Elevii ai căror profesori folosesc metode moderne de predare și evaluare la clasă, par să înțeleagă mai repede și mai bine noțiunile, astfel încât competențele de care au nevoie să se formeze mult mai bine. Asta arată primele luni de lucru cu tablele interactive la Școala Gimnazială Nr. 1 din Jegălia, județul Călărași.
Printr-un proiect câștigat în cadrul Programului Național de Reducere a Abandonului Școlar (PNRAS), finanțat din fonduri europene, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), școala, sprijinită de comunitate și de administrația locală, a reușit dotarea mai multor săli de clasă cu table interactive.
„Aceste proiecte reprezintă un beneficiu pentru noi, pentru că trăim într-o societate în care tehnologia avansează și noi trebuie să ținem ritmul cu această tehnologie. Proiectele sunt benefice pentru noi, mai ales pentru școlile din învățământul din mediul rural. Astfel de echipamente IT nu le putem achiziționa fără ajutorul acestor proiecte“, spune directoarea școlii, Cristina Dumitru.
Prin PNRAS, unitățile de învățământ preuniversitar de stat au obținut finanțare nerambursabilă pentru intervenții care să conducă la diminuarea riscului de abandon școlar, îmbunătățirea rezultatelor obținute de elevi în cadrul evaluărilor naționale, creșterea procentului de elevi care finalizează învățământul gimnazial, precum și pentru creșterea participării absolvenților învățământului gimnazial la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a și a ratei de tranziție de la învățământul secundar inferior la învățământul secundar superior, conform descrierii de proiect de pe site-ul Ministerului Educației.
Finanțarea prin PNRR este realizată în cadrul Componentei C.15 – Educație, Reforma 3 Reforma sistemului de învățământ obligatoriu pentru prevenirea și reducerea părăsirii timpurii a școlii, Investiția 4- Sprijinirea unităților de învățământ cu risc ridicat de abandon școlar. În prima rundă au fost selectate 1.415 de școli, apelul pentru runda a II-a a fost deschis de Ministerul Educației până pe 7 iunie 2023, la ora 17:00. Pentru acest al doilea sezon a crescut alocarea pentru grantul maxim, cu 50% față de prima rundă. Asta înseamnă că o unitate de învățământ poate obține finanțare de cel mult 300.000 de euro. Lista școlilor eligibile.
Profesoara de Matematică de la Școala Gimnazială din Jegălia, Andreea Sandu, spune că „tehnologia la ora de matematică se pliază foarte bine. Câștig timp. Rezolv mai multe exerciții pentru că și copiii sunt atrași. Copiii sunt foarte relaxați, nu sunt speriați că ies la tablă. Am observat că de când sunt tabele în școală rezolv mai multe exerciții decât rezolvam înainte. Toate informațiile rămân salvate în tablă. Eu, dacă vreau, după ore rămân la școală, îmi pregătesc lecția pentru a doua zi, după care vin doar și o proiectez“.
Cadrele didactice mai spun că tablele interactive pe care le au zi de zi în clasă acum sunt captivante pentru tineri și copii pentru că le permit elevilor să interacționeze cu materialul educațional într-un mod mai simplu și mult mai atractiv față de metodele tradiționale de predare. Acest lucru poate ajuta la menținerea atenției elevilor și la îmbunătățirea învățării.
Un alt avantaj ar fi acela că instrumentele moderne sunt personalizabile. Tablele interactive de acest fel pot fi personalizate pentru a se potrivi nevoilor individuale ale elevilor. Acest lucru poate ajuta la asigurarea faptului că toți elevii au șansa de a învăța în ritmul lor, conform potențialului lor.
Prin modernizarea procesului de învățare elevii au acces la cele mai recente resurse educaționale, evident aici fiind nevoie de formarea profesorilor și de schimburi de experiență în comunitatea educațională, în comunitățile profesionale ale profesorilor.
„Comunitatea este foarte importantă pentru că noi petrecem la școală, poate mai mult sau la fel de mult timp cât petrecem acasă cu familia. Deci este a doua noastră familie. Avem susținerea Consiliului Local, susținerea primăriei. Avem o relație foarte bună cu partenerii noștri din comunitate, cu asistența socială, cu biserica, cu poliția. Școala fără ceilalți nu poate să funcționeze la fel de bine. Și iarăși un factor pe care n-aș vrea să-l omit este familia. Familia este baza școlii“, subliniază directoarea școlii, Cristina Dumitru.
Implicarea în proiecte, mai ales pentru școlile din mediul rural din România este una dintre cele mai bune modalități de a contribui la îmbunătățirea viitorului copiilor din aceste zone. Conform tuturor studiilor interne și mai ales internaționale, mediul rural este cu cel puțin 20% în urma celui urban la toți indicatorii de progres școlar și de rezultate ale evaluărilor.
Samsung Electronics Romania susține Educația digitală, consideră că digitalizarea în Educație nu este o opțiune, ci o necesitate și și-a propus să contribuie activ la un viitor mai bun al educației din România. În cadrul celui mai recent proiect de acest fel, SEED – Samsung Ecosystem for Education Development, compania sprijină un program de formare dedicat profesorilor, astfel încât aceștia să își dezvolte competențe digitale adecvate unui sistem modern de educație, sprijinit de tehnologiile digitale, care are ca obiectiv creșterea implicării elevilor și studenților în actul de învățare.
Pentru a afla mai multe informații despre ce înseamnă să deveniți formator SEED, cursant SEED sau cum puteți să implementați un centru educațional SEED într-o instituție de învățământ puteți să vă înregistrați aici: https://forms.office.com/r/0giBdjFBXD.