VIDEO Mituri despre inteligența emoțională – Dragoș Iliescu, psiholog și expert în testare

6.978 de vizualizări
Dragos Iliescu / Foto: Captura Youtube Universitatea din Bucuresti
Există inteligența emoțională? De ce a fost inventat conceptul și ce spun despre el evidențele științifice? Specialist în măsurare psihologică, Dragoș Iliescu a demontat miturile din jurul “inteligenței emoționale”, în cadrul conferinței „Știința pe înțelesul tuturor”, organizată de Universitatea din București.

Urmărește mai jos conferința integrală susținută de Dragoș Iliescu:

Concluziile și avertismentele expertului în măsurare educațională?
  • “Inteligența emoțională nu e o formă de inteligență.
  • Este asociată cu performanța doar minimal. (…)
  • Nu dă corectitudine în procesarea emoțiilor neapărat și, în mod cert, nu dă viteză în procesarea emoțională sau de orice alt fel.
  • Nu dă în vreun fel capacitate de rezolvare a problemelor.
  • Este foarte puternic acoperită de alte concepte, în special din zona de personalitate umană”.

Construirea unei gândiri critice într-o populație cât mai largă e importantă și din cauza faptului că noi, la momentul ăsta, ne confruntăm în România poate mai plenar decât în alte state europene cu anti-intelectualism, cu politici publice fondate pe altceva decât pe good science, cu discurs public care clamează știință, dar nu este știință bună, inclusiv cu devierea unor inițiative bune, cum sunt inițiativele TED, care aveau la bază good science, nu istorii lacrimogene despre istoria vedetelor din televiziune”, și-a început Dragoș Iliescu conferința.

Dragoș Iliescu este Vicepreședinte al Comisiei Internaționale de Testare, expert în măsurare educațională colaborator OCDE la o parte dintre testările standardizate, profesor în cadrul Facultății de Psihologie și Științele Educației la Universitatea București, expert în măsurare psihologică și psihologie organizațională, fondator al Sistemului de Testare Standardizată BRIO.

„Știința pe înțelesul tuturor” este o serie de conferințe organizate de Universitatea din București. În sesiunea de anul acesta, conferințele au fost susținute până acum de profesorul Marius Andruh și de cercetătorul Cristian Presură.

 


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Președintele Federației Asociațiilor de Părinți critică părinții care cer tăierea numărului de ore prin schimbarea planurilor-cadru: ”Nu mai puneți presiune fără să știți ceea ce ar trebui”

Contre între organizațiile de părinți pe tema reducerii numărului de ore din învățământul preuniversitar. Președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar (FNAP-IP), Iulian Cristache, susține, într-un mesaj…
Vezi articolul

Piedicile care întârzie Danubius, platforma majoră de cercetare la Dunăre-Deltă: pe lângă pandemie și Ucraina, e bătălia cu birocrația / “E mai ușor să te lupți cu toată concurența, decât cu avizele și cu cei care te întorc de trei ori” – Adrian Stănică, GeoEcoMar

“Când îți zice cineva că-ți dă tot sprijinul, e un fel de ‘No problem in Romania’. Aveți tot sprijinul, dar asta nu ai cum, asta nu ai voie, asta nu…
Vezi articolul
Regulile pentru înființarea unor noi unități de învățământ preuniversitar

OFICIAL Regulile pentru înființarea unor noi unități de învățământ preuniversitar au fost publicate / Evaluarea externă efectuată de ARACIP – achitată de primării sau persoanele juridice inițiatoare / Ministrul Educației – eliminat dintre inițiatorii planurilor de înființare a școlilor

Regulile privind înființarea unor noi unități de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică, stabilite prin Ordin al ministrului Educației, au fost publicate, vineri, în Monitorul oficial. Procedura păstrează cea mai mare…
Vezi articolul

Prima trupă de teatru care se solidarizează cu profesorii aflați în grevă generală: Stagiunea de Teatru Politic își suspendă spectacolele. Mihaela Michailov, dramaturgă: Viitorul copiilor noștri este dependent de viitorul decent și stabil al celor care îi educă. Actuala grevă e un motor de conștientizare politică

Stagiunea de Teatru Politic este primul colectiv de artiste și artiști din România care a decis să își suspende spectacolele programate astăzi și mâine, pentru a se solidariza cu profesorii…
Vezi articolul