstrează că totul este posibil atunci când oamenii ghidați de valori comune își unesc forțele pentru binele viitoarelor generații.

Misiunea pentru un viitor sustenabil în educație nu se opreşte aici. Cele 2 organizații vor mai soluționa împreună, până la finalul anului, încă 4 alerte, una în județul Olt și alte 3 în județul Vâlcea, parte din cauzele sociale susținute de Maratonul Olteniei – ediția 2022. Este vorba de Școala Colonie din Râmnicu Vâlcea ai cărei elevi, majoritatea de etnie romă, au nevoie de rechizite, iar profesorii de o imprimantă multifuncțională care să-i ajute în desfășurarea activității didactice. De asemenea, cele 2 organizații vor ajunge la Școala Gimnazială Ferigile, din Costești, ai cărei copii nu au acces la o bibliotecă și nu în ultimul rând, la Școala Pesceana, care vine cu o nevoie inovatoare, aceea a instalării unui panou solar ce-i va permite să încălzească sălile de clasă și apa de la baia elevilor.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Material susținut de BCR

VIDEO Dacă permanent vom face lucrul acesta, sigur că va fi un plus pentru educația copiilor – Aurica Chidoveț, profesor pentru învățământul primar la Școala Gimnazială Mitropolit „Iacob Putneanul” din Putna, județul Suceava

Educația financiară se potrivește de minune la învățământul primar și la copiii preșcolari, este unul dintre mesajele unanime ale cadrelor didactice din proiectul LifeLab by BCR. În toate cele 12…
Vezi articolul

INTERVIU Poeta Carmen Tiderle: Copiii sunt cel mai energizant public / Bolintineanu, Creangă și Trump – surse de inspirație pentru versuri fără “scorțoșenie”/ Capacitatea elevilor să lege informațiile, nu doar să le asimileze – “O problemă superserioasă care nu e luată deloc în serios”

Copiii “sunt de departe cel mai deschis și energizant public din câte există”, spune Carmen Tiderle, una dintre cele mai prolifice și mai apreciate scriitoare pentru copii, din ultima vreme.…
Vezi articolul

Conferințele „Școala de Bani începe școala” sunt susținute de BCR

VIDEO Ionuț Stanimir, BCR: Vedem pentru prima dată, în cercetările de mentalitate pe care le facem, tineri care spun „prioritatea mea nu este să plec. Părinții mei, așa cum au fost, au dat totul pentru mine. Profesorii mei sunt oameni pe care îi admir foarte tare“

După 30 de ani are loc, vizibil, o schimbare de mentalitate a tinerilor, spune Ionuț Stanimir, de formație sociolog, director de comunicare al Băncii Comerciale Române. La conferința „Școala de…
Vezi articolul