VIDEO Miza noastră în educație nu este de a face un pic altceva, un pic altfel sau la fel ca până acum, miza noastră strategică este a face altfel, altceva – premierul Cîțu, la deschiderea anului școlar de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din București

5.360 de vizualizări
Foto: captură transmisiune live
Miza noastră în educație nu este de a face un pic altceva, un pic altfel sau la fel ca până acum, miza noastră strategică este a face altfel, altceva, a declarat premierul Florin Cîțu la deschiderea cursurilor anului școlar 2021-2022. Acesta a participat la ceremonia de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din București.
  • Din acest an școlar, clasele a XII-a din Colegiul Lazăr intră într-un program pilot, aprobat de Ministerul Educației, prin care profesorii vor preda toată materia din programă în primul semestru, acest semestru fiind mai lung, diferit de structura oficială a anului școlar. Disciplinele la care elevii nu dau examen de Bacalaureat vor fi făcute online, restul cu prezență fizică. Semestrul I va avea 20 de săptămâni, iar al doilea 14. Elevii vor face, în semestrul al II-lea, doar pregătire la materiile de bacalaureat. În plus, elevii de la Lazăr vor avea mai multe discipline/ cursuri/ module opționale din care vor putea alege pe cele favorite, unele predate de profesori care nu sunt angajați ai școlii, ci angajați printr-o asociației a foștilor absolvenți, după cum a declarat fostul secretarul de stat Radu Szekely într-un interviu pe tema școlilor pilot, pentru Edupedu.ro.
Cele mai importante declarații:

Florin Cîțu: ”Sunt sigur că vă întrebați de ce am ales să fiu prezent astăzi la acest liceu și nu la altul. Dincolo de performanțele cunoscute ale elevilor, liceul vostru este primul din Capitală care își asumă începând de azi startul unei reforme profunde. Din punctul meu de vedere, este extraordinar să alege să implementați un program pilot care înseamnă model curricular de secol 21, un program pilot bazat pe coordonatele definite de România Educată.

Mai concret, ce înseamnă acest lucru: Un proces de predare – învățare – evaluare mai apropiat de cerințele și exigențele unui învățământ modern, centrat în mod real pe elev.

Este nevoie să ne concentrăm cu adevărat pe crearea de competențe relevante. Prin acest pas definim începutul unei reforme profunde în domeniul educației din țara noastră.

Pilotarea va fi monitorizată continuu de către Ministerul Educației, iar modelele care se dovedesc de succes vor fi propuse spre scanare la nivel național. Asta înseamnă că ce faceți voi începând de astăzi la „Gheorghe Lazăr”, ar putea, deși și eu sunt sigur, ar putea să ajute generații întregi.

Bineînțeles că nu ne oprim aici, din următorii ani în PNRR, poate ați auzit de Planul Național de Redresare și Reziliență, este prevăzută finanțarea 60 de școli pilot. Țin foarte mult la reformarea învățământului și știu că vom reuși să facem acest lucru prin proiectul România Educată.

Tocmai pentru că nu este cazul să pierdem timpul, săptămâna aceasta vom adopta și implementa programul. “România Educată” este cel mai amplu proiect de reformă educație inițiat și dezvoltat de Administrația Prezidențială, un proiect care reprezintă viziunea, strategia de țară în domeniul educației în perspectiva 2030.

Este bine de știut că toate aceste reforme ale învățământului au surse de finanțare multiple: PNRR, bugetul de stat și fonduri europene.

Miza noastră în educație nu este de a face un pic altceva, un pic altfel sau la fel ca până acum, miza noastră strategică este a face altfel, altceva. Adică școală de secol 21 pentru România de secol 21 pe care sunt convins că ne-o dorim cu toții. Așa cum vedeți azi, aici, acum la Colegiul Național Gheorghe Lazăr din București.”

Sorin Cîmpeanu: „O emoție triplă, dincolo de emoția firească oricărui început de an școlar, este emoția pe care o avem, din păcate, din cauza crizei pe care o traversam.

Acest lucru se suprapune cu emoția generată de curajul de a iniția un proiect pilot și vă spun că este cel mai îndrăzneț, cel mai curajos din cele șase proiecte aprobate, singurul din București, dar cel mai îndrăzneț, un proiect prin care voi, ca cei care începeți acum clasa a XII-a veți face lucrurile altfel.

Va fi o modalitate de învățare mai adecvată, mai bine adaptată așteptărilor și nevoilor voastre în vederea finalizării ciclului liceal, în vederea pregătirii admiterea pentru facultate.

Sunt convins că rezultatele bune le pe care le veți avea vor putea fi extinse la nivelul altor școli.

Sunt convins, de asemenea, că veți face tot posibilul ca școala, și acum sunteți încă și mai interesați decât erați înainte, să se poată derula cu prezență fizică.

Motiv pentru care mulțumesc colegilor cadre didactice care, să nu uităm, s-au vaccinat într-o proporție de 61% la nivelul sistemului național de învățământ, iar în liceul Gheorghe Lazăr într-o proporție de aproape 100%, este o pondere dublă față de nivelul național de vaccinare. Mă bucur foarte mult că în ultimele zile una din trei persoane vaccinate este elev.”

