VIDEO Mituri despre inteligența emoțională – Dragoș Iliescu, psiholog și expert în testare

6.960 de vizualizări
Dragos Iliescu / Foto: Captura Youtube Universitatea din Bucuresti
Există inteligența emoțională? De ce a fost inventat conceptul și ce spun despre el evidențele științifice? Specialist în măsurare psihologică, Dragoș Iliescu a demontat miturile din jurul “inteligenței emoționale”, în cadrul conferinței „Știința pe înțelesul tuturor”, organizată de Universitatea din București.

Urmărește mai jos conferința integrală susținută de Dragoș Iliescu:

Concluziile și avertismentele expertului în măsurare educațională?
  • “Inteligența emoțională nu e o formă de inteligență.
  • Este asociată cu performanța doar minimal. (…)
  • Nu dă corectitudine în procesarea emoțiilor neapărat și, în mod cert, nu dă viteză în procesarea emoțională sau de orice alt fel.
  • Nu dă în vreun fel capacitate de rezolvare a problemelor.
  • Este foarte puternic acoperită de alte concepte, în special din zona de personalitate umană”.

Construirea unei gândiri critice într-o populație cât mai largă e importantă și din cauza faptului că noi, la momentul ăsta, ne confruntăm în România poate mai plenar decât în alte state europene cu anti-intelectualism, cu politici publice fondate pe altceva decât pe good science, cu discurs public care clamează știință, dar nu este știință bună, inclusiv cu devierea unor inițiative bune, cum sunt inițiativele TED, care aveau la bază good science, nu istorii lacrimogene despre istoria vedetelor din televiziune”, și-a început Dragoș Iliescu conferința.

Dragoș Iliescu este Vicepreședinte al Comisiei Internaționale de Testare, expert în măsurare educațională colaborator OCDE la o parte dintre testările standardizate, profesor în cadrul Facultății de Psihologie și Științele Educației la Universitatea București, expert în măsurare psihologică și psihologie organizațională, fondator al Sistemului de Testare Standardizată BRIO.

„Știința pe înțelesul tuturor” este o serie de conferințe organizate de Universitatea din București. În sesiunea de anul acesta, conferințele au fost susținute până acum de profesorul Marius Andruh și de cercetătorul Cristian Presură.

 


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministerul Educației a fost dat în judecată de Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități, pentru refuzul de a-i aloca unei fetițe de clasa a II-a profesor de sprijin la clasă

Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități anunță că a dat în judecată Ministerul Educației și Inspectoratul Școlar Județean Covasna, pentru refuzul de a-i aloca unei eleve cu dizabilități un…
Vezi articolul

Iohannis, despre nivelul de alfabetizare funcțională al elevilor români: „Un fenomen extrem de îngrijorător și din păcate acest fenomen nu se găsește doar la tineri, se găsește și în societate la modul general” – VIDEO

Nivelul de alfabetizare funcțională al elevilor români este „un fenomen extrem de îngrijorător și din păcate acest fenomen nu se găsește doar la tineri, se găsește și în societate la…
Vezi articolul

Șerban Iosifescu, expert în educație și fost președinte al agenției care acreditează școlile, critică sistemul de formare a profesorilor și de intrare în învățământ: Persoane cu puțină experiență în școli sau fără pot deveni profesori de profesori. La medici, profesorii lor sunt cei mai buni medici și continuă să practice

Fostul președinte al Agenției române de Asigurare a calității în școli – ARACIP, Șerban Iosifescu, trage un semnal de alarmă despre calitatea slabă a candidaților care vor să devină profesori…
Vezi articolul