  • Elevii din clasele a XII-a, de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din Capitală, vor merge la școală doar pentru materiile de Bac, instituția de învățământ fiind inclusă în programul de pilotare aprobat de Ministerul Educației. Pentru aceiași elevi din clasele a XII-a, semestrul I va avea 20 de săptămâni, iar semestrul al II-lea, 14 săptămâni, potrivit Ordinului privind aprobarea programului școală-pilot pentru Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”.

Directoarea Colegiului Național ”Gheorghe Lazăr”, Ionela Neagoe, a declarat pentru Agerpres cum vor fi organizate materiile: „În semestrul al doilea vom face exclusiv materiile de examen (n.r. – bacalaureat). În semestrul întâi şi şase săptămâni din semestrul al doilea noi concentrăm materia din clasa a XII-a ca să o parcurgem toată la toate materiile. Practic, în luna martie vom finaliza materia de clasa a XII-a”.

În privința materiilor care nu se dau la examenul de Bacalaureat, Ionela Neagoe a precizat că:„Celelalte ore care pe copii nu îi interesează, că nu dau examene la ele, vor fi făcute online, cu o modalitate de evaluare astfel încât să putem să le încheiem media şi astfel încât să le asigurăm competențele necesare pentru societate”.

Directoarea Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” a mai spus că în semestrul I se urmărește ca elevii să nu fie stresați și că în semestrul al II-lea vor veni doar trei zile pe săptămână la școală: „Primul semestru vom avea prezenţă fizică şi prezenţă online, adică ideal este să fie mai puţin stresaţi şi cu mai multă lejeritate în a învăţa. (…) Un alt câştig ar fi că în semestrul doi ei nu vor mai fi fizic decât trei zile la şcoală pe săptămână şi două online”.

6 școli pilot vor funcționa anul acesta, din care una este din mediul rural și una privată. Acestea sunt:

  1. Colegiul Național Gheorghe Lazăr din București;
  2. Școala Gimnazială Dimitrie Cantemir din municipiul Baia Mare;
  3. Școala Gimnazială nr. 1 din localitatea Curcani, județul Călărași;
  4. Școala Gimnazială Ion Neculce din municipiul Iași;
  5. Școala Gimnazială Româno-Finlandeză ERI din municipiul Sibiu;
  6. Școala Gimnazială Gheorghe Vernescu din municipiul Râmnicu Sărat, județul Buzău.

6 comments
  1. Waw, acel altceva e ca nu se mai face scoala? Se invata doar pentru materiile de BAC? LOL, Romania educata… sau needucata, abia astept noii absolventi…

  2. 1. Toate cadrele didactice din respectiva scoala ce isi vor tine orele online au primit de la angajator calculatoarele, abonamentele, softurile necesare? Ar fi util de auzit un raspuns deoarece la nivel national scoala online s-a facut si se face in proportie covarsitoare pe cheltuiala personala a profesorilor. Profesorilor nu li s-au aplicat maririle de salariu prevazute de lege, dar su fost pusi sa cheltuiasca din salariile lor, mizere fata de ale altor bugetari, sume importante pentru a-si face meseria.
    2. Toate disciplinele sunt importante pentru dezvoltarea copiilor, a le imparti si discpline importante si discipline ”mana a doua” este departe de stiinta pedagogiei.
    3. ”modelele care se dovedesc de succes vor fi propuse spre scanare la nivel național” – limbaj de lemn care arata necunoastere. Poate acele modele vor fi implementate la nivel national…

  3. >> pilotare
    Acest cuvant din jargonul ME ar trebui introdus in DEX :)).

    >> scanare
    Deci pilotarea e urmata de scanare. Foarte cool :)).

    Pilotarea asta e un mister total. Ciudata structura a anului scolar e singura clara.
    Unde e curriculum de secol 21? Nu m-ar mira sa nu existe si jokerul sa bata campii la fel ca ministrul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

A murit Sir Ken Robinson, autor și expert în domeniul Educației, cunoscut în toată lumea pentru ideile sale despre școală și creativitate. VIDEO Robinson, TED Talk: „Toți copiii se nasc artiști, însă noi nu dezvoltăm creativitatea, suntem educați să o lăsăm în urmă”

Sir Ken Robinson, poate cel mai cunoscut autor și expert de renume mondial în domeniul Educației, a murit sâmbătă, la vârsta de 70 de ani, de cancer. Anunțul a fost…
Vezi articolul

Conducerea Inspectoratului Școlar Dolj și-a dat demisia în urma situației de la Școala Gimnazială Filiași, care a rămas fără conducere înaintea începerii anului școlar, după ce numirile din pix ale interimarilor au stârnit o revoltă în rândul părinților și profesorilor

Conducerea Inspectoratului Școlar Județean Dolj și-a dat demisia în urma situației controversate de la Școala Gimnazială din Filiași, potrivit presei locale. Jurnaldecraiova.ro scrie că inspectorul școlar general Alexandru Gâdăr și…
Vezi articolul